Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szenzációs kutatás:hamarosan átírhatják a történelemkönyvet
  2015-05-28 16:45:34, csütörtök
 
   
  Szenzációs kutatás: hamarosan átírhatják a történelemkönyveket

A régészet hozhatja meg az áttörést a magyar őstörténetben - vélekedik az egri származású szakember, Türk Attila. A magyar történelem szempontjából fontos keleti kapcsolatokat újra kiépítő régészt kérdeztük.

- Megnőtt az érdeklődés mostanában az Ön által is kutatott magyar őstörténet után. Mi lehet az oka annak, hogy eddig viszonylag keveset foglalkoztak ezzel a témával?


- A magyarság eredetének kérdése valójában mindig is szorosan kötődött az identitásunkhoz, ezért kiemelkedik a történeti kutatások közül. Az utóbbi években ugyanakkor komoly előrelépésekről számolhatunk be mind a szakmai, mind pedig a vizsgálódásaink szervezeti kereteinek fejlődésében. Három évvel ezelőtt a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egy Magyar Őstörténeti Témacsoportot hozott létre, illetve ezzel párhuzamosan a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészeti Tanszékén specializált képzés indult ebben a témában.

- Ön miért választotta ezt a kutatási területet? Mi ösztönözte?

- Honfoglalás koros régésznek készülve mindig is érdekelt a Kárpát-medence X. századi anyagi műveltségének keleti kapcsolatrendszere. Különös motivációt jelentett számomra, hogy az Urál és a Kárpátok közötti terület kora középkori régészeti hagyatékát a rendszerváltás óta csak kevéssé ismertük és kutattuk, így sok meglepetés várt ránk. Az én várakozásaimat is felülmúlta az, ami az elmúlt 6-8 esztendőben előkerült. Komoly ösztönzést jelent az is, amikor nem is magyar, hanem keleti: orosz, ukrán és moldáv régész-kollégák szorgalmát és eredményeit látom a magyarok elődeinek történetével kapcsolatban.
Türk Attila
Fotó: Lénárt Márton

- Milyen szenzációs eredményekről lehet beszámolni? Ideje lesz átírni a történelemkönyveket

- A szenzáció fogalmát számomra nehéz megítélni, pontosan meghatározni. Már alapvetően szenzáció az is, hogy újraindultak a keleti terepi régészeti kutatások, immár magyar részvétellel. Legutóbb a 1970-es években voltak ilyen irányú vizsgálatok. Abban azonban biztos vagyok, hogy a történelem minden területén folyamatos előrelépésre van szükség, hiszen ez is egy tudomány, amit művelnek. Amennyiben ezt jól csinálják, akkor minden történelemkönyvet módosítani kell idővel az új eredmények fényében. A magyar őstörténet kérdése pedig nem pusztán magyar belügy és főként nem érzelmi alapon történő választás kérdése, hanem egy nemzetközileg releváns tudományos kérdés.

- Hol találtak magyarokra utaló leleteket? Illetve hol van az a terület, ahol a korábbi feltételezések ellenére nincs ilyen?

- A honfoglalás kori leletekhez igen közeli párhuzamok váltak ismertté az elmúlt 6-8 évben immár nagyobb számban a Dnyeper folyó középső folyása mentén, melyet az etelközi szállásokkal azonosíthatunk. Ennek jelentősége az, hogy miközben egyértelműen kimutatható benne a dél-uráli eredet, akár konkrét, onnan származó tárgyakban is, világosan felismerhetőek már a honfoglalás kori anyagi műveltség gyökerei is. Ennek épp' az lehet a magyarázata, hogy viszonylag gyorsan kelhettünk át a területen, így nem volt idő jelentős kulturális átvételekre, s talán a magyar nyelv is ugyanezért maradhatott fenn. A Don és Donyec folyóknál, illetve a Kaukázus északi előterében ugyanakkor továbbra sincs ,,magyar gyanús" anyag. A szamarai Volga könyöknél, illetve Baskíria és a Dél-Urál térségében szintén ígéretes újabb leleteket ismerünk. Sajnos, ezek egy részét gyakran fémkeresős lelőhely- fosztogatók internetes oldalain találjuk... Ez korunk problémája, de az anyaggyűjtésből ma már ezeket sem hagyhatjuk ki.

- Hozna pár példát néhány szerencsés véletlenre? Úgy tudom, volt pár ilyen...

