Regisztráció  Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Amikor Amerika lő le egy utasszállítót
  2018-07-05 22:54:24, csütörtök
 
   
  Csak hogy lássuk, mi történik, amikor Amerika lő le egy utasszállítót: hazudozás éveken át és a parancsnok kitüntetése

1988. július 3-ának délelőttjén egy Airbus A300-as utasszállító gép szállt fel Bandar i-Abbasz repülőteréről. Az Iranian Air 655-ös járata csaknem félórás késéssel indult, de senki nem aggódott emiatt, ugyanis alig 28 perces repülés állt előtte a Perzsa-öböl túloldalán fekvő Dubajig. A veterán - csaknem 7000 repült órával rendelkező - kapitány, Mohsen Rezaian a tenger elérve kanyarodott rá a 40 kilométer széles Hormuzi-szoroson keresztül vezető légifolyosóra, és itt állította be válaszjeladóját, amely az érdeklődő lokátorok felé sugározza a gép egyedi azonosítókódját. A gép még emelkedőben volt, amikor robbanás rázta meg: a törzs azonnal darabokra szakadt, és a darabjai - a fedélzetén utazó 274 utassal és 16 fős legénységgel együtt - a tengerbe zuhantak.

Néhány kilométerre a katasztrófától a polgári hajózás nyugalmára ügyelő amerikai USS Vincennes rakétás cirkáló legénysége elégedetten konstatálta, hogy jól vizsgázott a frissen felszerelt Aegis integrált légvédelmi rendszer a rádióhívásokra fittyet hányó, fenyegető röppályán repülő F-14 Tomcat vadászbombázó ellen (melyekkel egyébként az USA még pont Pahlavi sah bukása előtt szerelte fel az iráni légierőt). Az elégedettségérzet azonnal tovatűnt, amikor percekkel később izzani kezdtek a rádiófrekvenciák, kétségbeesett fárszi és angol nyelvű felhívások sürgettek minden hajót, hogy azonnal siessen a Hengam-szigettől délre fekvő vizekre, mert felrobbant az Iranian Air 655 polgári utasszállító gépe.

Bálnát küldtek, hogy a delfinekkel fogócskázzon

A Vincennes annak az amerikai köteléknek volt a része, melyet azért vezényeltek az Öbölbe, hogy megóvják a kereskedelmi hajózást az elmúlt fél évszázad legvéresebb közel-keleti konfliktusa, az iraki-iráni háború mellékhatásaitól. Szaddám és Komeini rezsimjei ugyanis, miután a háború negyedik évében kölcsönösen kifogytak a konvencionális csatatéri eszközökből, elkezdték egymás tankereit támadni - részben az ellenség olajbevételeitől való megfosztása, részben a nemzetközi reakciók kiprovokálása céljából. Ekkoriban az egész globális gazdaságot az alig 40 kilométer széles Hormuzi-szoroson keresztül szállított olaj fűtötte. Különösen az Egyesült Államokat érintette kellemetlenül a tankerháború, mivel az USA olajimport-függősége pont ezekben az években szökött a magasba: 1985-ben a hazai fogyasztás 26 százalékát, míg 1989-ben már a 47 százalékát fedezték külföldről (nagyrészt Szaúd-Arábiából, Kuvaitból és Irakból).

Amerika ezért 1987-től egymás után hajtotta végre a neki szállító iraki és kuvaiti tankereket támadó - főleg gyors rakétavető naszádokkal operáló - iráni flotta elleni akcióit. Közben bizarr módon mégsem Irántól, hanem (akkori) szövetségesétől, Szaddám Huszeintől szenvedte el legsúlyosabb csapását, amikor 1987-ben a USS Stark fregattra iraki gépek téves azonosítás miatt légicsapást mértek. A hajón 37 tengerész meghalt, 21 megsérült.

