Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
H.Kohut Katalin: Ikebana
  2018-09-26 08:42:04, szerda
 
   
 


H.Kohut Katalin: Ikebana

Július volt, hétszeresen tűzött a Nap a növényekre, állatokra, a vizek, nagy hegyek visszhangozták énekét. Én komótosan elindultam egy kis hegyi ösvényen, bár ömlött rólam a víz. Egyszer csak ott találtam magam egy kis erdei házikónál. Kíváncsian bekopogtam, egy idős űr nyitott ajtót. Beinvitált a forróság elöl menedéket adva, megkínált hűs forrásvízből készült limonádéval.

A házikó berendezése barokk kori lehetett. Csodálatos faragott, bársony huzatú bútorok között letisztult stílusú festmények, óriás arcképek voltak láthatóak. Az egyiken egy fiatal leány állt komoran, mintha valami rosszra készülne. Festménye alatt egy barna bőrkészítésű ikebanában egy préselt margaréta hervadozott. Házigazdámra néztem kérdően, s ő mesélni kezdett.

- Ő Elvira - mutatott jobb mutatóujjával a képre -, az unokám. Hajasbabának szólította mindenki, olyan volt, mint egy földre szállott angyal. Egész nap énekelt csodálatos hangocskájával, állandóan mókázott, jókedvre derített mindenkit. Mikor eljött meglátogatni engem ide, megérkezés után mindig pukedlizett egyet, majd eldalolta a nekem írott köszöntőjét. Különösen nyáron szerette a hegyet, minden fának, bokornak, virágnak szerzett külön dalocskát, ezeket előadva élt boldogan a természet között. Különösen a Nap-himnusza volt megható. Nyáron a gesztenyeszín haját mindig a Nap elé ülve szárította, hogy kiszívja még világosabbra szép fürtjeinek színét. Fenyőzöld szemeivel szívesen fotózkodott a fenyvesek előtt, olyan volt, mintha hozzájuk tartozott volna, belőlük született volna.
- De hát mi történt vele? - faggattam óvatosan az öreget, akinek szemei homályossá váltak az emlékek súlya alatt.
- Meghalt tavaly júliusban, pontosan ezen a napon, hetedikén. Ott találtam rá az óriás margaréták között a hegyi tisztáson, egyik kedvenc helyén. Olyan volt, mintha csak aludna, el sem hittem, hogy már nem él. Megszakadt a szíve. Kezeiben találtam egy táviratot, melyet Londonból küldtek neki címezve, hogy a vőlegénye erőszakos támadás áldozata lett. Ez a festmény akkor készült, amikor a fiút meghívták egyik tudományos felfedezésének bemutatójára Angliába, s Elvira nem akart tőle elválni egy napra sem.
- Volt vőlegénye?
- Igen, Zentai Zoltán volt a neve. Informatikusként dolgozott egy budapesti vállalatnál. Az egyik kiállításon ismerkedtek meg, ahol mindenféle technikai újításokat mutattak be. Elvirát, bár vonzotta őt a régi élet, nagyon érdekelte a számítógép. Maga is szívesen dolgozott rajta budai lakásában édesanyjának, a lányomnak. Verseket, dalokat írt, ezeket megosztotta ismerőseivel. Zoltán egy pillanat alatt szerelmes lett az unokámba, nem tudott nélküle élni. Vitte külföldi útra, kirándulni, színházba, vacsorákra, szóval mindent elkövetett, hogy az én tiszta szívű dalnokom viszonozza érzelmeit.
- Nem volt kölcsönös a szerelem?
- Kezdetben nem, mert Elvirát csak a természet érdekelte, meg az, hogy kielégítse önmagát tiszta hangjával. Úgyis mondhatni, elvolt magában, gyönyörködött a tükörben naponta saját szépségében, énekelve köszöntötte önmagát. Nem nevezném ezt nárcizmusnak, inkább az történt csak, hogy szerette a Szépséget mindenben, másokat is észrevett, de csak a szépek arca fogta meg egyedül. Zoltán férfi volt, Elvira pedig a fiúkat kicsi korában sem vette észre valamiért, csak a karakteres arcú lányokat.
- Érdekes...
