Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gyermeknevelés
  2016-01-27 14:45:13, szerda
 
  Amiért nem működik a mai korban a gyermeknevelés

1. Félünk a gyerekeinktől.

Van egy módszer, amit ,,bögre-tesztnek" nevezek - a szituáció az, hogy egy szülő egy bögre tejet ad a gyerekének reggel. Nézzük meg, mi történik akkor, ha a gyerek azt mondja, hogy ,,a rózsaszínből kérem, nem a kékből!", miközben az anya már kiöntötte a tejet a kékbe. Leggyakrabban ilyenkor az anya elfehéredik és rohan a kért bögréért, mielőtt a gyerek elkezdene hisztizni.
Hiba! Mitől félsz, anya? Ki itt a főnök igazából? Hadd hisztizzen, hagyd rá és kész. De az Isten szerelmére, ne fáradozz külön csak azért, hogy a kedvébe járj - annál inkább gondolj arra, hogy ez megtaníttatja vele azt a leckét, hogy egy kis hisztiért még nem fog bármit megkapni, ami csak eszébe jut.

2. Csökkennek az elvárásaink.

Amikor a gyerek rosszalkodik, akár mások előtt játssza meg magát, akár otthon gorombáskodik, a szülők hajlamosak megrázni a vállukat és azt mondani, ,,Ilyenek a gyerekek." Pedig nem! Sokkal többre képesek a gyerekek annál, amit a szülők általában elvárnak tőlük, legyen szó illemről, idősek iránti tiszteletről, házimunkáról vagy önuralomról.

Szerinted nem tudnak végigülni egy vacsorát egy étteremben? Dehogynem. Nem tudják lesöpörni maguk után az asztalról a morzsát? Dehogynem. Az egyetlen ok, hogy ezeket nem teszik meg az, hogy nem tanítottad meg nekik és nem várod el tőlük. Ilyen egyszerű. Várj el többet tőlük, és mindezt maguktól is megcsinálják majd, még kérned sem kell őket.

3. Eltűnőben a közös teherviselés.

Régebben buszsofőrök, tanárok, bolti eladók és más szülők következmények nélkül szólhattak rá a rakoncátlan gyerekekre. Átvették az apa és az anya szerepét, amikor azok nem voltak jelen, és mindegyiküknek közös célja volt: rendes fiúkat és lányokat nevelni. Manapság, ha bárki a szülőkön kívül le merészeli szidni a gyereket, anya-apa egyből kiakadnak. Tökéletes gyereket akarnak ugyebár, ezért nem hisznek a tanároknak vagy bárki másnak, amikor azok valamilyen problémáról számolnak be.

A tanító nénit okolják ahelyett, hogy megfegyelmeznék a gyereket. Szükségét érzik annak, hogy a világ felé tökéletes képet mutassanak, és erre sajnos az alapjuk is megvan, mert számos szülő között tényleg megy a sárdobálás. Ha egy gyerek valamiért hisztizik, egyből az anyjára szegeződnek a rosszalló tekintetek.

Ehelyett ő érdemelne együttérzést, mert valószínűleg azért hisztizik a gyerek, mert nem kapott meg valamit, amire igazából nincs is szüksége. Rosszallás helyett ilyenkor az anya dicséretet érdemelne - ,,Szép munka! Megértem, tényleg nehéz megszabni a határokat."

4. Mindig az egyszerű utat választjuk.

Csodálatosnak tartom, hogy rendelkezésre állnak különböző kütyük, amikkel elviselhetőbb egy hosszú repülés, vagy orvosi váróban ücsörgés. Ugyanennyire szép, hogy akár online is megvásárolhatjuk a kamra tartalmát, vagy egy gombnyomással megmelegíthetjük a kaját a mikróban. A szülők elfoglaltabbak, mint valaha, szükség esetén magam is maximálisan az egyszerű utat pártolom.

De ez ingoványos talaj lehet. Attól, hogy egy tableten berakott mese leköti a gyereket a repülőn, ne add feltétlenül a kezébe, ha például étteremben vagytok. A türelmet a 21. században is meg kell tanulniuk. Ma is le kell tudnia kötni magát, ha arról van szó. Meg kell tanulniuk, hogy nem minden étel készül el három perc alatt, akár még azt is, hogy segítsenek vacsorát csinálni.

A kütyük használata helyett önmagukat is le kell tudniuk csillapítani. Ha egy pelenkás megbotlik, magát kellene felsegítenie ahelyett, hogy nyújtja a karjait a szülei felé. Mutassuk meg a gyerekeknek, hogy a könnyű út hasznos lehet, de nem felejthetjük el a hagyományos megoldások fontosságát.
5. A szülők a gyerekeik igényeit a sajátjaik elé helyezik.

Természetes jelenség az, hogy először a gyerekeink bajait lessük, ami az evolúció szempontjából még hasznos is. Magam is amellett állok, hogy igazodjunk a gyerek programjaihoz, őt etessük meg és öltöztessük fel magunk előtt. Manapság azonban túl messzire mentek ebben a szülők, teljesen félredobva a saját igényeiket és mentális épségüket a gyerek érdekében.

Számos anyát láttam, aki újra meg újra az ágyból is felkel azért, hogy a gyerek rigolyáinak megfeleljen. Vagy olyan apát, aki keresztül rohan az állatkerten mindent félredobva azért, mert szomjas a kislánya. Semmi rossz nincs abban, hogy nem adsz nekik még egy sokadik pohár vizet éjjel.

Semmi rossz nincs abban, ha az apa úgy reagál, hogy ,,Persze, kicsim, de várnod kell addig, amíg elérünk a következő szökőkútig". Semmi rossz nincs a ,,nem" szó használatában esetenként, sem abban, hogy megkérjük a gyereket, hogy szórakoztassa magát, amíg anyuci elmegy vécére vagy éppen végiglapoz még pár oldalt egy magazinban.

