Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Féltékenység
  2011-01-25 11:06:30, kedd
 
   
  A kapcsolat halála a féltékenység.

A féltékenység zöld szemű szörnye valószínűleg mindenki számára ismert ,,lény". Ha az egészséges mértékben természetesnek számító féltékenység megszállottsághoz kezd hasonlítani, számos probléma forrása lehet.

Bár a féltékenységet a legtöbb esetben a párkapcsolatok esetén emlegetik, a jelenség nem kizárólag a férfi-nő viszony során jelentkezik: felütheti fejét testvérek között, ha a szülők folyamatosan az egyik gyereknek kedveznek, ám a munkahelyen is gyakran előfordul. Féltékenység-érzés során nem kell kétségbe esnünk: bizonyos mértékben teljesen természetesnek és egészségesnek számít; a baj ott kezdődik, ha nem tudunk gátat szabni neki. Ez esetben számos következménnyel járhat.

,,A féltékenység sok esetben akkor alakul ki, ha valakinek alacsony az önértékelése, s úgy érzi, hogy mások szebbek, jobbak, ügyesebbek nála" - magyarázza Maria El-Safti-Jütte, a Berlini Gyermek- és Fiatalkorúak A kapcsolat halála: féltékenységTelefonos Tanácsadó Szolgálatának párkapcsolati tanácsadója. ,,Ilyen esetben az érintett saját magában és képességeiben kételkedik, illetve úgy érzi, mások nem tartják szeretetreméltónak" - teszi hozzá a szakértő.

A párkapcsolatok esetében viszont gyakran arról van szó, hogy a féltékenység a partner iránti bizalomhiány miatt jelentkezik. A partnerben való megbízást már a kapcsolat kezdetétől kell folyamatosan építgetni, időre van szükség ahhoz, hogy a kellő szintet elérje, ám ez nem megy egyik napról a másikra.

,,Az emberek akkor reagálnak féltékenységgel bizonyos szituációkra, ha bizonytalanok, hogy a partner vagy más fontos személy (az anya vagy az apa) igazán szereti-e őket. Az érintettek attól tartanak, hogy elvesztik a szeretett személyt" - mondja Jutta Stiehler, szociálpedagógus.

Mindazonáltal a féltékenységet a szerelem egyik jeleként is lehet értelmezni. ,,Elképzelhető, hogy valakinek kifejezetten hízelgő az, hogy partnere féltékenységgel mutatja ki, mennyire fontos is számára" - hangsúlyozza El-Safti-Jütte. Ám amikor a féltékenység elhatalmasodik valakin, az csak problémákat jelenthet hosszú távon.

,,Ha a féltékenység aránytalan mértéket ölt, a féltékeny fél egyre erősebben kezdi ellenőrizni partnerét" - mondja Elisabeth Raffauf, kölni pszichológus. Ez megnyilvánulhat a társ mobiltelefonjának rendszeres ellenőrzésében: kiket hívott, őt ki hívta, illetve milyen sms-eket kapott és küldött. ,,Az ilyen jellegű féltékenység nem csak a féltékeny felet, hanem a partnert is az őrületbe kergethetik" - teszi hozzá a szakértő. Ennek viszont már nem sok köze van a szerelemhez, sokkal inkább a nagymértékű bizonytalanság, önbizalomhiány és - akár a gyermekkorból gyökerező - különböző félelmek jele.

Az egyik fél folyamatos bizalmatlankodása és az alaptalan vádaskodások egy idő után kapcsolati krízist idézhetnek elő, amely ahhoz vezethet, hogy a folyamatosan ellenőrzött fél kiszáll a kapcsolatból. Akit tartósan emészt a féltékenység, annak ajánlatos szakemberhez fordulnia. ,,A féltékenység nem velünk született jelenség, hanem tanult dolog" - mondja Stiehler - ,,ez azt jelenti, hogy megváltoztatja az egyén alapvető viselkedését." De ebből az is következik, hogy az is tanulható, hogyan ne legyünk féltékenyek, vagy legalábbis ne egészségtelen mértékben.

Féltékenység esetén sokat segíthet, ha az érintett egy hozzá közel állóval elbeszélget a problémájáról, de a legjobb megoldás, ha partnerével beszél a lehető legőszintébben. ,,Ki kell tudni mondani mindazt, ami kétségeket hagy bennünk, s lehet, hogy már ez elég ahhoz, hogy csökkenjen a féltékenység mértéke. Ez különösen igaz akkor, ha a partner ténylegesen okot ad a féltékenységre: ha például feltűnően gyakran és látványosan flörtöl másokkal" - mondja Raffauf.

