Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Puffadásra
  2011-06-21 18:26:31, kedd
 
  Kitűnő bélműködés, védelem a daganatos megbetegedésekkel szemben, hosszan tartó jóllakottság felesleges kalóriák nélkül - ezt kínálják a bab- és borsófélék, a káposzta változatos fajtái, a karfiol és a brokkoli. Ha azonban érzékenyebb az emésztőrendszered, puffadást, kínzó teltségérzést, esetleg hasi görcsöket tapasztalhatsz fogyasztásukat követően. A hüvelyesek egy triszacharid nevű hatóanyag miatt fejlesztenek gázokat, és előfordulhat, hogy szervezeted nem termel elegendő enzimet a lebontásukhoz. Ráadásul ezek a táplálékok fehérjében és szénhidrátban is gazdagok, melyek együttes feldolgozása komoly terhet ró az emésztésre.

A káposztafélék kéntartalma és illóolajai szintén felfúvódást okozhatnak, emellett oldhatatlan rostjaikkal sem könnyű megbirkóznod, ha korábban főként finomított élelmiszereket fogyasztottál. Próbáld ki a trükköket, amelyek segítségével gond nélkül megemészted az ízletes és tápanyagokban dús fogásokat!

Válaszd a megfelelőt!

Amíg bélrendszered hozzászokik a hüvelyesek és káposztafélék feldolgozásához, bevezetésként válogass a könnyebben emészthető fajták közül. A vörös lencsét és a mungóbabot a nagyobb élelmiszerüzletekben, bioboltokban szerezheted be. Már főzés közben tapasztalni fogod, mennyivel gyorsabban megpuhulnak a társaiknál. Nem véletlen, hogy gyomrod is szívesebben fogadja, mint a tarka- vagy a fekete szemű babot, a csicseriborsót. Ezeket csak fokozatosan, eleinte kisebb mennyiségben illeszd az étrendedbe.

A kelbimbó és a kínai kel szerepeljen elsőként az asztalon, ha a káposztafélékhez igyekszel hozzászokni. Finomabb rosttartalmuk kevésbé puffaszt, mint a kel- vagy a fejes káposzta. Bármelyik fajtát választod, lehetőleg zsenge, frissen szedett példányt vásárolj a piacon.

Áztass!

A száraz hüvelyeseket a főzést megelőzően 8-12 óráig áztasd hideg vízben, így a puffadást okozó hatóanyagok nagy része kioldódik. Mielőtt a kuktába vagy fazékba kerülnek, öntsd le az áztatóvizet.

A káposztafélék leveleit érdemes sós vízben áztatnod vagy lereszelned és megsóznod, majd előmelegített sütőbe helyezned 5-10 percre. Ezáltal a gázképző illatanyagok eltávoznak a zöldségből.

Csíráztass!

Ha a bab- és borsóféléket az áztatást követően 2-3 napig csíráztató tál vagy egyszerű befőttesüveg segítségével kicsíráztatod, jelentősen javítod emészthetőségüket. A folyamat során a fehérjék aminosavakká, a keményítő könnyen felszívódó cukrokká bomlik. Emellett értékes vitaminok, enzimek szabadulnak fel, amelyek szintén hozzájárulnak a problémamentes feldolgozáshoz. Ez esetben kifejezetten csíráztatásra alkalmas hüvelyeseket válassz, amiről a csomagolás felirata tájékoztat.

Le a fedővel!

A gázokat fejlesztő illatanyagok a káposztafélékből főzés közben felszabadulnak, így nincs más teendőd, mint félretenni a fazék fedőjét. Az eredmény érdekében kivételesen megfeledkezhetsz a takarékosabb ételkészítésről. Legjobb, ha forrás után azonnal leöntöd a vizet, majd pótlod, és így folytatod a főzést. A hüvelyesek forralásakor keletkezett habot is távolítsd el a víz tetejéről. Kavard sűrűn az ételt, így még inkább segíted a panaszt okozó illóanyagok távozását. Az utolsó percekben pedig önts kevés almaecetet a vízhez!

Fűszerezz okosan!

Ha a töltött káposzta vagy a sólet fogyasztása után hasfájás gyötör, gyakran nem a fő nyersanyag a hibás! Ezekhez az ételekhez rendszerint vörös- és fokhagyma, fekete bors, erős paprika és füstölt hús társul. A káposzta vagy a bab helyett sokkal valószínűbb, hogy a hozzáadott kiegészítők váltják ki panaszaidat. Ezzel szemben néhány fűszernövény kifejezetten segíti az emésztést, és meglepően kellemes ízt kölcsönöz a fogásoknak.
A káposztafélékhez használj puffadásgátló köménymagot, édesköményt, a fekete borsot cseréld borsikafűre, de a gyömbér is kiválóan kiemeli az ízeket, és serkenti emésztést.

