Belépés
kreiszantalne.blog.xfree.hu
"Számtalan viselkedés közül választhattam volna, de én csak hagytam, hogy a sors döntsön helyettem." Paulo Coelho "Egy ember igazi természet... Kreisz Antalné Anna
1956.08.23
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Color együttes pályafutása
  2007-03-03 21:07:19, szombat
 
   
  1967 tájékán három Hajdú-Bihar megyei "gyerkőc" Bokor Gyula (16) /billentyűsök/, Bokor Tibor (12) /basszusgitár/, Bokor Attila (10) /dob/ a szokásos játszótér helyett a zenét választotta időtöltésnek és BOKOR együttes néven megalapították saját zenekarukat. Amikor pályaválasztás elé kerültek, Gyula és Tibor az orvosi hivatást választotta. Sikeres felvételi után kerültek a Debreceni Orvostudományi Egyetemre. A tanulás mellett a zene szeretete továbbkísérte őket és szabadidejükben zenéltek.


1975-ben az egyetemen csatlakozott hozzájuk Lámer Emil /gitáros/ és a BOKOR nevet a DOTE (Debreceni Orvostudományi Egyetem) névre változtatták és mint házizenekar működtek. 1976-ban Pólya László /cselló/ is csatlakozik hozzájuk.

Bokor Tibor
basszusgitár,ének Pólya László
cselló Bokor Gyula
billentyűsök, ének

Bokor Attila
dob, ének Lámer Emil
gitár

Repertoárjukat a klasszikus zenei hangzás és a rockzene kissé szokatlan párosítása tette izgalmassá, egyedivé. Egyes megfogalmazások "szinfónikus rockzeneként" említik dalaikat. Sorsukat jelentősen befolyásolta az a tény, hogy vidékiek, így nekik is végig kellett járni azt a nehéz utat, amit sok más zenekar már feladott. Tehetségkutató megyei, majd országos versenyek váltják egymást. Az egyetemi klubok közönsége megkedvelte a zenekart és egyre több helyre várták vissza őket.
Lassanként dönteniük kellett, hiszen komoly célt tűztek ki maguk elé. Felkeresik a fővárost, hogy az ottani fesztiválokon megmutathassák zenei elképzelésük legjavát. Ehhez azonban új, könnyen megjegyezhető, akár magyar, akár más nyelven is érthető zenekari nevet kellett kitalálniuk.

Így esett a választás a COLOR névre. Nos ez telitalálat, megfelel az imént említett elvárásoknak. A színes zenei világ miatt ráadásul rendkívűl hiteles. Elindult hát a Color. Ki ne emlékezne a Ki-Mit Tud-okra? Nos a Color is járt néhányon, de az igazi sikert az 1977-es Metronom Tánc,- és Dalfesztivál hozta. Bokor Tibor és Gulyás Péter Pál szerzőpáros által írt Fényes kövek című dal óriási sikert hozott. Ugyancsak a Metronomon játszották el a Panoptikum című mini opuszukat, melyet szintén ők írtak. Második helyezést értek el, ami bizony komolynak mondható.
Megjegyzem: több sztár itt vált ismertté: Szűcs Judith, Ihász Gábor, Karda Beáta stb. Persze indultak a nagy sztárok is: Piramis, Új Illés, Tolcsvay Trió, Corvina. Több milló néző követhette TV-n keresztül az eseményeket.

