Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Tavaszi fáradtság! Itt van 9 tipp ellene!
  2021-04-06 18:10:43, kedd
 
  A Tavaszi fáradtság! Itt van 9 tipp ellene!
A téli hónapok változékonyságának hamarosan búcsút mondhatunk, és elérkezik a sokak által várt tavasz. A hónap a legtöbbek kedvencének számít a virágzó fákkal, a napsütéssel és a kellemes hőmérséklettel. Ám a kezdetekkor mindez gyakran együtt jár fáradékonysággal, levertséggel, csökkent munkabírással és akár megbetegedéssel is. Igen, nem más ez, mint az oly jól ismert tavaszi fáradtság.
Ugyan a bevásárlóközpontokban szinte mindenféle zöldséget és gyümölcsöt el lehet érni évszaktól függetlenül, de a szinte még frissen szedettek kétségkívül több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. A téli hónapokban a fűtött helyiségben tartózkodás és a kinti zimankó együttesen gyakran járnak együtt meghűléssel, és rendszerint tél végére már sokan átestek az influenzán is. Az összegző néven csak tavaszi fáradtságként nevezett tünetek megágyaznak a vírusok és a baktériumok támadásainak, és ha nem is ver le a betegség a lábunkról, akkor is rányomja a gyengeség bélyegét mindennapjainkra. Cikkünkben a tavaszi fáradság elleni küzdelemhez igyekezünk néhány hasznos tippet adni.
1. Fordítsd időt az egészségedre!
A hétköznapok rohanásában, valljuk be, a legtöbben úgy vagyunk vele, hogy majd holnap vagy a jövő héten szánunk időt saját magunkra. Még csak teljesítménykényszeres hozzáállás sem kell ahhoz, hogy a nap legnagyobb része elmenjen a kötelező teendőkkel. A tapasztalatok azt mutatják, hogy gyakran éppen arra nem figyelünk, ami a legfontosabb lenne, ez pedig nem más, mint az egészség. Így van ez tél végén is. Ne feledkezz tehát meg az oly sokszor emlegetett ,,én-időről", amivel testi és lelki egészségedet mozdíthatod elő, méghozzá hosszútávon.
2. Fókuszban a növényi alapanyagok
Egyre többször hallani, hogy az állati eredetű élelmiszerek nem éppen a legegészségesebb. A hormonkezelt állatok húsától mind többen tartózkodnak. Ha mégsem mondanál le a húsos fogásokról, akkor is érdemes minél több zöldséget és gyümölcsöt beiktatni a napi étkezésedbe. Ezek magas rosttartalmukkal előmozdítják az emésztést, alacsony kalóriatartalmuk pedig a mérleg nyelvét húzza lentebb. A bennük megtalálható vitaminok és ásványi anyagok magasabb hatékonysággal szívódnak fel, mint az étrend-kiegészítőkben megtalálhatóak.
3. Készíts friss csírákat otthon!
A hűtőpultokban biztosan találkoztál már friss csírákkal. Ezek tápanyagtartalma igen magas, viszont sokszor elképesztő áron kínálják azokat. Megkímélheted azonban pénztárcádat, ha magad állítasz elő otthon csírákat. A folyamat egyszerűbb, mint gondolnád. Már kétezer forint alatt hozzájuthatsz olyan csíráztató edényhez, amely minden szempontból megfelel ennek a folyamatnak. Fontos, hogy a csírák ne álljanak a vízben, így a döntött megoldás a legjobb, és a lyukas fedő biztosítja a szellőzést. Kizárólag olyan magokat használj, amely csíráztatáshoz alkalmas. A retek-és a brokkoli csírával biztosan nem lőhetsz mellé, de számos egyéb közül is válogathatsz.
4. Étrend-kiegészítők a házipatikában
A megfelelően összeállított házipatika nem csak akkor jön jól, ha meghűlés kerülget, vagy gyors fájdalomcsillapításra van szükségünk. Az étrend-kiegészítők a kora tavaszi időszakban is remek választásnak bizonyulnak. A C-vitamin, a magnézium és a B-vitaminok nélkülözhetetlenek, ezekből is célszerű a minőségi, kiválóan felszívódó változatok mellett letenni a voksot. Arra mindenképpen figyelj, hogy a mikroelemeket friss alapanyagokból is igyekezz bevinni a szervezetedbe.
5. Napindító energia
Azt mondják, úgy érdemes reggelizni, mint egy király. A nap első étkezésére sokan nem fordítanak elegendő időt, pedig célszerű lenne. A finomított lisztből készült péksütemények helyett dobj össze öt perc alatt egy zabkását, mellé pedig a turmixban néhány gyümölcsből vagy zöldségből vitamindús italt varázsolhatsz. Ezt akár magaddal is viheted a nap folyamán, éppen úgy, mint az olajos magvakat, melyek bárhol azonnal csillapítják az éhséget.
6. Minőségi és mennyiségi pihenés
A kimerültség sokszor éppen a nem megfelelő pihenés számlájára írható. Nem csak arra érdemes figyelni, hogy hány órát töltünk az ágyban, hanem az alvás minősége sem elhanyagolható. Az éjfél előtti alvással töltött órák sokkal pihentetőbbek, mintha csak később bújnánk ágyba.
7. Gyógyteák
A természet patikája tavaszi fáradtság esetén is bevethető. A citromfű, a cickafark, a csalán és csipkebogyó tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, de egy-egy egészségügyi problémára célirányos keveréket is választhatunk. Az azonban nagyon fontos, hogy a szálas teák közül válasszunk, ezek ugyanis jelentősen hatékonyabbak, mint a filteres változatok.
