Regisztráció  Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Magyar játékszín – Földes Gábor, a színészek mártírja
  2018-07-03 23:27:53, kedd
 
   
  Ha feloldás, ha tragikus finálé...

Magyar játékszín - Földes Gábor, a színészek mártírja

Ablonczy László

Grátz Endre ügyész hazugságokból szőtt háromórás rágalomáriája nyomán 1957. június 4-én hat személyt ítéltek halálra Győrben. A vádirat Földes Gábor és társai címmel olyan személyek szövetkezését hazudta, akik nem ismerték egymást.

Földes Gábor a Kisfaludy Színház főrendezője volt. Június 5-én ,,Kovács Péter" jelzetű spicli (a Kisfaludy Színház ügyelője) jelentésében áll, hogy Kéry Edit színész közölte: ,,mindent megtesz azért, hogy mentse..., már többször járt Bpesten és nem kisebb emberekkel beszélt, mint Major Tamás, aki megígérte, hogy segít". (ÁBTL 3.1.2. M-14783) Valóban, Kéry Edit állhatatosan harcolt, de a belügy már őt is célba vette. Június 10-én a győri városházán, népes hallgatóság előtt Gyenes István bíró ellenforradalmi cselekményekre hivatkozva kihirdette Földes Gábor és társainak halálos ítéletét.

A főrendező mellett Tihanyi Árpád általános iskolai tanár, Gulyás Lajos református lelkész, Kiss Antal fűtő, Weintráger László segédmunkás, Cziffrik Lajos és Zsigmond Imre földműves szerepelt a vérbíróság listáján. Az ítélet délutánján Grátz és a színház rendezője, a Moszkvában tanult párttitkár, Giricz Mátyás az igazgatói irodában aláírta a Kéry elleni ,,tanúskodási" iratot. A színésznő ellen eljárást indítottak, és letartóztatták. Bizonyára azért is, hogy a fellebbezés folyamán ne tudja mozgósítani pesti kapcsolatait.

A Bizánc bemutatója

A színésztársadalom döbbenten fogadta a hírt, mert Földes Gábort főiskolai életéből, későbbi megnyilatkozásai és cikkei alapján hithű kommunistának ismerték. A belügyi levéltárban őrzött anyagok szerint Földes újpesti zsidó kocsmáros fia; származását szenvedte a háborúban, az új világban a színi akadémián, azonban a Horváth Árpád Kollégium lelkes vezéreként tündökölt. Olykor még tanáraival is harcot kezdett, például Hont Ferenccel, mondván: ,,nem törődött a diáksággal" (ÁBTL V. 1411876). 1949-ben végzett színészként, a Bányász Színház, majd a Honvéd Színház rövid életű tagsága után került Győrbe, ahol már rendezőként dolgozott.

Az időnek kedves darabok (Aranycsillag, Határszélen, Nem magánügy, Tűzkeresztség) mellett operetteket és a 48-as forradalmat idéző darabokat (A kőszívű ember fiai, Fáklyaláng) állított színre. Némelyik a vidéki színházak fővárosi szemléin is figyelmet érdemelt. A sztanyiszlavszkiji lélektani realizmust követte, példaképe Gellért Endre volt, aki a Nemzeti Színház kiváló előadásai mellett emberségével, szellemével áthatotta az egész magyar színjátszást. A XX. kongresszus Moszkvából szivárgó eseményei, melynek nyomán a Rajk-per hazug voltának kénytelen beismerése és a Petőfi Körben elhangzó előadások hírei megrázó és eszméltető fordulatot jelentettek Földes életében.

Az irodalmi és színházi világban szenzáció, amikor Földes 1956. szeptember 15-i évadnyitásra Herczeg Ferenc Bizáncát hirdette meg. Szerzője 94 évesen, 1954-ben elhunyt, művei 1945 után tilalmi listán szerepeltek. ,,Egy halálra ítélt nép" keserves víziójában íródott a Bizánc, ahogy Herczeg A gótikus ház című emlékiratában olvasható. A Nemzeti Színház 1904. április 22-én mutatta be, majd többször felújította. Európa állapotát érzékelve ma sincs időszerűbb darab.

