Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
H.Kohut Katalin: Feltétel nélkül
  2018-09-26 08:45:54, szerda
 
   
 


H.Kohut Katalin: Feltétel nélkül

Minden zárhoz tartozik egy kulcs, minden kulcs keres egy zárat."
Csitári-Hock Tamás

Légrádi Anna tanárnőként dolgozott egy általános iskolában. Nehezen birkózott meg a mindig új kihívásokkal, már ami a problémás gyerekek magatartásbeli hiányosságainak kezelését jelentette. Itt volt a gond, hogy hiába fenyítette meg ujjával és szép érvekkel a kötekedőket, másnap már ott voltak a szülők bepanaszolni. Ráadásul nagyon szép és csinos volt, ez látszott annak ellenére is, hogy köpenyt vett fel magára, s ez ismét ok volt arra, hogy a bukott szamarak kötekedjenek belé.

Anna harmincöt évesen még divatban is a klasszikusokat követte, mint ahogyan mindenben csak a harmóniát, a szépet kereste, akár szívének láthatatlan lovagjában, senki sem volt, aki közel ért volna hozzá lelkiekben. Barátnői akadtak, de ők is inkább csak a külsőségekre figyeltek, lekötötték őket a férfiak, a férjesek pedig elfoglaltak voltak házimunkában, s más témájuk nem akadt, csak panaszkodás a férjükre, vagy áradoztak a gyerekeikről.

Szólították az igazgatói irodába, kötelességtudóan ment átvenni az újabb megrovást időnkénti nevelni akarása miatt. Az igazgató egy fiatal férfi társaságában várta az alábbi szavakkal:
- Drága Anna, maga annyira talpraesett, hogy úgy gondoltam, oda helyezem az osztályába a nevelői intézetből jött nyolcadikos tanulót, Jukus Franciskát. Előéletéről annyit fontos tudni, hogy a leányt a mostohaapja megerőszakolta, otthon nem törődtek vele, éhezett és fázott, rettegett, ezért került állami gondozásba, de a nevelők úgy látták jónak, ha kikerül a jövője érdekében a nehéz esetek közül.
- Igen, igazgató úr, természetesen fogadom a tanítványt, remélem, méltó leszek majd a segítésére.
- Bemutatom Csendes Istvánt, a jelenlegi nevelőjét Franciskának. A kislány nála lakik egyelőre, míg találunk egy kedves nevelő családot. István mindent elkövetett, hogy a leányt elválasszák a rossz magatartású menhelyi gyerekektől.
A tanárnő és a nevelő bemutatkoztak egymásnak, majd megbeszélték az iskolai fogadását Franciskának.

