Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze,a műveltsége,nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos,a kül... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Péntek 13 története A világ egyik legelterjedtebb babonája
  2019-09-13 15:49:18, péntek
 
   
  Péntek 13 története

A világ egyik legelterjedtebb babonája a péntek 13-ától való félelem, amely az ókorba nyúlik vissza.

Dan Brown, amerikai művészettörténész, tanár és regényíró 2003-ban megjelent és nagyon gyorsan rekord olvasottságot elért világhírű regénye ,,A da Vinci-kód" hívta fel a figyelmet arra a hiedelemre, hogy 1307. október 13-án, pénteken végeztette ki a nagyhatalmú Templomos Lovagokat IV. Fülöp francia király. A történet részletes bemutatása előtt azonban néhány példát is megemlítenénk arra vonatkozóan, hogy részint a péntek, részint a 13-as szám baljós jellege milyen régi gyökerekre nyúlik vissza.

A félelem a tizenhármas számtól, vagyis a triszkaidekafóbia az ókorba nyúlik vissza. A tengerentúlon olyannyira tartja magát ez a szokás, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a felhőkarcolóknak nincsen tizenharmadik emeletük, a kórházakban nincs tizenhármas szoba. Franklin Delano Roosevelt sosem volt hajlandó olyan asztaltársaságnál étkezni, ahol tizenhárman ültek. Rendszerint odarendeltek még egy embert.

Ami a pénteki napot illeti: Bibliai oka van, hogy a pénteket a legszerencsétlenebb napok között jegyezzük. Ezen a napon feszítették meg Jézus Krisztust, és állítólag ez volt a paradicsomi bűnbeesés napja is. Az utolsó vacsorán tizenhárom vendég volt: tizenkét apostol és maga, Jézus. Ezért tartja magát az a hiedelem is, hogy tizenhárom emberrel étkezni egy asztalnál: veszedelem. Más források szerint a Messiást eláruló Júdás személyére utal a szám, mert ő volt az, aki utolsóként ült le az asztalhoz. A középkorban ezen a napon éhgyomorra tüsszenteni nagy szerencsétlenséget jelentett. A péntek - a néphit szerint - a gonosz napja, vagyis nem alkalmas házasságra, vagy arra, hogy új házba költözzünk, új állást vállaljunk, nagy útra induljunk. A pénteki naptól való félelem másik gyökere, hogy a XIX. századig ez a nap volt Európában a hóhérok napja: rendszerint ekkor hajtották végre a nyilvános kivégzéseket. A XX. században az Apolló 13 katasztrófája után mai napig tartja magát az a téveszme, hogy az űrrakéta 13 óra 13 perces fellövési kísérlete a harminckilences indítóállványról meghiúsult.

Ám mindez úgy tűnik valóban babona (és nem történelem), ami pedig a babonákat illeti, Rejtő Jenő mondata jut az ember eszébe:

,,Nem vagyok babonás és nem hiszek a badarságokban, mert aki minden hétfőn hármat köp kelet felé egy barna kavicsra, azt nem érheti megrontás".

Most térjünk vissza a péntek 13 történelmi magyarázatára.

Az egész hiedelem hátterében a középkori Templomos Lovagok állnak. A Templomosok vagy Templomos Lovagrend (latinul Militia Templi) az egyik leghíresebb keresztény harcos szerzetesrend volt. A templomos lovagrend 1118-ban, keresztes lovagokból szerveződött társulásból, a Szentföldön alakult. Hugues de Payens vezetésével kilenc keresztes lovag elhatározta, hogy életét a Szentföld zarándokai védelmének szenteli. Krisztus szegény lovagjainak nevezték magukat, ezzel is utalva kezdeti szegénységükre és elhivatottságukra.

A lovagokat II. Balduin jeruzsálemi király vette pártfogásába, aki Jeruzsálemben, az egykori Salamon-templom egy szárnyát adományozta nekik. Lakhelyük után nevezték őket a Templom lovagjainak, vagy egyszerűbben templomos lovagoknak: Fratres Militiae Templi.

Az 1128-as Troyes-i zsinat eredményeként jött létre a latin nyelvű rendi szabályzat (regula), amelyet később újabb kiegészítések követtek egészen a XIII. század második feléig. De Payns felkérésére Clairvaux-i Szent Bernát 1132 és 1135 között megalkotta a rend szellemi programját összefoglaló, Liber ad Milites Templi de laude novae Militiae (A templomos lovagokhoz: az új lovagság dicsérete) című írását.

