Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ma Nagypéntek van Jézus halála
  2014-04-18 08:45:10, péntek
 
   
 

Nagypéntek a katolikus hívők számára a legszomorúbb, legdrámaibb nap az évben. Ekkor emlékeznek Jézus halálára.

Ezen a napon szigorú böjtöt kell tartani. Csupán háromszor lehet étkezni, egyszer jóllakni. Hús fogyasztása tilos. A böjt alól természetesen felmentést kapnak a gyerekek, a betegek, a terhesek és a fizikai munkát végzők - akik nem tudnák étel nélkül ellátni a feladatukat. A hívők ezen a napon próbálnak minél nagyobb csendet tartani, befelé fordulni. Például nem hallgatnak zenét, rádiót, nem ülnek net mellé. Sok háztartásban ilyenkor fordul célegyenesbe a nagytakarítás.

Egyes templomok ilyenkor napközben is nyitva vannak, folyamatos imalehetőséget biztosítva. Sok helyen szerveznek úgynevezett keresztúti ájtatosságot. A templomok oszlopai vagy falán látható tizennégy kép, amely elmeséli Jézus halálának történetét, kezdve attól, hogy Jézust halálra ítéli Pilátus, római helytarrtó, egészen odáig, hogy Jézus testét sírba helyezik. A keresztúti ájtatosság egy olyan imádkozási mód, amikor egymás után minden képhez odamennek, az imát vezető (pap) elmondja, mi történik a képen, majd közösen énekelnek-imádkoznak az emberek. Ezzel bele tudnak helyezkedni a történésbe, elgondolkodni a jelentésén, közelebb kerülni lélekben Istenhez. A keresztút hatodik állomása "Veronika kendője": miközben Jézus a keresztet cipelte, egy asszony kendőt nyújtott neki, hogy le tudja törölni az arcát. Miután a kendőt visszaadta, azon csodálatos módon "lefényképeződve" ott volt az arcképe.

Nagypéntek estéjén megint összegyűlnek a hívők a templomban. Jézus történetének azt a szakaszát elevenítik föl, amikor az utolsó vacsora után elfogták, kihallgatták, elítélték, kivégezték, meghalt, majd eltemették.

Ezen a napon nincs "szentmise", csak szertartás. Ez azért különlegesség, mert az év összes többi napján kivétel nélkül mindig mondanak misét - bár az átlagos hívő általában csak vasárnap vesz részt misén. (A hétköznapi miséken nem kötelező a papnak beszédet mondania például.)

A nagypénteki szertartás kezdetén a templom "feldúlt" állapotban van és kopár: nincsenek díszek az oltárokon, terítő sem - vagy felhajtott szélekkel. Az a szekrény, ahol az oltári szentséget őrizni szokták - ezt egy kis piros lámpa szokta jelezni manapság - üres. Jézus úgymond nincs a szokott helyén. Az elmúlt napi áldozás - ostyaosztás - maradékát őrző kelyhet a templom egyik félreeső oltárán tartják, ahova előző este a mise végén vitték.

A pap és a szertartás segítői piros ruhában és néma csendben bevonulnak és az oltár előtt leborulnak, a pap általában arccal a földre fekszik, a hívők letérdelnek, és pár percig mindenki magában imádkozik. Ezek után felolvasnak néhány részletet a Bibliából, amely Jézus szenvedését előre megjövendölte, illetve utólag elmagyarázza. Majd következik Jézus szenvedéstörténetének felolvasása János evangéliumából. Sok helyen ezt nem olvassák, hanem szereposztással eléneklik. Ez a passió. Ezek után szokott következni egy rövid papi beszéd az ünnep jelentéséről.

Pár ima után - melyben több részletben gyakorlatilag az egész világért imádkoznak a hívők, a nemvallásosokat is beleértve - következik a kereszthódolat. Ünnepélyes menetben, énekkel kísérve behozzák a keresztet, majd minden hívő egymás után sorban térdet hajt előtte. Közben különböző énekek hangzanak el. Általában ez a leghosszabb része a szertartásnak, nagyobb templomokban még jó szervezés mellett is eltarthat egy órán át.

A kereszthódolat végén áldozás van: akárcsak a normál misén, ekkor is kapnak ostyát a hívek, de kizárólag a tegnapi maradékból. Ez azért fontos, mert a normál mise során történik meg az úgynevezett átváltoztatás: amikor a "sima" ostyából Jézus teste lesz. Ez az átváltoztatás kimarad a nagypénteki szertartásból.

Az áldozás után a maradék ostyát megint nem a szokásos helyre viszik, hanem egy mellékoltárra. Ezzel a hivatalos szertartásnak vége. Magyarországon szokás, hogy jelképesen berendeznek egy sírt, ahol úgymond Jézus fekszik. Itt imádkozhatnak, virraszthatnak a hívek a szertartás után. Egyes helyeken egész éjjel és másnap is nyitva van a templom, hogy lehetőséget adjon az elmélyült imádkozásra és arra, hogy ki-ki átgondolja, átérezze, mit jelent számára, hogy Jézus vállalta a halált őérte.

A szertartás végeztével a hívek többsége hazamegy, és - tekintettel a szigorú böjtre - vacsora nélkül vagy jelképes vacsora elfogyasztása után aludni tér. Jézus - hitük szerint az Isten fia - meghalt. Sírban fekszik. Ilyenkor az egész világ valami kisértetiesen üres és végtelenül szomorú.

