Regisztráció  Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egy református lelkész megmentett egy ávóst, majd a bitófán
  2018-05-02 23:36:37, szerda
 
   
  Egy református lelkész megmentett egy ávóst, majd a bitófán végezte

Gulyás Lajost hiába kérlelték, nem menekült el, mivel biztos volt abban, hogy nem követett el olyan cselekményt, amely a Rákosi-korszak törvényeibe ütközött volna.

Miként azt a Magyar Távirati Iroda 1957. december 30-án hírül adta, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa kitüntetésben részesített huszonhárom egyházi személyiséget: ,,az ellenforradalom alatt a népi hatalom mellett tanúsított bátor helytállásukért, és az elmúlt egy év alatt szocializmust építő hazánk és népünk érdekében a békemozgalomban, valamint az állam és az egyház jó viszonyában kifejtett áldozatos munkásságukért".

Amíg ők ettek, ittak s trécseltek, a győri börtönben már többen készültek a december 31-ére forduló hajnalon megteendő végső útjukra. Köztük volt a 39 éves Gulyás Lajos, Levél község református lelkésze is, akit tanítónő feleségétől és három kisleányától ragadtak el 1957. február 5-én este a pufajkások. Nem hiszem, hogy az ünnepeltek, de kiváltképpen a református egyházfiak nem tudták volna, milyen sors vár december 31-én a lelkésztársukra. Mégsem tartották kötelességüknek, hogy Dobi István, az Elnöki Tanács Elnöke elé állva felajánlják kitüntetésüket lelkésztársuk, Gulyás Lajos életéért. Ki is volt ő?

1918. február 4-én született a nem sokkal később Szlovákiához csatolt Kisújfaluban. Az Érsekújvári Reál Gimnáziumban érettségizett 1937. június 27-én, s ezt követően csakhamar a Pápai Református Teológiai Akadémia hallgatója lett. 1942. május 18-án vette feleségül Puskás Gabriella tanítónőt, aki három lányt szült neki. Gyermekeik születésekor már Balatonszepezden éltek, ahol Gulyás Lajos segédlelkészként, a lelkészi oklevél megszerezése után pedig lelkészként szolgált. Innen került 1948. május 18-án - az áttelepítések során számos felvidéki és erdélyi református családdal gazdagodott - Levél községbe. Boldogan éltek ott annak ellenére is, hogy Gulyás Lajost ,,fekete bárányként" tartotta számon egyházának a kommunista hatalomnak behódolt felsőbbsége. Ez késztette Gulyás Lajost 1956-ban arra a lépésre, hogy miután szülőföldjének egyik egyházközségében megüresedett a lelkészi állás, s az ott élő gyülekezet őt akarta megválasztani lelkipásztorának, családjával áttelepüljön oda. 1956. október 23-án a szlovákiai rokonságánál tett látogatása során értesült arról, hogy Budapesten kitört a forradalom. 25-én este érkezett vissza Levélre, s amikor másnap is hírét vette a mosonmagyaróvári tömegmészárlásnak, oda sietett.

Ezen a napon csendes tüntetésre vonult ott a nép a tanácsház előtti térre. Miután valaki elszavalta a Nemzeti dalt, és elénekelték a Himnuszt, a békés szándékú felvonulók közül több százan a határőrlaktanya felé vették útjukat, hogy a ,,zöld ávósoknak" nevezett határőrökkel is tudassák, ők is egy jobb világ elé néznek. Odaérve azonban szűnni nem akaró sortűz fogadta őket, amelynek következtében száznál is többen vesztették életüket, s ennél is jóval többen szenvedtek életveszélyes és súlyos sérüléseket. E borzalmas mészárlás után a lőparancsot kiadó parancsnok és katonái - négy tiszt kivételével, akik a laktanyában maradtak - elmenekültek. Gulyás Lajos akkor érkezett a laktanya elé, amikor a felháborodott tömeg által elfogott négy tiszt közül két sebesültet beszállítottak a kórházba. A harmadikat feltették egy teherautóra, hogy kihallgatásra bevigyék a mosonmagyaróvári Tanácsházára. A negyedik, a nép által körbefogott Máté Lajos főhadnagy akkor már tudhatta, hogy élete veszélyben van. S hogy mégis életben maradt, azt Gulyás Lajosnak köszönhette, aki a saját testi épségét is kockára téve - senki sem ismerte fel benne a levéli református lelkészt, inkább őt is ,,zöldávósnak" vagy cinkosuknak nézték - mentette ki a lincshangulatban lévő tömegből, felsegítette a teherautóra, amelynek a sárhányójára állva vigyázott arra, hogy ez a tiszt is ép bőrrel érjen kihallgatásának színhelyére. Másnap került volna sor az ő kihallgatására is, de a reggeli zűrzavarban Máté Lajosnak sikerült megszöknie. Becsületére legyen mondva, nem maradt hálátlan élete megmentőjéhez. 1957. januárjában titokban meglátogatta, köszönetét fejezte ki, és figyelmeztette: tudomása van arról, hogy hamarosan jönnek érte is a pufajkások. Azt tanácsolta neki, még aznap vegye útját családjával együtt a Levéltől alig néhány kilométerre húzódó, a falubeliek által igen jól ismert nyugati határszakasz felé. Máté Lajos azt sem titkolta előtte, ha elfogják, hosszú börtönévek, vagy talán a legroszszabb, a halál vár rá.

