Regisztráció  Belépés
lenke1964.blog.xfree.hu
Három szóban el tudom mondani, mit tanultam az életről: mindig megy tovább. "A világ minden szépségéért sem akarnám elcserélni az egyéniségemet, még a... Varga Lenke
1964.08.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/50 oldal   Bejegyzések száma: 494 
Kígyóbetű
  2017-01-18 18:34:24, szerda
 
 
A világból pedig csak annyit láttam ezen a télen, amennyit a jégbe karcolt betűkön keresztül látni lehetett. Fagyott madarakat a hóban. A Báró cigány rőzseszedő gyerekeit. Néha egy-egy ijedt nyulat. Egyszer messziről az öreg Küsmödit is láttam egy nagy H betűnek a létrájában.
Azon az estén ezt a szót kapartam bele a jégvirágok mezejébe:
KINCS
Édesapám odaállt mögém a méccsel, hogy jobban lássa, mit dolgozom. A betűk árnyéka óriássá nyúlva vetődött ki a hóra, s úgy reszketett a mécs lobogásában, mint valami varázsírás.
- Te, az S-el megfordítva írtad - kacagott édesapám -, nézd, így kell azt írni.
Azzal a körmével egy rendes S betűt hasított az ablak jegébe. De én ravaszul csóváltam a fejemet, hogy engem nem lehet bolonddá tenni. Tudom én, hogy az az igazi, amire szülém tanított.
S ha gyorsan írok, most is sokszor megesik még velem, hogy megfordítva írom az S-et, mint ahogy falusi szabók cégtábláján látni. S amikor észreveszem a hibát, mindig teleszalad a szemem könnyel, s megcsókolom a szívemmel a ráncos kezet, mely e kígyóbetűt először mutatta meg nekem.
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön (részlet)

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A JÉGVIrág
  2017-01-18 18:34:01, szerda
 
 
Egyszer réges-régen, amikor már ismerték az ablaküveget, történt, hogy főzés közben a fedő alól a kíváncsi gőz kiszökött és a nagy szabadságvágyában a konyhában összevissza lebegett örömében. A bejárati ajtón nagy fényességet látott s elhatározta, hogy kiszökik az égen szálló rokonaihoz. Odakint iszonyú erővel támaszkodott neki a tél az ajtónak. Be akart törni a meleg lakásba, de az ajtó útját állta. A gőz tett még egy tiszteletkört, és nekirohant az ablaküvegnek. Pillanatok alatt odafagyott és amolyan szép virágszirom-alakzatot, különböző formákat vett fel. Bárhogy is próbálkozott, hogy visszaszálljon, sehogy sem sikerült, egyre jobban odatapadt. A gyerekek azonnal észrevették a szép téli látványt, s gyönyörködés közben mindjárt elnevezték jégvirágnak. Sokáig nem mertek hozzányúlni, féltek, hogy ők is odafagynak. Nézegették a jégvirágformákat, amiket még a festő és grafikusművészek is megirigyelhettek volna, olyan szépek és tökéletesek voltak, hogy utánozni nem lehetett őket. Aztán véletlenül valamelyik gyerek hozzáért, ottmaradt az ujjlenyomata, s ez felbátorította őket, hogy figurákat állatokat rajzoljanak rá. Azóta minden gőz, pára, amelyik véletlenül megszökik télen a fazékból, kuktából, így jár. Odafagy az ablakra, s jégvirágként díszíti az ablaküveget.
(Kanizsa József)
 
 
0 komment , kategória:  Tél  
Szinte még mindig itt cseng a fülemben
  2017-01-18 18:33:20, szerda
 
  Anya!
Szinte még mindig itt cseng a fülemben ez a csodálatos megszólítás. Ráadásul már 5 és fél éve nem hallottam, nem hallhatom. Pontosan ennyi ideje mondta ki utoljára a lányom. Aztán elment. Pedig olyan szépen tudta mondani. Úgy mondta, ahogy csak a saját gyermeked képes rá. Mert ha nem is tesz hozzá semmi mást, csak azt mondja: anya, te már rögtön tudod, hogy mit szeretne. Ezerféle hangsúllyal képesek mondani ezt a legszebben csengő szót, hogy anya. És te ismered mind az ezerfélét. Én is ismertem és szerettem. Akárhányszor mondta, annyiszor szerettem. Akárhogy is mondta, mindenféleképpen szerettem. Sokan vagyunk így ezzel.
De bizony vannak olyanok is, akik már olykor ,,fárasztónak" tartják, a sok egymás utáni ,,Anya, figyelj!" mondatot. Képesek felhúzni magukat az ötödik ,,Anya, figyelj!" mondat után, aztán ráförmednek a gyerekre, majd csendre utasítják, vagy éppen a szobába bezavarják. Csak, hogy a nyugalmuk meg legyen, és végre egy kis időre ne hallják. Hogy mitől fosztják meg magukat? Talán nem is tudják.