Másnap reggel élénk nevetés hallatszott az osztályból. Anna rosszat sejtett, mintha valakit csúfolnának a gyerekek. Belépett, döbbent csend támadt, az osztály úgy tett, mintha semmi sem történt volna. Csak Franciska állt könnyes szemekkel, báván, ringatva kis csípőjét egyik lábáról a másikra állva. Hosszú rakott szoknya volt rajta, fodros fehér inggel. Nagyot sóhajtott Anna, amikor meglátta, arra gondolt, most lenne itt az ideje bevezetni a köpenyt az iskolában.
Bemutatta az új kislányt, de nem árult el róla semmilyen információt.
Tanítás után ott marasztalta és meghívta magához. Némán haladtak a macskaköves utcákon hallgatva a cipősarkuk kopogását. Anna lakása kicsi volt, de annál barátságosabb. Minden barna-drapp színekben pompázott. A tanárnő odament a ruhásszekrényéhez, kiemelt három divatos felsőt, farmert, dzsekit és egy divatos kék sportcipőt, nagyméretű bőrtáskát hozzá, majd Franciska elé helyezte, hogy próbálja fel. A kislány barna, hosszú hajú szépség volt zöld ijedt szemekkel és babaarccal. Nem csoda, hogy nem tudott az alkoholista mostohája ellenállni a szépségének - gondolta.
A leányra éppen jó volt minden, félénken szemlélte magát az előszoba tükrében, de a farmert nem akarta felvenni, tiltakozott ellene.
- Megsérültél, drága Franciskám, ott, a méhedben és a szívedben. Ne szégyelld a nőiségedet, már nagylány vagy, s minden nőnek van ilyen, de nadrágban nem látszik. Ezért is adtam hozzá hosszú tunikákat.
Franciska hatalmasat lélegzett, mintha kissé megkönnyebbült volna, majd síró hangon megkérdezte:
- Tanárnő, azért még lehetek rendes lány?
.- Az vagy, nagyon rendes és tiszta, ezért bántottak. Ha igazán megszeretsz egyszer valakit, elmúlik minden fájdalom, amit most érzel. Gyere, megfésülöm a hajadat, majd hallgatunk szép dalokat a számítógépen. Arra kérlek, hogy holnapra írj nekem pár sort arról, hogy mit érzel. Lehet versbe is önteni a bánatodat, vagy írhatsz prózai szöveget.
- Jó, akkor holnap tanítás után átadom.
Franciska hosszasan figyelte a kakukkos órát. Anna így szólt hozzá:
- A szív olyan, mint az óra. Ha éri valamilyen rossz, halkabban ver, mert nem halljuk a bánat miatt, ami eláraszt minket állandóan. Ha örülünk valaminek, hangosabban ver, s amikor megszeretünk igazán valakit egy pillanat felismerése alatt, megszólal a kakukk, jelzi a boldogságot.
Halk, tiszta melódia hangja szólította meg Franciska szívét, ezután, meghallgattak egy pár szomorú dalt, majd vidámabbat, melyet közösen megpróbáltak elénekelni. Franciska mosolyogva búcsúzott. Sietett, várta otthon István ebéddel, biztosan aggódik érte.

Másnap Franciska a tanárnő kezébe csúsztatott egy összehajtogatott papírlapot, majd elváltak.
Anna otthon elolvasta, majd feltörtek a könnyei. A négysoros versike így szólt:
Minek éljek, ha bűnös vagyok,
utolsó konca a földnek,
senki sem szeret, én meghalok,
nevetnek rajtam a könnyek.
Anna tárcsázta Csendes Istvánt. Lágy bariton szólt bele a telefonba:
- Tessék!
- Jó napot kívánok, Légrádi Anna vagyok, Franciska tanárnője. Találkozni szeretnék holnap Önnel, kérem, jöjjön be az iskolába kilenc órakor délelőtt!
- Igen, ott leszek! Remélem, nincsen baj...
- Majd megbeszéljük...

Másnap délelőtt István kopogott a tanári ajtaján. Anna elmondta a verse tartalmát Franciskának, majd kérte a férfit, segítsen abban, hogy a kislány szíve megismerje a szeretetet minél hamarabb, mert még messze van attól, hogy az igazi kopogtasson ajtaján, nem - várhatnak, vissza kell adni Franciskát az életnek. Először is azt kell megértetni vele, hogy nem az ő bűne, ami történt, meg hogy szükség van rá, őt is lehet szeretni.
Megbeszélték, hogy délután együtt mennek sétálni a közeli tópartra. Így is történt, Franciska az új farmert és az egyik tunikát viselte. Hosszú haját lengette a szél, olyan volt, mint egy porcelánbaba, akit csak óvatosan lehet érinteni, s csak szép szavakkal lehet megszólítani.
Három hófehér hattyú úszkált a tóban. István vásárolt madáreledelt és átnyújtotta Franciskának. A kislány tisztelettel etette az állatokat, mintha szívességet tenne nekik. Anna így szólt:
- Látod Franciska, a hattyúk nélküled ma nem csemegéztek volna, nagyon fontos vagy számukra. Ezentúl naponta eljövünk ide sétálni, hogy szükségük legyen rád. Neked meg ránk - gondolta magában.

