Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Novemberi népszokások
  2021-11-02 09:23:21, kedd
 
   
  Novemberi népszokások

Szent András havában emlékezünk halottainkra, és a naptárban név szerint nem említett, megdicsőült lelkekre. Az őszutónak nevezett hónapban több hiedelem foglalkozik szerelmi jóslással, házassági jövendöléssel, de ebben az időszakban ünnepeljük libalakomával Szent Márton ünnepét, és ekkor iható az új bor.
Nálunk e hónapot Szent András havának vagy őszutónak hívták. A Csízió szerint az egészség megőrzéséhez ilyenkor elsősorban a tyúkmonyt (tojást) és mézet kell fogyasztani, de megengedett a tehénhús és a gyümölcs is. Inni csak módjával és főleg gyógynövények főzetét szabad. Ártalmas és ezért kerülendő bármilyen állat fejének a megevése, és a fürdőzésnek valamint a szerelmeskedésnek sem ilyenkor van itt az ideje. Szent András havában születni viszont kifejezetten előnyös, ezekről az emberekről ugyanis úgy tartják, hogy becsületesek, nemes bölcsek, okosak, takarékosak, jó elméjűek. Minden dolgaikban jámborak, tökéletesen hűek, istenfélők, igazságszeretők és szerencsések.
Ebben a hónapban eleink az elkövetkező évszak időjárására a nyers bükkfáról levágott forgácsból következtettek: ha száraz volt, enyhe időt vártak, ha viszont nedvesnek találták, hideg telet jövendöltek. Az angolok nem a bükkfa forgácsát, hanem a makkját használták előrejelzésre. Ha a Mindenszentek napján megvizsgált makkot száraznak találták, kemény hidegre számítottak, ám ha a makk nedves és matt színű volt, csapadékos, de viszonylag enyhe telet vártak. Ez utóbbit prognosztizálták a novemberi kemény fagyokból is. A zivatarnak viszont nagyon megörültek, mert termékeny évet jelzett előre.
November 1. Mindenszentek
A naptárban név szerint nem említett megdicsőült lelkekre, a keresztény egyház vértanúira és szentjeire emlékezünk.
November 2. Halottak napja
Bár napjainkban a november első napjait a halottak tiszteletének szenteljük, valójában a mindenszentek ünnepe a régebbről való. A halottak iránt érzett tisztelet az ősidők óta létezik, egyetlen naphoz csak 998 óta kötik a megemlékezés ünnepét.
November 3. Hubert
Az ezen a napon ünnepelt Szent Hubertusz (656 k - 727 vagy 728) kezdetben nem nagyon törődött a vallásos kötelességei teljesítésével. Fiatal éveit főleg a vadászat kötötte le, és a legenda szerint csak akkor tért meg, miután az egyik vadászaton az erdőben egy feszületet hordozó szarvasbika örök kárhozattal fenyegette meg, ha nem változtat életmódján. A mennyei üzenetre hallgatva Szent Lambertet, Maastricht püspökét fogadta mesteréül, akinek hatására belépett a szerzetesek közé, és munkájának elismerésként később Liége püspökévé vált. Szent Hubertuszt széles körben tisztelték, és a középkorban számos katonai rendet neveztek el róla. A vadászok ma is védőszentjükként tisztelik.
November 4. Károly
A 16. századi pestisjárvány idején a betegeket és haldoklókat ápoló milánói érsekre, Borromeo Szent Károlyra (1538 - 1584) emlékezik a katolikus világ. Az ellenreformáció vezetőjének tekintett egyházi előkelőségnek a Milánói katedrálisban szobor őrzi az emlékét.
November 11. Márton
A katonai szolgálatot lelkiismereti okból megtagadó szent, a tours-i Szent Márton (317 v. 318 - 397) ünnepe. Márton egyike azoknak a szenteknek, akit nem a halála, hanem az élete miatt kanonizáltak. A Saváriában született Mártont jólelkűsége, emberszeretete, irgalmassága, betegek és szegények iránti részvéte, egyszerű életmódja miatt a katonák, koldusok és számos mesterség védőszentjeként is tisztelték.
