Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Február 26 Hamvazó szerda
  2020-02-26 11:49:42, szerda
 
   
  "Hamvazószerda jele, szürke hamuja arra figyelmeztet, ami sorsunkban törékeny, emberségünkben esendő. Arra, hogy halandók vagyunk. Mivel csak így, ennek teljes tudomásulvételével érthetjük meg azt a másik "gyengeséget" "isteni gyengeséget", amire hamvazószerdán fölkészülünk: Krisztus halálát." - írta Pilinszky János.

A néphit szerint aki hamvazkodik, annak nem fog fájni a feje. A hamvazószerda, a húsvét előtti hathetes időszak, a nagyböjt kezdete idén a mai napra, február 26-ra esik.

A hamvazószerda a farsang és a húsvét közötti választónap: az előtte lévő farsangvasárnapot farsanghétfő, majd húshagyókedd követi. Ez a nagyböjt, a negyvennapos vezeklő és böjti időszak első napja, megemlékezés Jézus böjtölésének, illetve kínszenvedésének időszakáról. Az ünnep latin neve quadragesima (negyvenedik), utalásul arra, hogy a nagyböjt negyven hétköznapjának kell megelőznie húsvétot, Jézus feltámadásának ünnepét.

Hamvazószerda: Dologtiltó nap.
Ezen a napon elsikálták a zsíros edényeket, mert zsírt a következő 40 napban nem ettek.
Hamvazószerdát másként böjtfogószerdának, böjtfogadónak, szárazszerdának vagy aszalószerdának is nevezik.

Böjt idején tilos volt a bál, a mulatság, de a lakodalom is. Általános volt az a szokás is, hogy a lányok ilyentájt fekete vagy sötétebb, dísztelenebb, egyszerűbb ruhákat hordtak. A néphagyomány szerint ilyenkor húst vagy zsírt, zsíros ételt enni tilos. Csak kenyeret, zöldséget, gyümölcsöt, illetve ezekből készült meleg ételeket ehettek. A paraszti étkezésben az év egyéb szakában szokatlan módon most vajjal vagy növényi olajjal főztek. Volt, ahol napjában csak egyszer ettek, máshol a tojás és a tejes ételek fogyasztását is tiltották. A szigor az évszázadok alatt fokozatosan enyhült, a XX. századra az vált általánossá a keresztények körében, hogy a hívők a nagyböjt időszakában is csak a pénteki böjtnapot tartják, ilyenkor növényi táplálékot vagy halat vesznek magukhoz. Régen gyakran került az asztalra cibereleves. Igen kedveltek voltak a böjti időszakban a hüvelyesek: a borsó, a bab és a lencse.

Ez a nap tehát a nagyböjt, a negyvennapos vezeklő és böjti időszak első napja, megemlékezés Jézus böjtölésének, illetve kínszenvedésének időszakáról. A VII. századtól vált szokássá a bűnbánati felkészülés.
II. Orbán pápa 1091-ben rendelte el, hogy a papok minden keresztény homlokát hamuval kenjék meg ezen a napon, ez a szokás a katolikusoknál mindmáig fennmaradt. A templomban a mise után a pap az előző évi szentelt barka hamuját megszenteli, s azzal rajzolja a keresztet a hívek homlokára a következő szavak kíséretében: ,,Ne feledd, ember, hogy porból vagy és porrá leszel" vagy: ,,Tartsatok bűnbánatot és higgyetek az evangéliumban!" A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak, mivel a hamu az elmúlásra, emberi végességünkre emlékeztet. A néphit szerint, aki hamvazkodik, annak nem fog fájni a feje, illetve egészségmegőrző szerepet tulajdonítottak neki.
A hamu egyszerre jelképezi az elmúlást és a megtisztulást. Profánnak tűnik talán felemlegetni, hogy dédanyáink hamuval tisztították az edényeket, ez volt a legjobb súrolószer. A földbe trágyaként keverték a hamut, meséinkben pedig a szegénylegény el sem indult szerencsét próbálni hamuban sült pogácsa nélkül.

Ma, hamvazószerdán tehát elkezdődik a 40 napig tartó húsvéti előkészület, a nagyböjt. Ez az időszak a bűnbánatra és a megtérésre ad lehetőséget, illetve elindulunk az Istennel való kiengesztelődés útján. Az Egyház három dolgot ajánl a nagyböjtre, amelyek minden esztendőben a vallási életben való megújulást szolgálják: az imádságot, a böjtölést és az adakozást, amit régies magyar szóhasználattal alamizsnálkodásnak nevezünk.

