Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Amarillisz
  2010-12-05 19:15:15, vasárnap
 
  A legszebb hagymás növény az Amarillisz!

Az ősz és a tél egyik nagy slágere az amarillisz, amely hatalmas tölcséres virágaival a növény barátok egyik nagy kedvence lett hazánkban. A hideg téli napokon is hajtathatunk gyönyörű szép amarillisz hagymákat.

Az amarillisznek hatalmas tölcséres virágai vannak, amelyek sokszor 10-12 napig virítanak, egy hagymáról akár 4-5 virág is nyílik. A hagyma mérete sokszor a 10-18 cm.-is elérheti. A színválaszték is igen gazdag: fehér, rózsaszín, piros, narancssárga, rózsaszín csikós, piros-fehér változatban is kapható.

Az amarillisz virágzási ideje a tavasz, de ilyenkor ősszel is láthatunk virágzó példányokat. Ha szeretnénk egy szép amarilliszt otthonunkban, vásároljunk egy szép nagy hagymát, és ültessük el egy megfelelő méretű cserépbe úgy, hogy a hagyma egyharmada legyen a földben.

Ne várjuk el a növénytől, hogy folyamatosan nyíljon vagy ősszel, vagy tavasszal virágzik, mert egy virágzás nagyon sok tápanyagot kivesz a növényből, ezért virágzás után hagyjuk a virágot elszáradni, vágjuk le, majd utána a növény tápanyaga visszahúzódik a hagymába. Nagyon fontos hogy a virágzási időszakban táp oldatozzuk a növényt.

Virágoztatás előtt szigorúan 2-3 hónap nyugalmi állapotot kell hagyni a növénynek, Ilyenkor tegyük el egy sötét helyre, és ne öntözzük a hagymát.

Ha az amarillisz hajtatáskor egy virágszárat, vagy levelet hoz először az már nem fog virágozni, csak levelet fog hozni, de átverhetjük a növényt, ha előtte egy sötét kartonpapírral letakarjuk, így virágzásra bírjuk a növényt. A virágzás után csökkentsük le az öntözést, és tegyük el a hagymát egy sötét helyre, és hagyjuk pihenni.

Hőmérséklet: A virágzási időszakban az ideális hőmérséklet:15-18 fok, a nyugalmi időszakban: 5-8 fok.

Fényigény: A virágzási időszakban fontos a sok fény, és forgassuk a cserepét kétnaponta, hogy ne legyen ferde a növény szára, a pihenési időszakban tartsuk sötét helyen a hagymát.

Vízigény: Virágzási és növekedési időszakban öntözzük a növényt, de vigyázzunk, a túllocsolás ilyenkor káros lehet, a két locsolás között hagyjuk kiszáradni kissé a földjét.

A pihenési időszakban, ne öntözzük a növényt.

Tápanyag igény: A tavaszi vagy őszi virágzáshoz előtte kezdjük el a tápanyagot adagolni a növénynek, az elvirágzás után viszont álljunk le a tápanyag utánpótlással.

Átültetés: A hagymákat késő ősztől kora tavaszig bármikor elültethetjük. Minden hagymát külön cserépbe tegyünk. A legtöbbjük elfér egy 15-ös cserépben, de hagyjunk 5 cm helyet a cserép oldala és a növény között. Használjunk virágföldet vagy egy rész tőzegmoha, egy rész virágföld és egy rész durva homok keverékét. Csak félig fedjük be a hagymát.

Könnyen szaporíthatjuk a növényt fiókhagymákkal.

Amarillisz: Meglepő szépség

Az amarillisz, hivatalos nevén Hippeastrum, az Andokból: Peruból és Chiléből származik. Ezt a nagy hagymát már 1830 körül behozták Európába, azonban csaknem egy évszázad eltelt addig, amíg ez a virágzó növény szobánkat díszítheti.
Nincs másik olyan hagyma, amelyiket ilyen egyszerűen lehetne virágzásra bírni, mint az amarilliszt. Ez a lakásban is történhet, de kevés extra gondoskodással a kertben is gyönyörködhet pompás virágjában (lásd az ",Amarillisz: hatalmas virágok az ágyásában" című fejezetet).