A trianoni diktátumot követően, az 1921-es előadáshoz kötődve ébresztő reménységgel írta Harsányi Kálmán: ,,az alapjaiban megrohadt Bizánc összeomlásának festésében a mi katasztrófánk megsejtése vezette, s ma egyenesen szívünkben talál Giovanni mondása, mely másfél évtizeddel ezelőtt még csak mint valami mellékes aforizma suhant el fülünk mellett »Minden nemzet akkor hal meg, amikor megássa a maga sírját«." Soha addig, de 56 szeptemberében az országos lapok, Magyar Nemzet, Szabad Nép, Művelt Nép, Színház és Mozi kritikusai utaztak Győrbe, és tudósítottak a Bizánc bemutatójáról.

A rendezés gondossága mellett Konstantin császár alakítóját, a Nemzeti korábbi tagját, Kárpáthy Zoltánt dicsérték, akiről a legenda úgy szólt, hogy novemberben az uralkodó palástjában érkezett a határhoz, és a sorompónál ,,Utat Bizánc császárának!" felszólítással távozott az országból. Párizsig jutott, aztán hazatért, és a következő évtizedet átitta, hatalmas tehetségét felemésztve 46 évesen hunyt el.

A forradalom előtti hónapokban a győri közélet is ébredezett, Földes a népszerű Szigethy Attilával felélesztette a Nékoszból való kapcsolatát, a baráti körhöz tartozott Kéri József megyei főügyész, aki korábban Nagy Imre miniszterelnöki hivatalában titkárkodott. Amikor október 25-én a pesti események hatására Győrben is tüntető menet vonult a városháza elé, a színháziakat Földes vezette, s beszédében a fővárosi áldozatokat siratta, de higgadtságra figyelmeztette a győrieket.

A Talpra, magyar!-t szavalta, és a tömeg vele skandálta a refrént. A belügyi összefoglalóból tudjuk (ÁBTL V-3.1.9.-150369), hogy 26-án a színházban is megalakult az ideiglenes munkástanács. Ezen a napon Szigethy Attila, a városi, majd később a megyei forradalmi testület vezetője kérte Földest: menjen Mosonmagyaróvárra, hűtse a helyzetet, mert ott egyre erősödött a feszültség. Útközben már visszafordított egy fegyveres csapatot.
Horváth Teri, Földes Gábor (középen) és Inke László 1956. április 3-án az irodalmi és művészeti díjak
átadása után
Fotó: MTI-Tormai Andor


Szökés a városházáról

Kihallgatásán Földes így mesélte el a történteket: ,,Az óvári tanácsházára mentem, ahol a párttitkárral beszéltem, aki [...] kérésemre telefonált a laktanyába, hogy a győri tanács kezébe tegyék le a fegyvert. Ezután kimentem a laktanyába autóval, ahol a parancsnokot már nem találtam. Felszólítottam a vonalban felsorakozott katonákat, hogy tegyék le a fegyvert. Elmondtam azt is, hogy hiába fordultam az óvári helyőrséghez katonai erősítésért, ott nem volt már sem parancsnok, sem katona, a laktanyába betört a tömeg, és a győri fegyveresek teljes anarchiát teremtettek. Egy határőr tisztet súlyosan megvertek, egynek a védelmében engem is megvertek - ezt Szigethy láthatta is rajtam -, két határőrt pedig hazahoztam Győrbe... Elmondtam azt is, hogy ott lincselés tört ki, és egy határőr tisztet meglincseltek, hogy meghalt-e, azt én magam se tudom." (ÁBTL 3.1.9. V-145910)

A határőr meghalt, de ennek előtte Dudás sortűzparancsára több mint száz ártatlan halott és sok sebesült igazolta a bestiális eseményt. Az apokaliptikus elkeseredettségben Földest is ÁVH-snak vélték, ütlegelték, miközben életét kockáztatta, hogy a pogromból az ÁVH-s Vági Józsefet kimentse. Másnap a győri városházán őt is menekíteni kellett, mert egy zsidózó szélsőséges csoport Szigethytől követelte Földes eltávolítását a városi bizottmányból. A forradalom vezetője az asztalt verte, és védte társát: becsületes magyar ember! Földesnek szökve kellett elhagyni az épületet.

