Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
H.Kohut Katalin: Esztétika, mint tudomány
  2018-09-26 09:05:26, szerda
 
   
  H.Kohut Katalin: Esztétika, mint tudomány


Hadd kezdjem esztétikai értekezésem egy régi verssel, melyben a leányt istennővé emeli a költő. A papír nem is bír el másfajta ábrázolást, csak a tökéleteset, melyben nincsen semmi romlandó, halandó:

Madonna mia

Liliom-lány, e földre nem való,
lágy barna haj takarja el fülét,
szemében könnyektől fakóbb a kék,
akár eső-függöny mögött a tó.

Vágy bélyege arcán nem látható,
bezárja - csóktól tartva - ajkait,
nyaka galamb-fehérséggel vakít,
ere: márvány-mezőn bíborfolyó.

Bár magasztalja egyre őt a szám:
lábát se merném megcsókolni én -
beföd szárnyával súlyos áhitat,

mint Dantét, Beatrice oldalán,
az égő Oroszlán szügye alatt
a Hetes Kristály Arany Lépcsején.

Baranyi Ferenc fordítása

Akit igazán tökéletesnek gondol a férfiember, annak még a kezét sem meri megérinteni, így is születtek régen a múzsák. A múzsát nem lehet a földi halandók között elhelyezni, a múzsának nem lehet rossz tulajdonsága, hibája. Illyés Gyula könyvében mégis az olvasható, hogy a hunok párizsi barátaikkal le akarták hozni a múzsát maguk közé, hogy együtt éljen velük, s a múzsa segítségével rendbe hozzák a világot.
Az isteneknek nem lehet emberi tulajdonságuk, Homérosz ennek ellenére viszálykodásaikat örökítette meg, amiért Platón kritizálta a történetírót.
Az esztétikus, az emelkedett, a tiszta, a fennkölt, az égi, a földi ember számára el nem érendő, de ideálként jelentkező leány, vagy férfiú költői, vagy másféle irodalmi mű ábrázolásában.

Nemcsak isteneket, madonnákat, múzsákat örökítettek meg a költők, esztétikai élvezetet jelent egy tájleírás is, mely visszaadja hűen a látottakat, vagyis a művészet esztétikai élvezetet jelent az olvasóknak. A művészeknek olyan valóságot kell ábrázolniuk, mely eszményien szép.
Petőfi Sándor Az Alföld című versrészlete bemutatja a Kárpátoknál általa csodált tájat:

,,A csárdánál törpe nyárfaerdő
Sárgul a királydinnyés homokban;
Odafészkel a visító vércse,
Gyermekektől nem háborgatottan.

Ott tenyészik a bús árvalyányhaj
S kék virága a szamárkenyérnek;
Hűs tövéhez déli nap hevében
Megpihenni tarka gyíkok térnek.

Messze, hol az ég a földet éri,
A homályból kék gyümölcsfák orma
Néz, s megettök, mint halvány ködoszlop,
Egy-egy város templomának tornya."


Szinte látjuk a csárdát a körülötte lévő nyárfaerdővel, halljuk a vércséket, elénk tűnik az esztétikai gyönyör: hol az ég a földet éri, odáig érnek a városok templomtornyai...

A képzőművészet esztétikai ábrázolásai közül kitűnnek azok a művészek, akik tökéletesen adják vissza a természetet, a tájat, a formákat, az arcokat, alakokat. Minden művészetben az a szép, ami természetes, amiben gyönyörködünk.

A zene szintén esztétikai élményt nyújt, egyszerre megvigasztal, nemesít, de gyászunkat is kifejezhetjük vele. A zene minden embernek azt az élményt nyújtja, ami hasonlít kedvéhez. A zeneszerző nem a külső látásnak nyújt gyönyört, hanem a bensőnek, a szív húrjait pengeti meg. A zene által tisztul a lélek. Mennyire igazak Babits Mihály szavai!

"Megmondom a titkát édesem a dalnak: Önmagát hallgatja, aki dalra hallgat. Mindenik embernek a lelkében dal van és a saját lelkét hallja minden dalban. És akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek."
(Babits Mihály: Vihar - részlet)

Valóban, akinek szép és tiszta a lelke, akinek szívét megérinti a tiszta és örömteli, szép zene, az valóban esztétikai élményt jelent neki, s az ilyen ember meghallja mások énekében is a szépet, a nemest, a felemelőt.

Az esztétikai élvezet szorosan összefügg a természettel, a tökéletessel, s mennyire boldog az az ember, akit ilyen élmények gazdagítanak! Adjuk meg a testnek, ami a testnek szükséges és a szabadságunk eléréséhez a szárnyainkhoz szükséges optimizmust és derűt.