A rég várt sikert követően felgyorsultak az események, hiszen a "Fényes kövekből" született egy kislemez, majd egy "rádiós változat".
1978-ban studióba vonulnak és rögzítik első nagylemezüket, melyet nemes egyszerűséggel Color -nak neveztek.
Komoly hatással volt a hazai könnyűzenei szakmára ez az album, ugyanis ilyet eddig még nem hallottak Magyarországon, képtelenek voltak megállapítani, hogy vajon a zenei palettán hová helyezzék. Végül ráragasztották a "progresszív zene" jelzőt.
Véleményem szerint az album egy keretbefoglalt opusz, csodálatos ötletekkel, fordulatokkal, igényes introval, fergeteges kibontakoztatással, majd befejezéssel. Minden kompozíció önállóan is meghallgatható. A lemez "egyszuszra" való meghallgatása adja vissza azt az élményt, amit -gondolom én- a zenekar is szeretett volna.
Emeli az anyag értékét, hogy hihetetlenül jó minőségben szól még napjainkban is. Nem porosodott be. Jellegzetessége a többszólamú háttéréneklés (polifónikus vokál). Igazi kincs, amolyan "etalon" album. Még az egyik televíziós reklámban is felhasználták a Panoptikum című dal Császár belépőjét.
Koncertek többsége valamilyen fesztiválhoz kapcsolódott. Emlékezetes koncertet adtak a Budapesti Ifjúsági Parkban és szerte az országban. Rögzítettek egy kb. 20 perces műsort a Magyar Televízióban, benne az Ikaruszi zuhanás, Elképzelt világ, Hárommiliárd év és Panoptikum dalokból.
Majd jött Szűcs Judith első albuma, melyen közreműködött a Color együttes. A Metronom fesztivál után kérték fel a zenekart erre a feladatra. Ez az album is nagy sikert aratott.
1979-ben elkészült egy fél-kislemez is, melynek Vallomás a címe. A rádió is többször sugározta, gyakran kérték a kívánságműsorban. Ez egy csodálatos lírai dal, amolyan igazi Color.

Sajnos a kislemez megjelenése után Pólya László elbúcsúzik a zenekartól, Svédországba ment. A zenekar 4 tagra csökkent.
Fél évvel később Lámer Ervin is elhagyta a fedélzetet és már csak a három Bokor fiú martadt.

Hogyan tovább...?


A turnék során kapott visszajelzések újításra ösztönözték a Bokor fivéreket. Mivel éppen gitárost kerestek kapóra jött Felkai Miklós felbukkanása, aki túl azon, hogy szintén helybéli /debreceni/, komoly muzsikus tapasztalatokkal rendelkezik, hiszen nem kevesebb, mint három zenekarban játszott már (Lux, Astor, Apostol). A kitűnő zenész komponistaként is nagyon tehetséges és sokat segített a Colornak az új zenei világ életrekeltésében. Íme az új felállású csapat:


Bokor Tibor
basszusgitár,ének Bokor Gyula
billentyűk, ének Bokor Attila
dob, ének Felkai Miklós
gitár

A hosszú próbákat követően 1981-ben végre felveszik második albumukat. Koncerten már ezekkel a nótákkal szerepelnek és a lemez megjelenése előtt komoly sikereket érnek el velük, ami igen bíztató. A Felkai Miklós gitárszólói hatására a dalok olyan hajtóerőt kaptak, hogy ez lendületes rockzenévé alakulva már ritmikus csápolásra buzdította a meglepődött közönséget.

Végre 1982 júliusában boltokba kerül az új Color album Új színek címmel. Őrületes sikere volt az anyagnak és gyakorlatilag szétkapkodták. Bátran elmondható, hogy szinte az összes dal slágerré vált. A "Féltelek című" dal közel fél évig!! az első helyen állt a Petőfi Rádió slágerlistáján. Alig volt olyan kívánság műsor, ahol ne kérték volna ezt a lírai dalt.
Napjainkban az Auth Csilla féle feldolgozás is igazolja, hogy ennyi idő után is milyen aktulis ez a dal.
Az albumon szerepel még a Segíts!, Az orvos válaszol, Arról jöttem én, Bűvöskocka című dalok. Páratlannak mondható az is, hogy egy zenekarnak ugyanazon lemezéről több dal is döngeti a slágerlistákat. Majdnem minden dalból született "videoklip": Jöhet egy új felvonás, Féltelek, Segíts, Úgy kell, Arról jöttem stb. A dalszövegek a fiatalságot foglalkoztató témákat felöleve a szakmát ismét elismerésre ösztönözte. A fiataloknak szóló újságok legtöbbje nyomonkövette életük ezen szakaszát.
Turnék, televíziós meghívások, színesítik pályafutásukat.

