Regisztráció  Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 86 
Holnap vasárnap! (nagyböjt 5. vas B év)
  2018-03-17 22:57:47, szombat
 
  Az én Jézusom a Krisztus, - kijelentette:
,,Aki szereti életét, elveszíti azt,
de aki gyűlöli életét ebben a világban,
az megmenti azt az örök életre." (Jn 12, 25)
Amikor a szenvedés első vasárnapján ezt halljuk,
azt gondoljuk, - számunkra megfejthetetlen
értelmű mondata ez, - a mi Urunknak.

Az akkori emberek csodákat vártak Jézustól,
sokan pedig
az őket leigázóktól való felszabadítást.
Jézus Keresztjével való találkozásuk után
minden evilági reményük romba dőlt.
A mi hitünk alapja azonban éppen az,
hogy a Kereszten Függőben születik újjá
minden reményünk.
Amikor a földi reményeink ledőlnek,
akkor születik új reménység
mely örökké megmarad.
A megalázkodásnak éppen ezen a mélypontján,
melyre maga Isten ad nekünk Fiában példát, -
ezen az életét értünk áldozó Szeretetnek
legmagasabb pontján
sarjad ki számunkra, - újra a Remény.
Jézusunk a legvégső mélységekig élte meg
az önfeláldozás szeretetét.
Hagyta, hogy a halál teljesen megtörje.
Ebben van a Húsvét Titka
és átalakító ereje.
Jézus, - Keresztjével, -
bűneinket alakította át megbocsátássá,
halálát és halálunkat feltámadássá,
félelmünket reményteli bizalommá.
Minden sötétséget világossággá formált
és minden csalódást reménységgé alakított.

Aki szereti az életét, elveszíti azt.
Aki a sajátját éli és saját magának él,
az ebben az állapotában, - gúzsba köti magát.
Aki ellenben készségesen szolgál
és él Istennek, - megmenti önmagát és másokat.
Az valójában szeretetével
a reménység magjává válik
a világ és embertársai számára.
Ez a szeretet a Kereszt felé halad,
melyet ezen a vasárnapon,
- egészen Nagypéntekig, -
lepellel takar el a liturgia.
A kereszt pedig áldozat, kötelező haladás.
Ám nem cél, - csak átmenet.
A cél Isten dicsősége és az üdvösség.
Mindennek mozgatója, ami segít bennünket,
hogy ezt elérjük, - a reménység.

Nagyböjtünk következő napjai
legyenek a szeret napjai.
Mondjuk a Kereszten Függőnek:
Veled mindent remélhetünk,
Te vagy a mi reményünk!
Ha félünk elveszíteni életünket,
Istenünk szolgálatában,
vagy képtelenek vagyunk azt odaajándékozni,
akár gyermekeinkért vagy a ránk bízottakért, -
akkor elveszítjük azt.
A Húsvétig hátra levő napokat
éljük Isten akaratának vonzásában,
adjuk oda életünket, - felebarátjainkért.

Szeretettel: Árpád
VASÁRNAPI AJÁNDÉKOM: Bach Máté passió 5. (részl )
Link

Bach - Máté passió 6. (részl) Link


Bach: Máté passió 7 (részl) Link


Bach: Máté passió 8. (részl) Link


Bach: Máté passió 9. (részl) Link
 
 
0 komment , kategória:  Csukor Árpád áhítatai  
Csaba testvér levele április 8-ra
  2018-03-17 22:46:24, szombat
 
  Nem babra megy a játék!

Nem babra megy a játék! Láttam Irakban, hogy milyen súlyos következményei lehetnek egy - egy döntésnek! Néhány száz fiatalnak a kezébe, idegen hatalmak nem csak számítógépet, hanem pénzt, szép fehér Toyota terepjárókat és éles lőfegyvereket adtak, és ők elkezdtek tüntetni a kormány ellen, akárcsak 100 évvel ezelőtt Leninék!

A számítások akkor is, most Irakban is bejöttek, a biológiai fegyver hihetetlen eredményességgel néhány hónap alatt megszülte az Iszlám Államot! Sajnos a politika nagymesterei kezéből a sok egyszerű, felfegyverzett ember kicsúszott, és tömegmészárlások, kimondhatatlan pusztítások által egy virágzó országot középkori nyomorba taszítottak! Akik a fegyvereiket eladták vagy a politikai céljaikat megvalósították, azok jól jártak, az eszköz-emberek nagy része már a tömegsírokban van, s akik megmaradtak, azok szülőföldjeiken nyomoroghatnak, testi, lelki sebeikre kereshetik a gyógyulást!

Végtelenül szomorú forgatókönyv! Természetesen ki az erdőben jár, kell, az tudja, hogy prédára leső vadak is vannak a térségben, ezért vigyázzon magára!

Hiszem, hogy ezek a prédára leső aljas emberek nem erősebbek, mint a jó szándék, mely mindannyiunk szívét mozgatja, ezért én azért imádkozom, hogy a józan emberi megfontolás, a higgadt, lépésről - lépésre való haladás jellemezze életünket! Imádkozom, hogy politikai kalandoroknak a kezébe ne játsszák át Európa, Magyarország, Románia vezetését a választási urnához járuló állampolgárok!

Ha a választásnál a gyűlölet, a harag dönt helyetted, akkor a gonosz lélek döntött! Ha a bölcs, nyugodt mérlegeléssel kiválasztott lehető legmegbízhatóbb politikai partner mellett döntesz, akkor emberhez méltó döntést hoztál! Egy térség, egy egész ország nem hazárdírozhat, nem adhatunk közösen magunk felett hatalmat olyanoknak, akik nem merik felvállalni arcukat, akik másokat rágalmazva, bábokat taszigálva akarnak hatalomra jutni!

A józan ész erejében bízva.

Csaba T.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba Atya elmélkedései  
Nem egy életbiztosítás Sorosnak dolgozni...
  2018-03-17 22:18:27, szombat
 
 Valószínűleg rájött a Soros-hálózat agytrösztje, hogyan lehet igazán nagy kormányellenes tüntetéseket csinálni és bevándorlásellenes kormányokat megbuktatni az Európai Unióban - az utóbbi hetek folyamán a hálózat több, magasan képzett aktivistáját is meggyilkolták ismeretlen személyek, és a haláluk nagyobb tüntetést vont magával, mint a teljes életművük, beleértve a legütősebb oknyomozó írásokat és leleplező anyagokat. A kelet-európai országokban egyébként általános probléma a Soros-hálózat számára, hogy hiába közölnek naponta milliárdos lopásokról és korrupcióról tényfeltáró írásokat, az embereket ez egyszerűen nem érdekli, mert az elmúlt három évtizedben mindennapos dologgá vált, hogy ilyen anyagok vannak az újságokban. A Soros-hálózat agytrösztje azonban láthatóan azzal kezdi el áthidalni a százmilliókból eltartott tényfeltáró újságírók nem kellően hatékony munkáját, hogy elkezdi meggyilkolni őket.