A hagyma kerülete

A hagymákat októbertől áprilisig lehet beszerezni. Nagyon sok tényező befolyásolja a hagyma virágzását. Ez télen gyakran hosszabb ideig tart mint tavasszal. E csodálatosan virágzó növény hagymájának kerületét akár gigantikusnak is nevezhetjük: a 20-30 cm-es hagymakörfogat teljesen normális. A hagymának kemény tapintásúnak kell lennie. Ha a hagymát elültetése előtt átmenetileg tárolni szeretné, akkor hűvös helyre ( 9°C) tegye.

Ültetés

Mielőtt elültetné a hagymát, helyezze gyökeres alsó végével néhány órára kéz meleg vízbe.
Terjedelmes cserepet válasszon, és tápanyag tartalomban gazdag virág- vagy speciális amarillisz földet használjon. Ültesse a hagymát nyakrészéig a földbe úgy, hogy közben a gyökerei ne sérüljenek. Ezután tömörítse a földet, hogy jó tartást biztosítson a hagymának.
Ha nem találja dekoratívnak a cserépben a kopasz hagymát, akkor szórjon a földre szép kavicsokat. A mohapárna is nagyon jól mutat a hagyma körül.

Termőhely

Ültetés után meleg helyre tegye a cserepet, mert a szár fejlődéséhez először hő szükséges. A kb. 20°C-os szobahőmérséklet az ideális. Amíg a szár láthatóvá nem válik, csak kevés vízzel locsolja. Mihelyt a rügy és a levél láthatóvá válnak, a növénynek fokozatosan több vízre és fényre lesz szüksége. A szár ezután nagyon gyorsan növekszik, és ha elérte végleges hosszát, akkor fejlődnek ki a látványos virágok. Ez a folyamat kb. 6-10 hétig tart. Ha folyamatosan szeretné élvezni e hatalmas virágok virágzását, akkor készítsen egy ültetési tervet. Vagy inkább nappalijában rövid ideig, de lenyűgözően virágzó amarilliszek sokasága mellett dönt?
A növény akár 55 cm-nél is magasabb lehet! Ezt a hatást még föl is erősítheti úgy, hogy magas, henger alakú edényt választ - az egészen különleges hatás kedvéért olyan színűt, mint a virág!

Buja virágzás

Röviddel azelőtt, hogy a bimbók kinyílnának, átteheti a virágot másik helyre is. Itt hűvösebbnek, és nem olyan világosnak kell lenni. Ezáltal gyakran meghosszabbodik a virágzási idő, és a virágok ragyogó színe jobban érvényesül. Manapság a kínált hagymák közül sok legalább 3-4 virágot hoz egy száron. A legnagyobb hagymák olykor több mint 3 szárat hoznak, minden száron 4-4 virággal!

Színek és változatok

A legismertebbek a nagyvirágú fajták különböző piros árnyalatokban, rózsa-, lazac-, narancsszínűek vagy fehérek. Az egyszínű virágzatok mellett sok különleges, többszínű is létezik, pl. csíkosak vagy enyhén foltosak. Ezen kívül törpeváltozatok is léteznek, vagy dupla virágúak, kisvirágúak, vagy az orchideákhoz hasonlító fajták

Virágzás utáni teendők

Ha a hagyma elvirágzott, akkor sem kell kidobni. Kevés odafigyeléssel és gondozással a következő évben ismét virágzásra bírható. Virágzás után vágja le az elhervadt virágokat, és hagyja, hogy a levelek tovább nőjenek. Rendszeresen locsolja, és tegyen az öntözővízbe szobanövény-tápoldatot. Az amarillis kedveli a vas- és magnéziumtartalmú tápoldatot. Szeptember elején csökkentse az öntözővíz mennyiségét. Októberben hagyja abba a locsolást. Végül biztosítson a hagymának nyugalmat egy ideig hűvös és sötét helyen. Januárban ültesse el ismét a hagymát, miután a régi földet, az elszáradt gyökereket és a leveleket eltávolította. Ily módon a hagyma márciusban újra virágokat fog hozni. Mindazonáltal a buja virágzás az évek múltával csökken.





