Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nem kapál, nem gyomlál, csak elszór 50 féle magot...
  2015-04-08 12:58:27, szerda
 
 





Nem kapál, nem gyomlál, csak elszór 50 féle magot, mégis virul a kertje? Hogy lehetséges ez?


Régi-új gondolatokat ébreszt bennünk Sepp Holzer abban a róla készült filmben, melyben olyan növényeket termeszt, - pl. melegcsapdák alkalmazásával tököt és szőlőt fenn osztrák hegyekben -, amiket más eddig ott elképzelhetetlennek tartott. Úgy is fogalmazhatnánk, a gazda kertje egy kicsit más, mint a helybeli szomszédoké, és akkor még igen enyhén fogalmaztunk. A kert évről-évre úgy újul meg, hogy közben, egyszerűen nem lehet másképp leírni, ontja magából az egészséges és tápláló zöldségeket és gyümölcsöket.

Miben rejlik ezen érdekes mintagazdaság titka?

A permakultúra, azaz a keringő földművelés és az agroerdészet ismeretében, foglalhatnánk össze, ha egy mondatban szeretnénk megfogalmazni a siker titkát. ,,Teremts természetes keringést, és akkor a természet neked fog dolgozni!" Azaz ,,a természettel kooperációban és nem konfrontációban kell élni", vallja a gazda.

Holzer több mint 40 éve műveli kertjét saját módszere szerint, - a szerint a módszer szerint, mely teljesen ellentmond különben a ,,hagyományos", azaz az intenzív, ezer, tízezer hektárokat magába foglaló, a termőföldet végül teljesen elpusztító mezőgazdaságnak -, így ez a környezetkímélő metódus akár a jövő kertművelése is lehet.

Mindez persze csak akkor érhető el, ha a gazda a permakultúrát alkalmazza a kertjében. Hogy mi is a módszer lényege, azt nézze meg a kedves olvasó az alábbi filmrészekben, érdemes.

Így megtudhatjuk, hogyan lehet az ázsiai kertműveléshez hasonló teraszokat kialakítani az osztrák hegyekben a célból, hogy ne mossa le a víz a földből az értékes tápanyagokat a völgybe, azaz a talajt megkötni, hogyan kell/lehet mindehhez a földterület 30 %-át elfoglaló tórendszert kialakítani, valamint dombágyásokat megépíteni, de megtudhatjuk még azt is, hogyan lehet pl. új területeket a permakultúra ,,uralma" alá vonni. E tevékenység révén, ahogy Holzer elmondja a filmben, elkerülhető az öntözés és a trágyázás, a kapálás és a gyomlálás, avagy pl. a vegyszeres permetezés, - hisz a trágyázását maguk a növények végzik el egymásnak -, így a teraszos rendszer alkalmazása, ahogy kifejti a gazda, igencsak megéri a vállalkozó szellemű kertésznek.

De láthatunk még mást is a videóban.

A gazda a gyümölcsfák elültetésével egyidejűleg, azaz tavasszal csak elszórja a zöldségek magvait, és azok egy-két hét múlva már ki is kelnek. Hogyan lehetséges ez? Holzer szerint egyszerűen csak ismerni kell a természet működését, - amit ő már gyerekkorában elkezdett megfigyelni -, és megfelelően alkalmazni a szabályait. Szerinte ez a titka az egésznek. Ahogy elmondja: minél sokrétűbb a növényvilág, annál stabilabb a rendszer. E növényközösségben a zöldségek és a gyümölcsfák egymást váltják és szabályozzák, és ez az, ami csodálatos a természetben. A gazda éppen ezért nem ismeri azokat a fogalmakat, hogy gaznövény vagy kártevő, hiszen minden növénynek és állatnak szerepe van a rendszerben. A vadállatoknak is olyan kedvenc növényeket kell ültetni például, amit igen szeretnek, így ha ezek találhatók a gabonák mellett, az őzek nem bántják a haszonnövényt, békén hagyják azt. De szerepet kapnak az egész évben szabadon élő disznók is, amik az állandó élelmiszert keresve a gazda szerint fellazítják a talajt a dombágyásokban, így megakadályozható a növények felesleges ,,összegabalyodása". A kertész a malacait így a kedvenc munkatársainak nevezi.

A filmben, illetve a többi részben még számos más hasznos ötlet, információ hangzik el, bárki alkalmazhatja ezeket, ha kedvet kap hozzá. Az első rész után még egy rövidebb-hosszabb bevezetőt fűzünk a második részhez is, így a második rész alább szintén megtekinthető.