Februárban egy szlovák újságírót gyilkoltak meg ismeretlen személyek. Ján Kuciak egy szlovák hírportálnak dolgozott oknyomozó újságíróként, és adócsalás bűnesetekkel, a kormány korrupciós ügyeivel, vélt maffia-kapcsolataival foglalkozott. A 27 éves férfi és barátnője holttestét családi házukban találta meg a rendőrség. A gyilkosság miatt az utóbbi évek legnagyobb tüntetései indultak be, azóta a kormányfő is lemondott.

Tavaly októberben egy máltai újságírónőt egy gépjárműbe rejtett távirányítású pokolgéppel robbantottak fel a saját otthona előtt. A Máltában meggyilkolt Daphne Caruana Galizia halálának eredményeként több ezres tüntetések kezdődtek az országban. Az újságíró korábban szintén a kormány korrupciós ügyeivel foglalkozott. Bár tényfeltáró munkájának eredményeként nem volt az országban eget-rengető tüntetés, a halála miatt tömegével utcára vonultak az emberek.

Szerdán Brazíliában egy ismert emberi jogi aktivistát gyilkoltak meg ismeretlen személyek a nyílt utcán. Marielle Franco az afrikai migránsok jogaiért harcolt, az Index.hu szerint az ország egyik legismertebb emberi jogi aktivistája volt. Az aktivista azonban élve nem bizonyult annyira hasznosnak a Soros-hálózat számára, mint halála után, meggyilkolásának hírére ugyanis szintén több ezer fős tüntetések kezdődtek.

A kelet-európai országokban egyébként általános probléma a Soros-hálózat számára, hogy hiába közölnek naponta milliárdos lopásokról és korrupcióról tényfeltáró írásokat, az embereket ez egyszerűen nem érdekli, mert az elmúlt három évtizedben mindennapos dologgá vált, hogy ilyen anyagok vannak az újságokban. A Soros-hálózat agytrösztje azonban láthatóan azzal kezdi el áthidalni a százmilliókból eltartott tényfeltáró újságírók nem kellően hatékony munkáját, hogy elkezdi meggyilkolni őket.

A liberális oknyomozó újságírók cikkei nem túl sok embert érdekelnek, az ilyenek olvasgatása - eltekintve egy-két rendkívüli esettől - Magyarországon is néhány ezer fő érdeklődési körét fedi le. Viszont, minél ismertebb egy újságíró, és minél több híres-neves díjat kapott már a Soros-hálózattól, annál valószínűbb, hogy az agytröszt egy kritikus geopolitikai helyzetben más módon próbálja hasznossá tenni az emberanyagot; ha az oknyomozó cikkekből nincs nagy kormányellenes tüntetés, majd az újságíró halála utcára viszi az embereket.

Nem egy életbiztosítás Soros hálózatának dolgozni. Akibe százmilliókat fektetnek, annak valamilyen módon ezzel egyenértékű eredményt is kellene produkálnia - és az újságírókkal együtt kétszáz fős tüntetéseket nem fogja sokáig tolerálni a külföldi gazda. (Vagy mit gondoltak ezek az újságírók? Egy jó szándékú milliárdos életük végéig eltartja őket, és nem vár el semmilyen valós eredményt a pénzért cserébe?)

Most még épp időben vannak ezek a megtévesztett újságírók. Itt az ideje megkeresni az ebben illetékes szerveket, és feladni a bűntársakat, külföldi szponzorokat, felforgatásban részt vevő magyarországi kapcsolatokat. Még nem késő aknamunka helyett inkább megkönnyíteni a magyar hatóságok munkáját, és cserébe védelmet kérni, hogy a haverok által osztogatott Soma-díjnak ne egy merénylet miatti tízezres tüntetés legyen a végső értelme.

hídfő.ru

Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
Rongy, vagy nemzeti zászló?
  2018-03-17 22:14:53, szombat
 
 Még tiszta szerencse, hogy vannak kis hazánkban olyan nagy hazaffyak, akikben 100 évvel a nagy egyesülés után még lángol a hazaszeretet, buzog az elkötelezettség megvédeni az ország integritását, bátor szív és tépett száj kimondani az árulók nevét, akik eladják a hazát.

Ezeket az igazi, hős románokat, semmibe veszik, vagy próbálják akadályozni honfiúi megnyilvánulásaik népszerűsítésében azzal, hogy büntetik őket fájdalmas sikoltással kikiáltott véleményük miatt, amit nem rejtenek véka alá, hanem nyíltan és halált megvető bátorsággal kimondanak a tévék képernyőjén, Facebookon vagy blogokon. És ilyenkor egyesekkel, a nagy nyilvánosság előtt szereplő véleményformáló, hős tévésekkel még az is megtörténik, hogy ártatlanul megbünteti őket az Országos Diszkriminációellenes Tanács, mint ahogy most legutóbb Radu Banciut, a B1 televízió egyik sztárját. Őt 30 000 lejre bírságolták, mert azzal gyanúsította Benkő Erika háromszéki képviselőt, hogy bizonyára magyar kém, mert különben egy románul helytelenül fogalmazó ember szerinte nem lehetne a parlament tagja. (Sajnos, ezek szerint a román parlamentben nagyon kevesen vannak, akik nem kémek, mert sokan nem tudnak helyesen románul fogalmazni vagy beszélni.) Nem szabadna büntetésekkel megfélemlíteni a hozzá hasonló patriótákat, mert azok elbátortalanodhatnak. Szerencsére, nem lehet ilyen formán mindenkit terrorizálni, és sokan vannak, akik egyre hangosabban mernek kiállni a többség védelmében az elszemtelenedő kisebbségi magyarokkal szemben.

A legutóbbi sepsiszentgyörgyi gyalázatos zászlós provokáció után a Realitatea tévében is került egy magát Utolsó Mohikánnak kikiáltó bátor ember Rares Bogdan személyében, aki vendégeivel együtt még egyszer (de nem utoljára) lerántotta a leplet a magyar irredentizmus újabb aljas mesterkedéseiről. Bogdan legutóbbi adásaiban bebizonyította, hogy vannak olyan magyar nemzetiségű román állampolgárok, akik a jelentős évforduló évében egyebet akarnak ünnepelni, mint december elsejét, pedig egy hét leforgása alatt, ha kell, két ünnepnapot is tudnak tartani. Március 10-én a székely szabadság napját, és március 15-én a '48-as forradalom emlékünnepét. Március 13-án Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád pedig azzal provokálta a nagy, többségi nemzetet, hogy Magyarország zászlóját 240 villanyoszlopra tűzette ki. Ő a legpofátlanabb, legsovénebb polgármester Romániában. Elfelejti, hogy nem Magyarországon Győrben, Debrecenben, vagy Szegeden polgármester, hanem Romániában - jelentette ki Bogdan barátunk. És ez a polgármester ráadásul még azt is állítja, hogy az csak egy szalag. Ilyen provokáció az eltelt 27 év alatt még nem volt! Ez már Románia szuverenitását érintő cselekmény. A zászlók mellé őt is fel kell lógatni! (Ezt, mint jó megoldást, már egy volt miniszterelnök, Tudose is mondta volt korábban, aztán visszavonta forma.)

