Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kohut Katalin: Ének (Vilma-Béla párbeszéd)
  2016-10-04 01:05:15, kedd
 
   
 

- Béééla! Az előbb szólt a szomszéd, hogy halkabban énekeljek!
- Mit feleltél, drága Vilma?
- Azt, hogy nekem nincsen erős hangom, ebből a panel lakásból a suttogást is ki lehet hallani.
- Így is van! Mit szólna hozzá, ha elektromos gitárral zenélnél, vagy zongoráznál? Úgy látszik, hogy a zene és az ének nem igazán a panel dzsungel fülébe való, ellenkezik mindenféle akusztikával.
- Valamikor régen az ének nem rejtegetni, szégyellnivaló dolognak számított, igaz, hogy akkor a legtöbben családi házakban éltek.
- Igen, a közös éneknél nincs is lelkesítőbb. Így születtek egykor a munkadalok is, mert rájöttek arra, hogy énekelve gyorsabban elmegy az idő, különösen akkor, ha monoton munkát végez az ember.
- Drága Vilmám, Magdika is így bírta ki a gyerekkori varrónői munkáját. Kívánság műsort rendezett a munkahelyen, villámgyorsan járt a keze, s közben énekelte azokat a slágereket, dalokat, operetteket, melyeket kértek tőle a munkatársai.
- Igen, Bélám, még fizetésemelést sem kapott amiatt, hogy be nem állt a szája. Amikor meg bérházba mentek lakni, a gyereke rászólt, hogy ne énekeljen, mert azt hiszik a szomszédok, hogy be van rúgva.
- Mert a tiszta dal a szívből jön, s csak az érti a szépségét, akiben szeretet lakozik. Ezért annyira kevés az élvezője. Nem így van ez a mulatós daloknál, ahhoz nem kell érzelem, csak ital. Mintha az egész ország halotti tort ülne, csak az a fontos nekik, hogy dorbézoljanak utolsó pillanatukig.
- Igen, a szívvel érző emberekbe belerekedt a szó is, akár Magdikába, míg érzelmi blokk alatt volt. Fogságban a madárka is megnémul, s ha néha csoda történik, s visszakapja a szabadságát, rengeteg idő szükséges ahhoz, hogy újra dalra fakadjon.
- Drága Vilma, a szív szabadsága ott lehet csak, ahol igaz törvények és a veszély nélküli élet lehetséges. Ez már régóta hiányzik, az emberi szív ereje legyöngült a reá mért csapásoktól.
- Különös ország ez, ahol azt énekelik, hogy adassék a nőknek gyönyörűség, hogy kibírják a világ összes kínját, majd a szívből énekelők az összes csapást. Az erősek tették áldozattá a szépséget, a harmóniát, az emberséget, a becsületet. Győzelmi dalokat énekelnek. Látod, Bélám, ilyen is van!
- Szomorú, mert győzni csak a gonoszok, ármánykodók, rossz akarók fölött szoktak elméletben, itt pedig az ország apokalipszise után a végén jött a fekete leves, mely már harminc éve tart. A halotti tor zenéje a cigánynóta.
- Az emberek nem tudtak kirúgni a vasfüggönyös káoszával beültetett rothadó trágya-eszmék országából. Magdika volt az énekesként, akin elölről kezdték gonoszságból a világ történelmét elpörölve minden kortól, kardvillanástól, istentől...
- Már Bélám egyes művészek is felkiáltottak, hogy a huszadik században ezeket az elméleteket, melyeket felhalmoztak távol keletről, itt nem lehet végrehajtani. De a legnagyobb titokban történik az emberré válás egyetlen közös nagy áldozásban.
- Nagyon régóta tart a féktelenség, pedig a magyar nyelv tökéletességének felmutatása csak egyetlen oka volt az elítélésének, s mellette ott volt minden tantárgy az ellene létrehozott csapásokkal, mint az énekével.
- Gellért püspök egyszer felfigyelt a magyarok szimfóniájának nevezett munkadalára az egyik malomkereket hajtó asszonynak. A népdalokat az ország minden részéről Kodály Zoltán gyűjtötte össze.
- Igen, Vilmám, majdnem minden dal az országban élő ártatlanok bujdosó, igaztalan életéről szól, szinte meghasad az ember szíve, amikor énekeli őket.
- A bús dalok mutatják az igaz nép szívét, akik jól tudták azt, amit minden született énekes, hogy mikor szomorú az ember, az énekkel megvigasztalja magát. De a rossz sem történhet végtelenségig, legalábbis ellenkezik mindenféle józansággal. Az ember nem szenvedhet azon túl, mint amit el bír viselni.
- Aki a szívét adja át, megborzongatja hangjával az őt hallgatókat, Bélám, akik áhítatot éreznek ilyenkor. Mindez bizonyítja, hogy szükség van a szépségre, a tisztaságra. De Magdika hangja sokakat irritált, különösen a nőket.
- Nem véletlen a sok merénylet a kommunikációs szervei ellen. Így jártak az emberek.
- Tudtad azt Bélám, hogy régen az erdőnép tagjai rendeztek állatok hangversenyét?
- Igen, drága Vilma. A róka volt mindig az áriás. Most a győztesek rendeznek végtelen ismétlést, már retrók lettek a vaskáosz dalai és előadói.
- Pedig az ének elméletben tisztítja a lelkeket, s minél szebben van felékesítve egy lélek szépséggel, annál nagyobb igénye van a harmóniára énekben és zenében.
- Igen, drága Vilma, mindenki valódi személyiségét fel lehet ismerni abból, amit énekel és szeret. A szívben rejtőző szeretet közvetítője a tiszta hang.