A történet azonban folytatódik a következő napon

Rövid bizonyságtételek

Ha bűneid szívből bánod,
szebb hazádat úgy meglátod.
Jobb lesz mennyben forgolódni
mint a földön, morgolódni.
Atyád rég vár rád a mennybe,
ne tétováz, hanem menj be!
Sátán bántani merészel?
Te csak Megváltódra néz fel!
Égi bárka most még nyitva,
meddig? Az jó Atyánk titka!
Ám ha váratlan bezárul,
szemed zárt ajtóra bámul.
Jézus kereszten halt érted,
hajts előtte fejet, térdet.
Ha könnyed: bűnbánat könnye,
mennyben válik gyémánt gyöngyre.
Ha Jézusért szenvedsz itt lent,
üdv - korona vár rád ott fent.
Egyre többen mondják - bután -
nincs élet, a halál után.
Pedig múló a síri hely,
minden halott, életre kel!
Halál nem arathat többé,
élni fogunk mind, örökké!
Krisztushívők, örök fényben,
hitetlenek, örök éjben.

Pecznyík Pál
 
 
0 komment , kategória:  HÚSVÉT 2  
Címkék: bizonyságtételek, nemvallásosokat, szereposztással, lefényképeződve, virraszthatnak, magyarországon, kereszthódolat, imalehetőséget, evangéliumából, átváltoztatás, nagytakarítás, krisztushívők, mellékoltárra, megjövendölte, imádkozhatnak, gyakorlatilag, szertartásnak, szertartásból, elgondolkodni, természetesen, kisértetiesen, különlegesség, elfogyasztása, templomokban, háztartásban, történetének, összegyűlnek, kihallgatták, ájtatosságot, jelentéséről, célegyenesbe, legszomorúbb, elmagyarázza, berendeznek, szenvedését, feladatukat, katolikus hívők, napon szigorú, böjt alól, fizikai munkát, hívők ezen, napon próbálnak, templomok oszlopai, keresztúti ájtatosság, olyan imádkozási, imát vezető, keresztút hatodik, keresztet cipelte, asszony kendőt, kendőt visszaadta, szakaszát elevenítik, utolsó vacsora, Pecznyík Pál,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
IGEN így  Zilahy Lajos mondta  "Ez egy csoda"  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Különleges  Az ember  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Kertem  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Van néhány kérdés, amin gondol...  Sorsunk miatt...  Az ember emlékekből áll  Egy tavasz  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Jó éjszakát  ajándék, mellyel meglepem  Vidámság  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Sík Sándor - Ha jő a perc  A sorsod  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Magamnak  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  jó reggelt  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Otthon  Facebookon kaptam  Egyszerű  Walter Chrysler mondta  Tanmese  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Paul David Tripp Április 14  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Robert Merle tollából  Csend  Robert Merle tollából  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  IGEN így  A hagyma antibakteriális hatás...  Tanmese  Jan Twardowski - Siessünk  Szép estét kedves látogatóimna...  Müller Péter tollából  39 ígéret  Esterházy Péter: Harmonia c...  Esterházy Péterre emlékezünk  Jó éjszakát  Szép estét  Az ember  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  különleges  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Alvó kislány  Hogyan válunk hűségesekké?  Alvó cicák  különleges  Különleges  Szívek  Pitypang szökőkút  40 felett  Paul Éluard - És egy mosoly  Horváth Szilvia tollából  A felvilágosodás... 
Bejegyzés Címkék
katolikus hívők, napon szigorú, böjt alól, fizikai munkát, hívők ezen, napon próbálnak, templomok oszlopai, keresztúti ájtatosság, olyan imádkozási, imát vezető, keresztút hatodik, keresztet cipelte, asszony kendőt, kendőt visszaadta, szakaszát elevenítik, utolsó vacsora, napon nincs, átlagos hívő, hétköznapi miséken, papnak beszédet, nagypénteki szertartás, oltári szentséget, szokott helyén, elmúlt napi, templom egyik, mise végén, szertartás segítői, oltár előtt, földre fekszik, hívők letérdelnek, rövid papi, ünnep jelentéséről, egész világért, leghosszabb része, kereszthódolat végén, normál misén, tegnapi maradékból, normál mise, úgynevezett átváltoztatás, átváltoztatás kimarad, nagypénteki szertartásból, áldozás után, maradék ostyát, szokásos helyre, hivatalos szertartásnak, szertartás után, elmélyült imádkozásra, halált őérte, szertartás végeztével, hívek többsége, szigorú böjtre, egész világ, történet azonban, következő naponRövid, halál után, síri hely, bizonyságtételek, nemvallásosokat, szereposztással, lefényképeződve, virraszthatnak, magyarországon, kereszthódolat, imalehetőséget, evangéliumából, átváltoztatás, nagytakarítás, krisztushívők, mellékoltárra, megjövendölte, imádkozhatnak, gyakorlatilag, szertartásnak, szertartásból, elgondolkodni, természetesen, kisértetiesen, különlegesség, elfogyasztása, templomokban, háztartásban, történetének, összegyűlnek, kihallgatták, ájtatosságot, jelentéséről, célegyenesbe, legszomorúbb, elmagyarázza, berendeznek, szenvedését, feladatukat, felolvasnak, felolvasása, megváltódra, folytatódik, tekintettel, nagypénteki, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4268
  • e Hét: 16352
  • e Hónap: 35325
  • e Év: 264262
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.