A második részben folytatódik az első részben már részben ismertetett tórendszer szerepének, működésének bemutatása, melynek következtében sajátságos mikroéghajlat alakul ki a hegységben. Ennek a specifikus éghajlatnak köszönhetően jönnek létre azok a meleg- és nedvességcsapdák, melyek lehetővé teszik olyan zöldségek és gyümölcsök termesztését a térségben, amik itt különben nem élnének meg.

Növénytársításokból is kaphatunk ízelítőt, hogyan kell pl. együtt termeszteni a burgonyát és a gabonát. Érdekes az is, hogy Holzer magról termeszti a krumplit, mely módszert már alig vagy csak könyvekből ismernek a gazdák. Mint kifejti, keresztezi is a burgonyákat, így kísérletezgetve a jobb és jobb hozamok érdekében. De keresztezi a cukkinit és a tököt is, illetve termeszt olyan ellenálló fekete kukoricát is, mely fő tápláléka volt anno az észak-amerikai indiánoknak.

Láthatunk még képkockákat a hagyományos, gépeket alig használó szüretelésről, a gabona felhasználásáról, számos kultúrnövény megmentéséről, a magok begyűjtéséről és a felesleg értékesítéséről is. De megtekinthetjük azt is, miért nyereséges és fenntartható Holzer mintagazdasága a sokoldalú termény-betakarítás révén, illetve bepillantást nyerhetünk abba is, hogy értékesíti garanciával a gazda a földlabdás fáit terjesztendő a permakultúrát, halakat a tóból, terményeket, zöldséget, gyümölcsöt. Láthatjuk még azt is, a kertész állandó hőmérsékletű sziklapincéjében hogyan maradhatnak egész évben frissek a gyümölcsök, de megtudhatjuk azt is, hogyan adja a természetet kedvelő embereknek bérbe az ,,üzletember" többszobás faházát. Nem utolsó sorban hírt kaphatunk arról is, Holzer hogyan akarja bevonni a helyben lévő többi gazdát, erdészeket és hatóságokat is a permakultúrába, hogy fellendítsék azt a területet a térségben, ami egyébként hátrányosnak számít Ausztriában. Végezetül a gazda elmondja még azt is, hogy kezdett el tervei megvalósításába már kisgyermekként, valamint hogyan jött létre a későbbiekben e csodálatos kert az osztrák hegyek között.


Kapcsolódó cikkeink:

A PERMAKULTÚRA, AVAGY TERVEZZ MAGAD KÖRÉ ÉLŐHELYET!

PERMAKULTÚRA: FENNTARTHATÓ GAZDÁLKODÁS, ÁLLATTARTÁS ÉS ÉLET ... TERVEZZÜNK ÖKOSZISZTÉMÁT A TERMÉSZETET UTÁNOZVA

RUTH STOUT ,,CSODÁLATOS KERTJE" - NINCS SZÜKSÉG MÉG KAPÁLÁSRA SEM, MÉGIS TEREM?

A LEGEGYSZERŰBB MÓDSZERT A LEGNEHEZEBB KITALÁLNI - BIO NÖVÉNYVÉDELEM

MI IS A DOMBHÁZ ÉS PERMAKULTÚRA?

FŰSZER-ÉS VIRÁGOSKERT A PERMAKULTÚRA ELVEIVEL

ÖNELLÁTÓ BIOGAZDÁLKODÁS, PERMAKULTÚRA - KI HOGY OLVASSA EZT A REMEK KÖNYVET?

Forrás: maga a két videó

Link




Okvetlenül nézzétek meg az összes videót sorjában, mert ez az ember maga a csoda! Felismerte a természet működését, és alkalmazza. Nincs szüksége semmire, mert mindene van!


Csak egy kicsi ízelítő a "kertjéből"!





