A pápa kivette a rendet a püspökök joghatósága alól, felmentette őket a birtokaik után járó egyházi tized fizetése alól, és engedélyezte számukra templomok építését, káplánok választását. Ehhez hasonló kiváltságokat ekkoriban csak a ciszterci rend élvezett, illetve később a magyarországi pálosok. A rend előbb a Francia Királyságban, majd Angliában talált támogatókra, aztán elterjedt német és spanyol területeken is. A XII. század második felétől a lovagok Közép-Európa királyságaiban is otthonra találtak.

A templomos rend a XIII. század második felében érte el fejlődése tetőpontját. Európa szinte minden országában jelen voltak, gazdagságuk a királyokéval vetekedett. A Rend őrizte 1204 és 1307 között az úgynevezett Torinói leplet, valamint 1222 után az Aranybulla egy példányát is. Vagyonuk nemcsak jelentős adományokból, hanem banki-pénzügyi tranzakcióikból is származott. A zarándokok számára bankrendszert teremtettek. Az úton levők pénzüket - nehogy a zarándoklat alatt kifosszák őket - bármely templomos rendházban letétbe helyezhették, majd az út során a kiállított váltókkal más rendházakból mindig annyit vehettek fel, amennyi a napi ellátására és továbbutazásra kellett a következő templomos ,,banki-kirendeltségig". (Ily módon a zarándokoknak nem kellet attól félniük, hogy a maguknál tartott összes pénzüket elveszik tőlük.)

A templomosok kiváltságaik révén kikerültek mind a világi, mind az egyházi hatóságok felügyelete alól, egyedül a mindenkori pápa parancsolhatott nekik. Akárhol voltak is házaik, birtokaik szerte Európában és a Közel-Keleten, mindenhol mintegy ,,állam az államban" működtek. A Szentföld mellett hadakozni kezdtek az Ibériai-félszigeten is, hogy segítsenek a visszahódításában (mint ismert, a reconquista csak jóval később, 1492-ben vezetett teljes sikerre). Itt általában a muszlim erőkkel határos területeken kaptak birtokokat, amiket aztán kötelesek voltak megvédeni.

A rend bevétele a XIII. század végére olyan óriási lett, hogy a szentföldi erődítmények után önálló földközi tengeri flottát tudtak építtetni. Ebben a korszakban születhetett a templomosok kincséről szóló legenda. Ám hatalmasak voltak a kiadások is, hiszen a szerzetes lovagok csupán harcoltak, vagyis el kellett tartani őket, csak azt ,,termelték meg", amit csata közben és után zsákmányoltak. Az elmúlt évtizedekben történészek sokasága végzett számításokat a templomos rend képzeletbeli főkönyvéről. Egy biztos: a nagy kiadások mellett a templomosok gazdasági hatalma egyre nőtt, s részben ez vezetett a bukásukhoz is.

1291-ben a Szentföld hosszú időre elveszett a keresztények számára, ami a lovagrendeknek is kihívást jelentett. A másik két nagy lovagrend: a Johanniták és a Teutonok (német lovagok) könnyebb helyzetben voltak, mint a templomosok, mert ők a harc és a zarándokok védelme mellett betegápolással is foglalkoztak. Ugyanakkor mindkét rend megtalálta azt a lehetőséget, ahová átvihették a kereszténység védelmében és terjesztéséért vívott harc eszméjét: a Johanniták a törökökkel szemben harcoltak, a Teutonok a poroszokkal és más balti népekkel, még hosszú évtizedeken keresztül. A templomos rend számára a megoldás egy saját állam létrehozása lett volna (ezt Ciprus szigetére tervezték), mint amilyen a Johannitáké Rodosz szigetén, vagy a Teutonoké a Balti-tenger partján, ám ez nem sikerült nekik, mert szembe kerültek az egyre erősödő Francia Királysággal.