- Igen, például a meteoritról is híres Cseljabinszkban a múzeumi raktárból került elő egy 40 éve kiásott, de azóta sem publikált leletegyüttes, melyben az aranyozott, palmettás díszítésű lószerszámveretek kiemelkedőek. Szergej G. Botalov, egy nálunk is több alkalommal megfordult régész első pillantásra felismerte a magyar honfoglalás kori leletekkel való hasonlóságot. Rövidesen ennek nyomán került elő a szenzációs uelgi lelőhely, nagyon sok, a honfoglalók kultúrájával közeli párhuzamot mutató lelettel. Ez az egyik legnagyobb magyar vonatkozású felfedezés mostanában. Bár a sírok többsége még a föld alatt van, és a többségüket már a középkorban megbolygatták, kirabolták, egyértelmű, hogy sok itteni tárgy nagyon-nagyon hasonlít a X. századi Kárpát-medencei sírokban találtakhoz. Mivel ráadásul nagyjából egyidősek is velük, szintén a IX-X. századból valók, könnyen lehetnek a Volga-Urál térségében maradt keleti magyarok bizonyítékai is.
Az Uelgi lelőhely honfoglalás kori vonatkozású fémleletei

- Kutatásaik szerint mikorra tehető a honfoglalás? Mennyi időbe telt a vándorlás? Mi a helyzet a Vereckei- hágóval, a Volgán való átkeléssel? Mi indíthatta el egyáltalán a nyugat felé való megindulást?

- A legnehezebb választ adni a Volgán való átkelés okára - ez az egyik legnagyobb őstörténeti rejtély -, másodsorban pedig az időpontjára. Az előbbi esetében munkahipotézis szintjén mindenképpen valamilyen politikai-katonai kényszer hatására gyanakodhatunk, ismerve a térség kora középkori történetét. Talán nem tévedünk nagyot, ha ebben a Dél-Urál térségében a mai Kazahsztán területéről a VIII. század legvégén feltűnő besenyők hatását sejtjük. A magyarok egy részének IX. század közepi európai átköltözése nagy valószínűséggel egyből a Dnyeper vidékére irányult, és nehezen képzelhető el, hogy ez a Kazár Kaganátus ,,jóváhagyása" nélkül ment végbe. A honfoglalást, vagyis a kárpát-medencei megtelepedést pedig ma már nem egykét év eseményének, hanem egy néhány évtizedes folyamatnak tekintjük, nagyjából 860-907 között, természetesen továbbra is 895 körüli hangsúllyal. A Kárpátok hágói környékén ugyanakkor valóban nem találjuk régészeti nyomát a beköltözésnek, ezzel azonban csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy bár logikus feltevés, de régészetileg ez a kérdés még egy további kutatást, illetve magyarázatot igényel.

- Milyen vizsgálatoknak érdemes még alávetni a leleteket, ami akár 100 százalékban bizonyíthatóvá tenné a rövidebb vándorlást?

- A régészet legfontosabb alapja a pontos és részletes időrend. Ezt ma már a hagyományos, a stíluskritikai megközelítésű régészeti kronológiai módszerek mellett a radiokarbon kormeghatározás is segíti. A kettő kombinálásával sokkal biztosabbat mondhatunk a magyarok elődeivel kapcsolatba hozott uráli eredetű leletanyag kelet-európai feltűnésével kapcsolatban. Nem én találtam fel a spanyol viaszt: a keleti anyagot első kézből ismerő orosz és ukrán régészeti kutatás valójában mindig is a magyarok IX. századi európai feltűnésével számolt. Ez összhangban van egyébként az írott források adataival.
Magyar régészek tanulmányozzák az uráli középkori kerámiát

- Legközelebb mit terveznek, hol ásnak és milyen céllal?

- Idén nyáron szintén augusztusban tervezzük a 3. Orosz- Magyar Uráli Régészeti Expedíciót, mely két korábbi - Cseljabinszk, Perm - helyszín mellett két újabb ásatással és partnerintézménnyel bővül reményeink szerint, a szamarai és az izsevszki egyetemekkel.

- Mi a legnagyobb vágya az őstörténeti kutatásával kapcsolatban?

- Hogy egyszer minden részletet pontosan megtudjak! Addig is egy kusnarenkovói típusú kerámia előkerülése a Volgától nyugatra, vagy egy szubbotyici típusú emberábrázolásos övveret vagy csat felbukkanása a honfoglalás kori leletanyagban, nos ezek komoly örömmel töltenének el. Ha az etelközi és a honfoglalás-kori hagyaték embercsont anyagán megindult összehasonlító archaeogenetikai vizsgálatok esetleg biológiai értelemben vett rokoni kapcsolatokat mutatnak ki, akkor minden eldőlt és ennél nagyobb eredményt nem is tudnék elképzelni.

- Egerben nőtt fel, milyen emlékek kötik ehhez a városhoz? Itt is voltak ám a közelmúltban érdekes régészeti felfedezések...

