Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kohut Katalin: Szépség nyitány
  2014-07-22 05:40:33, kedd
 
   
  Kohut Katalin: Szépség nyitány

,,Hinni a szépet, lehetetlent, hogy egyszer valóra válik. Hinni a vágyban, akaratunkban. Ha kell, hát bízni halálig." Szabó Lőrinc

Csillag Dániel egykor ígéretes tehetsége volt a zeneakadémiának, de szegénysége és szerénysége ott marasztalták szülővárosában, ahol egyszerű és mások diákjai által komikusnak gondolt tanítóként dolgozott az egyik iskolában. Ének óráira gyakran bevitte hegedűjét, hogy bemutassa egy-egy saját maga által komponált zenéjét, vagy előadja a klasszikusok híres darabjainak részleteit. A gyermekek kuncogtak, amikor belépett a terembe. Bizony előfordult, hogy óra végére a fél osztály kinn állt a folyosón, mert fegyelmezetlenkedtek, de ettől nagyobb büntetést Dánielnek nem volt szíve kirónia rájuk.
Felesége, a legszebb leány volt a kisvárosban egykor, fél év alatt ette meg gyönyörű testét a halálos kór, a rák. Dánielt annyira ette a bánat egyetlen szerelme után, hogy megkomponálta emlékére a Szépség nyitánya című zenekari kísérettel szólóhegedűre írt művét, mely a fiókban porosodott. Néha-néha elővette a kottáit gyakorlás miatt, meg ilyenkor könnyes szemekkel emlékezett egyetlen szerelmére. Amikor az andante részhez ért, elképzelte, ahogyan feleségével kéz a kézben sétálnak az utcákon, lassan permetező esőben a holdvilág gyenge fényénél. Minden ütem szinte egy-egy érzést elevenített fel szívében, ilyenkor újraélte a szerelmet, s végén, a halál sötét részénél sírt a hegedű a vonó alatt, olyan kétségbeesetten, hogy szinte beledermedt a levegőbe a hatalmas fájdalom. A darab vége egy óriási felkiáltójel, üzenet a halálnak, melyet kissé indulatosan adott elő, fejezett be, ilyenkor sikított a hegedű ujjai alatt.

Leánya, Melli külsőre ugyanolyan szépség lett, mint édesanyja volt, egész nap a tükörben nézegette ezért magát, de akaratos, dacos leányként ijesztő személyiség-bélyeget viselt. Szégyellte az apját, akit a gyerekek csak Vigyori Dánielnek csúfoltak. Otthon bedugta a füleit, hogy ne hallja a hegedű cincogását, amikor a hangszeres gyerekek az apjánál tanultak. Ilyenkor szinte menekült otthonról. Így botlott bele tizenhét évesen az egyik fürdőhelyen egy amerikai fiúba. Ronald nem tudta levenni szemeit Melli tökéletes alakjáról, elvarázsolta karakteres, formás arcocskájával, barna sűrű, göndör hajzuhatagával, ami királynővé koronázta szemeiben. Elhatározta, hogy megszerzi magának a leány szívét. Maga egy michigani egyetemen dolgozott informatikusként.
Rövid udvarlás után Melli úgy döntött, elhagyja az egyre nagyobb szegénységbe süllyedő apját és szülővárosát, Ronald feleségeként majd kiélheti nagyvilági hajlamait, még dolgoznia és tanulnia sem kell többé.
Egyszerűen közölte Dániellel a tényt, hogy utazik, s bár látta apja összetört arcát, nem kegyelmezett, kilépett életéből kegyetlenül és dacosan, ahogyan addig is élte életét.