Ahogy írtam is, nekem már sok-sok éve nem mondja, nem mondhatja a gyermekem azt, hogy anya. Pedig ha csak egy kívánságom lehetne, csak egyetlen egy, semmi mást nem kívánnék, csak, hogy legalább még egyszer had halljam a szájából, hogy: anya! Én most eggyel is beérném.
Te viszont ne érd be eggyel! Sőt! Akard őt jó sokszor hallani! Isten lássa lelkem, nem lelkiismeret furdalást akarok neked szerezni, csak szeretném veled érzékeltetni, hogy az életben nem kicsit, hanem nagyon kell a gyermekednek örülni. Annak, hogy szeret hozzád beszélni, hogy szeret téged ölelni, hogy szeret veled lenni, és még azt is szeresd, hogy sokszor szokott hiányolni.

Tényleg, tudtad, hogy az anya szó, nem csak egy szó a magyar nyelvben? Sokkal több annál. Egy éltető szó. Hiszen téged, mint anyát, az tart életben, hogy eme legszebben csengő szót hallhatod akár minden percben, no és attól, hogy a legcsodálatosabb anyaként vagy jelen a gyermeked szívében.

Anya! A legszebb szó az életben és az egyetlen, amely képes megmaradni a lelkedben. (Lippai Marianna)
 
 
0 komment , kategória:  Lippai Marianna  
Inkább szeretned kellene az életed!
  2017-01-18 18:32:43, szerda
 
  Ma is, amikor megláttam a gyermekemet, ismét rájöttem, hogy tulajdonképpen, én nagyon szeretem az életemet!"

Én is megláttam ma a gyermekemet. Csak én nem úgy, ahogy te. És nem is akkor, amikor te. Hiszen míg te ezt ma is megtehetted itt a földi létben, nekem megint csupán az álom maradt, amivel be kellett érnem. Így telik már közel 6 éve az életem. 6 éve, hogy már nem kezdődhet a lányommal a reggelem, 6 éve már annak, hogy magamhoz nem ölelhetem, 6 éve már, hogy nem foghatja meg a kezét a kezem, 6 éve annak, hogy még csak meg sem érinthetem, 6 éve nem mondhatom neki, hogy mennyire szeretem, 6 éve már, hogy nélküle történik az esti lefekvésem, 6 éve, hogy a kedvenc sütijét már neki nem süthetem, 6 éve már, hogy nem szólít anyának engem, 6 éve már nem hallom azt, ahogy mondja: ,,Anya! Nagyon kell pisilnem!". És 6 éve már annak, hogy mindez nagyon hiányzik nekem. Szóval már 6 éve annak, hogy kiszakadt a legfontosabb részem belőlem.

Hát.., remélem ezek után, talán még jobban átérzed, hogy tulajdonképpen tényleg nagyon jó neked és, hogy a sok nyavalygás, sopánkodás és panaszkodás helyett, inkább szeretned kellene az életed! (Lippai Marianna)
 
 
0 komment , kategória:  Lippai Marianna  
Mindegy, hogy mit csinálsz, vagy mit nem csinálsz az életben
  2017-01-18 18:31:46, szerda
 
  Mindegy, hogy mit csinálsz, vagy mit nem csinálsz az életben, az emberek olykor mégis bántanak. Ha rossz vagy, bántanak. Ha jó vagy, akkor is bántanak. Ha sikertelen vagy, megvetnek érte és bántanak. Ha viszont sikeres vagy, azért bántanak. Ha negatív vagy, bántanak. Ha pozitív, akkor meg azért bántanak. Ha nem segítesz, megszólnak és bántanak. Ha segítesz, akkor meg azért bántanak. Ha nem érsz el semmit az életben, kritizálnak és bántanak. Ha elérsz valamit, akkor pedig amiatt bántanak. Ha valamit rosszul csinálsz, bántanak. Ha azonban valamit jól csinálsz, akkor megint azt kapod, hogy bántanak. Szóval, bármit és bárhogy csinálsz is, sajnos mindig lesznek, akik majd bántanak. És te semmit nem tehetsz ez ellen. Amit tehetsz, hogy gondolatban feléjük fordulsz, és csak annyit mondasz: ,,Szeretlek téged és elfogadlak. Bármit is csinálsz és bármilyen is vagy, én, nem bántalak."