Attól félek, ha nem javítjuk ki ezeket a súlyos hibákat, akkor a gyerekeink maguknak való, türelmetlen és rosszindulatú felnőttek lesznek. Ráadásul önhibájukon kívül - hiszen ez rajtunk múlik. Sosem mondtuk nekik másképp, sosem vártuk el tőlük másképp.

Sosem akartuk, hogy kényelmetlenül érezzék magukat, és ha ez mégis megtörténik valamikor, nem lesznek rá felkészülve. Ezért kérlek titeket, szülők a világ bármely kontinenséről, követeljetek többet! Várjatok el többet! Osszátok meg a gondjaitokat! Adjatok kevesebbet! Rakjuk helyre együtt a gyerekeket - burokba zárás helyett a valós élet megpróbáltatásaira készítsük fel őket!

Forrás: szeretlekmagyarorszag (via Huffington Post)





 
 
0 komment , kategória:  Család  
Címkék: megvásárolhatjuk, megmelegíthetjük, megfegyelmeznék, mindegyiküknek, kényelmetlenül, gyermeknevelés, következmények, elfoglaltabbak, szempontjából, leggyakrabban, gorombáskodik, megtaníttatja, csodálatosnak, rendelkezésre, használatában, kontinenséről, programjaihoz, szórakoztassa, elviselhetőbb, gombnyomással, rosszindulatú, gyerekeinktől, csillapítani, valószínűleg, felsegítenie, gondjaitokat, tiszteletről, teherviselés, házimunkáról, rózsaszínből, ugyanennyire, együttérzést, követeljetek, rosszalkodik, felejthetjük, megcsinálják, bögre tejet, gyerekének reggel, rózsaszínből kérem, anya elfehéredik, kért bögréért, gyerek elkezdene, főnök igazából, kedvébe járj, gyerek rosszalkodik, szülők hajlamosak, gyerekek annál, szülők általában, közös teherviselés, rakoncátlan gyerekekre, anya szerepét, szülőkön kívül, Huffington Post,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Fekete István - Akác  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Egy lelki imádság  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Hogy lehet megtartani  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Png virág  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Szívem tiéd  Alázat  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kutya  Png kutya  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Hiányzik  Az igazi szeretetért rendszeri...  Leonardo da Vinci gondolata  Éretlen vers  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Esti kép  Örülök, hogy látlak!  Tavaszi kép  Ágai Ágnes – Csendélet  Alázat  Akarat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Png lepke  képre írva  Popper Péter szavai  Mi lenne ha  A boldog családok mind hasonló...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Png csokor  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Lóhere  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Png rózsa csokor  A sors  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Jónás Tamás – Végtelen b...  Idő  Fehér virág  Elköszönt  Makszim Gorkij gondolata  Neked tudnod kell  Julian Brass gondolata  A jó emberek mindig szépek mar...  Fehér virág  Ami embereknek lehetetlen, az...  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem  Minden harmadik...  Png fotel  Őrizkednünk kell...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Kerüld el az evangélium örömén...  Png csokor  Soha ne kedvezz...  Hogy lehet megtartani  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Bertolt Brecht -től idézet  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png férfi  Png férfi  A jó emberek mindig szépek mar...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  A televizió nem a kultúrát kép... 
Bejegyzés Címkék
bögre tejet, gyerekének reggel, rózsaszínből kérem, anya elfehéredik, kért bögréért, gyerek elkezdene, főnök igazából, kedvébe járj, gyerek rosszalkodik, szülők hajlamosak, gyerekek annál, szülők általában, közös teherviselés, rakoncátlan gyerekekre, anya szerepét, szülőkön kívül, tanároknak vagy, tanító nénit, világ felé, gyerek valamiért, anyjára szegeződnek, rosszalló tekintetek, anya dicséretet, egyszerű utat, hosszú repülés, kamra tartalmát, gombnyomással megmelegíthetjük, szülők elfoglaltabbak, tableten berakott, kütyük használata, pelenkás megbotlik, szülei felé, hagyományos megoldások, gyerekeik igényeit, gyerekeink bajait, evolúció szempontjából, gyerek programjaihoz, saját igényeiket, gyerek érdekében, gyerek rigolyáinak, állatkerten mindent, sokadik pohár, következő szökőkútig&#8221, súlyos hibákat, gyerekeink maguknak, világ bármely, gyerekeket &#8211, valós élet, megvásárolhatjuk, megmelegíthetjük, megfegyelmeznék, mindegyiküknek, kényelmetlenül, gyermeknevelés, következmények, elfoglaltabbak, szempontjából, leggyakrabban, gorombáskodik, megtaníttatja, csodálatosnak, rendelkezésre, használatában, kontinenséről, programjaihoz, szórakoztassa, elviselhetőbb, gombnyomással, rosszindulatú, gyerekeinktől, csillapítani, valószínűleg, felsegítenie, gondjaitokat, tiszteletről, teherviselés, házimunkáról, rózsaszínből, ugyanennyire, együttérzést, követeljetek, rosszalkodik, felejthetjük, megcsinálják, önhibájukon, öltöztessük, elvárásaink, önuralomról, buszsofőrök, türelmetlen, problémáról, rakoncátlan, elfehéredik, gyerekeknek, természetes, fontosságát, megtörténik, hagyományos, szegeződnek, maximálisan, rigolyáinak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 73 db bejegyzés
e év: 580 db bejegyzés
Összes: 34591 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 708
  • e Hét: 4786
  • e Hónap: 27053
  • e Év: 159607
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.