- Igen, az is, hogy a szíve ideálja nem volt kézzel fogható, a tiszta és lágy hang, a tökéletes jellem jelentette számára azt a férfit, akit el tudott volna fogadni.
- Zoltán ennek nem tudott megfelelni?
- Megtudott, de először be kellett írnia magát Elvira szívébe, mert az unokámat csak így lehetett elérni. Miután Elvira viszonozta az érzelmeit, hatalmas szerelem kezdődött el, nem tudtak egy pillanatra sem egymás nélkül élni. Elvira szerelmes dalokat írt, körbe udvarolta naponta Zoltánt, kedveskedett neki mindenben, csacsogott gyönyörű hangján mindenfélét, mely Zoltánt csodálattal töltötte el. Így éltek két esztendeig, Elvira 18 éves koráig, ami éppen július 7-én lett volna, a halála napján.
- Borzalmas, hogy is tudta ezt feldolgozni?
- Nem tudtam, mai napig kijárok a tisztásra, ahol megtaláltam és megsimogatom a margarétákat, melyek érintették szép testét, csokorba szedem őket, s elviszem a temetőre Pestre. Egy szálat tartott a kezében, amikor rátaláltam, ezt kiszárítottam és eltettem emlékbe az arcképe alá. Ő érintette, az utolsó virág, amit befogatott magába, igaz, hogy a másvilághoz vezető úton.
- Mi történt Zoltánnal?
- Londonba utazott egy konferenciára, gyalogosan közlekedett, mert közel volt minden. Estefelé tartott haza, amikor egy csapat huligán megtámadta, követelve tőle pénzt. Zoltán átnyújtotta a tárcáját, de ezt kevesellték, még követeltek tőle többet, az óráját, ékszereit. Ahogyan a gyűrűsujjához ért az egyik fertelme a csőcseléknek, melyen Elvirához kötődő jegygyűrűje volt, Zoltán keze ökölbe szorult, megütötte egyik támadóját, aki orra előtt hadonászott egy késsel. Ezt követően az ütések záporoztak egymás ellen, míg Zoltán szívébe kapott szúrástól holtan zuhant össze. Zsebében találták meg Elvira itteni címét, így értesítették.
- Felfoghatatlan, hogy egy utcanép befejezte egy értékes emberpár életét egy pillanat alatt...
- Pontosan, Elvira sem tudta feldolgozni, amikor megkapta az értesítést, elment kedvenc helyére a tisztásra, szomorú dalokat kezdett énekelni a fáknak, bokroknak, virágoknak, majd mikor Zoltán halálát felfogta, hatalmas fájdalmat érzett a mellkasában, szíve egy pillanat alatt megszakadt.
- Hol vannak a gyerekek?
- Egymás mellett feküsznek a temetőben, Zoltán feje fölött egy számítógép és egy iker szimbólum mutatja tehetségét és születési hónapját. Elvira oldalán egy égi asszony sűrű, gesztenyeszín sörénnyel, oroszlán csillagképpel, virágokkal és fenyőfával szobor lett elhelyezve. A két sírgyűrű örökké mutatja a tiszta szerelem beteljesülését, mely nagyon ritkán történik meg a világban.
- Elvira mindössze tizennyolc éves volt, mivel akart foglalkozni később?
- A Zeneművészetibe jelentkezett, mert három hangszeren tudott játszani. Furulyázott, gitározott és zongorázott. Mellette ismerte az összes slágert, áriát, operettet és népdalt.
- Felfoghatatlan veszteség érte a világot a két fiatallal.
- Nem is lehet megérteni, hogy a tökéletes szerelem egy ilyen utcai áldozattá váljon, véget vessen a harmóniának és szépségnek.
- Lassan indulok, barátom, köszönöm, hogy elmesélte az unokája életét. Máskor is szívesen eljönnék, ha megengedi, közösen sétálhatnánk a hegyen, meg elmennél Önnel megtekinteni a fiatalok emlékművét.
- Nagyon szívesen fogadom, kérem, tartson velem holnap Budapestre, találkozunk lenn a fogadó előtt reggel nyolc órakor.
- Köszönöm, ott leszek. Erősítse a szívét azzal, bár ez nem vigasz, hogy két ilyen csodálatos teremtést ismerhetett, hallhatta az unoka hangját, tündökölhetett angyali kisugárzásában. Viszontlátásra!