Amikor a szovjet tankok összezúzták a szabadságról szőtt álmait, közölte: a továbbiakban nem tekinti magát párttagnak. Járta az üzemeket, szónokolt a forradalom hűsége jegyében, a vagongyárban a Piros a vér a pesti utcán című verset mondta a munkásoknak. Néhány nappal november 4. után letartóztatták, de aztán Kéri József főügyész intézkedett, és távozhatott a rendőrségről.

A színházban olykor csaknem tettlegességre menően Giricz Mátyással viaskodott: a sztrájkolók mellé álljanak-e, vagy sem? És mivel nyisson a színház? Giricz A mosoly országával kezdett volna; Földes akarata erősebb volt: így a Bánk bánt próbálták Szilágy Alberttel társrendezésben, az évtizedes börtön után, Kiss Ferenccel a főszerepben. A december 12-i bemutatóra Gáti György igazgató karhatalmistákat hívott, akik felügyelték a közönséget.

Február 25-én a Vízkereszt főpróbájáról vitték el, majd 28-án kiengedték. Még megrendezhette Strozzi Játék és valóság című kétszemélyes darabját Kiss Ferenccel és Göndör Klárával (1957. március 8.), majd a Maupassant Gömböc-novellájából dramatizált Kocsma a határon című darabot vitte színre (április 16.). A sajtó éberen üzemelt: a Strozzi-játék április végén Pesten, a Bartók Teremben vendégeskedett, de az Esti Hírlap április 24-i számának előzetese már nem írta le Földes nevét.

Néhány napig Vág községben tartózkodott a nemrég elhunyt Jászai László színművész szüleinél, ők segítették volna, hogy átjusson a határon, de Földes ártatlanságának tudatában maradt, aztán 1957. április 30-án letartóztatták. Szigethy Attila már végzetes napokat élt a börtönben; május 17-i öngyilkossági kísérlete után, vélhetően Földesék halálos ítéletének hírével is terhelten, augusztus 12-én a második emeletről levetette magát.

A másodfokú ítéletre várva Földes édesapja és családja segítséget keresett; Major Tamást is kérték a bestiális terv megakadályozására. Földes a börtönből írta a feleségének: ,,Nehéz szerepemet, ha feloldás, ha tragikus finálé fejezi is be, teljesen megnyugodtam, az igazság fölényével fogom végigjátszani." A másodfokú tárgyalás előtt Gáti György és Giricz Mátyás, már érezvén súlyos, vétkes szerepüket, felkeresték a tárgyalást vezető Ledényi Ferenc hadbírót, mondván: ,,... a színház tagjai és pártszervezete, ismerve Földes Gábort, nem tartják indokoltnak a legsúlyosabb ítélet kiszabását, annál is inkább, mert az utóbbi időben olyan dokumentumok merültek fel, amelyek mellette szólnak." (ÁBTL 3.1.9. V-144506)

Út az akasztófáig

December 20-án Major rendezésében bemutatták Machiavelli Mandragóráját, 21-én zárt ülésen a Katonai Kollégium megerősítette a győri ítéletet. Machiavelli A fejedelem című munkáját Major kölcsönözte Kádárnak, aki 1957 júniusában köszönettel visszaküldte a Nemzeti igazgatójának. Major Kádárral is beszélt, aki közölte: ,,nem hibázhatnak" azzal, hogy beavatkoznak a törvénykezésbe. Aztán Major megszervezte a főtitkár és Szénási Géza legfőbb ügyész közti találkozót. Földes családja a Parlament kijáratánál várta a direktort a hírrel, de Major a hátsó kapun kiosont, menekült a rossz hír postásának szerepétől.