A polgári légiközlekedés a háború által érintett területeket leszámítva egészen addig háborítatlanul zajlott, azonban a vízfelszínen egymást érték a kisebb összecsapások, az amerikai egységekkel való kergetőzések. A Vincennes július elején épp egy pakisztáni szállítóhajót zaklató iráni köteléket üldözött a flottában meglehetősen agresszív parancsnok hírében álló William C. Rogers kapitány parancsnoksága alatt, kiváltva Omán tiltakozását a királyság felségvizeinek megsértése miatt. A 173 méter hosszú, csaknem 10 ezer tonna vízkiszorítású cirkáló kapitánynak nem volt ínyére az iráni naszádok csipkelődése, és bár azoknak eszük ágában sem állt harcba bocsátkozni a csúcstechnológiát képviselő hadihajóval, a felsőbb utasítás ellenére is követte őket észak - azaz az iráni partok - felé. Itt észlelték a lokátorok a part felől érkező 655-ös járatot, és itt adta ki Rogers kapitány a végzetesnek bizonyuló tűzparancsot.

Nem vettek tudomást a baljós okokról

A 655-ös járat lelövése az év egyik legnagyobb vihart kavaró nemzetközi eseménye volt. Sokáig ez számított minden idők leggyilkosabb, civil repülő elleni támadásának; a szomorú rekordot csak 2014-ben múlta felül az állítólag oroszpárti szakadárok által Kelet-Ukrajna felett lelőtt Malaysia Airlines 17-es járata a maga 298 áldozatával. De az irániakon kívül pakisztáni, arab, indiai, sőt, jugoszláv és olasz áldozatokkal járó katasztrófa nem csak méretei, hanem megítélése, a történtek tálalása miatt vált viharos politikai botránnyá.

Az Egyesült Államokkal szemben ellenséges iráni síita teokrácia szándékos atrocitásnak minősítette az esetet, az USA viszont sajnálatos balesetnek. Washingtonban azzal védekeztek, hogy az utasszállítót összekeverték egy F-14-es vadászbombázóval, ráadásul a gép a Bandar i-Abbaszban található katonai légibázis felől érkezett, és süllyedéséből azt a következtetést vonhatták le, hogy támadó manőverbe kezdett, a cirkáló közben heves csatában állt iráni ágyúnaszádokkal, hétszer próbáltak vele kapcsolatba kerülni a katonai vészfrekvencián, háromszor pedig a polgári vészfrekvencián keresztül, de nem érkezett válasz.

Csakhogy részben az amerikai sajtó vizsgálódásainak köszönhetően, részben pedig iráni és magának az amerikai haditengerészet vizsgálatának hatására ez a magyarázat egyre kevésbé tűnt meggyőzőnek. Kiderült ugyanis, hogy a Vincennes a kapitány állítása ellenére iráni vizeken hajózott, semmilyen harci tevékenységben nem vett részt, a kísérőhajók és a cirkáló műszerei is egy emelkedő röppályán közeledő repülőt érzékeltek (amiből nehezen lehet támadó szándékra következtetni), a vészfrekvenciákon való próbálkozások egy része azért nem ért célt, mert az iráni Airbus rádió adó-vevője nem fogta a katonai frekvenciát, ráadásul a gép személyzete a pontatlanul megadott sebességadatok miatt azt hitte, hogy az ,,azonosítatlan iráni gép" megjelölés egy környéken járőröző P-3-as Orion légtérfigyelő gépre vonatkozott.

Nyilvánvalóvá vált, hogy William C. Rogers kapitány súlyos hibát vétett.

A hajó hídján 18 ember tartózkodott a tűzparancs kiadásának pillanatában, és az óvatosságra intő jelek ellenére senki nem próbált ellenszegülni vagy halogatni. Ezt a vizsgálat olyan kollektív pszichózisnak tudta be, mely az ellenséges közegben való tevékenykedés, az iráni naszádok állandó fenyegetése miatt kizárta a nyilvánvaló bizonyítékot is. Ennél a jelenségnél csak egy árnyalattal kevésbé aggasztó az amerikai tengerészet HR-je, amely képes bevetni a "se nem háború, se nem béke" trükkös helyzetének kezelésére legalkalmatlanabb emberét, akinek hajóját harciassága miatt (igen, az épp akkor bemutatott Robotzsarura és a Vincennes fegyverrendszerének automatizáltságára utalva) Robo-Cruiser-nek, vagyis Robocirkálónak nevezték kollégái.