Tiszta provokáció volt ez a mostani zászlóbontás is, mint az 1990-es márciusi marosvásárhelyi eseményekkor a rendbontás, amikor a Jugoszláviában történtekhez hasonlóan a magyarok szét akarták szaggatni Romániát - derült ki az adásból. Jelenleg ismét ilyen súlyos eset történik nálunk, és mindenki hallgat, mint román zászlók a raktárak mélyén. Hol a belügyminiszter? - tette fel a költői kérdést a tévéguru. Hol vannak a politikusok? Hol vannak az államhatalom szervei? Sajnos - állapította meg -, Romániában ilyen tragikus események megtörténtekor nincs, kire számítani. Csupa árulók mindenütt. Még a drága román gázt is olcsón eladták a magyaroknak. És a magyarországi vezetők állandóan Erdélyben lófrálnak.

Hozzák utasításaikat az itt élő magyaroknak. A miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt bizonyosan lóháton jön ünnepelni Erdélyben, mit Horthy Miklós annak idején - jósolták a tévéadásában részvevők.

Rengetegen vannak (ki tudja hányan?) olyanok a románok közt is, mint Tariceanu, aki a magyar titkosszolgálat embere. A pártfőnök Dragnea csak abban utánozza legfőbb ellenségünket, Putyint, hogy ő is fiatal felséget vesz magának, és napi négy Viagra után már nincs esze egyébbel foglalkozni, mint leendő fiatal felségével. Közben - tegyük hozzá -, az országot viszi el az árvíz és a magyar irredentizmus, sovinizmus.

A prefektus menetközben megbüntette a polgármestert ötezer lejre. Erre vérszemet kapott a kézdivásárhelyi polgármester, és ő is Magyarország zászlóival lobogózta fel városát. Őt is megbüntették. S mert nem használt a bírság, hát az ünnep után még egyszer megbüntették őket.

Közben a tévésztárnak volt még egy nagyszerű javaslata. Felszólította az embereket, hogy menjenek és tépjék le azokat a ,,zászlókat", amelyeket időközben rongyokká minősített át. De bárkiben felvetődhet az a kérdés is, hogy az említett és le nem tépett rongyok mellé nem nemzetgyalázás-e kitűzni a román trikolórt?

Kuti János / Háromszék


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
Népmeséink rejtelmei - Üveghegy (I. rész)
  2018-03-17 22:00:37, szombat
 
  A magyar népmesék nemcsak ősi titkokat rejtenek, hanem népünk régiségének meséink tündérködébe burkolózott bizonyítékai. Szerencsére a Habsburg uralom századaiban az osztrák cenzorok figyelmét elkerülték a csácsogó gyermekmesék, hiszen a titkait nem értették. Nem értették, mit jelent az "Üveghegy", mit a ,,Hetedhétország, az ,,Óperencia"...

Népünk történetének ismeretében némely meseelemre fény derült, némelyek még őrzik, vagy legalábbis nehezebben tárják fel a titkukat. Népmeséink ,,Hol volt, hol nem volt..." bevezetője után az Üveghegy, a Hetedhétország, az Óperencia a magyarság Kárpát-medencébe való visszatérési útvonalának egy-egy állomása.
Szürkemarhákat vezető magyar paraszt (részlet, Feszty-körkép, Ópusztaszer - wikimedia)


Mezopotámia szkítafajú lakossága a babiloni-asszír népirtás elől a Kaukázuson túlra és az Altáj vidékére menekült.

Üveghegy

A magyar népmesék ,,Üveghegye" nemcsak a mezopotámiai Szippar-ra, a Napvárosra (ma: Tell Abu-Habbah), hanem a Kaukázus hóval, jéggel borított csúcsára az Elbruszra, sőt az Altáj Aranyhegyére is utalhat.
Az ,,üveghegyen is túl" Dentumagyaria legkeletibb városát, a Kaukázus hófedte csúcsain túli Madsar/Madzsar város környékét idézi, ahol a Kuma-folyó mielőtt elérné az Aral-tavat, belevész a sivatagba.
Magyari romai közel a Kuma vizéhez" - A kaukázusi Madzsar város romjai a Kuma partján (Szerelmey Miklós: Magyar hajdan és jelen élethű rajzolatokban magyarázó szöveggel... Pest, 1847 - OSZK)


Ám jelentheti a hunok és az ujgurok régi hazája, az Altáj 4506 m magas hegyét, a Beluchá-t[1]; altáji (ujgur?) nyelven az Uč-Sumer-t.[2] ,,Az Altaj ,,eredeti" jelentése: al - arany, tau - hegy", az Aranyhegy nem valószínű, hogy megállja a helyét. Aranyat, ill. földfémeket az ókortól az Altáj észak-nyugati részén termeltek, ám a kitermelés, ill. az ipari fémfeldolgozás ma sem jellemző. Az Aranyhegy inkább a Nap által a hegycsúcsok köré varázsolt aranykoronára értendő.
Napba öltözött hegy az Altájban[3]


E vidék volt a szkítaság ,,őshazája". A 2100 km-es hegyvonulat lankás részeit, a havas csúcsok közt megbúvó, patakokkal, tavakkal teletűzdelt emberi életre alkalmas barátságos, termékeny völgyeket, a rég elvándorolt, szkítafajú nép, a hun-magyarok elődei, esetleg a sara-jogurok nevezhették Altájnak, alsó vidéknek, ,,al táj"-nak, vagyis Altájnak.
Tiszteletadás a Nap és Nabu-apla-iddina asszír király előtt (Samas-tábla, agyag, 29,2x17,8 cm., Kr.e. 888-855, British Museum, London)


A mezopotámiai Szippar, a vízözönt túlélt öt város[4] egyike. A város védistene, UTU, a sumir, majd a szemita-babiloni Samas napisten tiszteleti helye az É-babbarra, a ,,fehér ház"[5], azaz templom volt. Rejtélyes eltűnése után Jézus Krisztus tizenkét éves korától harminckét éves koráig e város csillagvizsgálójában tanult.
A második öbölháború idején az amerikai repülők Szippar közelében gyenge radioaktív sugárzást észleltek. Bizonyára tudták, a közelben egyetlen atomerőmű-létesítmény sincs, csak romok és homok. Ám a műszer jelzett; s szétbombáztatott e természeti csodának számító terület. Minden rend felforgatója, a közel-keleti nemzetállamok sárbatiprója, a hivatalosított amerikai vezetés a szippari romok közt rejlő üvegszerű anyaggal borított emelkedő lapos tetejét tüntette el.
Irak békeidejében a szakemberek bizonyára megvizsgálták a mintegy 100 m2- es különleges üvegszerű burkolatot[6], de mi volt, mi hozhatta létre, nem tudni. Egyesek szerint vulkanikus üveg, mások szerint valamilyen ókori (vagy előző világkorból való) légi járművek le- és felszállásakor keletkezett hő által üvegesre olvadt kvarchomok lehetett.
4. Űrhajó-leszállási útvonal (a városok helye javítva)[7]