2016. október 3.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Címkék: tökéletességének, kardvillanástól, megvigasztalja, fizetésemelést, megborzongatja, szégyellnivaló, szimfóniájának, dorbézoljanak, végtelenségig, személyiségét, apokalipszise, hangversenyét, felkiáltottak, villámgyorsan, kommunikációs, akusztikával, elítélésének, vasfüggönyös, végrehajtani, felhalmoztak, pillanatukig, malomkereket, gonoszságból, elméleteket, történelmét, szabadságát, zongoráznál, visszakapja, munkahelyen, felmutatása, operetteket, józansággal, munkatársai, tisztaságra, csapásoktól, féktelenség, előbb szólt, panel lakásból, panel dzsungel, legtöbben családi, közös éneknél, gyerekkori varrónői, gyereke rászólt, mulatós daloknál, egész ország, szívvel érző, szív szabadsága, veszély nélküli, emberi szív, nőknek gyönyörűség, világ összes, szívből énekelők, Kohut Katalin, Drága Vilmám, Drága Vilma, Kodály Zoltán,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Ady Endre - Mindegy átka  "Ez egy csoda"  Jó éjszakát  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Vidámság  Emlékezz  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Egyszerű  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Gebhardt Nóra versei II.  Szép estét kedves látogatóimn...  Paul Éluard - És egy mosoly  40 felett  39 ígéret  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Jó nap volt  Jó nap volt  Borzasztó  Robert Merle tollából  "Ez egy csoda"  Gebhardt Nóra versei II.  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Minden tavaszból őrizz..  Magyar költészet napja  Tanmese  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emlékezz  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Hogyan válunk hűségesekké?  A felvilágosodás...  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Esterházy Péterre emlékezünk  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  ajándék, mellyel meglepem  Jánosházy György: Fogd a kezem  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Pitypang szökőkút  Walter Chrysler mondta  Tanmese  képre írva  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Tanácsok egy pszichológustól  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  39 ígéret  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  József Attila – Keresek ...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  A sorsod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  ajándék, mellyel meglepem  Megígért békesség  Esterházy Péterre emlékezünk  Megígért békesség  Vannak emberek  Alvó cica  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  James Allen  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  képre írva  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam Krisztinától  Előfordul, hogy  Ma van a magyar költészet napj...  Nagy és kis csodák  Alvó cicák 
Bejegyzés Címkék
előbb szólt, panel lakásból, panel dzsungel, legtöbben családi, közös éneknél, gyerekkori varrónői, gyereke rászólt, mulatós daloknál, egész ország, szívvel érző, szív szabadsága, veszély nélküli, emberi szív, nőknek gyönyörűség, világ összes, szívből énekelők, összes csapást, erősek tették, ország apokalipszise, végén jött, fekete leves, vasfüggönyös káoszával, világ történelmét, huszadik században, legnagyobb titokban, emberré válás, magyar nyelv, ellene létrehozott, magyarok szimfóniájának, egyik malomkereket, ország minden, ember szíve, énekkel megvigasztalja, szívét adja, kommunikációs szervei, erdőnép tagjai, róka volt, győztesek rendeznek, vaskáosz dalai, ének elméletben, lélek szépséggel, harmóniára énekben, szívben rejtőző, tiszta hang, tökéletességének, kardvillanástól, megvigasztalja, fizetésemelést, megborzongatja, szégyellnivaló, szimfóniájának, dorbézoljanak, végtelenségig, személyiségét, apokalipszise, hangversenyét, felkiáltottak, villámgyorsan, kommunikációs, akusztikával, elítélésének, vasfüggönyös, végrehajtani, felhalmoztak, pillanatukig, malomkereket, gonoszságból, elméleteket, történelmét, szabadságát, zongoráznál, visszakapja, munkahelyen, felmutatása, operetteket, józansággal, munkatársai, tisztaságra, csapásoktól, féktelenség, lelkesítőbb, gyönyörűség, közvetítője, hallgatókat, létrehozott, csapásokkal, munkadalára, ármánykodók, felékesítve, beültetett, lehetséges, szépséggel, rejtegetni, gyerekkori, cigánynóta, legnagyobb, gyorsabban, asszonynak, slágereket, elméletben, munkadalok, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 8 db bejegyzés
e év: 48 db bejegyzés
Összes: 7244 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 15
  • e Hét: 1902
  • e Hónap: 4261
  • e Év: 56527
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.