Milliós kártérítés egy el nem ismert hiábért

Persze ezek a következtetések csak lassan csordogáltak, és sem Rogers kapitány, sem parancsnoki törzse nem ütötte meg a bokáját az incidens miatt. Sőt, a misszió 1989 májusi lezárását követően parancsnoki tevékenységéért megkapta a Legion of Merit érdemrendet.

A washingtoni magyarázatoknak azonban a kezdetektől fogva rossz ízt kölcsönzött a tény, hogy még elevenen élt a tudatban az 1983-as katasztrófa, amikor szovjet vadászgépek a Szahalin-sziget felett lelőttek egy navigációs hiba miatt eltévedt dél-koreai Boeing-747-est. Az amerikai sajtó általában gyilkos gonosztettként mutatta be az incidenst, de közben a 655-ös járat tragédiájával kapcsolatban évekig, évtizedekig meghatározó volt a baleset-narratíva. A nemzetközi közvéleményben ráadásul a felelősség elhárítása összekapcsolódott az akkor még csak Reagan alelnökeként tevékenykedő George H. Bush személyével, aki a republikánus elnökjelöltségre hajtva - még a katasztrófa előtt - számtalanszor leszögezte, hogy soha nem kér bocsánatot amiatt, amit Amerika tesz. Pedig amellett, hogy az USA valóban soha nem kért bocsánatot, szép csöndben mégis megtörtént az áldozatok kompenzációja. Az Egyesült Államok 1996-ban a Nemzetközi Döntőbíróságon beleegyezett, hogy fejenként 213 ezer dolláros kártérítést fizet az áldozatok hozzátartozóinak - a felelősség említését gondosan elkerülő határozat alapján.

Az iráni közvéleményben azonban a 655-ös járat tragédiája ekkorra már egyszerű kompenzációvel kitörölhetetlen sebeket ejtett. Teherán persze maga is igyekezett a legtöbbet kihozni mind magából a ,,mészárlásból", mind az amerikai sunnyogásból az emlékbélyeg kibocsátásától az ENSZ-határozaton keresztül a bosszúval fenyegetésig. Utóbbi olyan hitelesre sikerült, hogy amikor néhány hónappal később Lockerbie felett felrobbant a PanAm 103-as járata, sokan Teherán kezét látták a bombát rejtő kazettás magnó felcsempészésében, és csak később derült ki, hogy Tripoliban kell keresni a felelőst.