A vulkanikus üveget, az obszidiánt el lehet vetni, hiszen a Tigris és az Eufrátesz közén kialudt vulkánnak nincs nyoma, annak ellenére, hogy az ásatásokon kb.9000 éves obszidián kések, nyílhegyek kerültek elő. Ezek a Mezopotámiát északról övező hegyekből, Anatóliából, a Kaukázusból, esetleg a Kárpát-medencei Tokaj-Eperjes vidékéről stb. származtak.
Mesébe illő vélekedés, hogy réges-régi korok légi járművei olvasztották volna meg a homokos talajt. E feltételezést támasztja alá, hogy a Szippar városának vonalas, ill. ékiratos neve valami hatalmas, olajosan fénylő kővel borított területet, földet jelent.
Szippar vonalas- és ékírásos neve és megfejtése


Összeolvasva: hatalmas fénylő köves föld, vagy fényeskövű hatalmas föld.

A ,,föld"-nek fordított KI olvasatú ékjelet nem termőföld, hanem valamilyen körülhatárolt rész, terület, ország értelemben használják. Szócsoport meghatározóként arra utal, hogy az előtte levő ékjel valamilyen területet, várost, települést jelent.
Szippar vonalas és ékjeleinek jelentéséből következik, e városban ragyogó kővel borított terület volt, amely mindmáig, vagyis amíg szét nem bombázták megmaradt. Pontos rendeltetése, eredete ismeretlen. Már az ókorban elfelejtődött, de különleges volta miatt az ott élők tiszteleti helye lett. Köréje építették a házaikat, köré telepedtek. Így alakulhatott ki Szippar városa.
A kaukázusi Elbrusz (Európa legmagasabb csúcsa, 5672 m )[8]


A Népmeséink másik üveghegye a Kaukázus lehetett. Örök jég borította csúcsai a távolból olyan benyomást keltenek, mintha üvegből lennének. A babiloni-asszír terjeszkedés elől menekülő sumir utódok a hófödte Kaukázuson átkelve Dentumoger-ba[9], a Don-tövi Magyarországba értek. Majd a csatlakoztak a kusita-szkíta rokonnépükhöz, a hun-magyarokhoz, s jutottak el a Kárpát-medencébe.


Folytatása következik!


[1] Belucha - oroszul Белуха - белая (гора) - fehér hegy

[2] de.wikipedia.org

[3] reisenmitsinnen.de

[4] A Vízözönt túlélt mezopotámiai városok: Eridu, Bad.Tibira, Larak, Szippar, Suruppak.

[5] A sumir nyelvben az UD kifejezésnek nemcsak fényes, hanem fehér, tiszta jelentése is van. A magyarban: tiszta fehér, ragyogó fehér.

[6] kincseslada.hu/kozmikusember

[7] Sitchin, Der zwölfte Planet, Wilhelm Goldmann Verlag, (München), 1979. 246. p.

[8] travellingsspots4you.blogspot.com

[9] Don-tövi Magyarország In: Anonymus: Gesta Hungarorum, Magyar Helikon, 1975. 81. p.Forrás: Link


Hetedhétország, Óperencia, Haddelhadd - Népmeséink rejtelmei (II. rész)

Az idegen érdekeket érvényesítő, a magyar királyokat befolyásoló német osztrák és a mindenkori egyházi körök mindent megtettek, hogy a magyarsággal elfeledtessék dicső történelmébe, nagy elődeibe vetett hitét. Népünk életösztönének, és hagyományőrző képességének csodája, hogy csácsogó mesékbe rejtve, egy-egy szólással megőrizte a Kárpát-medencébe való hazatérés útjának, és rejteki módon nagy őseinek emlékét.

Hetedhétország

Az ókori Hettita Birodalomra utal a ,,Hetedhétország" meseelem. Mezopotámiából nézve azon túl volt a régi haza, a Kárpát-medence. A kőkorszakban a sumirok egyik alkotó-népeleme a Jemdet Nasr nép Erdélyből vándorolt a Balkánon és Anatólián át a Tigris és az Eufrátesz vidékére. Néhány ezer év alatt ragyogó városokat, városállamokat hozott létre. Mígnem az utódaik a harcias sémita babiloni-asszírok támadásai miatt feladták a hazájukat, és életüket mentvén nem a Balkán, hanem az északi hegyek felé menekültek. Sok viszontagság után egy részük a ,,Hetedhétországon", a Hettita Birodalmon át, a Kaukázuson túlra, a másik csoportjuk az Altáj vidékére vándorolt.
Boghazkői (Hattusili) - Az avar-magyar gyűrűvárakat formázó hettita főváros romjai (Anatólia, Törökország)[1]


A mai történetírás a hettitákat az indoeurópai népek ősének, nyelvi elődjének tartja. Nem veszi figyelembe, hogy két Hettita Birodalom létezett. Kr. e. 3000 táján a mai Törökország területének lakói a se nem szemita, se nem indoeurópai, hanem a toldalékoló nyelvű hattik voltak. A Kaukázus felől, minden különösebb harc nélkül csatakoztak hozzájuk az ismeretlen nyelvű hurrik. (Oly ,,rokonsági" kapcsolat lehetett a szkítafajú hurri és a hatti nép közt, mint a Kárpát-medencei magyarok és avarok közt.)
A Hettita Birodalom (Sötétebb pirossal jelölve az I. Hettita Birodalom kb. Kr.e.1300)[2]


A ,,hettita" szó ,,hét táj v. hét ország" jelentéséből következik, hogy nemcsak az említett kettő, hanem még legalább öt ,,rokon" törzs szövetsége hozhatta létre az első jól szervezett államalakulatukat, Hettita Ó-birodalmat.

A Kr. e. XVI. századra az I. Hettita Birodalom megszűnt, hosszú évtizedekig nem hallatott magáról. A hivatalosított történetírás e kort némi bizonytalanságát tükröző meghatározással ,,átmeneti időszak"-nak nevezi. 150 év elteltével a Hettita Ó-Birodalom romjain az új hódítók, az indoeurópai népek megalkották a II. Hettita Birodalmat.
Mindez pedig történt a Kr. e. 14-13. században.

