Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Somlói revolúció avagy "Az ország tortája" 2014-ben
  2014-09-17 15:33:30, szerda
 
   
 

Somlói revolúció. (avagy Magyarország tortája 2014-ben)




Mint tudjuk már több éves hagyománnyá vált, hogy minden év augusztusában megtudhatjuk melyik torta nyerte el a kitüntető címet, és lett Magyarország tortája. Vagyis tortái, mivel a cukorral készült változat mellett idén is megismerkedhettünk a cukormentes tortával, sőt ebben az évben elkészült a honvédség tortája is. 2014-ben az ország tortája pedig nem más mint a Somlói revolúci lett, melyet Damniczki Balázs székesfehérvári cukrászmester készített. A tortákról készült fotókat nézegetve, rögtön eldöntöttem, hogy én is elfogom készíteni mindhárom tortát. Elsőként a cukormentes tortát alakítottam át a mi ízlésünkre, és édesítő helyett, cukorral sütöttem meg. ("Csokis kaland" recept itt megtalálható) Mivel a hétvégére szerettem volna egy finom, krémes-habos tortát sütni, így hozzáláttam a "Somlói revolúció" elkészítéséhez. A tortaalap megsütése, és a további csokoládés, és narancsos réteg elkészítése egyáltalán nem bonyolult, szerintem még kezdő háziasszonyok is bátran hozzáfoghatnak. Csakis az egyes rétegek dermedése vesz elég sok időt igénybe, így érdemes már előző nap összeállítani, majd a másnapi tálalásig a hűtőben pihentetni a tortát. A tortáról pedig csak annyit tudok elmondani, hogy a puha grillázs tészta a ropogós dióval, és a kétféle habos-csokoládékrém, melyek szinte szétolvadnak a szájban, valamint a narancszselé, ízben nagyon jól harmonizálnak egymással. Egy biztos, mi imádtuk ezt a finom tortát, és biztos hogy még számtalanszor elkészítem majd.








Dió grillázs készítése:


Kb 20 dkg durvára vágott dióhoz keverjünk 2-3 ek kristálycukrot, majd állandó kevergetés mellett, karamellizáljuk aranybarnára. Ezután öntsük ki egy olajjal vékonyan lekent fém tálcára, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor teljesen kihűlt, diódarálón daráljuk le a grillázst.



Grillázs tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

6 db tojásfehérje (145 g)
4 db tojássárgája (60 g)
5 dkg porcukor
2 dkg liszt
8 dkg dió grillázs (ledarálva)
3 dkg dió (apróra vágva)



A ledarált dió grillázst keverjük össze a liszttel. A diót éles késsel, vágjuk kisebb darabokra.

A tojássárgáját keverjük habosra a porcukorral, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a dió grillázsos-lisztes keveréket.

A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd keverőkanállal, apránként keverjük hozzá a masszához.

A tortaformát zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd öntsük bele a masszát. Ezután egyenletesen simítsuk el, majd szórjuk meg az apróra vágott dióval.

Helyezzük be előmelegített, gőzös sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30 perc alatt készre. (én a sütő aljába tettem egy kisebb edénybe vizet, majd légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk a tésztát a formában pár percig, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Ezután béleljük ki a tortaformát sütőpapírral, majd helyezzük vissza a teljesen kihűlt tortalapot.








Étcsokoládés mousse hozzávalói:

17 dkg étcsokoládé (70%-os)
3 tojássárgája (kb. 50 g)
50 cl rum (v. 1 ek rumaroma)
1 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
5 g zselatin (por)
3,5 dl habtejszín (30%-os v. Hulala)



A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, és gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük langyosra.

A tojássárgáját keverjük ki alaposan a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a rummal (v. rumaromával), majd keverjük hozzá a langyosra hűlt csokoládét.

Egy deciliter tejszínt melegítsük fel forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zselatint, és alaposan keverjük össze. Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a tojásos-csokoládés keveréket, és szintén keverjük alaposan össze, majd hagyjuk kihűlni.

A maradék habtejszínt (v. Hulalát) verjük fel kemény habbá, majd apránként, kézi habverővel keverjük hozzá a csokoládékrémhez.(én kézi habverővel kevertem össze, hogy egy sima, krémes masszát kapjak)

A tortaformában lévő tésztára öntsük rá az elkészült csokoládékrémet, majd egyenletesen simítsuk el a tetejét.
Ezután helyezzük be a hűtőbe legalább 2 órára, hogy a csokoládékrém teljesen megdermedjen.