Eljutnak külföldre, főleg az akkori szocialista országokba: NDK, Románia, Lengyelország, Csehszlovákia és természetesen a Szovjetunió. Jártak Svédországban is, amiből később gondjaik lettek, mert a siker miatt visszavárták őket.
Hazatérve Debrecenbe kitüntették a zenekart a Pro-Urbe díjjal.
Rövid pihenő után készítettek egy újabb kislemezt Bohóc címmel, majd hozzá egy videoklippet.
A dal sikeres, mégis a "legkisebb Bokor fiú, Attila" 1983-ban elmegy a zenekarból, sőt hazánkból is, hogy szerencsét próbáljon Amerikában. Tibor, Gyula és Miklós dobos nélkül maradt, ráadásul szerződésük volt a Color harmadik albumának elkészítésére. A dalok jó része meg volt komponálva, felvételre vártak. Sürgősen kellett egy új dobos. Mivel nem találtak állandó dobost, 1984-ben végül stúdiózenészek segítségével elkészítették a felvételeket.

Sajnos az albumot nem hallhatuk és vásárolhattuk meg, mert történt valami: A svédországi sikeres turnénak köszönhetően ismét meghívást kaptak a fiúk egy rangos svéd turnéra. Erre azonban a magyar hatóságok nem adtak kiutazási engedélyt.
Ezért Gyula és Tibor összecsomagoltak és Attila után ők is végleg elmentek itthonról Amerikába.
Az elkészített lemezanyagot "az illetékesek" zárolták, nem adták ki, leállították a kiadási procedúrát.
Tibor és Gyula orvosként folytatták pályájukat. Azt, hogy van e kapcsolatuk még a zenével, nem tudni.
Bokor Attila néhány év múlva vissszatért és napjainkban a filmes szakmában dolgozik.
Nem olyan régen a Mambó Records által kiadták az összes Color hanganyagot CD-n beleértve a hármas albumot is.
Ez utóbbi kicsit "szintisebb", az akusztikus dobokat elektromos dobok helyettesítik, de ettől még nagyon jó. A pörgősebb dalok mellett több lírai kompozíció színesíti a lemezt.
Érdekességként említeném meg a Legkisebb fiú cimű dalt, mely Bokor Attila külföldre távozása emlékére születhetett, legalább is aki jól fülel a szövegre, ráismer erre az üzenet értékű szép dalban.

A csöndes távozás után egy időre csendesebb lett a magyar rockzene is, igaz, nyugatról már kezdett beáramlani a Heavy Metal , ami óriási változások előjele volt.

Az egyedül maradt Felkai Miklós megpróbálta életbentartani Color örökséget és SuperColor néven készített új albumot. A Forró nyári éj című dalt többször is sugározta a rádió. A szerény siker után Miklós külföldön vendéglátozótt, figyelt és tanult.
Visszatérve saját zenekart alakít Felkai Jam néven. Különleges feldolgozásokkal és népszerű rock, blues nóták élő előadásával vívta ki a közönség és a szakma elismerését. Jellegzetes western kalapja érdekes kelléke művészi világának. Civilben gitártanárként is szokott órákat adni, hogy minnél több tehetséges és zenei szaktudással rendelkező fiatal találjon rá arra az útra, amit ők végigjártak.

Mit is mondhatnék még? Jöhet egy új felvonás???!!!
Talán egyszer egy koncert erejéig láthajuk Bokorékat együtt, hiszen a közönségtől nem volt lehetőségük elbúcsúzniuk.

Minden olvasómnak tiszta és nyugodt szívvel ajánlom a két (három) Color album Cd változatát.
Még egyszer a hanghordozók pontos adatai:
COLOR: 1. album [HCD17567 - Hungaroton - Mambo Records]
COLOR: Új színek [HCD37973 - Hungaroton - Mambo Records]


 
 