Ez ,,átmeneti időszakot" úgy kell elképzelni, mint a rómaiak távozása és a hunok érkezése közt Erdélyt: Kr. u. 270/271-ben Aurelianus császár parancsára a rómaiak kivonultak Dáciából (Erdélyből). A romanizált lakosságot kényszerrel áttelepítették a szomszédos Moesiába[3]. A hunok 4-5. századi megjelenéséig Dácia gyakorlatilag lakatlan volt.[4] Néhány betévedt barbár germán törzs, gepida, gót stb. nyomát lehet csak kimutatni.
Képtelenség[5] a román történetírás azon állítása, hogy ezidőben Dácia/Erdélyben a román lakosság lélekszáma kb. 2 millió lett volna.

Dácia királya és a közel-keleti Pártus Birodalom uralkodója szövetséges volt. Decebal dák király a halála évében II. Pakorosz, pártus nagykirály katonai támogatását, szövetségét kérte a rómaiak elleni harchoz.[6] Az Eufrátesztől Baktriáig elterülő Pártus Birodalom és Erdély közti meglehetős távolság késleltette a pártus segítség érkezését. Kr. u. 106-ban Decebal meghalt, megölték. Dácia/Erdély római provincia lett. A mai hivatalosított történetírás szemérmesen elhallgatja a az Erdély rómaiak előtt lakóinak, a dákoknak a faji hovatartozását.
Az alábbi képen a pártus uralkodó profilból, a dák meg szemből látszik, mégis felfedezhető köztük a hasonló faji jelleg, különösen az egyenes orr. A Kárpát-medencei magyarok között is sok a hasonló arcélű ember.
1. Pakoros, pártus nagykirály (uralk.Kr. u. 89-128) aranyérméje[7] és Decebal márvány fejszobra (British Museum)[8]


A pártusok mindig megsegítették és katonailag támogatták a rokonnépeiket. Közéjük tartoztak Hérodotosz erdélyi agathürszoszainak[9] utódai, az erdélyi dákok, vagyis a dahák, akik soha nem voltak a románok elődei. A románok a magyar Árpádházi királyok idején kezdtek beszivárogni Erdélybe. Első okleveles említésük 1210-ből való.[10]

Óperencia

,,Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren is túl, ahol a kurtafarkú malac túr..." mondattal kezdődik sok-sok magyar népmese. Az Óperencia, a leggyakoribb meseelem eredete a magyar vezérek korába nyúlik vissza, amikor az avar/ magyar gyepük még az Enns folyó mentén sorakoztak.

Az elhallásból létrejött ,,óperencia" kifejezést általában az ,,ob der→ober Enns" összetételének fogják fel. Szószerinti jelentése: az Enns folyón túl(i terület).
955-ben az Enns és a Duna összefolyíásáról kb.265 km-re, az Lech-mezőn I. Ottó szász herceg, a későbbi német-római császár vezette ,,német". csapatok gyalázatosan tőrbecsalták Bulcsúnak és Lélnek a három német herceg megsegítésére érkezett hadát. Általános vélemény, hogy Botond seregének és Taksony csapatának harcosain kívül az orruktól, fülüktől, nyelvüktől megfosztott 7 életben hagyott gyászvitéz hozta haza hírét az Ober-Ennsnek, az Óperenciának.

Nem valószínű, hogy a X. században, a Lech-mezei gyászos események után népünk az Enns túli (feletti) területek nevét, a gyűlölt ellenség nyelvéből elhallva, erőteljes németes formában illesztette volna a meséibe.
Enns völgye Stainach és Liezen közt (légifelvétel, Stájerország, Ausztria)[11]


Az Ober-Enns nem a Felső-Enns, hanem az Avar-Enns vidékét, a nyugati avar határterületet jelenti. Az ,,ober" kifejezés az avarok tót népnevének, az ,,obri-obar-ober"-nek a magyaros formája. A magyar vezérek korában a tót népnevet a mai szlovének elődeire értették; egy részüket az avar kagánok határőrnépként telepítették északra. Ők az 1920-ig tótnak nevezett mai szlovákok, nevezett elődei.

,,Az avarok földjük nyugati határa mentén kihasználva a természeti adottságokat, hegyeket, dombokat, erdőket, óriási földsáncokat, torlaszokat, ledöntött fákból nagy gyepűgátakat építettek. A németség és a magyarok közti régi avar gyepűvidék, a Bécsi medencével együtt (Ostmark)[12] a magyarok felvonulási területe lett. Magyar lakosság nem telepíttetett ide, hiszen éltek még az avarok maradékai; csak a gyepük állandó magyar helyőrsége őrizte a határvidéket."[13]

Magyarország belsejétől az avar gyepűvidék ugyancsak messze, az ,,óperenciás tengeren is túl" volt. ,,Tenger" alatt nem valamelyik nagyobb osztrák tó pl. a Wörtersee vagy a Mondsee, hanem a nagy-nagy távolság, az Enns-menti avar gyepükhöz és a túlnan túli tájakra való tengernyi lovaglás értendő. A ,,tenger" szó a magyarban ,,átvitt értelemben mint melléknév jelent valami sokat, nagy számút, nagy terjedelműt jelent."[14] ,,...tenger virág nyílik tarkán körülötte..."[15]

Haddelhadd!

A lengyel Adelhaidról, Géza vezér/fejedelem második feleségéről a magyarság szinte semmit nem tud, hiszen az iskolában nem tanítják, pedig komoly szakkönyvek, világi és egyházi írók[16] írnak róla.

Adelhaid az uralkodást, a hatalom gyakorlását szerető asszony férje szívével együtt a kormányzást is megkaparintotta, s így nagy befolyása volt az országos ügyekre: A ,,férjét, s a mi férjéé volt ő kormányozta."[17] Tehát asszonya és ,,nemhivatalos uralkodótársa" lett Gézának. Adelhaidot más írások udvariasan a ,,...legszebb női alakok[18] egyikének mondják: nem csak versenyt lovagolt és vadászott a férjével, hanem még a tivornyák zajos örömeit is megosztotta. Magától értetődik, hogy egy ily feleség... a férjen teljesen uralkodott, s nem igen csalódunk, ha felteszszük, hogy helylyel-közzel még a kormány gyeplőit is erőteljesen a kezeibe vehette."[19]
3. Ő nem a mi Adelhaidunk, hanem a hasonnevű keresztanyja, I. Ottó német-római császár felesége, burgundi Adelhaid (szoborrészlet, kb. 968, Meiβen, Székesegyház)[20]


A lengyel arát kísérő fegyveres lovagok a pilisi királyi udvar közvetlen közelében telepítettek le, mondván: Hadd vegyék körül a királynét az övéi, nehogy idegenül érezze magát a ,,pogányok" közt. Ám nemcsak Adelhaidot vették körül, hanem Gézát is (miként majd a bajor Gizella kísérete Istvánt).
Feltűnő a krónikások és a későbbi történészek igyekezete, hogy Gézát vérszomjas zsarnokként tűntessék fel, mintha Adelhaid és a környezete ártatlan bárány lett volna. Minden magyarellenes ténykedést neki tulajdonítottak: Géza rendelte el a hittérítést. Követséget menesztett Európába, hogy a népe ellen fegyvereseket toborozzon. Ő ostorozott, csakis ő büntetett, hogy a hazáját a magyarokkal együtt német érdekkörbe terelje.