8. Aktív mindennapok
A szellemi és testi frissességet nagymértékben elősegíthetjük azzal, ha aktívan töltjük szabadidőnket. A mozgás új energiákkal tölt fel, eltüntetni az egészségügyi kockázatot jelentő zsírpárnákat, és jókedvre is derít. Az uszoda minden korosztály számára jó döntés, de a friss levegőn tett hosszas séták, vagy edzettebbeknek a kocogás, futás is remek választás.
9. Gyógyító napsütés
Végül ne feledkezzünk meg a természet azon adományáról, mely minden bajra gyógyírt jelent. Az éltető napsütés tavasszal különösen erőteljesen kifejti jótékony hatásait. A hosszú, sötét hónapok után úgy érezhetjük egy napsütéses délutánon, hogy valóban feltöltődünk pszichésen és testileg egyaránt.
A tavaszi fáradtság nem csak valamiféle kitalált dolog, amivel a lustaságot igyekszünk leplezni. A valós testi panaszokat és gyengeséget okozó állapot sokaknál jelentkezik, de tény, hogy az életmóddal lehet tenni ellene. Irány a napsütés, élvezd ki az egyik legszebb évszak minden pozitívumát
 
 
0 komment , kategória:  Tavasz  
Címkék: legegészségesebb, mindennapjainkra, tápanyagtartalma, rosttartalmukkal, fáradékonysággal, kalóriatartalmuk, megbetegedéssel, hőmérséklettel, elhanyagolható, csíráztatáshoz, hatékonysággal, kiegészítőkben, megtalálhatóak, alapanyagokból, elősegíthetjük, edzettebbeknek, tapasztalatok, szervezetedbe, megkímélheted, hűtőpultokban, mikroelemeket, péksütemények, fáradtságként, összeállított, házipatikában, szabadidőnket, nagymértékben, hozzájuthatsz, varázsolhatsz, munkabírással, pihentetőbbek, választhatunk, hatékonyabbak, támadásainak, legfontosabb, vitaminokkal, téli hónapok, sokak által, legtöbbek kedvencének, virágzó fákkal, kellemes hőmérséklettel, kezdetekkor mindez, téli hónapokban, fűtött helyiségben, kinti zimankó, összegző néven, baktériumok támadásainak, gyengeség bélyegét, tavaszi fáradság, hétköznapok rohanásában, jövő héten, kötelező teendőkkel,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akarat  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Hazára minden embernek szükség...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Fekete István - Akác  Szép estét  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Az engedelmesség miért nem vál...  Jó éjszakát  Png lepke  Facebookon kaptam  Adakozás  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Lóhere  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Fehér virág  Fekete István - Akác  Alázat  Csak a fogyatkozás látható  Szép álmokat!  Reménység és erő Krisztustól e...  Png ház  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alázat  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Kerüld el az evangélium örömén...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Makszim Gorkij gondolata  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Csak a fogyatkozás látható  Png nő  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Szép napot kívánok  A másik dolog,  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Szívem  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png cica  Szívem tiéd  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png rózsa csokor  Mai harmónia kártyám  Tanuld meg ezt a versemet  Hiányzik  Mi lenne ha  Png lepke  Png ház  Akarat  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Png virág  Kövesd a cowboyt!  Nagyi telefonál  Szép napot kívánok  Alvó cicák  Illyés Gyula - Milyen hamar.  A kételkedés kezelése  Png telefon  George Gordon Lord Byron: Inez... 
Bejegyzés Címkék
téli hónapok, sokak által, legtöbbek kedvencének, virágzó fákkal, kellemes hőmérséklettel, kezdetekkor mindez, téli hónapokban, fűtött helyiségben, kinti zimankó, összegző néven, baktériumok támadásainak, gyengeség bélyegét, tavaszi fáradság, hétköznapok rohanásában, jövő héten, kötelező teendőkkel, legfontosabb lenne, növényi alapanyagok, állati eredetű, hormonkezelt állatok, húsos fogásokról, napi étkezésedbe, mérleg nyelvét, bennük megtalálható, hűtőpultokban biztosan, folyamat egyszerűbb, döntött megoldás, lyukas fedő, brokkoli csírával, megfelelően összeállított, kora tavaszi, mikroelemeket friss, finomított lisztből, turmixban néhány, olajos magvakat, kimerültség sokszor, alvás minősége, éjfél előtti, természet patikája, azonban nagyon, szálas teák, filteres változatok, egészségügyi kockázatot, uszoda minden, friss levegőn, természet azon, éltető napsütés, napsütéses délutánon, tavaszi fáradtság, lustaságot igyekszünk, valós testi, életmóddal lehet, egyik legszebb, legegészségesebb, mindennapjainkra, tápanyagtartalma, rosttartalmukkal, fáradékonysággal, kalóriatartalmuk, megbetegedéssel, hőmérséklettel, elhanyagolható, csíráztatáshoz, hatékonysággal, kiegészítőkben, megtalálhatóak, alapanyagokból, elősegíthetjük, edzettebbeknek, tapasztalatok, szervezetedbe, megkímélheted, hűtőpultokban, mikroelemeket, péksütemények, fáradtságként, összeállított, házipatikában, szabadidőnket, nagymértékben, hozzájuthatsz, varázsolhatsz, munkabírással, pihentetőbbek, választhatunk, hatékonyabbak, támadásainak, legfontosabb, vitaminokkal, egészségedre, egészségedet, választásnak, élelmiszerek, válogathatsz, hormonkezelt, egészségügyi, feledkezzünk, feltöltődünk, tartózkodnak, mindenképpen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 521
  • e Hét: 3084
  • e Hónap: 42696
  • e Év: 271633
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.