 
 
0 komment , kategória:  Virágok 1.  
Címkék: szobahőmérséklet, meghosszabbodik, törpeváltozatok, kartonpapírral, szaporíthatjuk, fiókhagymákkal, legismertebbek, narancsszínűek, gondoskodással, odafigyeléssel, hagymakörfogat, elültethetjük, színválaszték, visszahúzódik, amarillisznek, gyönyörködhet, árnyalatokban, mindazonáltal, utánpótlással, gigantikusnak, eltávolította, folyamatosan, fejlődéséhez, tapintásúnak, csodálatosan, dekoratívnak, otthonunkban, narancssárga, amarilliszek, befolyásolja, hajtathatunk, nappalijában, virágoztatás, rendszeresen, orchideákhoz, virágszárat, legszebb hagymás, növény barátok, hideg téli, amarillisznek hatalmas, hagymáról akár, hagyma mérete, amarillisz virágzási, szép amarilliszt, szép nagy, megfelelő méretű, hagyma egyharmada, virágzás nagyon, virágot elszáradni, növény tápanyaga, virágzási időszakban, sötét helyre,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Reménység és erő Krisztustól e...  Hazára minden embernek szükség...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Az igazi szeretetért rendszeri...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Akik bántanak téged  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Png csokor  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Még csak most kezdődik a nap  Hiányzik  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Alázat  Alázat  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Régi emberek, akikre máig büsz...  A sors  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Jó éjszakát  Albert Einstein gondolata  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png férfi  Facebookon kaptam  Png ház  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png kutya  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Adakozás  Popper Péter szavai  Próbálj meg ...  Neked tudnod kell  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Akarat  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Egy hatékony szolga  Png telefon  Albert Einstein gondolata  Paul David Tripp Április 19  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png virág  Adakozás  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Adakozás  Régi emberek, akikre máig büsz...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Paul David Tripp Április 20  Akarat  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Akarat  Leonardo da Vinci gondolata  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Paul David Tripp Április 21  Png kutya  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Adakozás  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png virág  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
legszebb hagymás, növény barátok, hideg téli, amarillisznek hatalmas, hagymáról akár, hagyma mérete, amarillisz virágzási, szép amarilliszt, szép nagy, megfelelő méretű, hagyma egyharmada, virágzás nagyon, virágot elszáradni, növény tápanyaga, virágzási időszakban, sötét helyre, amarillisz hajtatáskor, sötét kartonpapírral, virágzás után, ideális hőmérséklet, nyugalmi időszakban, cserepét kétnaponta, növény szára, pihenési időszakban, túllocsolás ilyenkor, tavaszi vagy, tápanyagot adagolni, elvirágzás után, tápanyag utánpótlással, hagymákat késő, legtöbbjük elfér, 15-ös cserépben, cserép oldala, növény között, rész tőzegmoha, rész virágföld, rész durva, növényt fiókhagymákkal, nagy hagymát, évszázad eltelt, virágzó növény, hagyma kerülete, hagymákat októbertől, hagyma virágzását, 20-30 cm-es, hagymának kemény, hagymát elültetése, hagymát nyakrészéig, kopasz hagymát, földre szép, hagyma körül, szár fejlődéséhez, szár láthatóvá, levél láthatóvá, növénynek fokozatosan, szár ezután, látványos virágok, ültetési tervet, növény akár, egészen különleges, bimbók kinyílnának, virágot másik, virágok ragyogó, kínált hagymák, legnagyobb hagymák, nagyvirágú fajták, egyszínű virágzatok, orchideákhoz hasonlító, hagyma elvirágzott, következő évben, elhervadt virágokat, levelek tovább, amarillis kedveli, öntözővíz mennyiségét, hagymának nyugalmat, ideig hűvös, régi földet, elszáradt gyökereket, leveleket eltávolította, hagyma márciusban, buja virágzás, évek múltával, szobahőmérséklet, meghosszabbodik, törpeváltozatok, kartonpapírral, szaporíthatjuk, fiókhagymákkal, legismertebbek, narancsszínűek, gondoskodással, odafigyeléssel, hagymakörfogat, elültethetjük, színválaszték, visszahúzódik, amarillisznek, gyönyörködhet, árnyalatokban, mindazonáltal, utánpótlással, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 71 db bejegyzés
e év: 578 db bejegyzés
Összes: 34589 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1591
  • e Hét: 3547
  • e Hónap: 25814
  • e Év: 158368
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.