A Kegyelmi Tanács helyett az Elnöki Tanács döntött a fellebbezési kérvényekről. A január 10-i ülésen a 21 tagú testületből heten hiányoztak. Egy ideig kedvezően állt Földes ügye, aztán valaki (vélhetően Kristóf István titkár vagy Kiss Károly) ki-be járt, hozta az instrukciókat, és váratlanul drámaira fordult a helyzet. Kádár nem jelent meg az ülésen, de szinte bizonyos, hogy az ő utasítására hagyták jóvá Földes halálos ítéletét, amelyet január 15-én 4 óra 47 perckor Győrben hajtottak végre. Földes az akasztófa alatt a független Magyarországot éltette. Azon az estén a tragikus hírről értesülvén a Nemzeti kulisszái mögött Sinkovits Imre leköpte Major Tamást. Nem a direktort, hanem az MSZMP Központi Bizottságának tagját.

Vajon mi vezette a kádári megtorló gépezetet, hogy a kommunista színházi embert halálra ítélje? A főváros mellett Győr a forradalom központjává emelkedett, a munkásság egyik tekintélyes városa, tehát elrettentő példát, erőt kellett mutatni. További érv: 1957 júniusában az MSZMP pártértekezletén Kádár nyíltan beszélt: az átállt kommunistáknak, ahogy ő mondta: ,,az árulóknak" nincs bocsánat! Ezért hamis a kései állítás, hogy a népiek, Illyés, Tamási és mások elkerülték a börtönt, az urbánusok, Déry, Háy és mások nem.

Kádárék fontos szempontja volt a forradalmárrá lett kommunisták büntetése. Kérdés továbbá: miért kellett Földes Gábort és társait az akasztófáig hajszolni? Tekintsünk a hat mártír foglalkozására: népfrontos család a magyar társadalom változatos színeiben.

Illyés Gyula egy 59-es naplójegyzete szerint Kodály így beszélt Grátzról: ,,Összehivatta a bírákat és jogászokat, ügyvédeket, nagy bemutatkozó beszédet mondott [Győrben]. Ő az ország legfiatalabb ügyésze, elképzelhetik, milyen bizalmat élvez a Párt részéről. A Pártra hivatkozva követelt egyre több és több halálos ítéletet. Földest a rendezőt is ő juttatta bitófára. Mindenkit fenyegetett. De egyre többet beszéltek a visszaéléseiről is.