1000 év távolából és a bekövetkezett események ismeretében úgy tűnik, Géza a saját udvarában elszigetelődött. Német udvaroncok, német és lengyel papok vették körül. Querfurti Brunó kertelés nélkül kimondja: Szent Adalbert ,,... követeket küldött a magyarok nagy urához, vagyis inkább a nejéhez, a ki az országon uralkodott s férjét és férje dolgait kormányozta, s a kinek vezetése alatt kezdődött a kereszténység."[21] Magyar, ha szólni kívánt a fejedelemmel, csak Adelhaid és az udvaroncai szűrőjén juthatott elébe. Az ,,Adelhaid" hallatán a magyar anyanyelvűekben felmerülhet, vajon van-e némi köze a ,,haddelhadd" szóláshoz: A két kifejezés kiejtési és írásképi hasonlatossága az 'Ober-Enns - Óperencia' kifejezésnél is szembetűnőbb: Magyar nyelvterületen mindmáig él a 'haddelhadd' kifejezés. Országszerte, pl. Vas megyében még az 1950-es években is ekképp intették a rosszalkodó gyermeket: 'Vigyázz, mert jön a haddelhadd!', s ha nem hagyta abba a csínytevést, bizony megkapta a fenyítést.

A Czuczor-Fogarasi szótár a ,,hadd el hadd sajátságos népies kifejezés"-t ,,hagyd el hagyd"-nak oldja fel, s közli, ,,valami nagy bajt, szorultságot jelent, midőn valakit rútul megpiszkolnak, megvernek"[22].
E magyarázatnak akkor van értelme, ha a bántalmazott könyörög, hagyják már abba verését. Ám nincs összhangban a ,,No, most gyün még a hadd e(l) hadd!", sem Vas-megyei a 'Jön a hadd el hadd!' szólással, ami a vétkesnek komoly fenyítést helyez kilátásba.

Az Adelhaid név csak a szókezdő h hangban különbözik a ,,haddelhadd"-tól. Tehát joggal feltételezhető, hogy a két kifejezésnek köze van egymáshoz.

A 'haddelhadd'-nak ezredéves előzménye lehet: A hittérítők kíséretében járó-kelő fejedelmi rendfenntartókat a köznép joggal tarthatta Adelhaid embereinek, s a fejedelemné keresztnevén emlegetvén őket. E fegyveresek bizonyára nem átallották keményen megfenyíteni a keresztségnek ellenálló, nyakas, csimbókos hajú magyarokat. Azok aztán észrevéve a közeledtüket, óva inthették egymást: ,,Vigyázz, mert jön Adelhaid, gyün a haddelhadd!"

A magyarság a lengyel Adelhaid, Géza második felesége nevét az intő, ,,haddelhadd" szólásként őrizte meg.[1] ancient-wisdom.com

[2] hu.wikipedia.org

[3] Moesia: Bulgária és Szerbia határterülete.

[4] mek.oszk.hu

[5] Kosztin Árpád: Magyar térvesztés, román térnyerés Erdélyben. Bíró Family, Bp., 2003. 20-10. pp.

[6] Marton Veronika: A pártusok, a sivatag lovagjai, Matrona, Győr, 2010. 60, 100. pp.

[7] cngcoins.com

[8] H. Brunn - Brukmann, Denkmäler griechischer und römischer Skulptur, Munich, 1888, t. I, 2, pl. 55.

[9] Hérodotosz történeti könyvei, I-IX., MTA-Franklin Társulat, Bp. 1893., IV., 100. p.

[10] Kosztin Árpád i. m. 5.p.

[11] upload.wikimedia.org

[12] A későbbi Ausztria

[13] Marton Veronika: Magyarország a kereszt árnyékában, Matrona, Győr, 2017. 15. p.

[14] A magyar nyelv szótára (Czuczor-Fogarasi), IV. köt., Atheneum, Bp, 1874., 210. p.

[15] Petőfi Sándor: János vitéz

[16] Ipolyi Arnold: A magyar Szent Korona története, Kiadja a Magyar Tudományos Akadémia, Budapest, 1886. 29-30. pp. (Az Anno Kiadó hasonmás kiadása)

[17] Endlicher, Stephan Ladislaus: Rerum Hungaricarum Monumenta Arpadiana, Scheitlin u. Zollikofer, Sangalli, 1849. 141, 165. pp.

[18] A magyar krónikák hasonlóképp jellemzik Géza asszonyát.

[19] Wertner Mór: Az Árpádok... i.m. 30. p.

[20] derdom.de - Fényképezte. Wolfgang Wiehe

[21] Miserat his diebus ad Ungrorum seniorem magnum, imo ad uxorem eius, quae totum regnum manu tenuit, virum et quae erant viri ipsa regabat, qua duce erat christianitas coepta In: Pertz i.m. IV. 603. p.

[22] Czuczor-Fogarasi i. m. II. köt., ,,Hadd el hadd!" címszó, 1277. p.Forrás: Link


Marton Veronika sumerológus blogja: Link
 
 
0 komment , kategória:  Marton Veronika  
Hihetetlen: ORWELL RÉMÁLMA - GONDOLATRENDŐRSÉG
  2018-03-17 21:31:16, szombat
 
  ORWELL RÉMÁLMA - GONDOLATRENDŐRSÉG A NAGY TESTVÉR SZOLGÁLATÁBAN (2018. 03. 16.)


Link

"Mostani témánk sajnos nem is lehetne időszerűbb, hiszen mindenki számára megtapasztalható ahogy a véleményterrorizmus és cenzúra árnyékot vett az eddig szabadnak gondolt nyugati társadalmakra. Orwell látomása, szörnyű víziója napjainkban válik valóra a szemünk előtt. Mindenütt kamerák lesnek mindenkit, a közösségi oldalakon rendszeressé váltak a hozzászólások, posztok, videók törlései, méghozzá mindenféle magyarázat nélkül. Láthatatlan, névtelen alakok ezrei dolgoznak azon, hogy kizárólag egyoldalú, a hatalom érdekeinek megfelelő hírek, vélemények, tudósítások legyenek elérhetők. Ők a gondolatrendőrség szürke komisszárjai. Az igazságot, sőt, a valóságot temetik el, vele együtt pedig a biztonságos, élhető jövőt teszik kockára. Vajon megálljt lehet parancsolni ennek az őrült folyamatnak, van még bármi esélyünk arról, hogy kiszabaduljunk a Nagy Testvér egyre erősebb szorításából?"


