Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ismeretlen szerző: A rózsa és a skorpió
  2022-01-11 07:53:43, kedd
 
   
  A Rózsa és a Skorpió

Volt egyszer valahol a távol Afrikában egy poros karavánút, melyen gyakran megfordultak kereskedők, utazók.
Egy napon, török kereskedők szállítottak rózsatöveket, de váratlanul homokvihar támadt rájuk, s a megriadt tevék szanaszét szaladtak, szétszórva értékes terhüket. Minden rózsatő elpusztult, kiszáradt a forró napon.
Csak egy kis gyönge tövecske sodródott a széllel, még végül elakadt egy oázis közelében. Mélyen belefúródott a homokba és mivel itt nedves volt a talaj, sikerült megkapaszkodnia.
Három nap és három éjjel kellett ahhoz, hogy kipihenje a borzalmas utazást, s a negyedik nap végre újra érezte az élet lüktetését sejtjeiben. Mohón szívta fel a nedvességet a talajból, szárai kiegyenesedtek, levelei kisimultak, és bimbója újra élénk, vörös színben pompázott. Pár nap múlva a bimbó kipattant és megszületett a sivatag első rózsája. Olyan volt, mint egy igazi csoda a sivár, szürke sivatagban: ....fantasztikusan színes.... ....és csodálatosan illatos.....
Így látta meg őt a skorpió. Még soha nem érzett ilyen vonzerőt. Éreznie kellett ezt az illatot, amihez foghatót soha nem érzett, és látnia kellett ezeket a színeket közelebbről is, amihez hasonlót még soha nem látott. Ezért hát közelebb merészkedett. Egészen közel.....
És a rózsa tövise megszúrta az orrát. Megijedt és hátra ugrott. -Miért bántasz? -kérdezte a rózsát. -Én nem bántalak-felelte a rózsa. -De megszúrtál a tüskéiddel! -A tüskéim nem azért vannak, hogy másokat bántsak, hanem, hogy megvédjem magam másoktól.
-Tőlem nem kell félned, én nem akarlak bántani, sőt, ha kell, megvédelek. -Köszönöm-mondta a rózsa. Gyere máskor is, olyan magányos vagyok.
Így aztán a kis skorpió mindennap meglátogatta a gyönyörű rózsát, és csodálattal nézett fel rá.
Egy napon azonban, a rózsa levelei lehajoltak, s úgy tűnt, nagyon beteg. Amikor meglátta őt a kis skorpió, aggódva megkérdezte: -Mi történt? Mi a baj? Miben segíthetek? .....
És a rózsa így válaszolt: -Nem tudsz segíteni! Túl nagy a forróság, nem találnak már vizet a gyökereim. A kis skorpió nem kérdezett többet, megfordult és elindult az oázis irányába. A kúthoz érve szájába vett egy csepp vizet, és visszaszaladt a rózsához, és a tövéhez cseppentette.
A rózsa bágyadtan hajtotta le a fejét és csüggedten mosolygott a kis skorpió értelmetlennek tűnő erőlködésén. De a skorpió, most nem törődött mással, csak elszaladt és visszajött, egy újabb csepp vízzel, tette ezt tízszer, százszor, ezerszer..... És este, amikor lenyugodott a Nap, és felkelt a Hold, a rózsa újra felemelte fejét, és boldogan nyújtotta a telihold felé, s illatát széthordta a szél.
A kis skorpió végkimerülés szélére került, elnyúlva feküdt a rózsa lábánál, de szeme ragyogott, ahogy felnézett rá. S ekkor a rózsa letekintett, s hálásan mondta: -Megmentetted az életemet. Bárcsak meghálálhatnám valaha. Mit tehetek érted?
-Nincs más kívánságom, csak egyszer az életben szeretném közelről érezni a virágod illatát. De tudom, te nem tudsz hozzám lehajolni, én, pedig nem tudok felmászni, mert tüskéid agyonszúrnának.
A rózsa ekkor elmosolyodott, megrázta magát, s lehullott az összes tüske a száráról. Tudta, hogy így védtelen marad, de ez volt a legkevesebb, amit megtehet a kis skorpiónak hálából.
És ekkor a kis skorpió összeszedte utolsó erejét, és felmászott a rózsa szárán, egészen addig, míg el nem érte a virágot. Ekkor ollóival vigyázva átkarolta, fejét óvatosan bedugta a szirmok közé... S, mint szerelmes férfi, ki arcát kedvese hajába fúrja, úgy szívta be a kis skorpió is, a rózsa bódító illatát. Egészen beleszédült! Itt a magasban a tömény illat, a csillagok ragyogása, és a sivatag végtelensége megérintette lelkét.
Elmosolyodott, mert mostmár tudta, mi a boldogság.