Pénzt és szeretkezést zsarolt a foglyoktól. Az ügyészek és az ügyvédek nyomozni kezdtek, adatokat gyűjtöttek ellene, s hogy leleplezzék beugratták egy vesztegetésbe." Hogy Kodály története meseszerű, miszerint Grátz letartóztatása közben öngyilkos lett, arról Békés Márton írásából értesülhettünk (Látószög, 2017. augusztus 29.). Grátz vérügyészből Gelka- és Keravill-kalandjai után szoláriumos herceggé nemesedett. Ma is boldogan él, és meg nem halt.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
Címkék: karhatalmistákat, sortűzparancsára, pártértekezletén, megnyilatkozásai, miniszterelnöki, társrendezésben, összefoglalóból, visszafordított, ellenforradalmi, visszaéléseiről, ártatlanságának, kommunistáknak, cselekményekre, törvénykezésbe, összeomlásának, letartóztatták, magyarországot, letartóztatása, foglalkozására, felszólítással, figyelmeztette, felszólítottam, tettlegességre, szeptemberében, megrendezhette, értesülhettünk, vendégeskedett, pártszervezete, bizottságának, kihallgatásán, emlékiratában, párttitkárral, öngyilkossági, igazgatójának, felélesztette, kommunistának, színészek mártírja, vádirat Földes, győri városházán, főrendező mellett, vérbíróság listáján, ítélet délutánján, színház rendezője, igazgatói irodában, színésznő ellen, fellebbezés folyamán, színésztársadalom döbbenten, belügyi levéltárban, színi akadémián, időnek kedves, 48-as forradalmat, kőszívű ember, Földes Gábor, Ablonczy László, Grátz Endre, Kisfaludy Színház, Kovács Péter”, Kéry Edit, Major Tamás, Gyenes István, Tihanyi Árpád, Gulyás Lajos, Kiss Antal, Weintráger László, Cziffrik Lajos, Zsigmond Imre, Giricz Mátyás, Földes Gábort, Horváth Árpád Kollégium, Hont Ferenccel, ÁBTL, Bányász Színház, Honvéd Színház, Gellért Endre, Nemzeti Színház, Petőfi Körben, Herczeg Ferenc Bizáncát, Herczeg, Harsányi Kálmán, Magyar Nemzet, Szabad Nép, Művelt Nép, Kárpáthy Zoltánt, Utat Bizánc, Szigethy Attilával, Kéri József, Nagy Imre, ÁBTL V-3, Szigethy Attila, Horváth Teri, Inke László, Tormai Andor, Kihallgatásán Földes, ÁVH-s Vági Józsefet, Giricz Mátyással, Giricz, Szilágy Alberttel, Kiss Ferenccel, Gáti György, Strozzi Játék, Göndör Klárával, Maupassant Gömböc-novellájából, Bartók Teremben, Esti Hírlap, Jászai László, Major Tamást, Ledényi Ferenc, Machiavelli Mandragóráját, Katonai Kollégium, Machiavelli, Major Kádárral, Aztán Major, Szénási Géza, Kegyelmi Tanács, Elnöki Tanács, Kristóf István, Kiss Károly, Sinkovits Imre, MSZMP Központi Bizottságának, Illyés Gyula, Hogy Kodály, Békés Márton,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
09.22. 13:33 Fülöp Attila: jövőre félmilliárd forinttal támogatják a roma szakkollégiumi...
09.22. 13:33 A Nébih élménypedagógiai programjaival bővült a Minipolisz gyermekváros
09.22. 13:23 Rendhagyó hangversennyel kezdődik a Liszt Ferenc Kamarazenekar zeneakadémia...
09.22. 13:13 Női kézilabda NB I - Mariama Signaté távozott Érdről
09.22. 13:03 Halálos baleset történt a Vas megyei Zsédeny közelében
09.22. 13:03 Asztalitenisz Eb - Póta egyesben kiesett
09.22. 13:03 Egy ukrán nacionalista weboldalra feltették magyar állampolgársággal rendel...
09.22. 12:53 A Párbeszéd szigorítaná az európai légszennyezettségi normákat
09.22. 12:53 Kövér: nem hagyhatjuk, hogy a társadalom erkölcsi többségét felmorzsolják
09.22. 12:43 Folytatódik a Bach orgonaműveit bemutató sorozat
Tudjátok ?
Mi a megfejtés nr. 74 ?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
még több kérdés
Blog Címkék