A Hihetetlen Magazin korábbi adásai az alábbi linken tekinthetők meg : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hihetetlen  
PERDÖNTŐ BIZONYÍTÉK Petőfi Sándor Szibériába történt
  2018-03-17 21:24:57, szombat
 
  Petőfiért! - Íme a PERDÖNTŐ BIZONYÍTÉK Petőfi Sándor Szibériába történt elhurcoltatásáról

Megváltoztatta márciusi nemzetpolitikai előadásának témáját Patrubány Miklós. A Magyarok Világszövetségének elnöke eredetileg a Szent Korona Országának a 21. század kihívásaira adott válaszairól tartotta volna előadását. Ám az MVSZ Petőfi Sándor Bizottságának egy külföldi irattárból olyan dokumentum került a minap a birtokába, amely tervbe vett előadásának elhalasztására késztette. A Magyarok Világszövetsége a nemzeti ünnepen újabb PERDÖNTŐ BIZONYÍTÉKOT hozott nyilvánosságra. 2010 óta ,,keressük a fogást azon a magyarellenes összeesküvésen, amely legkevesebb százötven éve akadályozza ennek az alapvető igazságnak a kimondását, elismerését és Petőfi Sándornak a végtisztesség megadását" - mondta Petőfi Sándor Szibériába történt elhurcoltatásáról felvezetésként az MVSZ elnöke... A dokumentumot egyidejűleg ismertették Budapesten és a felvidéki Bélyben.

A perdöntő bizonyítékot egy levél szolgáltatta, amelyet bizonyos Kiss Pál írt, aki Balatonkenesén élt. Kiss Pál 1956 után emigránsként Németországban repülőgép- és hajótervezéssel foglalkozó mérnökként kereste kenyerét. Az ominózus levéllel az első világháború során szibériai hadifogságba került édesapjától, id. Kiss Páltól szerzett információt kívánt a magyar nemzet tudomására hozni. Sajnos, szándékában megakadályozták. Mostanig.

Kiss Pál most előkerült leveléből megtudjuk, hogy 1920-ban - a nemzetközi vöröskereszt szervezésében - Szibériába elhurcolt első világháborús magyar hadifoglyok érkeztek Magyarországra. Mi ebben a rendkívüli? - kérdezhetnénk. Az, amiről eddig sehol sem esett szó! Volt ugyanis a hazaérkező hadifoglyok között egy 90 éves honvéd is, akit 1849-ben hurcoltak el az orosz cári csapatok, bizonyos Minarovics Vendel!

Minarovics Vendel pedig a burjátországi Csitában harmadmagával találkozott az ugyancsak Szibériába hurcolt Petőfi Sándorral, aki betegen egy fogolytábor kórházában feküdt...

Minarovics Vendellel és két társával - a Szibériában családot alapított, és örökre ott maradt Csapó Mihállyal és Kirner Ferenccel - nem csupán id. Kiss Pál találkozott, hanem három ugyancsak hadifogságba esett magyar tiszt is. Méghozzá nem is akárkik: Prónay György százados, akinek a századában volt egy ideig Gyóni Géza költő is, Endresz György főhadnagy, aki később, 1931-ben Trianon elleni tiltakozásként a Justice for Hungary! nevű repülőgéppel átrepülte az Atlanti óceánt, és Foyta Tibor hadnagy, aki hazatérte után feleségül vette az Országgyűlés elnökének Almássy Lászlónak a lányát.

Hármójuk tanúsága sem volt elegendő ahhoz, hogy Magyarország érdemben kezdje vizsgálni Petőfi Sándor és a vele együtt 1849-ben Szibériába hurcolt honvédek sorsát!


Patrubány Miklós: Három magyar katonatiszt is tanúsíthatta Petőfi Sándor szibériai elhurcolását...

Kis Pállal 2002-ben találkozott Kéri Edit is. Találkozásukról egy terjedelmes írást közzé is tett. De kimaradt belőle a koronatanú, Minarovics Vendel hazatérésének említése! Vajon miért?

Találkozott Kiss Pállal néhai Kiss Dénes koszorús költő, a Trianon Társaság akkori elnöke is. Meg is írta erről szóló cikkét. De annak közlését ő maga sem vállalta. A közzétételre csak Kiss Dénes halála után, 2015-ben kerülhetett sor. Vajon miért? És vajon miért nem beszél ő sem a hazatért koronatanúról, Minarovics Vendelről?

Lévén Március 15-e, ami Magyarországon a cenzúra eltörlésének a napja is, az MVSZ elnöke feltette a költői kérdést:

,,Vajon, hogy létezik, hogy a Magyar Nemzet nevű újság, amelynek Kiss Pál 2002-ben ezt a levelét - nyilvánvalóan a közlés szándékával - megküldte, soha nem szólt erről egy szót sem?!"

Majd konkrét példákat is bemutatva, keserűen vallva a Nemzeti konzultáció Trianonról ellen nap mint nap tetten érhető magyarországi cenzúráról, megállapította:

"Kőkemény cenzúra van ma Magyarországon, legalábbis a közszolgálatinak nevezett médiában!

Ott Trianonról szó nem eshet a mai Magyarországon.

Ott Petőfi Sándorról és Szibériába történt elhurcolásáról szó nem eshet a mai Magyarországon!"

"De ez minket nem fog megállítani!"
- mondta, nyilvánvalóan a Trianonról szóló nemzeti konzultációra utalva Patrubány Miklós, és kijelentésének nyomatékosításáért a következő két szónokot így konferálta fel: ,,Aki nekem nem hiszi el, az hallgassa meg Bottyán Zoltánt és Drábik Jánost!".

Ezt, az 1920-ban hazatért 1849-es honvédet, Minarovics Vendelt megnevező PERDÖNTŐ BIZONYÍTÉKOT március 15-én, a budapesti bejelentéssel egyidejűleg a felvidéki Bélyben, az ott életre hívott Petőfi Sándor Intézetben tartott ünnepi megemlékezésen Fuksz Sándor, az MVSZ Felvidéki Országos Tanácsának elnöke, egyben az MVSZ Petőfi Sándor Bizottságának, koordinátora is ismertette.


A Magyarok Világszövetsége 2018. március 15-i ünnepségének teljes felvétele ide kattintva tekinthető meg. Link

MVSZ Sajtószolgálat

9534/180317Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  MVSZ közlemények  
Petőfiért!–Március 15re felújították a Deák téri emlék
  2018-03-17 21:12:32, szombat
 
  Petőfiért! - Március 15-re felújították a Deák téri emléktáblát !

Cselovszky Ferenc, a Budapest Deák Téri Evangélikus Egyházközség igazgatólelkésze levélben értesítette Patrubány Miklóst, a Magyarok Világszövetségének elnökét, hogy a Március 15-i nemzeti ünnepre felújították az Evangélikus Múzeum falán levő Petőfi Sándor emléktáblát, amelynek korábbi, méltatlanul elhanyagolt állapotára sajtószolgálatunk ismételten felhívta a figyelmet.