Narancszselé hozzávalói:

2 dl frissen facsart narancslé (v. 100%-os narancslé)
1 narancs reszelt héja
5 dkg porcukor
10 g zselatin (por)


A frissen facsart narancslevet keverjük össze a porcukorral, a reszelt narancshéjjal, és főzzük 2-3 percig. Ezután szűrjük át egy szűrőn, majd tegyük vissza a tűzre, és melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről.

Ezután adjuk hozzá a zselatint, majd addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik. Végül kevergetve hűtsük ki.

Vegyük ki a tortát a hűtőből, majd öntsük a csokoládékrém tetejére a narancslét. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a narancszselé teljesen megdermedjen.








Fehér csokoládés mousse hozzávalói:

17 dkg fehér csokoládé
3 db tojássárgája (50-55 g)
1 ek porcukor
2 tk vaníliaaroma
3,5 dl habtejszín (30 %-os v. Hulala)
5 g zselatin (por)



A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, és gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük langyosra.

A tojássárgáját keverjük ki alaposan a porcukorral, és a vaníliaaromával, majd keverjük hozzá a langyosra hűtött fehér csokoládét.

Egy deciliter tejszínt melegítsük fel forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zselatint, és alaposan keverjük össze. Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a tojásos-csokoládés keveréket, és szintén keverjük alaposan össze, majd hagyjuk kihűlni.

A maradék habtejszínt (v. Hulalát) verjük fel kemény habbá, majd apránként, kézi habverővel keverjük hozzá a csokoládékrémhez.(én kézi habverővel kevertem össze, hogy egy sima, krémes masszát kapjak)

Vegyük ki a tortát a hűtőből, és a megdermedt narancszselé tetejére öntsük rá a csokoládékrémet, majd egyenletesen simítsuk el a tetejét. Ezután tegyük vissza a hűtőbe legalább 2 órára, hogy a csokoládékrém teljesen megdermedjen.



Csokoládé ganache hozzávalói:

10 dkg étcsokoládé (70 %-os)
1 dl habtejszín


A csokoládét tördeljük bele egy fémtálba, majd gőzfürdő fölött olvasszuk fel. Ezután vegyük le és állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a tejszínt, majd keverjük simára. Egy sűrűbb csokoládékrémet fogunk kapni.

Vegyük ki a hűtőből a tortát, és kanalazzuk a tetejére a csokoládét, majd egy spatula segítségével simítsuk el egyenletesen. Ezután tegyük vissza a hűtőbe kb. fél órára, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen a torta tetején.

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd csatoljuk le a tortaformát. Helyezzük tortatálra, majd ízlés szerint szórjuk körbe a maradék darált dió grillázzsal. Tetejét díszítsük fehér csokoládé korongokra helyezett dióval. (A fehér csokoládét felolvasztottam, majd sütőpapírra kisebb korongokat formáztam. Ezután betettem a fagyasztóba, hogy teljesen megdermedjen. Díszítés előtt kivettem, majd ráhelyeztem a diót, és olvasztott étcsokoládéval megcsorgattam)

Az elkészült tortát éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd felszeletelés után hagyjuk kb. 30 percig szobahőmérsékleten. (én azért hagytam tálalás előtt szobahőmérsékleten állni a tortát, mert így a csokoládés rétegek könnyű habosak lettek)

Tálalás előtt helyezzük a tortaszeletet tányérra, majd úgy kínáljuk.


Megjegyzés:
A grillázs tésztát én 26 cm-es tortaformában sütöttem meg, mert sütés közben kisebb, vagyis 24 cm-re zsugorodik össze a tészta.

Étcsokoládéból jó minőségűt választottam, viszont a fehér csokoládé egyszerű Milka volt amit felhasználtam.
Az étcsokoládés krémhez én az eredeti recepttel ellentétben, kevertem egy evőkanál porcukrot, mert nem szerettem volna, hogy keserű legyen ez a réteg.

Habtejszínből lehetőleg 30% zsírtartalmút válasszunk, de a Hulala is tökéletesen megteszi.

A narancszseléhez frissen facsart narancslevet használtam, de legközelebb 100%-os narancslével fogom elkészíteni. Egy narancs reszelt héját elegendőnek találtam, mert nem szerettem volna, hogy keserű legyen a zselé.

A torta tetejét bevonhatjuk tortabevonó csokoládéval is, de én a nálam jól bevált csokoládékrémet használtam. Igaz nem lett szép fényes a torta teteje, viszont könnyen szeletelhető, és nagyon finom.