Elindultam hazafelé a hegyi ösvényen, s egyre csak az ikebana képe jelent meg szemeim előtt. Az utolsó virág, melyet érintett az igazi szerelem, kinek szíve nem tudta felfogni és elviselni a valódi veszteséget.

2017. május 10.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Címkék: informatikusként, zeneművészetibe, kisugárzásában, viszontlátásra, visszhangozták, tündökölhetett, felfedezésének, hangocskájával, felfoghatatlan, beteljesülését, csillagképpel, gyönyörködött, gyűrűsujjához, konferenciára, gesztenyeszín, mutatóujjával, kiszárítottam, hajasbabának, megtekinteni, jelentkezett, sétálhatnánk, forrásvízből, megsimogatom, házigazdámra, meglátogatni, bemutatójára, margarétákat, nárcizmusnak, kedveskedett, bőrkészítésű, világosabbra, ismerőseivel, csőcseléknek, édesanyjának, értesítették, hervadozott, forróság elöl, házikó berendezése, fiatal leány, barna bőrkészítésű, préselt margaréta, földre szállott, nekem írott, természet között, gesztenyeszín haját, fenyvesek előtt, emlékek súlya, óriás margaréták, hegyi tisztáson, vőlegénye erőszakos, festmény akkor, fiút meghívták, Kohut Katalin, Zentai Zoltán, Miután Elvira,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png ház  Elköszönt  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Akarat  Még csak most kezdődik a nap  A másik dolog,  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Bounty krémes  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Nagyon különös  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Nem tudhatod  Mindig jusson idő nevetni  Ne kapaszkodj magasabbra,  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Irgalom és ítélet  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Png csokor  Akarat  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nem tudhatod  Nem számIt  Alázat  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Akarat  Julian Brass gondolata  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Kellemes délutánt kívánok  Éretlen vers  Facebookon kaptam Krisztinától  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Az engedelmesség miért nem vál...  Szép álmokat!  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Albert Einstein gondolata  Radikális szeretet  Png lepke  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Szép estét kedves látogatóimna...  Leonardo da Vinci gondolata  Az engedelmesség miért nem vál...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Albert Einsteinről  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Alázat  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Fehér virág  Ne kapaszkodj magasabbra,  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Mai harmónia kártyám 
Bejegyzés Címkék
forróság elöl, házikó berendezése, fiatal leány, barna bőrkészítésű, préselt margaréta, földre szállott, nekem írott, természet között, gesztenyeszín haját, fenyvesek előtt, emlékek súlya, óriás margaréták, hegyi tisztáson, vőlegénye erőszakos, festmény akkor, fiút meghívták, budapesti vállalatnál, egyik kiállításon, régi élet, pillanat alatt, természet érdekelte, tükörben naponta, történt csak, szépek arca, fiúkat kicsi, karakteres arcú, szíve ideálja, tökéletes jellem, unokámat csak, halála napján, temetőre Pestre, szálat tartott, utolsó virág, másvilághoz vezető, csapat huligán, egyik fertelme, ütések záporoztak, utcanép befejezte, értékes emberpár, iker szimbólum, tiszta szerelem, összes slágert, tökéletes szerelem, ilyen utcai, unokája életét, fiatalok emlékművét, fogadó előtt, szívét azzal, unoka hangját, hegyi ösvényen, ikebana képe, igazi szerelem, valódi veszteséget, informatikusként, zeneművészetibe, kisugárzásában, viszontlátásra, visszhangozták, tündökölhetett, felfedezésének, hangocskájával, felfoghatatlan, beteljesülését, csillagképpel, gyönyörködött, gyűrűsujjához, konferenciára, gesztenyeszín, mutatóujjával, kiszárítottam, hajasbabának, megtekinteni, jelentkezett, sétálhatnánk, forrásvízből, megsimogatom, házigazdámra, meglátogatni, bemutatójára, margarétákat, nárcizmusnak, kedveskedett, bőrkészítésű, világosabbra, ismerőseivel, csőcseléknek, édesanyjának, értesítették, hervadozott, jegygyűrűje, fotózkodott, csodálattal, mindenfélét, kevesellték, kiállításon, köszöntőjét, átnyújtotta, köszöntötte, foglalkozni, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 50 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 424
  • e Hét: 1573
  • e Hónap: 7814
  • e Év: 60080
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.