A Magyarok Világszövetsége üdvözli az emléktábla felújítását, és arra hív minden magyar embert, minden magyar közösséget, hogy becsüljük meg jobban nemzeti szimbólumainkat, nemzeti örökségünket. Az MVSZ egyben elégtétellel nyugtázza a figyelmeztető felszólalás még ható erejét.

Talpra magyar, hí a haza!
Az Evangélikus Múzeum falán elhelyezett emléktáblák 2018. március 15-én

Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  MVSZ közlemények  
Elvesztettük a legnagyobb harkályunkat?
  2018-03-17 20:52:59, szombat
 
  A madarak éve kapcsán mostani cikkünkben a császárharkály kálváriáját mutatjuk be, talán sokan nem hallottak még erről a fajról, története azonban rendkívül érdekes. Keresésére már több expedíciót is indítottak, sajnos sikertelenül.
Valósághű festmény Tomasz Cofta "ecsetéből".

A dinoszauruszok eltűnése óta most zajlik bolygónkon a legnagyobb kihalási hullám. Évi 1-2 faj kihalása teljesen természetes lenne, az emberi tevékenység hatására azonban jelenleg körülbelül napi 10 faj tűnik el a Föld színéről.

A császárharkály a Föld legnagyobb testű harkálya volt (55-60 cm). Viszonylag elterjedt volt Mexikó zárt erdőségeiben, de 1956-óta egyetlen példányt sem láttak. A költőpároknak 26 km2 érintetlen erdőterületre volt szükségük, míg a költési időn kívül összeverődött csapatoknak még nagyobb, 98 km2 erdő kellett ahhoz, hogy elegendő táplálékot találjanak. Mivel ilyen nagy összefüggő és háborítatlan erdőségek nem nagyon akadnak már, ezért kevés az esély arra, hogy akár egy kisebb populáció is fennmaradhatott.
A Sierra Madre, a császárharkály egykori élőhelye (Fotó: Jacob Maentz).

Ugyan már indítottak több expedíciót is a faj keresésére, a fennmaradt zárt erdőségekben drogkereskedők marihuána és mákültetvényei bújnak meg. Mivel ezeket a területeket fegyverrel őrzik, megközelítésük nem biztonságos, így ha él is még 1-2 példány, sajnos a madártani kutatók szeme elől rejtve maradnak.
1953.Sierra Madre - első expedíció. A kidőlt fán néhány másodperccel
a kép készítése előtt 3 császárharkály táplálkozott. (Fotó: Tim Gallagher).

A császárharkályok már a korábban is szerepeltek a helyi lakosok vadászati listáján, ezt még egész jól kiheverte az állomány. Egyes törzsek gyógyszerként használták a fajt, mások ínyencségnek tekintették a fiókákat, több törzsnél pedig rituálék fontos kiegészítői voltak a tollak és csőrök.
Dél-Amerikai indián (Forrás: survivalinternational.org).

A faj állománya akkor omlott össze, amikor az 50-es években a fakitermelő cégek mérget adtak a helyi lakosoknak, hogy a harkályok táplálkozófáit lekenjék vele. Természetesen a faanyag védelmében ez semmit nem ért, hiszen a harkályok kizárólag a korhadó, beteg fákon kutattak lárvák után, és ezekbe is vájták fészküket. A mérgezés azonban elképesztően sikeresnek bizonyult, hiszen egyszerre nagyobb csapatokat is ki tudtak irtani.
Fakitermelés Dél-Amerikában (Forrás: WWF).

Az elkövetkező évtizedek során az erdőben folyamatos fakitermelés folyt, a zárt erdőségek felszakadoztak, az öreg fák szépen lassan eltűntek. Amint a császárharkály egyre ritkábbá vált, egyre többen lőttek rá, csak hogy közelről megfigyelhessék ezt a soha nem látott madarat - ezzel is gyorsítva a faj eltűnését.

Videó: Az egyetlen videó a fajról 1956-ból Link

A fajról fennmaradt 160 múzeumi kitömött példány és egy amatőr film 1956-ból ami pár másodpercben bemutatja a faj mozgását egy fatörzsön.
Császárharkály pár Julie Zickefoose által (Forrás:juliezickefoose.blogspot.hu).

Göcző Gabriella


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
XXIX. Tarsolyosok Országos Találkozója Budakalászon
  2018-03-17 20:33:33, szombat
 
  TARSOLYOSOK XXIX. ORSZÁGOS TALÁLKOZÓJA

2018. március 25-én, vasárnap 10-18 óráig

"elődeink nyughelyén sarjad a mi reménységünk!"

10 óra: Kapunyitás, a kézműves vásár kezdete

11 óra: Megnyitó - Majoros Árpád gondolatszobrász verseivel

Műsorvezető; Csabai János színész és rendező

A rendezvény ideje alatt és egész március hónapban az emeleti galériában ,, A múlt születése" című kiállítás tekinthető meg ( Szalóky József, Szolgai István és Nyers Csaba rendezésében )

ELŐADÓK:

PERGEL ANTAL - történész, kutató

,,Gyarmatai Dáni Béla Tokióba kihelyezett katonai attasé élete és a japán-magyar kapcsolatok"

POÓR MIKLÓS - villamosmérnök, író

,,A magyar lélek ereje"

NYILAS SÁNDOR - milotai vízlelőhely vezetője

,,Szatmár Kincse, a milotai ásványvíz"

SZÜNET - EBÉD - ( kérjük, hogy most vagy legközelebb hozzanak magukkal saját tányért és kanalat, hogy ne gyártsunk műanyagot! Aki hoz, annak a GÖMBŐC mézes édesség ajándék!)

ÉLIÁS TIBOR -operaénekes, természetgyógyász

,,Dalban, szóban Trianon". 2018.június 2-i, nagy kulturális rendezvény a lágymányosi egyetemi negyed Tüskecsarnokában.

ARADI ÉVA - a hunok őstörténet kutatója, írónő

,,A médek és utóéletük"

KOVÁCS KÁLMÁNNÉ, NÓRI - a magyar hit és hiedelem világ kutatója és ásványgyógyász

,,A magyar tündérvilág"ifj. TOMPÓ LÁSZLÓ - történelem kutató

,,Szeretlek mindhalálig nemzetem - Reményik Sándor költészete"

A legközelebbi Tarsolyosok találkozója 2018. Október 7-én, vasárnap lesz

a Budakalászi Faluházban! Új kezdéssel: 11-18 óráig!

A rendező, Nyers Csaba Károly a műsorváltozás jogát fenntartja. Tel: 06-1-312-0542Forrás: Link


Link
 
 
0 komment , kategória:  Előadások,rendezvények  
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 86 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 86 db bejegyzés
e év: 318 db bejegyzés
Összes: 23259 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2454
  • e Hét: 2454
  • e Hónap: 122230
  • e Év: 550065
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.