Ilyenkor vágják le a tömött-hízott ludakat, mert ,,Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át, éhezik." Számos időjárásjóslás kötődik e naphoz: ,,Márton olykor fehér lovon jár", vagyis eshet a hó, ,,ha Márton lúdja jégen áll, karácsonykor sárban botorkál", ,,ha jókedvű Márton, kemény lesz a tél".
Régen dologtiltó nap volt. Tilos volt e nap mosni, teregetni, mert a jószág pusztulását okozta volna.
A hiedelem szerint Márton az új bor bírája, mert ilyenkor már iható az új bor.
Nálunk Szent Mártonra emlékezve, országszerte nagy lakomákat tartanak, hogy egész évben legyen bőséges élelmük és italuk.
November 15. Lipót
E napon III. Szent Lipótra emlékezünk. Az osztrákok számára hagyományosan ez a nap jelenti az újbor ivásának (Heuringen) a kezdetét. Sokan zarándokolnak el a Klosterneuburg apátságba, a borkereskedő szerzetesek híres Leopoldsberg nevű borának otthonába. Régi Lipót napi szokás a ‘Fasselrutschen', vagyis a lecsúszás arról a 12 000 gallonos hordóról, melyet 1704-ben rendeltek a Klosterneuberg apátság borospincéje számára. A zarándokok egyenként felmásznak a hordó tetejére, és a jó szerencse érdekében sorban lecsúsznak róla.
November 19. Erzsébet
Árpád-házi Szent Erzsébetre (1207-1231) emlékezik a katolikus egyház. A népi megfigyelés szerint Erzsébet napja körül gyakran megváltozik az időjárás, hideg után enyhülés, enyhe időt követően lehűlés várható, és sokszor ilyenkor esik le az első hó. Ez utóbbira szokták mondani, hogy ,,Erzsébet megrázza pendelyét", vagy ,,Erzsike megrázza dunyháját". Ez a nap az őszi munkák zárónapja. A legények ezen a napon praktikákhoz folyamodtak, pl. párnájuk alá lopott leányinget tettek, hogy megálmodják jövendőbelijüket.
November 22. Cecília
Az egyházi zene és a muzsikusok védőszentje, számos mestermű - főleg festmény és zenemű - ihletője. Egyes legendák neki tulajdonítják az orgona feltalálását. Többfelé ingyenes zenekari koncertet tartanak a neve napján.
November 25. Katalin
E napon a számos pogány filozófus tiszteletét kivívó szentre, mártírhalált halt keresztény hittérítőre, Alexandriai Katalinra emlékeznek, aki a házasságra váró lányok védőszentje, de pártfogójukként tisztelik a fuvarosok, molnárok, fazekasok, bognárok, takácsok is. Ünnepe házasságjóslásra is alkalmas, ugyanis, ha az ezen a napon vízbe tett ág kizöldell karácsonyra, a kíváncsi lány nemsokára férjhez megy. A népi időjárási regula szerint a Katalin napi hideg időt enyhe karácsony követi, vagyis, ha Katalin kopog, karácsony locsog.
November 30. András
Pontosan három héttel és három nappal karácsony előtt, november utolsó napján ünnepeljük Szent Andrást.
András napjához számos a jövővel kapcsolatos hiedelem és szerelmi varázslás kötődik. A jövendölések, a jóslási praktikák legtöbbje a jövendőbeli megtudakolásával és házasság esélyével volt kapcsolatos, melyet a fiatal leányok magányosan, titokban végeztek. Ha egy leánynak sikerült ellopni egy férfi fehérneműjét, azt a párnája alá téve, éjszaka megálmodta, ki lesz a férje. Gombócot főztek, minden gombócba beletettek egy férfinevet, s amelyik elsőnek jött a víz tetejére, az lett az illető férjének neve.