3 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kívánságműsorban, tapasztalatokkal, összecsomagoltak, feldolgozásokkal, életrekeltésében, jellegzetessége, szabadidejükben, megfogalmazások, orvostudományi, pályaválasztás, megmutathassák, megalapították, életbentartani, keretbefoglalt, érdekességként, gitártanárként, stúdiózenészek, meghallgatható, slágerlistáján, ráragasztották, vendéglátozótt, pályafutásukat, tehetségkutató, magyarországon, visszajelzések, egyszerűséggel, slágerlistákat, repertoárjukat, komponistaként, nyomonkövette, vásárolhattuk, foglalkoztató, meghallgatása, továbbkísérte, háttéréneklés, felhasználták, szokásos játszótér, zenét választotta, orvosi hivatást, tanulás mellett, zene szeretete, egyetemen csatlakozott, klasszikus zenei, rockzene kissé, nehéz utat, egyetemi klubok, ottani fesztiválokon, imént említett, színes zenei, igazi sikert, 1977-es Metronom, nagy sztárok, Bokor Gyula, Bokor Tibor, Bokor Attila, Debreceni Orvostudományi Egyetemre, Lámer Emil, Debreceni Orvostudományi Egyetem, Pólya László, Ki-Mit Tud-okra, Metronom Tánc, Gulyás Péter Pál, Szűcs Judith, Ihász Gábor, Karda Beáta, Tolcsvay Trió, Budapesti Ifjúsági Parkban, Magyar Televízióban, Lámer Ervin, Felkai Miklós, Petőfi Rádió, Auth Csilla, Jártak Svédországban, Hazatérve Debrecenbe, Ezért Gyula, Mambó Records, Heavy Metal, Felkai Jam, Mambo Records,
kotyagos (#1)   2007-03-04 08:47:16
olyan tácközbeni simulós és összebújos nóták .Szerettem őket .Főleg egy ,egy jó hangulatú valamilyen bulin és esten .
Kreisz Antalné Anna (#2)   2007-03-05 20:41:32
Imádok táncolni. Mostanában sajnos nincs nagyon rá lehetőségem.
Tusjak Attila (#3)   2008-06-08 07:55:56
Tisztelt Kreisz Antalné Anna!

A [http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pid=1031&n=kreiszantalne] címen A Color együttes pályafutása cikkel kapcsolatban volna kifogásom. A tudtom és hozzájárulásom nélkül lett közzétéve az anyag a honlapomról. Nem vagyok egy Petőfi Sándor, de azért mégis a saját munkámat látom vissza.