- Az új egri, főként középkori régészeti eredményeket természetesen követem a neten. Egerben nőttem fel, az egri vár ,,testközelsége" és családi barátunk, Fodor László régész inspirációja döntő jelentőségű volt számomra. Őszintén szólva mindig is a történelem érdekelt és régésznek készültem a kezdetektől, máshoz nem is értettem soha, bár középiskolában egy ideig komolyan kacérkodtam a filozófiával. Ugyanakkor mindig is meghatározó emlék marad számomra egykori egri iskolám, a Lenkey János Általános Iskola és kiváló tanáraim. Hacsiné Barbócz Ildikó orosz szakkörön nekünk sütött pirogjainak íze és illata később gyakran eszembe jutott kint Moszkvában, vagy épp az Urál vidékén, amikor az eredeti változatokat kóstoltam. Természetesen azóta is az övé a legfinomabb...

NÉVJEGY:

Név: Türk Attila
Születési hely és idő: Eger, 1973.
Családi állapot: nős, egy gyermeke van
Iskolái: Piarista Gimnázium,
Kecskemét; Szegedi Tudományegyetem BTK, történelemtanári szak, régészet-magyar őstörténet Tudományos fokozat: PhD;
Disszertációja: A magyar őstörténet és a szaltovói régészeti kultúrkör
Munkahelye: Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK, Régészeti
Tanszék, adjunktus; MTA
BTK Magyar Őstörténeti Témacsoport tudományos főmunkatársa
Szakmai tagságok: Magyar Régész
Szövetség, alapító tag; Magyar Bizantinológiai Társaság,
International Committee of Finno-Ugric Congresses, magyar
elnökségi tag; MTA Köztestületi Tag
Díjak: Kristó Gyula-díjLink
 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
Címkék: emberábrázolásos, történelemtanári, archaeogenetikai, identitásunkhoz, tudományegyetem, előrelépésekről, bizantinológiai, vizsgálódásaink, valószínűséggel, anyaggyűjtésből, cseljabinszkban, kormeghatározás, bizonyíthatóvá, felismerhetőek, várakozásaimat, rendszerváltás, munkahipotézis, disszertációja, feltételezések, tanulmányozzák, gyanakodhatunk, összehasonlító, kombinálásával, stíluskritikai, azonosíthatunk, középiskolában, vizsgálatoknak, kusnarenkovói, beköltözésnek, megtelepedést, international, megközelítésű, eredményekről, megbolygatták, témacsoportot, természetesen, régészet hozhatja, magyar őstörténetben, egri származású, magyar történelem, érdeklődés mostanában, magyarság eredetének, történeti kutatások, utóbbi években, vizsgálódásaink szervezeti, kutatási területet, magyarok elődeinek, szenzáció fogalmát, keleti terepi, 1970-es években, történelem minden, magyar őstörténet, Türk Attila, Magyar Tudományos Akadémia, Magyar Őstörténeti Témacsoportot, Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészeti Tanszékén, Kárpát-medence, Lénárt Márton, Szergej, Kazár Kaganátus, Orosz- Magyar Uráli Régészeti Expedíciót, Fodor László, Lenkey János Általános Iskola, Hacsiné Barbócz Ildikó, Piarista Gimnázium, Szegedi Tudományegyetem BTK, Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK, Magyar Őstörténeti Témacsoport, Magyar Régész, Magyar Bizantinológiai Társaság, International Committee, Finno-Ugric Congresses, Köztestületi Tag, Kristó Gyula-díj,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
02.21. 23:12 Magyar állampolgár lett az amerikai Andrew Brunson tiszteletes
02.21. 22:52 Venezuelai válság - Az Egyesült Államokba akkreditált tizenegy venezuelai d...
02.21. 21:52 Női röplabda Extraliga - Jászberényben nyert az éllovas Vasas
02.21. 21:52 Jégkorong Erste Liga - Tízgólos meccset nyert a Debrecen
02.21. 21:51 Budapesti női tenisztorna - Nyolc között a címvédő
02.21. 21:42 Novák Katalin: a kanadai konzervatívok számára modell a magyar családpoliti...
02.21. 21:42 Iohannis kinevezte a szociáldemokraták miniszterjelöltjeit
02.21. 21:32 Brexit - Külkereskedelmi miniszter: nem készül el időben a szabadkereskedel...
02.21. 21:11 Pozsonyban és több szlovákiai városban is tüntetéseket tartottak a meggyilk...
02.21. 20:52 Továbbra is Kordás László a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke
Tudjátok ?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
Kívánhatok kellemes ünnepeket?
Szerintetek lesznek jó karácsonyi filmek a TV-ben?