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Címkék: csokoládékrémhez, csokoládékrémet, felolvasztottam, székesfehérvári, karamellizáljuk, narancszseléhez, vaníliaaromával, elkészítéséhez, keverőkanállal, étcsokoládéból, kristálycukrot, étcsokoládéval, hozzáfoghatnak, tortaformához, felszeletelés, megcsorgattam, cukrászmester, tojássárgáját, hőmérsékleten, tortaformában, összeállítani, csokoládékrém, légkeverésnél, előmelegített, számtalanszor, harmonizálnak, narancshéjjal, háziasszonyok, tojásfehérjét, felhasználtam, habtejszínből, augusztusában, zsírtartalmút, tortaszeletet, megdermedjen, aranybarnára, kitüntető címet, cukorral készült, cukormentes tortával, évben elkészült, honvédség tortája, ország tortája, tortákról készült, cukormentes tortát, hétvégére szerettem, tortaalap megsütése, további csokoládés, egyes rétegek, másnapi tálalásig, hűtőben pihentetni, tortáról pedig, puha grillázs, Damniczki Balázs,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Fehér virág  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam Annuska bar...  Őrizkednünk kell...  Akarat  Fehér virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Png kislány  Egy maradéktalanul uralt világ  Esti kép  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Alázat  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Hazára minden embernek szükség...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Bertolt Brecht -től idézet  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevem  Mindig jusson idő nevetni  Jó éjszakát  Fehér virág  Alázat  Tanuld meg ezt a versemet  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  A televizió nem a kultúrát kép...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Leonardo da Vinci gondolata  Bounty krémes  A boldog családok mind hasonló...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Akarat  Egy maradéktalanul uralt világ  Szívem  Kerüld el az evangélium örömén...  Akarat  Egy bizonyos határt  Esti kép  Nem tudhatod  Garai Gábor - Takarítás  A sors  Leonardo da Vinci gondolata  Kövesd a cowboyt!  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png kislány  Sose bánj semmit  Szívem  s immár én is felragyogva, ért...  Png fotel  Paul David Tripp Április 19  Lóhere  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Albert Einsteinről  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Egy lelki imádság  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Ágai Ágnes – Csendélet  Akarat  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Fekete-erdő desszert  Az engedelmesség miért nem vál... 
Bejegyzés Címkék
kitüntető címet, cukorral készült, cukormentes tortával, évben elkészült, honvédség tortája, ország tortája, tortákról készült, cukormentes tortát, hétvégére szerettem, tortaalap megsütése, további csokoládés, egyes rétegek, másnapi tálalásig, hűtőben pihentetni, tortáról pedig, puha grillázs, ropogós dióval, finom tortát, olajjal vékonyan, diót éles, tojássárgáját keverjük, csipet sóval, tortaformát zsírozzuk, apróra vágott, sütő aljába, kisebb edénybe, sütőből kivéve, tortaformát sütőpapírral, teljesen kihűlt, csokoládét tördeljük, vaníliás cukorral, langyosra hűlt, deciliter tejszínt, maradék habtejszínt, tortaformában lévő, elkészült csokoládékrémet, hűtőbe legalább, csokoládékrém teljesen, frissen facsart, reszelt narancshéjjal, zselatin teljesen, csokoládékrém tetejére, narancszselé teljesen, langyosra hűtött, megdermedt narancszselé, sűrűbb csokoládékrémet, spatula segítségével, csokoládé teljesen, torta tetején, maradék darált, fehér csokoládét, elkészült tortát, csokoládés rétegek, tortaszeletet tányérra, grillázs tésztát, fehér csokoládé, étcsokoládés krémhez, evőkanál porcukrot, narancszseléhez frissen, narancs reszelt, torta tetejét, torta teteje, csokoládékrémhez, csokoládékrémet, felolvasztottam, székesfehérvári, karamellizáljuk, narancszseléhez, vaníliaaromával, elkészítéséhez, keverőkanállal, étcsokoládéból, kristálycukrot, étcsokoládéval, hozzáfoghatnak, tortaformához, felszeletelés, megcsorgattam, cukrászmester, tojássárgáját, hőmérsékleten, tortaformában, összeállítani, csokoládékrém, légkeverésnél, előmelegített, számtalanszor, harmonizálnak, narancshéjjal, háziasszonyok, tojásfehérjét, felhasználtam, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 529
  • e Hét: 6186
  • e Hónap: 45798
  • e Év: 274735
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.