Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ida a barátom volt. Arca ráncokkal tele, kék szemében...
  2021-07-18 08:52:11, vasárnap
 
   
  Ida a barátom volt. Arca ráncokkal tele, kék szemében azonban mégis volt valami megfoghatatlan derű. A hangja mindig lágy volt és simogatta a lelkem. És a teái...Az illat, a csésze, és a ráncos puha keze, amivel átnyújtotta nekem a fehér csészét, mind a megfoghatatlan békesség része volt. Ida egyedül élt, egy piciny házban, több, mint tíz éves barátságunk alatt együtt imádtuk a tavaszt, és vártuk az őszt. Tőle tanultam meg, hogy a teába rejtett fahéj képes elűzni a bánatot, és az illata mosolyt csal az arcokra. Az enyémre mindig. Hetente találkoztam Idával, a teájával, az otthonával, és a fecskefészekkel az eresz alatt, amit minden tavasszal otthonának fogadott egy fecskepár. Idának azonban nem volt párja, nem volt gyermeke.
Évek teltek el anélkül, hogy rá mertem volna kérdezni. Valahogy olyan egésznek tűnt a törékeny asszony. Egyben volt a lelke, és derű sugárzott róla minden pillanatban. Később megtudtam, Ida zsidó, a szüleit elragadta a sötétség hatalma, amit borzalmak festettek még feketébbre. Ő, akkor 14 évesen vajmi keveset értett, csak annyit tudott, fáj a hiány és fáj félelemben élni. Rokonok bújtatták őt, és egymást. Rokonok, és az akkor 16 éves David, Ida szerelme.
- Barna szeme volt, és számomra a leghatalmasabb ember ezen a világon, - mesélte Ida. Megfogadtuk, hogy egyek leszünk majd, ha elmúlik a borzalom. Mindig kéz a kézben mentünk, éreztem sosem engedi majd el, és kéz a kézben menekültünk ha kellett. Emlékszem, minden nap rajzolt nekem egy fecskét. Volt, amikor kenyér papírra, volt, amikor egy fa kérgébe, de minden áldott nap kaptam egy fecskét. Összesen 478 fecske volt az enyém.
A mellettünk álló házban lakott David, és a legnagyobb gyógyír volt a fájdalmamra, amikor a németek elhurcolták a szüleimet. Csak az lüktetett az agyamban, hogy elvesztem, hogy nincs tovább. Emlékszem, ott gubbasztottam a sarokban, remegtem, és nem jött ki hang a torkomon. Sötét volt, és belül zokogtam, reszkettem. Majd, nem tudom mennyi idő telt el hangtalan, várva a halált, mikor berontott David az ajtón és egyetlen pillanat alatt rám talált. Ahogy akkor átölelt, remegve a piciny sötét szoba sarkában, megértettem, véges lehet az élet. Az övé, az enyém mindenkié. Hangos zokogásban törtem ki, csak kapaszkodtam, ahogy egy fuldokló kapaszkodna a megmentőjébe. Életet kaptam. Egy szomorú, meneküléssel és félelemmel teljes, szerelmes életet.
David okos volt, tudta, egyszer véget ér majd a menekülés, és jönnie kell egy szebb napnak. De addig tanulnom kellett. Rengeteget. Tanított, mit kell tennem, ha egyszer őt is elviszik. Bele sem mertem gondolni. Megtiltotta, hogy szóljak, hogy a rejtekek bármelyikéből előjöjjek. Zokogva fogadtam meg, halljak bármit, csendben leszek. David a két kezébe fogta az arcom, a szemembe nézett és azt azt mondta, történjen bármi, bennem él majd. De ha én is meghalok, ha nem vigyázok, ketten halunk. Én, és az ő emléke.
Néztem Idát miközben mesélt. Az arca akár egy kislányé, aki a hőséről mesélt, a hősről, aki kenyeret szerzett a szerelmének, holott ő maga napok óta egy falatot nem evett. A hősről, aki a kabátját a lánynak adta, a mínuszok alatt, mert ő sosem fázik, de ha a lány megfázik, abból könnyen baj lehet. És Ida csak mesélt. Majd egy kis ládához ment. A láda üresen tátongott, egyetlen papír volt benne, egyetlen gyűrt, elsárgult papír, rajta szép betűkkel formálva, egyetlen megfakult szó: Szeretlek.
- Davidtól kaptam, ez az egy szó mentette meg az életem. Nem volt lehetősége gyűrűt venni nekem, amikor megkérte a kezem, így ezt a papírt kaptam tőle. Ezt rejtette a markomba, amikor megkérte, legyek a felesége.
Ez az egy szó, ez az egyetlen szó a papíron, ami megmentette az életem.Akkor is, amikor elhurcolták, és a félhomályban láttam, ahogy hátra kötözött kezével szívet formált, mert tudta, hogy látom. De nem nézett hátra, mert tudta, ha megteszi, elárul, és visszajönnek értem a németek. Ez az egy szó mentett meg akkor, amikor mégis rám találtak és egyetlen pillanatnak tűnő borzalom alatt Birkenau-ban találtam magam. Ez az egyetlen szó mentett meg, amikor kopaszra borotváltak, közben arra gondoltam David itt van valahol, itt kell lennie, és ha túléljük, ismét lehet hosszú hajam, amit úgy imád. Egyetlen papír, amit tudtam, rejtenem kell, minden áron, bármi áron. Éhesen, betegen, koszosan, tetvesen csak ez az egyetlen szó lebegett a szemem előtt. Szeretlek. Ezzel keltem és feküdtem. Közben eszeveszetten kerestem a szerelmem. Amikor csak tudtam, halkan kérdeztem, osontam, azt hittem belepusztulok a bizonytalanságba. De rájöttem a bizonyosság sokkal fájóbb. David meghalt. Az elsők között volt, akiket megérkezésük után nem sokkal kivégeztek.