Lippai Marianna
 
 
0 komment , kategória:  Lippai Marianna  
Mi ebből a tanulság?
  2017-01-18 18:30:47, szerda
 
  A legrövidebb mese a TEGNAPRÓL, a HOLNAPRÓL és a MAI NAPRÓL.

Egyszer a TEGNAP, a HOLNAP és a MAI NAP eldöntötték, hogy bebizonyítják, ki a legfontosabb az életben. Megbeszélték, hogy találkoznak, mert úgy gondolták, hogy ezt csak személyesen lehet megvitatni. A MAI NAP pontosan érkezett a találkozó helyszínére, azonban hosszas várakozás után sem TEGNAP, sem HOLNAP nem érkezett meg. Helyettük csak egy-egy távirat jött.
Az egyikben ez állt: ,,Sajnálattal tudatjuk, hogy TEGNAP nem tud részt venni a találkozón, ugyanis már nem létezik."
A másikban pedig ez állt: ,,Sajnálattal tudatjuk, hogy HOLNAP nem tud részt venni a találkozón, ugyanis ő még nem létezik. Talán holnap." MAI NAP ezen sorokat olvasva nem egyedül érezte magát az életben, hanem bizony a legfontosabbnak!

Mi ebből a tanulság? Az, hogy ami már nem létezik, az a TEGNAP. Ami még nem létezik, az a HOLNAP. Mindig csak egy nap létezik, és ami egyben a legfontosabb is, az pedig a MAI NAP! (Lippai Marianna)
 
 
0 komment , kategória:  Lippai Marianna  
Ha jól érzed magad a bőrödben, jó úton jársz
  2017-01-18 18:29:47, szerda
 
  Ha jól érzed magad a bőrödben, jó úton jársz. Ha rosszul, akkor biztos, hogy rossz irányba tartasz. A nem megfelelő út, ezer rosszat hoz neked. A jól megválasztott út viszont megannyi jót. Ideje, hogy végre a saját utadat járd. Válts irányt! Most!" (Lippai Marianna)  
 
0 komment , kategória:  Lippai Marianna  
Ha valaki menni akar az életedből, engedd el!
  2017-01-18 18:29:23, szerda
 
  Ha valaki menni akar az életedből, engedd el! Ne tartsd fel! Valószínű, hogy eljött az ideje annak, hogy mennie kell. Legyen akár szó egy barátról, egy kedves ismerősről, netán egy nagy szerelemről. Ha menni akar, hát engedd őt el. Megértésből. Mert el kell fogadnod, és meg kell értened, hogy ennyi részt tudott csak vállalni a történetedből. Aztán majd jön helyette más, aki valameddig ugyancsak részt vállal az életedből. Majd aztán egyszer csak ő is kilép a neki szánt fejezetből. Hogy miért? Mert csupán átutazók vagyunk egymás életében. Megjelenünk, szeretünk, aztán tovább megyünk. Erről szól az életünk. (Lippai Marianna)  
 
0 komment , kategória:  Lippai Marianna  
Az ÉLETKEdv titka, a „10+1-es tiltólista”:
  2017-01-18 18:28:57, szerda
 
 

1. Ne panaszkodj folyton!
2. Ne ítélkezz mások felett!
3. Ne haragudj magadra és másokra sem!
4. Ne bánts meg másokat!
5. Ne légy szomorú!
6. Ne légy pesszimista!
7. Ne hanyagold el magad!
8. Ne sajnálj adni!
9. Ne becsüld le magad!
10. Ne aggódj!
+ 1 Ne félj az élettől!

(Lippai Marianna)
 
 
0 komment , kategória:  Lippai Marianna  
MA, ne csak szép legyél, de kedves is!
  2017-01-18 18:28:17, szerda
 
  MA, ne csak szép legyél, de kedves is!
Ne csak kedvelj valakit, szeresd is!
Ne csak egyél a száddal, hanem a mosolyogj is vele!
Ne csak integetésre használd a karodat, hanem ölelésre is!
Ne csak beszélj a szeretetről, hanem mutasd is ki!
Ne csak tanácsokat adj, hanem segítséget is!
Ne csak társ legyél a kapcsolatodban, hanem szerelmes is!
És ma ne csak mondd, hogyan kellene élni, hanem végre élj is úgy! (Lippai Marianna)
 
 
0 komment , kategória:  Lippai Marianna  
     1/50 oldal   Bejegyzések száma: 494 
2016.12 2017. Január 2017.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 30 db bejegyzés
e hónap: 494 db bejegyzés
e év: 494 db bejegyzés
Összes: 28890 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2826
  • e Hét: 9959
  • e Hónap: 50707
  • e Év: 50707
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.