Harminc év alatt a nyugati közvéleményben a 655-ös járat emlékét elmosta az idő - pontosabban egy sor sokkoló terrortámadás a lockerbie-i merénylettől a szeptember 11-én át a Bataclanban történt mészárlásig. Azonban Iránban a mai napig elevenen él a tragédia emléke, a Bandar i-Abbasz-Dubaj járat száma a mai napig a 655-ös. A tragédiát természetesen akkor szokták legerőteljesebben Washington szemére vetni, amikor az USA valamelyik elnöke ráhelyezi Iránt a gonosz tengelyére, vagy pedig a ,,vérontás és a káosz" ügynökének nevezi.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
Címkék: vizsgálódásainak, elnökjelöltségre, vadászbombázóval, mellékhatásaitól, hozzátartozóinak, rádiófrekvenciák, olajbevételeitől, szövetségesétől, vészfrekvencián, ágyúnaszádokkal, kitörölhetetlen, azonosítókódját, haditengerészet, magyarázatoknak, következtetések, tevékenységéért, válaszjeladóját, közvéleményben, következtetést, konvencionális, légiközlekedés, kibocsátásától, háborítatlanul, robocirkálónak, vízkiszorítású, rádióhívásokra, gonosztettként, felségvizeinek, katasztrófától, sebességadatok, parancsnoksága, kompenzációvel, tevékenységben, döntőbíróságon, nyilvánvalóvá, kompenzációja, parancsnok kitüntetése, veterán –, tenger elérve, érdeklődő lokátorok, törzs azonnal, darabjai –, fedélzetén utazó, tengerbe zuhantak, polgári hajózás, frissen felszerelt, rádióhívásokra fittyet, iráni légierőt, elégedettségérzet azonnal, delfinekkel fogócskázzon, amerikai köteléknek, kereskedelmi hajózást, Amikor Amerika, Airbus A300-as, Iranian Air, Mohsen Rezaian, F-14 Tomcat, Egyesült Államokat, Szaddám Huszeintől, William, Malaysia Airlines, Egyesült Államokkal, P-3-as Orion, George, Egyesült Államok, Nemzetközi Döntőbíróságon, Azonban Iránban,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
07.03. 11:03 Először ültetettek be rekeszizom-pacemakert Magyarországon
07.03. 11:03 KSH: áprilisban 517 millió euró volt a külkereskedelmi többlet
07.03. 10:43 Csaló adománygyűjtőket fogtak el Budapesten
07.03. 10:43 Jelentősen erősödött a forint a főbb devizákhoz képest délelőtt
07.03. 10:38 Rekordmagas az amerikai cégek adóssága
07.03. 10:16 A spanyol munkanélküliség 2,8 százalékkal csökkent júniusban
07.03. 10:16 Égett egy üzemcsarnok Pomázon
07.03. 10:05 Megkezdi az ÁSZ a Fidesz és a KDNP 2016-2017-es gazdálkodásának ütemezett e...
07.03. 10:02 KSH: 7,2 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom májusban
07.03. 10:01 Illegális bevándorlás - Századvég: szigorítják a német migrációs politikát
Tudjátok ?
Ha otthon szeretnék csapolt sört inni, akkor miket kellene beszereznem?
Mitől macska a macskaköves utca?
A demokráciában nem kéne-e megtiltani, hogy valaki a saját kérdésére válaszoljon?
Mi lehet ennek a járműnek a neve?
Mi a megoldás a Facebook-kal kapcsolatos alábbi kérdésre?
még több kérdés
Blog Címkék
Wass Albert: Mire a fák megnőn...  Vers  Nagy kérdés...  A voltról igen, a leszről nem  Szép gondolatok...  Kaffka Margit  Ha tündér lehetnék  Ha hajóm egykor kikötőbe  Hogy képessé tegyen rá, hogy h...  Frászt Luiza: Síró szellő . . ...  Fatimai szűzanya ....  Döntöttek a madridiak: őt akar...  A körömvirágról  Pablo Neruda: Egy himnusz az é...  Napi áhítat- Az imádság és a b...  Müller Péter : A házasságban h...  Ihász-Kovács Éva: Üzenet  VÁRNAI ZSENI: Most este van.....  Vígh Lilla: Néha….  Csaba testvér üzenete a gyerek...  Életünk legnagyobb kalandja  Keresztény vers – Ügyelj...  Keresztény vers- KRISZTUSI SZA...  Ha tündér lehetnék  Szuhanics Albert - Angyal az...  Ametist - Jó reggelt!  Szomorú szonett...  Te is figyeled?  Film Perlasca: Egy igaz ember...  Beismerték !!! Csökkenhet a f...  Wass Albert:Találkozás  Megigazulás  Szécsi Margit  Érdemes megtanulni a receptet!  