Több hét telt el így hármasban, Anna szívrepesve várta ezeket a közös sétákat. Néha elmentek moziba, vagy a belvárosba kirakatokat nézegetni. Terveztek kerékpár túrát is a távolabbi tiszta vizű forráshoz. A szív olyan, mint egy érzelmi műszer, hamar jelzi kalimpálásával a változásokat, mely napközben éri az embert. Franciska szíve azt sugározta megborzongva a felismeréstől, hogy szereti a tanárnőt és a nevelőjét, olyanokká váltak számára, mintha lenne saját családja. Bizalmasan nyújtotta át naponta a verseit Annának, melyek tükrözték a folyamatát a sikerének. Igen, ez az igazi siker, amikor egy ártatlan lény visszatalál önmagához, s az életútjához, melyről mások letérítették.
Legutolsó versében ezt írta a kislány:
Ujjong a szívem minden délután,
hármasban így szép az élet,
csendesen oson a szél az utcán,
azt susogja, szereti a szépet.

Annát jóleső érzés töltötte el, boldogan hívta telefonon Istvánt, hogy megbeszélje vele a további tennivalókat. Ketten találkoztak a tó partján délután aznap, mert Franciska gitár órára ment, tanult énekelni és zenélni készülve a jövőjére. István sportos testalkata messziről is szembetűnő volt, Anna, mikor meglátta, elborult a feje és szaggatott léptekkel haladt feléje. A férfi lágy hangon köszöntötte a nőt, akinek ebben a pillanatban kinyílt a zár a szívében, talán a rengeteg közösen eltöltött délután és a közös gyógyításuk elegendő volt ahhoz, hogy kialakuljon a szimpátia, a kölcsönös tisztelet, ez a hang, mellyel kiejtette a nevét volt a kulcs illeszkedésének utolsó sugara, melyre annyira régen vágyott, az ideálja, aki nélkül eddig értelmetlennek tűnt az élete.
István ugyanígy érzett, egész teste jelzett, mikor megfogta Anna kezeit, így álltak megdöbbenve a szerelem beteljesülésén áhítattal nézve egymás szemeibe. Szinte egyszerre közölték, hogy Franciska nevelését közösen vállalják ezután, tervbe véve a közös jövőjüket. Megfogták egymás kezét és együtt mentek a kislány elé a zeneiskolába. Franciska meglátta őket, megörült, mert pontosan erre gondolt ő is mindig, miért nem szeretik jobban egymást a nevelői. A szerelmespár elmondta tervét a kislánynak, akinek a szíve megnyílt feltétel nélkül a jövő családja iránt. Már tudta magáról, hogy egy nagyon szép, tehetséges, tiszta lény, aki bűncselekmény áldozata lett.

A kis család örült annak, hogy a szeretet képes megmosni láthatatlan energiájával a testet és a szívet, mert a szeretet maga az élet, ereje a feltétel nélküli hit az emberben, a tisztaságban, melyhez az út a kiérdemelt bizalmom át vezet.


