Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
November 11. - Szent Márton ünnepe A német nyelvterületekről
  2017-11-10 20:26:21, péntek
 
   
  November 11. - Szent Márton ünnepe
A német nyelvterületekről ismert Márton napi ünneplések az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak hazánkban is. E naphoz kötődő szokások elsősorban a Tours-i Szent Márton legendájához fűződnek.
Márton 316-ban vagy 317-ben született a pannóniai Savariában, a mai Szombathelyen. Az apja kívánságára a római császár katonája lett.
Egy különösen hideg téli estén, mikor a Francia honban fekvő Amiensbe lovagolt, a város kapujában egy félmeztelen koldus kért tőle adományt. Mártont nagyon megindította a koldus nyomorúsága, így kardjával kettévágta kabátját, és a felét a koldusnak nyújtotta. Éjszaka álmában megjelent neki Jézus a koldus alakjában. Márton ennek hatására felhagyott a katonai szolgálattal és megkeresztelkedett.
Misszionáriusként sok jót tett, nagyon megszerették az emberek: püspökükké akarták választani. Ő méltatlannak érezte magát eme hivatásra, így mikor érte jöttek, hogy felszenteljék, elbújt egy libaólban. Azt gondolta, ott sosem találnak rá, de a libák hangos gágogásukkal elárulták őt.
Mártont 371-ben püspökké szentelték, és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat.
Márton napi hagyományok:
A Márton-napi liba-lakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. A régi időkben Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat és ilyenkor vette kezdetét a téli pihenő időszaka.
Márton-napon országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. Úgy tartották, minél többet isznak, annál több erőt és egészséget isznak magukba. A hidelem szerint Szent Márton napján ludat illik enni, mert aki Márton napján nem eszik libát, az egész évben éhezni fog. A liba húsából szokás volt a papnak is küldeni, mégpedig az állat hátsó részéből. Innen ered a ,,püspökfalat“ szavunk is.
,,A bornak Márton a bírója“- tartja a hiedelem, azaz ezen a napon a bort mindenképpen meg kell kóstolni. A must ilyenkor változott borrá, az egész évi fáradozás gyümölcse ekkor mutatkozott meg, az eredménnyel pedig szívesen el is dicsekedtek a boros gazdák. Márton a nagyobb borvidékeken az újbor védőszentjeként is ismert.
Márton napja, mint időjóslás napja:
Ha Márton napja fehér lovon köszöntött be, hosszú telet jósoltak, ha barna lovon jött, vagyis nem esett a hó, úgy tartották, karácsonyig nem is lesz. Ha kevés hó esett: Márton csak megrázta a szakállát.
"Ha jókedvű Márton, kemény tél lesz, borús Márton, borongós tél" - mondja a rigmus.
Úgy tartották, hogy a Márton napra levágott lúd mellcsontja megmutatja, hogy milyen idő várható; ha barna volt: esős, ha fehér: havas telet vártak.
A galgamácsaiak szerint a Márton-napi jeges eső korai tavaszt jelent.
Göcseji hagyomány, hogy Márton hetében sem mosni, sem szárogatni nem szabad, mert különben marhavész lesz.
A népi megfigyelések szerint "ha Márton napján lúd a jégen áll, karácsonykor sárban botorkál".
A néphit szerint a Márton-napi eső nem jelent jót, mert utána rendszerint fagy, majd szárazság következik.
Könyvjelző

 
 