A lencséhez és tarababhoz a zsálya, a kakukkfű és az oreganó illik, míg a mungóbab és a fekete bab puffasztó hatásától a római kömény véd meg. Érdemes a bio élelmiszer polcokon megtalálható szárított tengeri algákkal is megismerkedned, melyek nemcsak ízletesebbé varázsolják a menüt, de segítenek megküzdeni a nehezen lebontható összetevőkkel is. A sót is pótolják, így az érrendszered egészségét is megóvják.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 1.  
Címkék: káposztafélékhez, megfeledkezhetsz, káposztafélékből, ételkészítésről, feldolgozásához, élelmiszereket, megismerkedned, felszabadulnak, fogyasztásukat, tapasztalhatsz, csicseriborsót, feldolgozáshoz, problémamentes, fogyasztottál, kicsíráztatod, előmelegített, bevezetésként, bélrendszered, káposztafélék, tápanyagokban, teltségérzést, hozzájárulnak, csíráztatásra, szénhidrátban, összetevőkkel, puffadásgátló, lebontásukhoz, rosttartalmuk, segítségével, befőttesüveg, feldolgozása, megbirkóznod, fűszernövény, mennyiségben, takarékosabb, kifejezetten, daganatos megbetegedésekkel, káposzta változatos, triszacharid nevű, táplálékok fehérjében, káposztafélék kéntartalma, könnyebben emészthető, vörös lencsét, tarka- vagy, fekete szemű, káposztafélékhez igyekszel, kel- vagy, fejes káposzta, száraz hüvelyeseket, főzést megelőzően, puffadást okozó, kuktába vagy,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png fotel  Szívem tiéd  Png csokor  Szívem  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Nem tudhatod  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png kislány  Facebookon kaptam  Elköszönt  Png rózsa csokor  Nem tudhatod  Paul David Tripp Április 19  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Fehér virág  Alázat  Próbálj meg ...  Tavaszi kép  A Megváltó szolgálatában  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Egy maradéktalanul uralt világ  Akarat  Akarat  Gonosz démon-álarc  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Boldog születésnapot a ma ünne...  Radikális szeretet  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png fotel  Alvó cicák  Rátalálsz  Akarat  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Makszim Gorkij gondolata  képre írva  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  A másik dolog,  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Png férfi  Facebookon kaptam  Png csokor  Mi lenne ha  Örülök, hogy látlak!  Nem számIt  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Ami embereknek lehetetlen, az...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Őrizkednünk kell...  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
daganatos megbetegedésekkel, káposzta változatos, triszacharid nevű, táplálékok fehérjében, káposztafélék kéntartalma, könnyebben emészthető, vörös lencsét, tarka- vagy, fekete szemű, káposztafélékhez igyekszel, kel- vagy, fejes káposzta, száraz hüvelyeseket, főzést megelőzően, puffadást okozó, kuktába vagy, káposztafélék leveleit, gázképző illatanyagok, áztatást követően, folyamat során, fehérjék aminosavakká, keményítő könnyen, problémamentes feldolgozáshoz, csomagolás felirata, gázokat fejlesztő, káposztafélékből főzés, fazék fedőjét, eredmény érdekében, takarékosabb ételkészítésről, hüvelyesek forralásakor, panaszt okozó, utolsó percekben, töltött káposzta, sólet fogyasztása, ételekhez rendszerint, káposzta vagy, hozzáadott kiegészítők, káposztafélékhez használj, fekete borsot, oreganó illik, római kömény, nehezen lebontható, érrendszered egészségét, káposztafélékhez, megfeledkezhetsz, káposztafélékből, ételkészítésről, feldolgozásához, élelmiszereket, megismerkedned, felszabadulnak, fogyasztásukat, tapasztalhatsz, csicseriborsót, feldolgozáshoz, problémamentes, fogyasztottál, kicsíráztatod, előmelegített, bevezetésként, bélrendszered, káposztafélék, tápanyagokban, teltségérzést, hozzájárulnak, csíráztatásra, szénhidrátban, összetevőkkel, puffadásgátló, lebontásukhoz, rosttartalmuk, segítségével, befőttesüveg, feldolgozása, megbirkóznod, fűszernövény, mennyiségben, takarékosabb, kifejezetten, illatanyagok, hüvelyeseket, forralásakor, bioboltokban, megtalálható, borsóféléket, aminosavakká, fejlesztenek, triszacharid, érrendszered, előfordulhat, jóllakottság, felfúvódást, fogyasztása, szabadulnak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 75 db bejegyzés
e év: 582 db bejegyzés
Összes: 34593 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5565
  • e Hét: 13136
  • e Hónap: 35403
  • e Év: 167957
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.