2017. április 19.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Címkék: kötelességtudóan, összehajtogatott, illeszkedésének, hiányosságainak, beteljesülésén, megerőszakolta, értelmetlennek, klasszikusokat, magatartásbeli, kalimpálásával, megkönnyebbült, meghallgattak, bűncselekmény, barátságosabb, természetesen, felismeréstől, bemutatkoztak, megszólítani, szerelmespár, változásokat, megbeszélték, megszeretünk, energiájával, tisztelettel, megborzongva, külsőségekre, számítógépen, gyerekeikről, franciskának, porcelánbaba, tisztaságban, bepanaszolni, megbeszéljük, zeneiskolába, házimunkában, megpróbáltak, általános iskolában, problémás gyerekek, szülők bepanaszolni, bukott szamarak, klasszikusokat követte, szépet kereste, külsőségekre figyeltek, férjesek pedig, igazgatói irodába, újabb megrovást, fiatal férfi, alábbi szavakkal, nevelői intézetből, mostohaapja megerőszakolta, jövője érdekében, nehéz esetek, Kohut Katalin, Csitári-Hock Tamás, Légrádi Anna, Drága Anna, Jukus Franciskát, Bemutatom Csendes Istvánt, Csak Franciska, Másnap Franciska, Csendes Istvánt, Látod Franciska,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Inkább ad  Facebookon kaptam  Devecsery László - Húsvét  Az erdőterápia egészségre gyak...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Mire jók ?  A nagy természet  Öröknek hinni . . .  Facebookon kaptam Krisztinától  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kutya  Idővel az ember megérti, hogy ...  Facebookon kaptam  Soli Deo gloria  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  képre írva  A máj egészségét biztosító és ...  Levél lány  Virágvasárnap: az élet és a re...  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Alvó cica  Levél lány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sadhguru idézet  2004-es kivégzés után  Paul David Tripp Március 25  Inkább ad  Facebookon kaptam  Nem látom őket  Facebookon kaptam  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Devecsery László - Húsvét  Alvó baby  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Facebookon kaptam  Karinthy Frigyes: Almafa  Haja van  képre írva  Paul David Tripp Március 26  Facebookon kaptam  Aki belekortyol  A haj állapotának javítása egy...  Alvó kutya  Boldogság  A máj egészségét biztosító és ...  Facebookon kaptam  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Virágvasárnap: az élet és a re...  Facebookon kaptam  Alvó cica  Paul David Tripp Március 27  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jó éjszakát  Esti képek  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Most - segíts meg Mária ,  képre írva  Nem látom őket  Öröknek hinni . . .  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Facebookon kaptam  Az erdőterápia egészségre gyak...  Szép álmokat!  Nem jár  Facebookon kaptam  A nagyhét eseményei  Facebookon kaptam  A csend aranyat ért  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Március 28  Facebookon kaptam Krisztinától  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Ha nyitott vagy  A pálma a győzelem és a diadal...  képre írva  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Inkább ad  Szép estét kedves látogatóimna...  Alvó baby  virágvasárnap  Öröknek hinni . . .  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
általános iskolában, problémás gyerekek, szülők bepanaszolni, bukott szamarak, klasszikusokat követte, szépet kereste, külsőségekre figyeltek, férjesek pedig, igazgatói irodába, újabb megrovást, fiatal férfi, alábbi szavakkal, nevelői intézetből, mostohaapja megerőszakolta, jövője érdekében, nehéz esetek, jelenlegi nevelőjét, kislány nála, kedves nevelő, leányt elválasszák, rossz magatartású, nevelő bemutatkoztak, iskolai fogadását, másikra állva, ideje bevezetni, macskaköves utcákon, cipősarkuk kopogását, tanárnő odament, kislány barna, alkoholista mostohája, leányra éppen, előszoba tükrében, kakukkos órát, szív olyan, bánat miatt, pillanat felismerése, tanárnő kezébe, összehajtogatott papírlapot, négysoros versike, iskolába kilenc, tanári ajtaján, verse tartalmát, kislány szíve, szeretetet minél, igazi kopogtasson, közeli tópartra, egyik tunikát, kislány tisztelettel, hattyúk nélküled, közös sétákat, belvárosba kirakatokat, távolabbi tiszta, érzelmi műszer, verseit Annának, igazi siker, ártatlan lény, szívem minden, további tennivalókat, férfi lágy, pillanatban kinyílt, rengeteg közösen, közös gyógyításuk, kölcsönös tisztelet, nevét volt, kulcs illeszkedésének, szerelem beteljesülésén, közös jövőjüket, szerelmespár elmondta, szíve megnyílt, jövő családja, nagyon szép, szeretet képes, szeretet maga, feltétel nélküli, kiérdemelt bizalmom, kötelességtudóan, összehajtogatott, illeszkedésének, hiányosságainak, beteljesülésén, megerőszakolta, értelmetlennek, klasszikusokat, magatartásbeli, kalimpálásával, megkönnyebbült, meghallgattak, bűncselekmény, barátságosabb, természetesen, felismeréstől, bemutatkoztak, megszólítani, szerelmespár, változásokat, megbeszélték, megszeretünk, energiájával, tisztelettel, megborzongva, külsőségekre, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 7233 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 52
  • e Hét: 814
  • e Hónap: 12519
  • e Év: 51520
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.