Gulyás Lajost azonban hiába kérlelte, mivel ő annak biztos tudatában volt, hogy nem követett el olyan cselekményt a forradalom napjaiban, amely a Rákosi-korszak törvényeibe ütközött volna. Ezért nem állt szándékában elhagyni egyházi szolgálatának helyét, szeretett gyülekezetét. Pedig ekkor már éreznie kellett, hogy élete veszélyben forog, hiszen a pufajkások 1956. december 19-én házkutatást tartottak a lakásán, ahol azonban semmiféle bizonyítékot nem találtak, amely ellene szólt volna. 1957. február 5-én, a késő esti órákban azonban számára is kezdetét vette a keresztút, amikor elhurcolták az otthonából. Gulyásné a barátjukat, dr. Richter László ügyvédet kérte fel a letartóztatásba helyezett férjének védelmére. Az ügyvéd azzal nyugtatta az asszonyt, hogy mivel a férjével szembeni vádak nevetségesek, a mostani vészbíráskodás idején sem találhatja bűnösnek a bíróság. Dr. Grátz Endre, a Győrben lefolytatott hírhedett mosonmagyaróvári terrorper ügyésze azonban ezt másként látta. Amikor a győri városi tanácsház nagytermében tartott vádbeszédében a III. rendű Gulyás Lajoshoz ért, vádbeszédében ezt mondta róla:

,,Amikor Gulyás Lajos felett ítélkeznek, akkor a szétvert végrehajtó bizottságokra emlékeznek, a megnyitott határra, a határőrtisztek összefogóira, azokra, akik megtagadták a határőrtisztek megmentését, de gondoljanak a Hegyeshalomban kért segítségre, és arra, hogy ez az ember gyűlöli a népet, gyűlöli a szocializmust, és a rohadt régi világot akarta visszaállítani. Népünk sújtson le az árulóra, és halállal büntesse meg gaztetteiért!". A Győri Megyei Bíróság dr. Gyenes István tanácsa 1957. június 4-én öt társával egyetemben halálra ítélte Gulyás Lajost is.

A perbe fogott 12 vádlott sorsa most már attól függött, hogy a Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága kebelén belül működő Katonai Kollégium Különtanácsa miként dönt 1957. december 21-én - Sztálin születésnapján - tartott zárt fellebbezési tárgyalásán. Dr. Ledényi Ferenc hadbíró ezredes tanácsa eggyel megtoldotta a halálra ítéltek számát, melyet követően december 31-én hajnalban Gulyás Lajossal együtt Tihanyi Árpád győri tanár, Zsigmond Imre földműves és Kiss Antal fűtő élete is véget ért a Győri Megyei Bíróság udvarán.

A bíróság előtt megjelent Máté Lajos hiába hangoztatta, hogy kizárólag Gulyás Lajosnak köszönheti az életét. A bírákat ez az enyhítő körülmény éppúgy nem érdekelte, miként az sem, hogy egy ártatlan embert küldenek bitóra.

Özvegye és lányai is osztották a kivégzett vagy börtönbüntetéssel sújtott forradalmárok sorsát. A hatalom mindig és mindenütt utánuk nyújtotta csápjait. Gulyásné arra a sokszor és sokhelyütt feltett kérdésére: ,,Hová temették el az uramat?", soha nem kapott választ. Lányai is csak 1989-ben tudták meg, hogy a sopronkőhidai börtön közelében földelték el egy tömegsírba.