Ministránsaink imája  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Egy misztikus barátság szövődö...  Isten neve  Margaretta  Természetben  Facebookon kaptam  Csak egy napra  Ragyogás  Ministránsaink imája  Aranyosi Ervin: Mosolygósan...  Ma ablakcsere  Love !  L.Messi triplázott a B.L. rang...  Ha be akarsz pillantani  Szeptember 18-án, kedden Püspö...  Mit és hogyan jelképez az adve...  Zarándoklat Szent Charbel, mar...  Szép rózsa !  Viziló  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Figyelő macska  Aranyosi Ervin: Ne add fel!  Heti útravaló  Emlékezés  A rózsa  Isten neve  Kovács Bettina: Négy évszak  Isten neve  Facebookon kaptam  Szerelem hinta  Angyalok  Egy misztikus barátság szövődö...  Ünnepi szentmise 09.20 17 órak...  A szívből nyiló virág !  Isten neve  Csak egy napra  Keresek valakit !  Margaretta  A mandula jótékony hatása  Kereszt  Isten neve  Ismét hatalmas sikert aratott ...  A pápa üzenetet küldött a zsid...  16. keresztút Pio atya gondola...  Facebookon kaptam  Emlékezés  1.1. Az Őszödi Beszéd és a pol...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Érdekesség  Szent László-szobrot állította...  Mai harmónia kártyám  Vízesés  Cserhát Művész Kör Turai feszt...  Érdekesség  A mandula jótékony hatása  Éjjel kettőkor  Keresek valakit !  Isten neve  Facebookon kaptam  Szép őszi napokat  Facebookon kaptam  Emlékezés  Szülő  Minden egyes út  Érdekesség  Mné, Kati szerkesztése - ősz  A te viharod  Heti útravaló  Csak ittas.  Szent László-szobrot állította...  Éjjel kettőkor  A hang  Fonalak  Erdőben  Facebookon kaptam  A rózsa  Csőd  Mit és hogyan jelképez az adve...  Emlékezés  Szeptember 18-án, kedden Püspö...  Margaretta  Szép pillangó  Copertinói Szent József, a rep...  Köszönöm neked  Íjjász  Egyház  Ünnepi szentmise 09.20 17 órak...  Isten neve  A táltoskirály tanítása  1.2. Az Őszödi Beszéd és a pol...  Facebookon kaptam  Nincs türelmem  Facebookon kaptam  Mit és hogyan jelképez az adve...  Ha be akarsz pillantani  Krisztina barátnőmtől a facebo...  Nyugalom napja 
Bejegyzés Címkék
színészek mártírja, vádirat Földes, győri városházán, főrendező mellett, vérbíróság listáján, ítélet délutánján, színház rendezője, igazgatói irodában, színésznő ellen, fellebbezés folyamán, színésztársadalom döbbenten, belügyi levéltárban, színi akadémián, időnek kedves, 48-as forradalmat, kőszívű ember, vidéki színházak, egész magyar, halálra ítélt, trianoni diktátumot, 1921-es előadáshoz, alapjaiban megrohadt, maga sírját&#171, országos lapok, rendezés gondossága, uralkodó palástjában, sorompónál &#8222, következő évtizedet, forradalom előtti, győri közélet, népszerű Szigethy, baráti körhöz, pesti események, színháziakat Földes, fővárosi áldozatokat, tömeg vele, belügyi összefoglalóból, ideiglenes munkástanács, napon Szigethy, megyei forradalmi, fegyveres csapatot, óvári tanácsházára, párttitkárral beszéltem, győri tanács, laktanyába autóval, vonalban felsorakozott, óvári helyőrséghez, laktanyába betört, győri fegyveresek, határőr tisztet, védelmében engem, határőr meghalt, bestiális eseményt, zsidózó szélsőséges, városi bizottmányból, forradalom vezetője, asztalt verte, szovjet tankok, szabadságról szőtt, forradalom hűsége, pesti utcán, színházban olykor, sztrájkolók mellé, mosoly országával, évtizedes börtön, december 12-i, határon című, sajtó éberen, nemrég elhunyt, második emeletről, másodfokú ítéletre, bestiális terv, börtönből írta, igazság fölényével, másodfokú tárgyalás, tárgyalást vezető, színház tagjai, legsúlyosabb ítélet, utóbbi időben, győri ítéletet, fejedelem című, hátsó kapun, fellebbezési kérvényekről, január 10-i, ideig kedvezően, akasztófa alatt, független Magyarországot, tragikus hírről, kádári megtorló, kommunista színházi, főváros mellett, forradalom központjává, munkásság egyik, átállt kommunistáknak, kései állítás, forradalmárrá lett, akasztófáig hajszolni, magyar társadalom, 59-es naplójegyzete, ország legfiatalabb, ügyvédek nyomozni, , ,
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 96 db bejegyzés
e év: 1121 db bejegyzés
Összes: 24062 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2421
  • e Hét: 27685
  • e Hónap: 108431
  • e Év: 1699412
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.