Ilyen körülmények között került sor a történelem első koholt pereinek egyikére, amely végül a rend bukását okozta. 1307. október 13-án pénteken. IV. ,,Szép" Fülöp francia uralkodó egy jól megszervezett akcióval, saját királyságában egyetlen éjszaka leforgása alatt lefoglalta a rend vagyonát, bezáratta a tagjait, majd eljárást indíttatott ellenük a keresztény vallás meggyalázása, szimónia stb. miatt. Fülöp segítője, a per fővádlója egy katár (kathar) volt, akiket a templomosok vertek le Dél-Franciaországban. Fülöpnek sikerült elérnie, hogy a pápa a Vienne-i zsinaton (1311-1312) feloszlassa a templomosok rendjét. A rend utolsó középkori nagymesterét, Jacques de Molay-t Párizsba csalta, börtönbe záratta, majd 1314-ben elevenen elégettette. A templomosokat megkínozták, majd hamis tanúvallomások kicsikarásával egymás ellen is vallatták őket. Aki nem írta alá a vallomásokat (és legtöbbjük így tett), azt máglyára küldték. A templomos birtokok java része a francia király (illetve az adott terület uralkodója) és a többi lovagrend, főként a Johanniták kezébe került, párizsi központjukat lerombolták.

Túlélők ha csekély számban is, de maradtak, főleg más országokban. Portugáliában új név alatt újraszerveződtek: ők lettek a Krisztus Lovagrendje. Skóciában pedig Robert Bruce fogadta be őket (a William Wallace vezette felkelést követően), és a lovagok segítségével futamította meg az 1314-es bannockburni csatában a majd háromszoros túlerőben lévő angolokat. Magyarországon is el tudtak vegyülni más szerzetekben.

tortenelem klub.com / Harmat Árpád Péter


 
 