Amerikában hatalmas házban élt luxus körülmények között a házaspár. Ronald imádattal csüngött feleségén, csodálta, mint tökéletes szépséget, vigyázott rá, mint egy porcelán babára. Naponta meglepte kisebb ajándékokkal, virággal. Hatására Melli csodálatos átalakuláson ment keresztül, s egyszer csak írni kezdett. Kezdetben cikkeket, melyeket magazinok közöltek le, s közben hódolt másik új szenvedélyének, a festészetnek. Képei tisztasága meglepte a zsűrit, amikor első alkotásaival benevezett egy versenyre. A szépség jegyeit őrizte minden műve, mintha egykori letűnt idők harmóniáját festette volna meg realista módon, vagyis azt ábrázolta mindig, amit látott, de minden arcnak, tájképnek földöntúli ragyogást ajándékozott.
Ronald gyakran elkísérte irodalmi berkekben és kortárs festők között híressé vált feleségét estélyekre, ahol bemutatták hetente a világ legszebb dallamait. Leányuk, Melitta, aki már három évesen ének tehetségnek mutatkozott adta elő a híres musicaleket, filmslágereket.

Dánielt emésztette a bánat felesége és leánya elvesztése miatt, majd ágynak esett. Nem is tudott unokája létezéséről. Kottáit legtehetségesebb tanítványára, Nicolasra hagyta és miután eljátszotta feleségének írt nyitányát, dacolva a halállal a darab végén, ő is búcsút mondott az életnek. Utolsó útjára pár tanítványa kísérte el, temetését a kisváros rendezte a legszerényebb körülmények között. Nevét lassan elfelejtették.

Egyik nap Ronald egy meghívóval érkezett haza szerelméhez, Mellihez és a gyönyörű hajadonná nőtt énekes előadóművész Melittához. Egy magyar hegedűművész koncertjére szólt az invitálás, amit maga a művész nyújtott át a férfinak, amikor megtudta, hogy magyar a felesége.
A Csillag Nicolas név megpillantásakor Melli szíve összerezzent. Eszébe jutott édesapja, akit faképnél hagyott és azóta sem érdeklődött felőle, valamint a hegedűről a cincogás, amit nem bírt otthon elviselni. Tudta jól, hogy szeretetet és tiszteletet nem lehet utólag átadni, mint egy szál virágot, s a sírjára apjának hiába is helyezné már a bocsánat kérését.
Izgatottan lépett a hangverseny terembe csodálatos leányával, Melittával. Ronald odavezette Nicolashoz a családját. Melli megtudta, hogy a zeneszerző előadó felvette apja, Csillag Dániel vezetéknevét tiszteletből, hogy a világ mindig emlékezzék az általa nagyra becsült zseni tehetségre. Melli szíve majd megszakadt bánatában, amikor megismerte apja szomorú sorsát.

Bejelentették a magyar származású Csillag Dániel Szépség nyitányát, amit Nicolas szólóhegedűvel játszott és a nagy zenekar kísérte őt. Már az első akkordoknál felfedezte Melli a szépség harmóniájának megnyilvánulását, ráismert néhai édesanyja és apja szerelmének jegyeire, s a vég, a halál eljövetele és megrázkódtatása zokogásba fúlón érte Dániel leányát. Melitta áhítatos zöld szemekkel nézte nagyapja tanítványát, Nicolast, s elbűvölten hallgatta a szépség lekottázásának hegedűjátékát. Első látásra szerelem szövődött az ifjak között, így nyújtották egymásnak kezeiket és szívüket. Egymásra talált a hű tanítvány és zeneszerző, hegedű tehetség és a tiszta szívű énekesnő. Egyesülésük egy hatalmas nyitánya lett a jövő tiszta művészetének, s a békességnek.

Fura meghívót kapott a kisváros minden tiszteletbeli tagja és a magyar művész világ képviselete: egy temetői hangversenyt rendez Csillag Nicolas és felesége, az amerikai kristályhangú Melitta.
Kettős sírkő köré gyűlt a tömeg. Az egyikre egy friss szobor került a Szépség angyala címmel, a másikra egy aranyhegedű kottával. Ekkor felhangzott Csillag Dániel Szépség nyitánya, melyhez dalszöveget írt a szerelmespár, akik kézen fogva érkeztek meg lassú léptekkel a permetező esőben.

2014. július 22.