1990. április 17-én vehette csak kezdetét a sopronkőhidai 301-es parcellának elnevezett helyen az exhumálás. Gulyás Lajos földi maradványainak újratemetésére 1991. május 11-én került sor Levél községben, ahonnan 1957. február 5-én, egy nappal a 39. születésnapja után elhurcolták. Gulyás Lajos Győrött élő két lánya az államtól egy forintot sem kapott. Újratemetésére 1991. május 11-én került sor.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
Címkék: segédlelkészként, balatonszepezden, mosonmagyaróvári, lelkipásztorának, egyházközségében, lincshangulatban, lelkésztársukra, határőrlaktanya, békemozgalomban, helytállásukért, kötelességüknek, letartóztatásba, ellenforradalom, kihallgatásának, népköztársaság, kitüntetésüket, újratemetésére, maradványainak, kihallgatására, visszaállítani, figyelmeztette, szülőföldjének, beszállítottak, munkásságukért, hegyeshalomban, határőrtisztek, vészbíráskodás, születésnapján, szolgálatának, sopronkőhidai, következtében, személyiséget, érettségizett, lelkésztársuk, forradalmárok, születésnapja, református lelkész, bitófán végezte, ellenforradalom alatt, népi hatalom, győri börtönben, december 31-ére, református egyházfiak, lelkészi oklevél, áttelepítések során, kommunista hatalomnak, lelkészi állás, szlovákiai rokonságánál, mosonmagyaróvári tömegmészárlásnak, napon csendes, tanácsház előtti, békés szándékú, Gulyás Lajost, Magyar Távirati Iroda, Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa, Gulyás Lajos, Dobi István, Elnöki Tanács Elnöke, Érsekújvári Reál Gimnáziumban, Pápai Református Teológiai Akadémia, Puskás Gabriella, Máté Lajos, Gulyás Lajosnak, Máté Lajosnak, Richter László, Grátz Endre, Gulyás Lajoshoz, Amikor Gulyás Lajos, Győri Megyei Bíróság, Gyenes István, Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága, Katonai Kollégium Különtanácsa, Ledényi Ferenc, Gulyás Lajossal, Tihanyi Árpád, Zsigmond Imre, Kiss Antal, Gulyás Lajos Győrött,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
08.12. 16:52 Netajahu: Teljes tűzszünetet követelünk a Hamásztól
08.12. 16:52 Teljes útlezárás az M0-ás autóúton
08.12. 16:51 A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei
08.12. 16:21 Nyíltvízi úszó Eb - Rasovszky Kristóf uralta a fájdalmat
08.12. 16:05 Strandröplabda ob - Aranyérmes a Hajós, Stréli és a Lutter, Szombathelyi pá...
08.12. 15:37 Nyíltvízi úszó Eb - Rasovszky Kristóf 25 kilométeren is aranyérmes
08.12. 15:37 Lavrov: Moszkva a vele szemben barátságtalan országokkal is kész a kapcsola...
08.12. 15:26 Baleset miatt torlódik az M7-es forgalma Kőszárhegynél a főváros felé
08.12. 15:03 A tornász Balázs Krisztián ezüstérmes a junior Eb-n
08.12. 14:32 Öthatalmi egyezmény született a Kaszpi-tenger jogi státusáról
Tudjátok ?
Mi a megfejtés nr. 69 ?
Visszautasítanál-e 9 MILLIÁRD FORINT vagyonértékű ÖRÖKSÉGET, ha csak azt tudnád: nem teherm...
Hol lehet kapni kontyfésűt, ami a blogon van?
Szerinted hány kisvasútra lenne még szüksége Orbánisztánnak?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
még több kérdés
Blog Címkék
Száztíz év után lesz ismét euc...  Megújítom őket...  Nagy szerelem  Univerzumunk  Nyári éj  Szép estét kívánok mindenkinek...  A barátság  Márai Sándor: A gyertyák csonk...  Angyal szállt az éjszaka mellé...  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Jolie Taylor: ORSZÁGOM, SZÉP ...  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  A világ emberiségének maradéka...  Csodás estét kívánok!!!  Egyedül vagyok  Magyar zarándokok a Baltikumba...  Helló Augusztus!  Székely Miatyánk  Közeleg az este ...  Éjjeli farkasok  Film Meztelen mennyország /Tel...  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Amint valaki  Manyákné, Kati szép képe  2018. augusztus 13., hétfői N...  Szentmise 2018 aug. 12 Évközi...  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Képes idézetek  A "Vezérlő csodaszarvas" legen...  Jolie Taylor: ORSZÁGOM, SZÉP ...  