 
 
0 komment , kategória:  November  
Címkék: jövendőbelijüket, megtudakolásával, védőszentjükként, prognosztizálták, házasságjóslásra, védőszentjeként, ellenreformáció, igazságszeretők, pártfogójukként, klosterneuberg, teljesítésével, klosterneuburg, fasselrutschen, időjárásjóslás, emberszeretete, következtettek, tiszteletének, mindenszentek, pestisjárvány, elismerésként, előrejelzésre, tulajdonítják, előkelőségnek, zarándokolnak, hagyományosan, lelkiismereti, katedrálisban, gyógynövények, libalakomával, jövendöléssel, országszerte, kanonizáltak, mártírhalált, feltalálását, irgalmassága, megőrzéséhez, őszutónak nevezett, időszakban ünnepeljük, egészség megőrzéséhez, fürdőzésnek valamint, emberekről ugyanis, hónapban eleink, elkövetkező évszak, nyers bükkfáról, bükkfa forgácsát, makkját használták, makk nedves, novemberi kemény, zivatarnak viszont, keresztény egyház, november első, halottak tiszteletének, Szent András, Szent Márton, Szent Hubertusz, Szent Lambertet, Szent Hubertuszt, Borromeo Szent Károlyra, Nálunk Szent Mártonra, Szent Lipótra, Régi Lipót, Árpád-házi Szent Erzsébetre, Alexandriai Katalinra, Szent Andrást,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Elköszönt  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Fehér virág  Lóhere  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem számIt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fehér virág  Png csokor  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Albert Einsteinről  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Elköszönt  Egy bizonyos határt  Ami embereknek lehetetlen, az...  Alázat  Irgalom és ítélet  A jó emberek mindig szépek mar...  Szívem tiéd  Varga János Veniam - Fontos sz...  Jó éjszakát  Garai Gábor - Takarítás  Png kutya  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Alázat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Paul David Tripp Április 19  Az igazi szeretetért rendszeri...  Zilahy Lajos gondolata  Nem számIt  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Png telefon  Hazára minden embernek szükség...  Adakozás  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Nevem  Alázat  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Szép estét  Akarat  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Png fotel  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Idő  Akarat  Png ház  Albert Einsteinről  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Png virág  A Megváltó szolgálatában  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Paul David Tripp Április 20  69 éve hunyt el Albert Einstei...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Sose bánj semmit  Nevem  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Nem számIt  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szép estét 
Bejegyzés Címkék
őszutónak nevezett, időszakban ünnepeljük, egészség megőrzéséhez, fürdőzésnek valamint, emberekről ugyanis, hónapban eleink, elkövetkező évszak, nyers bükkfáról, bükkfa forgácsát, makkját használták, makk nedves, novemberi kemény, zivatarnak viszont, keresztény egyház, november első, halottak tiszteletének, mindenszentek ünnepe, régebbről való, halottak iránt, megemlékezés ünnepét, napon ünnepelt, vallásos kötelességei, vadászat kötötte, legenda szerint, egyik vadászaton, feszületet hordozó, mennyei üzenetre, szerzetesek közé, középkorban számos, katolikus világ, ellenreformáció vezetőjének, katonai szolgálatot, tours-i Szent, élete miatt, tömött-hízott ludakat, jószág pusztulását, hiedelem szerint, osztrákok számára, újbor ivásának, borkereskedő szerzetesek, lecsúszás arról, zarándokok egyenként, hordó tetejére, katolikus egyház, népi megfigyelés, őszi munkák, legények ezen, napon praktikákhoz, egyházi zene, muzsikusok védőszentje, orgona feltalálását, neve napján, számos pogány, házasságra váró, napon vízbe, kíváncsi lány, népi időjárási, jövővel kapcsolatos, jóslási praktikák, jövendőbeli megtudakolásával, fiatal leányok, leánynak sikerült, férfi fehérneműjét, illető férjének, jövendőbelijüket, megtudakolásával, védőszentjükként, prognosztizálták, házasságjóslásra, védőszentjeként, ellenreformáció, igazságszeretők, pártfogójukként, klosterneuberg, teljesítésével, klosterneuburg, fasselrutschen, időjárásjóslás, emberszeretete, következtettek, tiszteletének, mindenszentek, pestisjárvány, elismerésként, előrejelzésre, tulajdonítják, előkelőségnek, zarándokolnak, hagyományosan, lelkiismereti, katedrálisban, gyógynövények, libalakomával, jövendöléssel, országszerte, kanonizáltak, mártírhalált, feltalálását, irgalmassága, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4115
  • e Hét: 9772
  • e Hónap: 49384
  • e Év: 278321
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.