Lábai elernyedtek, ereje elfogyott és ájultan zuhant vissza a rózsa tövéhez. A hajnal első sugarai, már csak a kihűlt testét találták. S a rózsa szirmaival összegyűjtötte a hajnali harmatcseppeket, s mint könnyeivel megsiratta a kis skorpiót. Néhány csepp a skorpióra csöppent, rózsaillattal borítva be testét.
Néhány nap múlva a rózsa is elhervadt, nem volt már, ki vízcseppekkel táplálja a nagy forróságban.
Az emberek sok-sok év múlva, találtak egy elhalt skorpiót a sivatagban. Nem értetették, hogyan lehet rózsa illata, hiszen a rózsát és a skorpiót olyan hatalmas távolság választja el egymástól. Több ezer kilométer.... Nem tudták, és nem is tudhatták, hogy létezik egy magasabb rendű erő, mely két sorsot egymáshoz rendel és összekapcsol!
 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő írások  
Címkék: megkapaszkodnia, harmatcseppeket, fantasztikusan, értelmetlennek, kiegyenesedtek, összegyűjtötte, agyonszúrnának, meghálálhatnám, vízcseppekkel, elmosolyodott, rózsaillattal, visszaszaladt, cseppentette, belefúródott, rózsatöveket, csodálatosan, meglátogatta, megszületett, megérintette, végtelensége, szállítottak, merészkedett, összekapcsol, végkimerülés, megfordultak, megmentetted, összeszedte, elernyedtek, erőlködésén, megkérdezte, letekintett, csodálattal, közelebbről, legkevesebb, nedvességet, lenyugodott, távol Afrikában, poros karavánút, megriadt tevék, forró napon, oázis közelében, borzalmas utazást, élet lüktetését, bimbó kipattant, sivatag első, igazi csoda, színeket közelebbről, rózsa tövise, gyönyörű rózsát, napon azonban, rózsa levelei, oázis irányába,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Paul David Tripp Április 15  Emlékezz  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  40 felett  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Egy párkányon  A pitypang legendája  Pitypang szökőkút  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Emlékezz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  A sorsod  Bornyi Veronika haiku verse  Szép álmokat!  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csend  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Robin Wight pitypang szobra  Szeretem ujjad karcsuságait,  Jázmin  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Otthon  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  A pitypang legendája  képre írva  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Zilahy Lajos mondta  József Attila - Kopogtatás nél...  Kertem  Szívek  Facebookon kaptam  Magamnak  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Baranyi Ferenc - N i n c s  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Jázmin  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Csend  József Attila – Keresek ...  Jó nap volt  Nevelőszülőkhöz adták,  Walter Chrysler mondta  Baranyi Ferenc - N i n c s  jó reggelt  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
távol Afrikában, poros karavánút, megriadt tevék, forró napon, oázis közelében, borzalmas utazást, élet lüktetését, bimbó kipattant, sivatag első, igazi csoda, színeket közelebbről, rózsa tövise, gyönyörű rózsát, napon azonban, rózsa levelei, oázis irányába, kúthoz érve, csepp vizet, tövéhez cseppentette, rózsa bágyadtan, újabb csepp, rózsa újra, telihold felé, rózsa lábánál, rózsa letekintett, életben szeretném, virágod illatát, rózsa ekkor, összes tüske, rózsa szárán, szirmok közé, rózsa bódító, tömény illat, csillagok ragyogása, sivatag végtelensége, rózsa tövéhez, hajnal első, kihűlt testét, rózsa szirmaival, hajnali harmatcseppeket, skorpióra csöppent, nagy forróságban, emberek sok-sok, elhalt skorpiót, skorpiót olyan, magasabb rendű, megkapaszkodnia, harmatcseppeket, fantasztikusan, értelmetlennek, kiegyenesedtek, összegyűjtötte, agyonszúrnának, meghálálhatnám, vízcseppekkel, elmosolyodott, rózsaillattal, visszaszaladt, cseppentette, belefúródott, rózsatöveket, csodálatosan, meglátogatta, megszületett, megérintette, végtelensége, szállítottak, merészkedett, összekapcsol, végkimerülés, megfordultak, megmentetted, összeszedte, elernyedtek, erőlködésén, megkérdezte, letekintett, csodálattal, közelebbről, legkevesebb, nedvességet, lenyugodott, beleszédült, forróságban, széthordta, sejtjeiben, kisimultak, szirmaival, lüktetését, mosolygott, sivatagban, megszúrtál, tüskéiddel, segíthetek, megvédelek, skorpiónak, értetették, megfordult, megsiratta, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 8 db bejegyzés
e év: 48 db bejegyzés
Összes: 7244 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 701
  • e Hét: 1830
  • e Hónap: 4189
  • e Év: 56455
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.