 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek, csodák?  
Címkék: felhasználásáról, nedvességcsapdák, megakadályozható, sziklapincéjében, összegabalyodása, konfrontációban, értékesítéséről, megtekinthetjük, környezetkímélő, mezőgazdaságnak, fogalmazhatnánk, megvalósításába, kísérletezgetve, mintagazdasága, dombágyásokban, kisgyermekként, munkatársainak, alkalmazásával, kertműveléshez, permakultúrába, biogazdálkodás, alkalmazhatja, begyűjtéséről, mikroéghajlat, megtekinthető, következtében, megmentéséről, haszonnövényt, elültetésével, permakultúrát, filmrészekben, ökoszisztémát, dombágyásokat, legegyszerűbb, gyerekkorában, foglalhatnánk, róla készült, gazda kertje, helybeli szomszédoké, kert évről-évre, keringő földművelés, agroerdészet ismeretében, mondatban szeretnénk, siker titkát, természet neked, természettel kooperációban, módszer szerint, termőföldet végül, környezetkímélő metódus, jövő kertművelése, permakultúrát alkalmazza, módszer lényege, Sepp Holzer, AVAGY TERVEZZ MAGAD KÖRÉ ÉLŐHELYET, FENNTARTHATÓ GAZDÁLKODÁS, ÁLLATTARTÁS ÉS ÉLET, TERVEZZÜNK ÖKOSZISZTÉMÁT TERMÉSZETET UTÁNOZVA, RUTH STOUT, CSODÁLATOS KERTJE”, NINCS SZÜKSÉG MÉG KAPÁLÁSRA SEM, MÉGIS TEREM, LEGEGYSZERŰBB MÓDSZERT LEGNEHEZEBB KITALÁLNI, DOMBHÁZ ÉS PERMAKULTÚRA, FŰSZER-ÉS VIRÁGOSKERT PERMAKULTÚRA ELVEIVEL, ÖNELLÁTÓ BIOGAZDÁLKODÁS, HOGY OLVASSA EZT REMEK KÖNYVET,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Akarat  Png csokor  Alázat  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Alázat  Akarat  Julian Brass gondolata  Fehér virág  Akarat  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Lóhere  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Albert Einsteinről  Kerüld el az evangélium örömén...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kaffka_Margit  Akarat  Png nő  Paul David Tripp Április 21  Sokan azt tartják  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Garai Gábor - Takarítás  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Erdőn  Albert Einstein gondolata  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Bounty krémes  A kételkedés kezelése  Régi emberek, akikre máig büsz...  Nagyi telefonál  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Soha ne kedvezz...  Png kislány  Akarat  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Hogy lehet megtartani  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Alázat  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Albert Einsteinről  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Erdőn  Akik bántanak téged  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  A sors  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Akarat  Szép álmokat!  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mai harmónia kártyám  Png virág  Facebookon kaptam  Png telefon  Facebookon kaptam  Akarat  Mindig jusson idő nevetni  Png férfi  Mindig jusson idő nevetni  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Kövesd a cowboyt!  Lóhere  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Neked tudnod kell 
Bejegyzés Címkék
róla készült, gazda kertje, helybeli szomszédoké, kert évről-évre, keringő földművelés, agroerdészet ismeretében, mondatban szeretnénk, siker titkát, természet neked, természettel kooperációban, módszer szerint, termőföldet végül, környezetkímélő metódus, jövő kertművelése, permakultúrát alkalmazza, módszer lényege, kedves olvasó, alábbi filmrészekben, ázsiai kertműveléshez, osztrák hegyekben, értékes tápanyagokat, talajt megkötni, permakultúra &#8222, vegyszeres permetezés, trágyázását maguk, növények végzik, teraszos rendszer, vállalkozó szellemű, gyümölcsfák elültetésével, zöldségek magvait, természet működését, gyümölcsfák egymást, gazda éppen, gabonák mellett, egész évben, állandó élelmiszert, gazda szerint, növények felesleges, kedvenc munkatársainak, többi részben, első rész, rövidebb-hosszabb bevezetőt, második részhez, második rész, második részben, első részben, specifikus éghajlatnak, észak-amerikai indiánoknak, gabona felhasználásáról, magok begyűjtéséről, felesleg értékesítéséről, földlabdás fáit, kertész állandó, természetet kedvelő, helyben lévő, gazda elmondja, osztrák hegyek, összes videót, ember maga, kicsi ízelítő, felhasználásáról, nedvességcsapdák, megakadályozható, sziklapincéjében, összegabalyodása, konfrontációban, értékesítéséről, megtekinthetjük, környezetkímélő, mezőgazdaságnak, fogalmazhatnánk, megvalósításába, kísérletezgetve, mintagazdasága, dombágyásokban, kisgyermekként, munkatársainak, alkalmazásával, kertműveléshez, permakultúrába, biogazdálkodás, alkalmazhatja, begyűjtéséről, mikroéghajlat, megtekinthető, következtében, megmentéséről, haszonnövényt, elültetésével, permakultúrát, filmrészekben, ökoszisztémát, dombágyásokat, legegyszerűbb, gyerekkorában, foglalhatnánk, megfogalmazni, vadállatoknak, növényvédelem, mintagazdaság, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 74 db bejegyzés
e év: 525 db bejegyzés
Összes: 13015 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 111
  • e Hét: 5587
  • e Hónap: 22970
  • e Év: 140216
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.