Már nem akartam semmit. Emlékszem, meg akartam halni. De aztán eszembe jutott, megígértem, nem teszem. Kettőnkért kell élnem. Kettőnk helyett kell léteznem.
Néztem ezt a törékeny asszonyt, a szemében a könnycseppet, ahogy legördül az arcán, amint az apró papírt nézi, és rájöttem, hogy életet csak a szeretet képes adni. A szeretet, ami kimondva, vagy egyetlen papírra vetve hitet ad ott, ahol már a remény is veszni látszik. Egyetlen szó, az egyetlen, igaz szó, az érzés, ami megfoghatatlan, de életet ad, és győz minden rossz felett. Idára a barátai találtak rá, álmában, mosollyal a szája szélén ment David után. Az éjjeli asztalon ott hevert a papír, rajta az egyetlen szóval, amiért érdemes élni, és David szerint meghalni is talán. A papírt Ida magával vitte a sírba, magával vitte a szerelmet, az igazat, amit az ember csak egyszer kaphat, de elkíséri egy életen át. (Todorovits Rea)



 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
Címkék: bizonytalanságba, fecskefészekkel, megfoghatatlan, leghatalmasabb, bármelyikéből, belepusztulok, eszeveszetten, gubbasztottam, könnycseppet, meneküléssel, visszajönnek, félhomályban, kapaszkodtam, megérkezésük, megmentőjébe, átnyújtotta, kapaszkodna, szerelmének, megmentette, barátságunk, megfogadtuk, elhurcolták, megértettem, fájdalmamra, találkoztam, pillanatban, bizonyosság, pillanatnak, megtiltotta, borotváltak, menekültünk, mellettünk, kettőnkért, rengeteget, otthonával, otthonának, barátom volt, hangja mindig, ráncos puha, fehér csészét, megfoghatatlan békesség, piciny házban, teába rejtett, illata mosolyt, enyémre mindig, eresz alatt, törékeny asszony, szüleit elragadta, sötétség hatalma, leghatalmasabb ember, kézben mentünk, kézben menekültünk, Néztem Idát, Todorovits Rea,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Akarat  A televizió nem a kultúrát kép...  Png kislány  Még csak most kezdődik a nap  Szép napot kívánok  Ami embereknek lehetetlen, az...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Png nő  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Png ház  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Lóhere  Png lepke  Rátalálsz  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Leonardo da Vinci gondolata  Jó éjszakát  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Bounty krémes  Zilahy Lajos gondolata  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Png férfi  Paul David Tripp Április 20  Szép estét kedves látogatóimna...  Alvó cicák  Alázat  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A másik dolog,  s immár én is felragyogva, ért...  Png virág  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png telefon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png cica  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png virág  Paul David Tripp Április 19  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Szívem tiéd  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A kételkedés kezelése  Paul David Tripp Április 20  Az igazi szeretetért rendszeri...  Őrizkednünk kell...  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Akarat  képre írva  Próbálj meg ...  A sors  Png kislány  Albert Einstein gondolata  Makszim Gorkij gondolata  Szép napot kívánok  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Garai Gábor - Takarítás  Akarat  Popper Péter szavai  A Megváltó szolgálatában  Nem számIt  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png férfi  Nem számIt  Elköszönt  Örülök, hogy látlak!  Fehér virág  képre írva  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
barátom volt, hangja mindig, ráncos puha, fehér csészét, megfoghatatlan békesség, piciny házban, teába rejtett, illata mosolyt, enyémre mindig, eresz alatt, törékeny asszony, szüleit elragadta, sötétség hatalma, leghatalmasabb ember, kézben mentünk, kézben menekültünk, mellettünk álló, legnagyobb gyógyír, németek elhurcolták, piciny sötét, enyém mindenkié, fuldokló kapaszkodna, szebb napnak, rejtekek bármelyikéből, szemembe nézett, arca akár, hőséről mesélt, lánynak adta, mínuszok alatt, lány megfázik, láda üresen, papírt kaptam, félhomályban láttam, szemem előtt, bizonyosság sokkal, elsők között, törékeny asszonyt, apró papírt, szeretet képes, barátai találtak, szája szélén, éjjeli asztalon, egyetlen szóval, ember csak, bizonytalanságba, fecskefészekkel, megfoghatatlan, leghatalmasabb, bármelyikéből, belepusztulok, eszeveszetten, gubbasztottam, könnycseppet, meneküléssel, visszajönnek, félhomályban, kapaszkodtam, megérkezésük, megmentőjébe, átnyújtotta, kapaszkodna, szerelmének, megmentette, barátságunk, megfogadtuk, elhurcolták, megértettem, fájdalmamra, találkoztam, pillanatban, bizonyosság, pillanatnak, megtiltotta, borotváltak, menekültünk, mellettünk, kettőnkért, rengeteget, otthonával, otthonának, lehetősége, félelemmel, legnagyobb, megígértem, kivégeztek, reszkettem, zokogásban, todorovits, félelemben, feketébbre, sugárzott, fecskepár, mosollyal, emlékszem, szerelmem, ráncokkal, kérdeztem, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 8890
  • e Hét: 19095
  • e Hónap: 58707
  • e Év: 287644
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.