|
2016-11-13 15:45:50, vasárnap
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók
Minden liter vízhez:
fél vöröshagyma héjastul
3 gerezd fokhagyma
5-6 szem bors
5-6 szem koriander
1 teáskanál só
egy körömnyi babér
egy csipet pirospaprika
Egyéb hozzávalók
1 sertésfej (felet is lehet kapni, azzal is megelégedhetünk)
1 kisebb füstölt sertésnyelv (csóróbb időkben szalonnabőr)
1-2 malac- vagy sertésköröm
1 kisebb csülök (ha olcsóbban akarjuk megúszni, elhagyhatjuk)
1 malacfarok
1-2 szárított csöves paprika
A következő oldalon megosztom az elkészítés menetét is! Elkészítés
A megmosott húsokat és az összes hozzávalót egy fazékba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi, és sem a disznó orra, sem a füle nem kandikál ki, hanem szelíden úszik a felszín alatt. A lassú főzés éppúgy alapeleme a kocsonyának, mint a húslevesnek. Soha ne lobogjon, szinte csak gyöngyözzön, de azt sokáig. A jó hír az, hogy nem lehet szétfőzni, mert akár 3-4-5 órát is elvan a lassú tűzön, és mi ez alatt bármi mást csinálhatunk.
Amire a csontról lefoszlik minden, addigra a kollagén is kifő belőle, a zsír pedig a tetejére gyűlik. Ekkor a fazekat húzzuk félre és langyosodásig hagyjuk magára, majd válogassuk - szedjük ki belőle mindazt, amit szeretnénk a tányérokba tenni
Addig hűtjük, míg a tetején megdermed a zsír és könnyedén, merőkanállal eltávolíthatjuk. Ekkor csak annyira langyosítjuk újra, hogy a levet bele tudjuk szűrni a tányérokba. Ha igazán alaposak vagyunk, a szűrőbe, szitába gézt is fektetünk, így biztosan kristálytiszta lesz. A dermedés ideje változó, ahogy a kocsonya állaga is. Ha túl sűrű lett, nem fog remegni, ami hátrány, de lényegesen könnyebb vágni és enni. Ha nem elég tömény, kristályosan törik, és lepereg a villáról, de ez már tényleg ízlés kérdése.
Ha kezdő vagy akkor ha véletlenül nem sikerül adok egy Tippet:Ha egyáltalán nem akar megdermedni a kocsonyánk akkor ennek két oka lehet: vagy nem tartottuk be a 70-30 százalékos szabályt, vagy túl sok vizet öntöttünk rá. Az orvoslásnak is két módja van. Vagy az egész levet visszaöntjük a lábosba és elfőzzük egy részét - így ugyanis besűrűsödik -, vagy zselatinlapokat olvasztunk és belekeverjük. Ez nem túl elegáns, de gyors megoldás.
|
|
|
0 komment
, kategória: Ételek-italok |
|
Címkék: eltávolíthatjuk, zselatinlapokat, megelégedhetünk, kristálytiszta, langyosodásig, pirospaprika, kristályosan, langyosítjuk, csinálhatunk, merőkanállal, visszaöntjük, elhagyhatjuk, belekeverjük, besűrűsödik, megdermedni, sertésköröm, vöröshagyma, orvoslásnak, húslevesnek, kocsonyának, gyöngyözzön, sertésnyelv, szalonnabőr, olvasztunk, tányérokba, malacfarok, elkészítés, lényegesen, hozzávalót, véletlenül, szeretnénk, százalékos, válogassuk, hozzávalók, kocsonyánk, egyáltalán, körömnyi babér, csipet pirospaprika, következő oldalon, elkészítés menetét, megmosott húsokat, összes hozzávalót, fazékba tesszük, disznó orra, felszín alatt, lassú főzés, lassú tűzön, csontról lefoszlik, zsír pedig, tetejére gyűlik, fazekat húzzuk, tányérokba tenni,
|
|
|
|
körömnyi babér, csipet pirospaprika, következő oldalon, elkészítés menetét, megmosott húsokat, összes hozzávalót, fazékba tesszük, disznó orra, felszín alatt, lassú főzés, lassú tűzön, csontról lefoszlik, zsír pedig, tetejére gyűlik, fazekat húzzuk, tányérokba tenni, tetején megdermed, levet bele, dermedés ideje, kocsonya állaga, kocsonyánk akkor, 70-30 százalékos, egész levet, részét –, eltávolíthatjuk, zselatinlapokat, megelégedhetünk, kristálytiszta, langyosodásig, pirospaprika, kristályosan, langyosítjuk, csinálhatunk, merőkanállal, visszaöntjük, elhagyhatjuk, belekeverjük, besűrűsödik, megdermedni, sertésköröm, vöröshagyma, orvoslásnak, húslevesnek, kocsonyának, gyöngyözzön, sertésnyelv, szalonnabőr, olvasztunk, tányérokba, malacfarok, elkészítés, lényegesen, hozzávalót, véletlenül, szeretnénk, százalékos, válogassuk, hozzávalók, kocsonyánk, egyáltalán, fektetünk, szétfőzni, lefoszlik, megosztom, megmosott, felöntjük, megdermed, koriander, könnyedén, következő, teáskanál, öntöttünk, olcsóbban, fokhagyma, sertésfej, tartottuk, szárított, alapeleme, villáról, megoldás, szabályt, csontról, tetejére, szelíden, kollagén, kandikál, körömnyi, kocsonya, megúszni, biztosan, könnyebb, lobogjon, dermedés, alaposak, elfőzzük, héjastul, fazekat, addigra, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
69029 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2552
- e Hét: 7873
- e Hónap: 26846
- e Év: 255783
|
|
|