Afrika 10 leglátogatottabb vár...  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Hideg őszibarackleves kávéhabb...  Viharokkal jön a hidegfront  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Hogy visszatérsz csak egy álom...  I János Pál pápa imája  Bogár Lilla: Álmomban sokszor....  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Jolie Taylor: ORSZÁGOM, SZÉP ...  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Kagylót szedő kisfiú  Szép estét  A csend gyógyító ereje  Tandari Éva - Légy hű !  Retro Godzilla forgatási képek...  Jelenleg nem vagyok elérhető..  Jolie Taylor: ORSZÁGOM, SZÉP ...  Mírjam barátnőmtől facebookon  Manyákné, Kati szép képe  Még élsz!  Márai Sándor: Ajándék  Az emberi Szív  2018. augusztus 13., hétfői N...  Szép estét kívánok mindenkinek...  A Felséges szentjeinek...  Kérünk téged Urunk...  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Szép estét kívánok mindenkinek...  Közeleg az este ...  Ha megfoghatnék egy szivárvány...  minden...  Viharokkal jön a hidegfront  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  A hajnal első fényei..  Jolie Taylor: ORSZÁGOM, SZÉP ...  Végképp-----Vilhelem Margareta  Gondolati vers...  Azt kívánom Neked  Hirth Éva - Megállok  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Dorosné Éva szép szerkesztései...  pár sor...  Szentmise 2018 aug. 12 Évközi...  Augusztus 13. Hétfő  Facebookon kaptam  Csillogó szívek  Barátság kis madara  Nagy szerelem  A hajnal első fényei..  Hétfő...  Ne szégyellj..  Közeleg az este ...  1 angyalt hoztam...  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Tóth Endre - OKOZZ ÖRÖMÖT  Jövendö napok  Facebookon kaptam  A hajnal első fényei..  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Hétfő...  Mírjam barátnőmtől facebookon  Augusztus 13. Jó reggelt!  Augusztus 13. Hétfő  Gondolati vers...  Képes idézetek 
Bejegyzés Címkék
református lelkész, bitófán végezte, ellenforradalom alatt, népi hatalom, győri börtönben, december 31-ére, református egyházfiak, lelkészi oklevél, áttelepítések során, kommunista hatalomnak, lelkészi állás, szlovákiai rokonságánál, mosonmagyaróvári tömegmészárlásnak, napon csendes, tanácsház előtti, békés szándékú, határőrlaktanya felé, jobb világ, lőparancsot kiadó, laktanyában maradtak, felháborodott tömeg, harmadikat feltették, mosonmagyaróvári Tanácsházára, saját testi, levéli református, lincshangulatban lévő, sárhányójára állva, reggeli zűrzavarban, falubeliek által, forradalom napjaiban, pufajkások 1956, késő esti, letartóztatásba helyezett, ügyvéd azzal, férjével szembeni, mostani vészbíráskodás, győri városi, szétvert végrehajtó, megnyitott határra, határőrtisztek összefogóira, határőrtisztek megmentését, ember gyűlöli, rohadt régi, perbe fogott, halálra ítéltek, bíróság előtt, enyhítő körülmény, ártatlan embert, kivégzett vagy, hatalom mindig, sopronkőhidai börtön, sopronkőhidai 301-es, segédlelkészként, balatonszepezden, mosonmagyaróvári, lelkipásztorának, egyházközségében, lincshangulatban, lelkésztársukra, határőrlaktanya, békemozgalomban, helytállásukért, kötelességüknek, letartóztatásba, ellenforradalom, kihallgatásának, népköztársaság, kitüntetésüket, újratemetésére, maradványainak, kihallgatására, visszaállítani, figyelmeztette, szülőföldjének, beszállítottak, munkásságukért, hegyeshalomban, határőrtisztek, vészbíráskodás, születésnapján, szolgálatának, sopronkőhidai, következtében, személyiséget, érettségizett, lelkésztársuk, forradalmárok, születésnapja, felháborodott, kihallgatásra, bizottságokra, életveszélyes, szocializmust, vádbeszédében, kitüntetésben, megválasztani, megmentőjéhez, , ,
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 36 db bejegyzés
e év: 956 db bejegyzés
Összes: 23897 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2391
  • e Hét: 18536
  • e Hónap: 62740
  • e Év: 1499334
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.