 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Címkék: megpillantásakor, legtehetségesebb, informatikusként, megnyilvánulását, zeneakadémiának, kétségbeesetten, megrázkódtatása, lekottázásának, szülővárosában, hajzuhatagával, szólóhegedűvel, szenvedélyének, filmslágereket, harmóniájának, legszerényebb, szólóhegedűre, arcocskájával, megkomponálta, elfelejtették, tiszteletbeli, bejelentették, kristályhangú, hegedűjátékát, tiszteletből, ajándékozott, vezetéknevét, klasszikusok, szegénységbe, hangversenyt, elvarázsolta, akaratunkban, szerelmespár, tanítványára, előadóművész, hegedűművész, szülővárosát, egyik iskolában, klasszikusok híres, gyermekek kuncogtak, legszebb leány, kisvárosban egykor, bánat egyetlen, fiókban porosodott, kottáit gyakorlás, andante részhez, kézben sétálnak, holdvilág gyenge, halál sötét, vonó alatt, hatalmas fájdalom, darab vége, óriási felkiáltójel, Kohut Katalin, Szabó Lőrinc, Csillag Dániel, Vigyori Dánielnek, Hatására Melli, Csillag Nicolas, Csillag Dániel Szépség,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Julian Brass gondolata  A boldog családok mind hasonló...  George Byron - Ahogy itt jár -...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  A boldog családok mind hasonló...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam Krisztinától  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Ágai Ágnes – Csendélet  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Nevem  Akarat  Szabolcska Mihály – Ákác...  Kerüld el az evangélium örömén...  Szép napot kívánok  Nem méltó hozzád  képre írva  Szívem tiéd  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png fotel  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Png telefon  Gonosz démon-álarc  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Png csokor  Gonosz démon-álarc  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam Krisztinától  Hogy lehet megtartani  Szép estét  Reggel van  A televizió nem a kultúrát kép...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Akarat  Soha ne kedvezz...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png nő  Minden harmadik...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Soha ne kedvezz...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Akarat  Akarat  Hiányzik  Jó éjszakát  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Gonosz démon-álarc  Alázat  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Alvó cicák  Png nő 
Bejegyzés Címkék
egyik iskolában, klasszikusok híres, gyermekek kuncogtak, legszebb leány, kisvárosban egykor, bánat egyetlen, fiókban porosodott, kottáit gyakorlás, andante részhez, kézben sétálnak, holdvilág gyenge, halál sötét, vonó alatt, hatalmas fájdalom, darab vége, óriási felkiáltójel, hegedű ujjai, tükörben nézegette, gyerekek csak, hegedű cincogását, hangszeres gyerekek, apjánál tanultak, egyik fürdőhelyen, amerikai fiúba, leány szívét, michigani egyetemen, egyre nagyobb, porcelán babára, világ legszebb, híres musicaleket, bánat felesége, darab végén, kisváros rendezte, legszerényebb körülmények, meghívóval érkezett, gyönyörű hajadonná, magyar hegedűművész, művész nyújtott, szál virágot, sírjára apjának, bocsánat kérését, hangverseny terembe, zeneszerző előadó, világ mindig, általa nagyra, magyar származású, nagy zenekar, első akkordoknál, szépség harmóniájának, halál eljövetele, szépség lekottázásának, ifjak között, tiszta szívű, hatalmas nyitánya, jövő tiszta, kisváros minden, magyar művész, temetői hangversenyt, amerikai kristályhangú, friss szobor, aranyhegedű kottával, permetező esőben, megpillantásakor, legtehetségesebb, informatikusként, megnyilvánulását, zeneakadémiának, kétségbeesetten, megrázkódtatása, lekottázásának, szülővárosában, hajzuhatagával, szólóhegedűvel, szenvedélyének, filmslágereket, harmóniájának, legszerényebb, szólóhegedűre, arcocskájával, megkomponálta, elfelejtették, tiszteletbeli, bejelentették, kristályhangú, hegedűjátékát, tiszteletből, ajándékozott, vezetéknevét, klasszikusok, szegénységbe, hangversenyt, elvarázsolta, akaratunkban, szerelmespár, tanítványára, előadóművész, hegedűművész, szülővárosát, alkotásaival, összerezzent, átalakuláson, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 50 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 233
  • e Hét: 2555
  • e Hónap: 8796
  • e Év: 61062
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.