0 komment , kategória:  Péntek 13  
Címkék: felhőkarcolóknak, újraszerveződtek, franciaországban, indítóállványról, parancsolhatott, harminckilences, legelterjedtebb, tranzakcióikból, szegénységükre, kirendeltségig, tanúvallomások, betegápolással, terjesztéséért, továbbutazásra, kicsikarásával, királyságaiban, magyarországon, lovagrendeknek, eredményeként, katasztrófája, badarságokban, kiegészítések, zsákmányoltak, tengerentúlon, megszervezett, zarándokoknak, tizenharmadik, megemlítenénk, magyarázatára, kereszténység, bankrendszert, királyságában, magyarországi, templomosokat, portugáliában, kiváltságokat, világ egyik, péntek 13-ától, ókorba nyúlik, figyelmet arra, nagyhatalmú Templomos, történet részletes, 13-as szám, tizenhármas számtól, tengerentúlon olyannyira, felhőkarcolóknak nincsen, kórházakban nincs, pénteki napot, napon feszítették, paradicsomi bűnbeesés, utolsó vacsorán, középkorban ezen, Templomos Lovagokat IV, Amerikai Egyesült Államokban, Franklin Delano Roosevelt, Jézus Krisztust, Rejtő Jenő, Templomos Lovagok, Templomos Lovagrend, Militia Templi, Fratres Militiae Templi, Clairvaux-i Szent Bernát, Milites Templi, Francia Királyságban, Johannitáké Rodosz, Francia Királysággal, Molay-t Párizsba, Krisztus Lovagrendje, Robert Bruce, William Wallace, Harmat Árpád Péter,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
10.13. 23:52 Önkormányzat 2019 - Péterffy Attila: Pécset fejlődő pályára állíthatjuk
10.13. 23:52 Halálos baleset történt Balatonszéplakon
10.13. 23:43 Önkormányzat 2019 - Nemény András: összefogás és csapatmunka eredményezett ...
10.13. 23:43 Önkormányzat 2019 - Ács Rezső: a szekszárdiak elfogadták az elvégzett munká...
10.13. 23:43 Önkormányzat 2019 - Szemereyné Pataki Klaudia: az eddig végzett munkát érté...
10.13. 23:43 Önkormányzat 2019 - Cser-Palkovics András: a nyugalomra szavazott Székesfeh...
10.13. 23:42 Önkormányzat 2019 - Pintér Tamás a dunaújvárosiak igazságérzetének tulajdon...
10.13. 23:42 Önkormányzat 2019 - Karácsony: történelmi győzelem született Budapesten
10.13. 23:32 Önkormányzat 2019 - Tarlós István gratulált Karácsony Gergelynek és sok sze...
10.13. 23:32 BKK: hétfőtől nem üzemel a libegő és a sikló
Tudjátok ?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
Kívánhatok kellemes ünnepeket?
még több kérdés
Blog Címkék
ISL csapatok úszó versenye 201...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gombák  Szèp napot kívánok  Őszi csendélet  Facebookon kaptam  Png nő  Facebookon kaptam  Gerbera csokor  Őszi csendélet  Kellemes délutáni időtöltést  Egy kedves kutyus  Sexy nő  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Megyek az utamon, némán, csend...  József Attila: Istenem  Őszi levelek  Posertube  Mély ráncok ellen is jó  Facebookon kaptam  Kellemes napot!  Szíves üdvözlet  József Attila: Istenem  Jó reggelt kedves làtogat...  Őszi csendélet  ősz  Facebookon kaptam  Rózsa pillangóval  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  ősz  Facebookon kaptam  Őszi csendélet  Facebookon kaptam  Addig, amíg többet akarsz és n...  Őszi csendélet  Png nő  Őszi este  Őszi kép  Őszi kép  Őszi csendélet  Kellemes délutáni pihenést  Őszi kép  Részlet Pio atya imájából  Csakrahangolás ( Ősfa )  E heti jókívánságom  Facebookon kaptam  Napraforgó  Nyugdíjba vonul Jakubinyi Györ...  Facebookon kaptam  Őszi csendélet  Kellemes délutáni időtöltést  Facebookon kaptam  Őszi este  Őszi dekoráció  Egy hajón  4. keresztény tanösvény - Jéz...  Szép csokor  A hegyekben havazott - Marosv...  Vidám, szép napot  Állatok , avagy mit gondolok r...  Őszi dekoráció  Facebookon kaptam  Őszi gyümölcsök  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őszi csendélet  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Jó reggelt , szép napot  Esti kép  Kellemes délutáni időtöltést -...  Szép őszi napot  A hála az élet nagy szorzója  Hallgatnak a fák  Őszi kép  Mély ráncok ellen is jó  Png virág  Őszi kép  Napraforgó  Áldott reggelt, szép napot  Facebookon kaptam  Őszi kép  Szuper szép napot  Szép őszi napot  Szép álmokat , jó éjszakát  Facebookon kaptam  Nyíló rózsa  Itt van az ősz, a nyár pihenőr...  Őszi kép  Facebookon kaptam  ŐSSZEL. Tompa Mihály Az ősz n...  10 érem lett az Úszó V.B. - Du...  Őszi kép  József Attila: Istenem  Őszi kép  Vidám, szép napot  Facebookon kaptam  Png virág  József Attila: Istenem 
Bejegyzés Címkék
világ egyik, péntek 13-ától, ókorba nyúlik, figyelmet arra, nagyhatalmú Templomos, történet részletes, 13-as szám, tizenhármas számtól, tengerentúlon olyannyira, felhőkarcolóknak nincsen, kórházakban nincs, pénteki napot, napon feszítették, paradicsomi bűnbeesés, utolsó vacsorán, középkorban ezen, napon éhgyomorra, néphit szerint, gonosz napja, pénteki naptól, hóhérok napja, nyilvános kivégzéseket, harminckilences indítóállványról, babonákat illeti, ember eszébe, barna kavicsra, egész hiedelem, középkori Templomos, egyik leghíresebb, templomos lovagrend, egykori Salamon-templom, szárnyát adományozta, 1128-as Troyes-i, latin nyelvű, rend szellemi, templomos lovagokhoz, pápa kivette, püspökök joghatósága, birtokaik után, ciszterci rend, magyarországi pálosok, rend előbb, lovagok Közép-Európa, templomos rend, királyokéval vetekedett, úgynevezett Torinói, zarándokok számára, úton levők, zarándoklat alatt, kiállított váltókkal, napi ellátására, következő templomos, maguknál tartott, templomosok kiváltságaik, egyházi hatóságok, mindenkori pápa, reconquista csak, muszlim erőkkel, rend bevétele, szentföldi erődítmények, korszakban születhetett, templomosok kincséről, szerzetes lovagok, elmúlt évtizedekben, nagy kiadások, templomosok gazdasági, keresztények számára, zarándokok védelme, kereszténység védelmében, törökökkel szemben, saját állam, egyre erősödő, történelem első, rend bukását, rend vagyonát, keresztény vallás, templomosok vertek, templomosok rendjét, rend utolsó, templomosokat megkínozták, templomos birtokok, francia király, adott terület, többi lovagrend, lovagok segítségével, 1314-es bannockburni, majd háromszoros, felhőkarcolóknak, újraszerveződtek, franciaországban, indítóállványról, parancsolhatott, harminckilences, legelterjedtebb, tranzakcióikból, szegénységükre, kirendeltségig, tanúvallomások, betegápolással, terjesztéséért, továbbutazásra, , ,
2019.09 2019. Október 2019.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 156 db bejegyzés
e év: 2965 db bejegyzés
Összes: 55145 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 71
  • e Hét: 3655
  • e Hónap: 43735
  • e Év: 725760
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.