0 komment , kategória:  Márton nap  
Címkék: védőszentjeként, galgamácsaiak, szombathelyen, felszenteljék, megfigyelések, méltatlannak, rászorulókat, megindította, borvidékeken, mindenképpen, szolgálattal, megszerették, országszerte, legendájához, karácsonykor, gágogásukkal, rendszerint, karácsonyig, esztendőben, kívánságára, nyomorúsága, püspökfalat, hagyományok, mellcsontja, népszerűbbé, eredménnyel, mutatkozott, félmeztelen, dicsekedtek, jelentette, könyvjelző, felhagyott, ünneplések, köszöntött, következik, savariában, német nyelvterületekről, elmúlt években, pannóniai Savariában, apja kívánságára, római császár, különösen hideg, város kapujában, félmeztelen koldus, koldus nyomorúsága, koldusnak nyújtotta, koldus alakjában, katonai szolgálattal, libák hangos, régi időkben, éves gazdasági, téli pihenő, Szent Márton, Tours-i Szent Márton,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szabó Norbert – Szabadsá...  Amikor még rangja volt...  Dóró Sándor: Ma  A magukat nyílt és őszinte emb...  Könnyáztatta asszonysorsok  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Meghitt estéken . . .  Mai harmónia kártyám  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Benned is ezerféle szín van  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Nemzeti  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem kell ide békemenet  Mély, puha álom - sárga féltés  Paul David Tripp Március 15  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Kokárda  Könnyáztatta asszonysorsok  Mai harmónia kártyám  Meghitt estéken . . .  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Jóga férfiaknak  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Könnyáztatta asszonysorsok  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aztán itt van egy másik szerep...  Kokárda  Esti kép  Könnyáztatta asszonysorsok  Törött csészék  Keresd azt a valakit,...  Facebookon kaptam  A magukat nyílt és őszinte emb...  Rochefoucauld - a bölcs  A magukat nyílt és őszinte emb...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Imádkozás Krisztus értelméért  A magyar sajtó napja március 1...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Por  Esti kép  Ne feledjük: a föld jóval több...  " A gondolat is rezgés. Minél ...  A közszereplő  Rejtő Jenő versei  Facebookon kaptam  A halolaj és a hal még a migré...  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Az embernek fiatal korában van  Amikor még rangja volt...  Facebookon kaptam  A nemzet csak akkor...  Március 15-re emlékve  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Házi botox  Március  Üdvözöllek az oldalamon  Facebookon kaptam  Minden jónak végeszakad egysze...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kokárda  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Rochefoucauld - a bölcs  Facebookon kaptam  Kakaós piskóta  Akinek vaj van a fején...  Ted Engstrőm gondolata  Esti kép  Szép estét kedves látogatóimna...  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam  Ted Engstrőm gondolata  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  A halolaj és a hal még a migré...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jóga férfiaknak  Éljen a magyar szabadság!  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
német nyelvterületekről, elmúlt években, pannóniai Savariában, apja kívánságára, római császár, különösen hideg, város kapujában, félmeztelen koldus, koldus nyomorúsága, koldusnak nyújtotta, koldus alakjában, katonai szolgálattal, libák hangos, régi időkben, éves gazdasági, téli pihenő, hidelem szerint, egész évben, liba húsából, állat hátsó, bornak Márton, bort mindenképpen, must ilyenkor, eredménnyel pedig, boros gazdák, nagyobb borvidékeken, újbor védőszentjeként, galgamácsaiak szerint, népi megfigyelések, néphit szerint, védőszentjeként, galgamácsaiak, szombathelyen, felszenteljék, megfigyelések, méltatlannak, rászorulókat, megindította, borvidékeken, mindenképpen, szolgálattal, megszerették, országszerte, legendájához, karácsonykor, gágogásukkal, rendszerint, karácsonyig, esztendőben, kívánságára, nyomorúsága, püspökfalat, hagyományok, mellcsontja, népszerűbbé, eredménnyel, mutatkozott, félmeztelen, dicsekedtek, jelentette, könyvjelző, felhagyott, ünneplések, köszöntött, következik, savariában, kettévágta, elsősorban, egészséget, szentelték, szárogatni, megmutatja, püspökükké, választani, kapujában, alakjában, libaólban, ihassanak, ehessenek, tartották, lakomákat, kardjával, megjelent, koldusnak, nyújtotta, gazdasági, rendeztek, időjóslás, hivatásra, segítette, szakállát, hagyomány, hazánkban, szárazság, marhavész, elárulták, pannóniai, született, lakomáról, gyümölcse, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 916
  • e Hét: 6214
  • e Hónap: 32093
  • e Év: 221728
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.