Imre Flóra  Megelégedettség  Vers  Ő legalább nyaral  Napi áhítat- Az imádság és a b...  Rusznák Sándor  Levél 7.14  Döntöttek a madridiak: őt akar...  Ő legalább nyaral  Tél  Keresztény vers- Misszió mezőn...  Wass Albert: Nem haragszom....  Nagy kérdés...  Nyári kép  Tárt kapuval  Hibátlan játékkal V.B. döntős ...  Úton  Nem-De  Reviczky Krisztina  Te is figyeled?  Gergely Ágnes  Lellisi Szent Kamill áldozópap  Vers  Kellemes hétvégét!  Egyszer fent, egyszer lent  Csak a lélek, amely ég  Jó reggelt,gondtalan szép napo...  Szalay Mihály: Nehéz úton.  Ludi Delfino  Szuhanics Albert - Angyal az...  Molnár Kálmán: Megyünk.  A kereszténység  Megigazítás  Megelégedettség  Kívánok  Vers  Szuhanics Albert - Angyal az...  ÁLMOS kicsi MADÁRSEREG...  Png nő  Álljunk ellen a halandóságnak  Havas Éva - Jó reggelt!  Wass Albert: Mire a fák megnőn...  Csaba testvér üzenete a gyerek...  Aki kicsiben hű arra sokat bíz...  Megigazítás  Megigazulás  Nyári kép  Lélek-társak  Jó reggelt! Szép napot!  Gyümölcsfa a nyárban.  Rusznák Sándor  A kereszténység  Tóth Sándor: HIMNUSZ SZENT KAM...  18 világhírű ember, akinek az ...  Szép gondolatok...  Kamilliánus rend - katolikus o...  Hibátlan játékkal V.B. döntős ...  Farkas Éva - Altató  RockOfGibraltar  Facebookon kaptam  Szép Ernő - TÖRŐDJ VELEM  jJó éjszakát,szép álmokat!  Lelki ébredés  Reviczky Krisztina  Wass Albert: Mire a fák megnőn...  Beismerték !!! Csökkenhet a f... 
Bejegyzés Címkék
parancsnok kitüntetése, veterán &#8211, tenger elérve, érdeklődő lokátorok, törzs azonnal, darabjai &#8211, fedélzetén utazó, tengerbe zuhantak, polgári hajózás, frissen felszerelt, rádióhívásokra fittyet, iráni légierőt, elégedettségérzet azonnal, delfinekkel fogócskázzon, amerikai köteléknek, kereskedelmi hajózást, iraki-iráni háború, háború negyedik, konvencionális csatatéri, ellenség olajbevételeitől, nemzetközi reakciók, egész globális, években szökött, hazai fogyasztás, neki szállító, polgári légiközlekedés, háború által, vízfelszínen egymást, kisebb összecsapások, amerikai egységekkel, pakisztáni szállítóhajót, flottában meglehetősen, királyság felségvizeinek, iráni naszádok, csúcstechnológiát képviselő, felsőbb utasítás, iráni partok, part felől, végzetesnek bizonyuló, baljós okokról, 655-ös járat, szomorú rekordot, állítólag oroszpárti, irániakon kívül, történtek tálalása, utasszállítót összekeverték, következtetést vonhatták, cirkáló közben, katonai vészfrekvencián, polgári vészfrekvencián, amerikai sajtó, amerikai haditengerészet, magyarázat egyre, kapitány állítása, cirkáló műszerei, emelkedő röppályán, vészfrekvenciákon való, része azért, iráni Airbus, katonai frekvenciát, pontatlanul megadott, környéken járőröző, hajó hídján, tűzparancs kiadásának, óvatosságra intő, vizsgálat olyan, ellenséges közegben, nyilvánvaló bizonyítékot, jelenségnél csak, árnyalattal kevésbé, amerikai tengerészet, következtetések csak, incidens miatt, misszió 1989, washingtoni magyarázatoknak, kezdetektől fogva, 1983-as katasztrófa, navigációs hiba, nemzetközi közvéleményben, felelősség elhárítása, republikánus elnökjelöltségre, katasztrófa előtt, áldozatok kompenzációja, áldozatok hozzátartozóinak, felelősség említését, iráni közvéleményben, legtöbbet kihozni, amerikai sunnyogásból, emlékbélyeg kibocsátásától, bosszúval fenyegetésig, bombát rejtő, nyugati közvéleményben, lockerbie-i merénylettől, szeptember 11-én, tragédia emléke, tragédiát természetesen, gonosz tengelyére, vizsgálódásainak, elnökjelöltségre, vadászbombázóval, mellékhatásaitól, , ,
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 67 db bejegyzés
e év: 882 db bejegyzés
Összes: 23823 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2858
  • e Hét: 8956
  • e Hónap: 85129
  • e Év: 1370084
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.