még több kérdés
Blog Címkék
Jó éjszakát  Fájdalom  Sátán  Mit hiszünk Istenről?  Fantázia kép  Talál-e még hitet Jézus, ha e...  Ráérsz ? ? ?  Farsangi verses_zenés műsor  Égő ház - rendőrök mentették k...  Égő ház - rendőrök mentették k...  ooOoo  Egy ölelés...................  Nő levendulával  Egyedül  Jó éjt !  Cékla és a magas vérnyomás  Facebookon kaptam  Kezdd a hetet frissen  ooOoo  Szèp napot és hetet kíván...  Facebookon kaptam  Jézus segít, hogy kigyógyuljun...  Féligazság  Facebookon kaptam  ooOoo  Rózsa a kézben  Jó reggelt  Facebookon kaptam  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Biztos vagyok Isten szeretében  Rózsa a kézben  Kellemes délutánt  Egyikünk élete sem könnyű  Facebookon kaptam Krisztinától  Lévay László : Varázskalapban  Kassák Lajos: Tavaszi reményke...  Ne pazarold az idődet....  Sátán  Hóvirág  Png nő  xD  Fájdalom  Egyet se...  Egyedül  Az élet  Sátán  Zárd be az ajtót  Boldog Névnapot Nővéremnek! De...  Fájdalom  Mindenhol a sok virág - melyik...  Vár a mosolygós hajnal  Szép napot  Szabó M. Gita: MEZÍTLÁB AZ ÚT ...  Antibiotikumok a kertből  Vidám estét  Cékla és a magas vérnyomás  Nő virággal  Rózsa a kézben  Gyöngyvirág  Ráérsz ? ? ?  Vörös pandamaci pihi  Nő levendulával  Jó éjt !  Nincsen balzsam  Enneagram: A Hatos színezetű H...  Jó reggelt , szép napot  Nem fogom megvarrni a pólómat....  Facebookon kaptam  Fájdalom  Png nő  Fájdalom  Facebookon kaptam  Kellemes szép napot és hetet k...  Február 18.  Fantázia kép  Vörös pandamaci pihi  Szèp estét  Változnak az évszakok  Kék madárka  Felajánlás Szent Józsefnek  Derűs - szép jó reggelt kíváno...  Jó éjszakát  Png nő  Boldog Névnapot Nővéremnek! De...  Harmincéves a Magyar Máltai Sz...  Nincsen balzsam  Amikor eldöntöd, hogy............  Farsangi verses_zenés műsor  Facebookon kaptam  Mit hiszünk Istenről?  Pitbull  Darálós süti  Hattyúk  ooOoo  xD  Png kutya  Png nő  Fagyos lett a szívem  Aranyosi Ervin: Cicarádió  Február 18. 
Bejegyzés Címkék
régészet hozhatja, magyar őstörténetben, egri származású, magyar történelem, érdeklődés mostanában, magyarság eredetének, történeti kutatások, utóbbi években, vizsgálódásaink szervezeti, kutatási területet, magyarok elődeinek, szenzáció fogalmát, keleti terepi, 1970-es években, történelem minden, magyar őstörténet, nemzetközileg releváns, korábbi feltételezések, honfoglalás kori, etelközi szállásokkal, dél-uráli eredet, magyar nyelv, szamarai Volga, részét gyakran, múzeumi raktárból, magyar honfoglalás, szenzációs uelgi, honfoglalók kultúrájával, egyik legnagyobb, sírok többsége, föld alatt, középkorban megbolygatták, nyugat felé, legnehezebb választ, előbbi esetében, térség kora, kárpát-medencei megtelepedést, néhány évtizedes, további kutatást, rövidebb vándorlást, régészet legfontosabb, stíluskritikai megközelítésű, radiokarbon kormeghatározás, kettő kombinálásával, magyarok elődeivel, spanyol viaszt, keleti anyagot, írott források, uráli középkori, izsevszki egyetemekkel, legnagyobb vágya, őstörténeti kutatásával, kusnarenkovói típusú, szubbotyici típusú, honfoglalás-kori hagyaték, közelmúltban érdekes, történelem érdekelt, ideig komolyan, eredeti változatokat, szaltovói régészeti, emberábrázolásos, történelemtanári, archaeogenetikai, identitásunkhoz, tudományegyetem, előrelépésekről, bizantinológiai, vizsgálódásaink, valószínűséggel, anyaggyűjtésből, cseljabinszkban, kormeghatározás, bizonyíthatóvá, felismerhetőek, várakozásaimat, rendszerváltás, munkahipotézis, disszertációja, feltételezések, tanulmányozzák, gyanakodhatunk, összehasonlító, kombinálásával, stíluskritikai, azonosíthatunk, középiskolában, vizsgálatoknak, kusnarenkovói, beköltözésnek, megtelepedést, international, megközelítésű, eredményekről, megbolygatták, témacsoportot, természetesen, szempontjából, testközelsége, kapcsolatokat, műveltségének, , ,
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1451
  • e Hét: 13840
  • e Hónap: 41974
  • e Év: 88129
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.