2011. szeptember 26.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Címkék: szamárkenyérnek, templomtornyai, háborgatottan, ábrázolásában, szárnyainkhoz, kifejezhetjük, nyárfaerdővel, képzőművészet, tulajdonságuk, gyönyörködünk, királydinnyés, versrészlete, történetírót, segítségével, tulajdonsága, árvalyányhaj, megvigasztal, szabadságunk, gazdagítanak, tökéletessel, természettel, tökéletesnek, gyermekektől, művészeknek, fehérséggel, optimizmust, ábrázolásai, barátaikkal, tökéletesen, művészetben, megcsókolni, természetes, természetet, templomának, ábrázolniuk, magasztalja, régi verssel, leányt istennővé, földi halandók, hunok párizsi, múzsát maguk, múzsa segítségével, földi ember, művészet esztétikai, művészeknek olyan, csárdánál törpe, királydinnyés homokban, visító vércse, körülötte lévő, esztétikai gyönyör, városok templomtornyai, képzőművészet esztétikai, Kohut Katalin, Hetes Kristály Arany Lépcsején, Baranyi Ferenc, Illyés Gyula, Petőfi Sándor Az Alföld, Babits Mihály,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Alvó baby  Szent Pio atya!  Ne engedd el kezem!  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Amikor 5 éves voltam,  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Evan Esar tollából  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Gősi Vali - Tükre lennék...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Márciusi eső  Vágy, élet és sugár  Törött csészék  Ted Engstrőm gondolata  Meghitt estéken . . .  A Mindenható Istenben bízva  Por  Hernádkak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem kellett volna!  Egyet értesz?  Nem mindegy  Rőzsehordó nő szobra  A közszereplő  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A csonk és a facsemete  Esti kép  Ibolya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jóga férfiaknak  Facebookon kaptam  Amikor 5 éves voltam,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Mélységes szomorúsággal  Szent-Györgyi Albert gondolata  Házi botox  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig tud adni ,  Mélységes szomorúsággal  Facebookon kaptam  Nemzeti  Március  Nem kellett volna!  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  A magyar sajtó napja március 1...  Szép estét  Ne engedd el kezem!  Dóró Sándor: Tétova lét  Dóró Sándor: Tétova lét  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az embernek fiatal korában van  Márciusi eső  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Facebookon kaptam  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Nemzeti  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Szent Pio atya!  A halolaj és a hal még a migré...  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Ma  1848. március 15-én  Facebookon kaptam  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Minden jónak végeszakad egysze...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Március  Nagy László - Szerelem emléke  Rejtő Jenő versei  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Facebookon kaptam Mírjam barát... 
Bejegyzés Címkék
régi verssel, leányt istennővé, földi halandók, hunok párizsi, múzsát maguk, múzsa segítségével, földi ember, művészet esztétikai, művészeknek olyan, csárdánál törpe, királydinnyés homokban, visító vércse, körülötte lévő, esztétikai gyönyör, városok templomtornyai, képzőművészet esztétikai, zene szintén, zene minden, élményt nyújtja, külső látásnak, szív húrjait, zene által, titkát édesem, saját lelkét, mások énekét, valóban esztétikai, ilyen ember, esztétikai élvezet, testnek szükséges, szabadságunk eléréséhez, szárnyainkhoz szükséges, szamárkenyérnek, templomtornyai, háborgatottan, ábrázolásában, szárnyainkhoz, kifejezhetjük, nyárfaerdővel, képzőművészet, tulajdonságuk, gyönyörködünk, királydinnyés, versrészlete, történetírót, segítségével, tulajdonsága, árvalyányhaj, megvigasztal, szabadságunk, gazdagítanak, tökéletessel, természettel, tökéletesnek, gyermekektől, művészeknek, fehérséggel, optimizmust, ábrázolásai, barátaikkal, tökéletesen, művészetben, megcsókolni, természetes, természetet, templomának, ábrázolniuk, magasztalja, örökítettek, kárpátoknál, gyümölcsfák, tökéleteset, megérinteni, értekezésem, nyárfaerdő, esztétikai, isteneknek, bíborfolyó, elhelyezni, megpihenni, szárnyával, zeneszerző, odafészkel, férfiember, örökítette, ábrázolást, látottakat, visszaadja, jelentkező, madonnákat, gyászunkat, szeptember, kritizálta, eszményien, olvasóknak, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 7233 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 64
  • e Hét: 472
  • e Hónap: 12177
  • e Év: 51178
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.