Kérem a jogsértő magatartás megszüntetését, az anyag eltávolítását, hiszen én is tiszteletben tartom más munkáját. Üdvözlettel, Tusják Attila
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
02.21. 23:12 Magyar állampolgár lett az amerikai Andrew Brunson tiszteletes
02.21. 22:52 Venezuelai válság - Az Egyesült Államokba akkreditált tizenegy venezuelai d...
02.21. 21:52 Női röplabda Extraliga - Jászberényben nyert az éllovas Vasas
02.21. 21:52 Jégkorong Erste Liga - Tízgólos meccset nyert a Debrecen
02.21. 21:51 Budapesti női tenisztorna - Nyolc között a címvédő
02.21. 21:42 Novák Katalin: a kanadai konzervatívok számára modell a magyar családpoliti...
02.21. 21:42 Iohannis kinevezte a szociáldemokraták miniszterjelöltjeit
02.21. 21:32 Brexit - Külkereskedelmi miniszter: nem készül el időben a szabadkereskedel...
02.21. 21:11 Pozsonyban és több szlovákiai városban is tüntetéseket tartottak a meggyilk...
02.21. 20:52 Továbbra is Kordás László a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke
Tudjátok ?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
Kívánhatok kellemes ünnepeket?
Szerintetek lesznek jó karácsonyi filmek a TV-ben?
még több kérdés
Blog Címkék
Narancssárga rózsa csokor  Darálós süti  Jó reggelt , szép napot  Két nap szabi  Szép napot  Megkértem Istent  Józanok legyetek, vigyázzatok!  Szülő 1 és szülő 2, vagyis a m...  Szèp estét  Jó reggelt , szép napot  Ami jó Mag volt  Facebookon kaptam Krisztinától  Galamb  Anya kislányával  Png kislány  xD  Az élet  Szíves üdvözlet  Idézetek 3  Facebookon kaptam  Ami igaz, ami helyes  Jó éjt !  Jó reggelt , szép napot  Fájdalom  Hazugság  xD  Igazság  ooOoo  Szép napot  Png nő  Amíg kicsiny gyermek vagy...  Magnéziumforrások  Akkor nézzél tévét!  Hétvégi kirándulás - vitorláss...  Egyikünk élete sem könnyű  Égő ház - rendőrök mentették k...  Jó reggelt  Szabó M. Gita: MEZÍTLÁB AZ ÚT ...  Egy sárga rózsa  Nő sapkában sálban  Lévay László : Varázskalapban  Facebookon kaptam  Astoria hotel  Rózsa a kézben  Ráérsz ? ? ?  Kellemes új hetet  ooOoo  6. évközi hét hétfő 02.18  ooOoo  Kezdd a hetet frissen  Akkor nézzél tévét!  Kellemes új hetet  Fájdalom nélkül nincs szerelem...  Facebookon kaptam  Hazugság  Facebookon kaptam  Életutak !  Png nő  Fájdalom  Nő levendulával  Jó reggelt , szép napot  A csend jó barátod...............  Facebookon kaptam  Ez jó is lesz, hogy felizgulja...  Hattyúk  Hattyúk  Biztos vagyok Isten szeretében  Png rózsa  Kellemes új hetet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hétvégi kirándulás - vitorláss...  Kislány zöld ruhában  Png nő  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Szèp napot és hetet kíván...  Nincsen balzsam  Narancssárga rózsa csokor  Vár a mosolygós hajnal  Február 18.  Facebookon kaptam  A csend jó barátod...............  Én annyira nem kedvelem a lőfe...  Png rózsa  Mint a mesében  Facebookon kaptam  Szép napot  Astoria hotel  Az öröm  Fájdalom  Amikor eldöntöd, hogy............  ooOoo  Aranyosi Ervin: Cicarádió  Nő sapkában sálban  Facebookon kaptam  ooOoo  Vajling  xD  Egyedül  Amikor eldöntöd, hogy............ 
Bejegyzés Címkék
szokásos játszótér, zenét választotta, orvosi hivatást, tanulás mellett, zene szeretete, egyetemen csatlakozott, klasszikus zenei, rockzene kissé, nehéz utat, egyetemi klubok, ottani fesztiválokon, imént említett, színes zenei, igazi sikert, 1977-es Metronom, nagy sztárok, hazai könnyűzenei, zenei palettán, keretbefoglalt opusz, anyag értékét, többszólamú háttéréneklés, egyik televíziós, zenekart erre, csodálatos lírai, kislemez megjelenése, három Bokor, turnék során, kitűnő zenész, hosszú próbákat, nótákkal szerepelnek, lemez megjelenése, dalok olyan, meglepődött közönséget, első helyen, lírai dalt, albumon szerepel, orvos válaszol, zenekarnak ugyanazon, fiatalságot foglalkoztató, szakmát ismét, fiataloknak szóló, akkori szocialista, siker miatt, újabb kislemezt, svédországi sikeres, rangos svéd, magyar hatóságok, elkészített lemezanyagot, kiadási procedúrát, filmes szakmában, összes Color, hármas albumot, akusztikus dobokat, pörgősebb dalok, üzenet értékű, csöndes távozás, időre csendesebb, magyar rockzene, egyedül maradt, szerény siker, szakma elismerését, koncert erejéig, hanghordozók pontos, kívánságműsorban, tapasztalatokkal, összecsomagoltak, feldolgozásokkal, életrekeltésében, jellegzetessége, szabadidejükben, megfogalmazások, orvostudományi, pályaválasztás, megmutathassák, megalapították, életbentartani, keretbefoglalt, érdekességként, gitártanárként, stúdiózenészek, meghallgatható, slágerlistáján, ráragasztották, vendéglátozótt, pályafutásukat, tehetségkutató, magyarországon, visszajelzések, egyszerűséggel, slágerlistákat, repertoárjukat, komponistaként, nyomonkövette, vásárolhattuk, foglalkoztató, meghallgatása, továbbkísérte, háttéréneklés, felhasználták, csehszlovákia, , ,
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 123 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2
  • e Hét: 25
  • e Hónap: 60
  • e Év: 852
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.