Forrás: netfolk.blog, wikipédia, jeles napok
 
 
0 komment , kategória:  Jeles napok  
Címkék: kínszenvedésének, tulajdonítottak, szóhasználattal, egészségmegőrző, szárazszerdának, kiengesztelődés, aszalószerdának, hamvazószerdát, feltámadásának, hamvazószerdán, hétköznapjának, katolikusoknál, emberségünkben, megtisztulást, hamvazószerda, böjtfogadónak, végességünkre, szegénylegény, evangéliumban, húshagyókedd, negyvennapos, farsanghétfő, böjtölésének, tisztították, dísztelenebb, megemlékezés, néphagyomány, figyelmeztet, felemlegetni, fogyasztását, fölkészülünk, quadragesima, keresztények, esztendőben, bűnbánatnak, időszakában, néphit szerint, húsvét előtti, nagyböjt kezdete, húsvét közötti, előtte lévő, negyvennapos vezeklő, ünnep latin, nagyböjt negyven, napon elsikálták, zsíros edényeket, lányok ilyentájt, néphagyomány szerint, paraszti étkezésben, tejes ételek, évszázadok alatt, vált általánossá, Pilinszky János,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Nevem  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Adakozás  Bounty krémes  Mai harmónia kártyám  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Erdőn  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Png lepke  A televizió nem a kultúrát kép...  Reménység és erő Krisztustól e...  Jó éjszakát  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Lóhere  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nem tudhatod  Egy bizonyos határt  Sose bánj semmit  Akarat  Varga János Veniam - Fontos sz...  Tanuld meg ezt a versemet  Irgalom és ítélet  Hiányzik  Albert Einsteinről  Paul David Tripp Április 21  Őrizkednünk kell...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Kellemes délutánt kívánok  Hiányzik  Reménység és erő Krisztustól e...  Alázat  Albert Einstein gondolata  Mi lenne ha  Akik bántanak téged  Kövesd a cowboyt!  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Akarat  Popper Péter szavai  Tavaszi kép  Szívem  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Egy bizonyos határt  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Akarat  Leonardo da Vinci gondolata  Alvó cicák  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  képre írva  Jónás Tamás – Végtelen b...  Tavaszi kép  Minden harmadik...  Rátalálsz  Esti kép  Neked tudnod kell  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
néphit szerint, húsvét előtti, nagyböjt kezdete, húsvét közötti, előtte lévő, negyvennapos vezeklő, ünnep latin, nagyböjt negyven, napon elsikálták, zsíros edényeket, lányok ilyentájt, néphagyomány szerint, paraszti étkezésben, tejes ételek, évszázadok alatt, vált általánossá, keresztények körében, nagyböjt időszakában, pénteki böjtnapot, asztalra cibereleves, böjti időszakban, bűnbánati felkészülés, papok minden, katolikusoknál mindmáig, mise után, hívek homlokára, következő szavak, hamuval hintés, hamu egyszerre, legjobb súrolószer, földbe trágyaként, vallási életben, kínszenvedésének, tulajdonítottak, szóhasználattal, egészségmegőrző, szárazszerdának, kiengesztelődés, aszalószerdának, hamvazószerdát, feltámadásának, hamvazószerdán, hétköznapjának, katolikusoknál, emberségünkben, megtisztulást, hamvazószerda, böjtfogadónak, végességünkre, szegénylegény, evangéliumban, húshagyókedd, negyvennapos, farsanghétfő, böjtölésének, tisztították, dísztelenebb, megemlékezés, néphagyomány, figyelmeztet, felemlegetni, fogyasztását, fölkészülünk, quadragesima, keresztények, esztendőben, bűnbánatnak, időszakában, cibereleves, kíséretében, időszakáról, negyvenedik, választónap, általánossá, előkészület, lehetőséget, hamvazkodik, megszenteli, gyengeséget, fokozatosan, felkészülés, dologtiltó, elkezdődik, bűnbánatra, hüvelyesek, bűnbánatot, időszakban, gyümölcsöt, elsikálták, keresztény, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7113
  • e Hét: 17318
  • e Hónap: 56930
  • e Év: 285867
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.