A féltékeny félnek pedig ajánlatos mélyen magába szállnia és tisztában lennie saját értékeivel, amelyeket partnerének is értékelnie kell. Ha viszont a társ ezeket a jó tulajdonságokat nem tudja értékelni, akkor elképzelhető, hogy tényleg nem is illenek össze.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szociálpedagógus, féltékenységgel, tulajdonságokat, következménnyel, megnyilvánulhat, legőszintébben, párkapcsolatok, féltékenységet, megváltoztatja, természetesnek, önbizalomhiány, bizonytalanság, ellenőrzésében, féltékenységre, elhatalmasodik, gyermekkorból, egészségtelen, problémájáról, szolgálatának, bizonytalanok, párkapcsolati, mindazonáltal, egészségesnek, képességeiben, folyamatosan, féltékenység, önértékelése, vádaskodások, bizalomhiány, kapcsolatból, pszichológus, szituációkra, szakemberhez, fiatalkorúak, viselkedését, elképzelhető, kapcsolat halála, féltékenység zöld, egészséges mértékben, legtöbb esetben, párkapcsolatok esetén, férfi-nő viszony, szülők folyamatosan, egyik gyereknek, érintett saját, párkapcsolatok esetében, partner iránti, partnerben való, kapcsolat kezdetétől, kellő szintet, emberek akkor, partner vagy, Maria El-Safti-Jütte, Berlini Gyermek-, Fiatalkorúak, Tanácsadó Szolgálatának, Jutta Stiehler, Elisabeth Raffauf,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Adakozás  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Neked tudnod kell  Bounty krémes  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Szép estét  A sors  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Ágai Ágnes – Csendélet  210 éve született a SZÓZAT meg...  Makszim Gorkij gondolata  Sokan azt tartják  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Elköszönt  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Bertolt Brecht -től idézet  Erdőn  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Akarat  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Adakozás  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Hiányzik  Akarat  Rátalálsz  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Szép estét kedves látogatóimna...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Nem méltó hozzád  Fehér virág  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Lóhere  Alázat  Facebookon kaptam  Png virág  Idő  Png nő  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Ágai Ágnes – Csendélet  Alvó cicák  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Leonardo da Vinci gondolata  Garai Gábor - Takarítás  Miért nem menti meg Jézus a jó...  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Lóhere  Csak a fogyatkozás látható  Hazára minden embernek szükség...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Akarat  Egy lelki imádság  Fehér virág  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Egy lelki imádság 
Bejegyzés Címkék
kapcsolat halála, féltékenység zöld, egészséges mértékben, legtöbb esetben, párkapcsolatok esetén, férfi-nő viszony, szülők folyamatosan, egyik gyereknek, érintett saját, párkapcsolatok esetében, partner iránti, partnerben való, kapcsolat kezdetétől, kellő szintet, emberek akkor, partner vagy, anya vagy, érintettek attól, szeretett személyt&#8221, szerelem egyik, féltékenység elhatalmasodik, csak problémákat, féltékenység aránytalan, társ mobiltelefonjának, ilyen jellegű, féltékeny felet, őrületbe kergethetik&#8221, nagymértékű bizonytalanság, gyermekkorból gyökerező, alaptalan vádaskodások, folyamatosan ellenőrzött, egyén alapvető, hozzá közel, legjobb megoldás, lehető legőszintébben, féltékenység mértéke, partner ténylegesen, féltékeny félnek, társ ezeket, szociálpedagógus, féltékenységgel, tulajdonságokat, következménnyel, megnyilvánulhat, legőszintébben, párkapcsolatok, féltékenységet, megváltoztatja, természetesnek, önbizalomhiány, bizonytalanság, ellenőrzésében, féltékenységre, elhatalmasodik, gyermekkorból, egészségtelen, problémájáról, szolgálatának, bizonytalanok, párkapcsolati, mindazonáltal, egészségesnek, képességeiben, folyamatosan, féltékenység, önértékelése, vádaskodások, bizalomhiány, kapcsolatból, pszichológus, szituációkra, szakemberhez, fiatalkorúak, viselkedését, elképzelhető, kifejezetten, hangsúlyozza, valószínűleg, szerelemhez, partnerével, partnerének, ellenőrzött, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6675
  • e Hét: 16880
  • e Hónap: 56492
  • e Év: 285429
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.