|
2015-10-03 08:30:09, szombat
|
|
|
|
|
|
A birsalma : a késő ősz ajándéka
Erősen savas, savanyú, olyannyira, hogy a szájat összehúzza. Fűszeres, fanyar íze ellenére sokan kedvence ez a gyümölcs - a birsalma nemcsak kellemes ízű ételek alkotórésze, de a gyomrunkra is igen jó hatással van. A Kaukázusból származik, elsősorban mediterrán területeken él, Iránban, Turkesztánban őshonos. Az ókorban a szerelem és boldogság gyümölcsének tartották, a görögök mitológiájában szerepel. Nekik és a rómaiaknak köszönhetjük a birsalma elterjedését. Ez a sárga, alakra inkább körtére emlékeztető gyümölcs késő ősszel terem, ha nem fogyasztjuk el hamar, akkor is hónapokig eláll, csak száraz helyen kell tartani.
A Rosaceae, vagyis a rózsafélék családjába tartozó birs (Cydonia oblonga) az almafélékkel rokon, a köznyelvben birsalma, vagy birskörte, birskörtvély, büdösalma néven ismeretes leginkább. Az eurázsiai kontinensen őshonos. Mivel a meleget kedveli, többnyire azokon a tájakon ültetik inkább, ahol szőlőt is termesztenek. A birs fája négy-hat méter magasra nő, májusban és júniusban virágzik. Mivel melegkedvelő növény, elsősorban szőlőtermelő vidékeken termesztik. Kiskertek dísze lehet sötétzöld leveleivel, rózsaszín-fehér virágaival, érdekes alakzatokba ágazó törzsével, ősszel pedig az élénksárga terméseivel. Szüretelésének ideje szeptember végén kezdődik, és az időjárástól, valamint a fajtától függően akár november végéig, december elejéig is elhúzódhat.
A birsalma rengeteg értékes vitamint, ásványi anyagot, ásványi sót tartalmaz. Van benne A, C és E-vitamin, B1 és B2 vitamin, de még P-vitamin is, utóbbi a koleszterinszint szabályozásában játszik szerepet. Kalciumban, káliumban, vasban és foszforban gazdag, és igen magas a pektin tartalma: a pektin - mely a héjban található - nagyon értékes rost a számunkra. A gyümölcs almasavat és csersavat tartalmaz.
Nyersen a legjobb fogyasztani, így őrzi meg leginkább értékes összetevőit, vagyis így a legegészségesebb. A nyers birsalma illetve birsalmalé az anyagcsere fokozására kiváló, savassága miatt az emésztőrendszert megmozgatja, a nyálkahártyán a bélben képez egy védőréteget. A székrekedés hatékony ellenszere. Minden gyomorpanaszt enyhít, puffadás esetén, amikor úgy érezzük, az étel meg sem mozdul a gyomrunkban, segít a birsalma. Remek görcsoldó - menstruációs fájdalmakra is használható -, a bélgyulladást is gyógyítja. Hűsítő és nyugtató, gyulladáscsökkentő hatása ismert. Gyulladások és menstruációs panaszok ellen napi 2-3 alkalommal, fél pohár birsalmalevet érdemes meginni.
Készítsünk birsalma lekvárt!
Hozzávalók
1 kg birsalma
700 g cukor
400 ml víz
citromlé
Elkészítési idő: 45 perc
Először jól megmossuk a birsalmákat. A lekvárhoz a birsalmát meghámozzuk, lereszeljük és egyből meglocsoljuk citromlével. A vizet és a cukrot összekeverjük és odatesszük főni, amíg egy homogén szirupot nem kapunk. Hozzáadjuk a birsalmát és nagy tűzön forraljuk, majd ahogy kezd összeesni, csökentjük a tűz erősségét és kezdjük jobban kavargatni. A főzés ideje kb 35-45 perc között mozoghat. Amikor a lekvárunk jól összeált és vörösses színt kapott, akkor kész van. Forrón öntsük a befőttesüvegekbe.
|
|
|
0 komment
, kategória: Egészség |
|
Címkék: koleszterinszint, legegészségesebb, befőttesüvegekbe, emésztőrendszert, szabályozásában, mitológiájában, szüretelésének, turkesztánban, összekeverjük, birsalmalevet, gyomorpanaszt, nyálkahártyán, bélgyulladást, melegkedvelő, szőlőtermelő, termesztenek, gyümölcsének, menstruációs, köszönhetjük, meglocsoljuk, elterjedését, almafélékkel, birskörtvély, székrekedés, kaukázusból, fogyasztjuk, birsalmákat, területeken, terméseivel, összetevőit, elkészítési, fájdalmakra, időjárástól, gyomrunkban, használható, védőréteget, szájat összehúzza, birsalma nemcsak, görögök mitológiájában, rómaiaknak köszönhetjük, birsalma elterjedését, rózsafélék családjába, almafélékkel rokon, köznyelvben birsalma, eurázsiai kontinensen, meleget kedveli, tájakon ültetik, birs fája, élénksárga terméseivel, fajtától függően, birsalma rengeteg, koleszterinszint szabályozásában,
|
|
|
|
szájat összehúzza, birsalma nemcsak, görögök mitológiájában, rómaiaknak köszönhetjük, birsalma elterjedését, rózsafélék családjába, almafélékkel rokon, köznyelvben birsalma, eurázsiai kontinensen, meleget kedveli, tájakon ültetik, birs fája, élénksárga terméseivel, fajtától függően, birsalma rengeteg, koleszterinszint szabályozásában, pektin tartalma, héjban található, gyümölcs almasavat, legjobb fogyasztani, nyers birsalma, anyagcsere fokozására, emésztőrendszert megmozgatja, bélben képez, székrekedés hatékony, birsalmát meghámozzuk, cukrot összekeverjük, homogén szirupot, főzés ideje, koleszterinszint, legegészségesebb, befőttesüvegekbe, emésztőrendszert, szabályozásában, mitológiájában, szüretelésének, turkesztánban, összekeverjük, birsalmalevet, gyomorpanaszt, nyálkahártyán, bélgyulladást, melegkedvelő, szőlőtermelő, termesztenek, gyümölcsének, menstruációs, köszönhetjük, meglocsoljuk, elterjedését, almafélékkel, birskörtvély, székrekedés, kaukázusból, fogyasztjuk, birsalmákat, területeken, terméseivel, összetevőit, elkészítési, fájdalmakra, időjárástól, gyomrunkban, használható, védőréteget, fogyasztani, emlékeztető, köznyelvben, kontinensen, citromlével, alkotórésze, meghámozzuk, alakzatokba, lereszeljük, gyulladások, megmozgatja, alkalommal, rómaiaknak, készítsünk, kalciumban, összehúzza, csökentjük, leveleivel, rózsafélék, elhúzódhat, fokozására, virágaival, élénksárga, anyagcsere, kavargatni, olyannyira, szeptember, termesztik, foszforban, családjába, birsalmalé, hozzávalók, mediterrán, hozzáadjuk, elsősorban, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
69029 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 742
- e Hét: 6399
- e Hónap: 46011
- e Év: 274948
|
|
|