Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hogyan vásároljunk dinnyét, hogy ne érjen csalódás
  2015-07-06 23:15:40, hétfő
 
  Hogyan vásároljunk dinnyét, hogy ne érjen csalódás






  1. Ma már tilos a dinnyék lékelése, így - hacsak nem félbevágott gyümölcsöt veszünk - ,,kívülről" kell megállapítanunk, melyik a legédesebb, legérettebb dinnye a kínálatban. Az alábbiakban ehhez adunk biztos tippeket.

  2. Ha sárgadinnyét vennél, a szaglásodra kell hagyatkoznod. Bár az érett sárgadinnye önmagában is kellemes illatot áraszt, az igazi profik szerint nem a héját kell szagolni, hanem a szár végét.

  3. Ha görögdinnyét veszel, általában választanod kell a csíkos és az egységes, sötétzöld változat között. A csíkosak között általában kevesebb az ízetlen, viszont a sötétzöldnek vékonyabb a héja, így kedvezőbb az ár/érték aránya.

  4. Vizsgáld meg alaposan a kiválasztott dinnye héját. Jó jel, ha a szára, a szár környéke és az ezzel ellentétes pont is száraz - ez általában azt jelenti, hogy a dinnye érése (természetes körülmények között) befejeződött.

  5. Keresd a pörsenéseket! Bizakodásra ad okot az is, ha a dinnye héján (főként a csíkos fajtánál) hegek, forradások, száraznak látszó pörsenések vannak, a háttérben ugyanis gyakran a cukorfok megemelkedése áll.

  6. Ezután következhet a dinnye hangjának vizsgálata. Erre az egyik elterjedt módszer a kopogtatás. Az éretlen dinnye éles, vagy épp ellenkezőleg, tompa hangot ad, míg az érett teltebb, kongóbb hanggal válaszol. (Az érett dinnye állítólag olyan hangot ad, mint a megütögetett csizmaszár.) Az igazi profik azt is meg tudják mondani, ha a dinnye túlérett, az mélyebb, öblösebb hangot ad.

  7. Egy másik módszer a ,,hersentés": ha az érett dinnye két végpontját összenyomjuk, egy halk roppanó, hasadáshoz hasonló hangot hallhatunk.
Mérvadó lehet a dinnye mérete is: a nagyobb gyümölcsök (a csíkos fajtánál) állítólag édesebbek a kicsi társaiknál.

A dinnyeválasztás előtt azt is érdemes mérlegelni, mit szeretsz jobban: a tömörebb, ropogósabb húsút, vagy a kásásabb, omlósabb állapotút. Előbbi hangja inkább a gumilabdáéhoz hasonlít, utóbbié pedig a medicinlabdáéhoz. A nagyobb és bordásabb felszínű dinnyék általában kásásabbak, és ezzel kapcsolatban a súly is mérvadó lehet: a kásás húsú dinnye könnyebb, a ropogósabb változat pedig nehezebb.







A dinnye felvágás nélkül több napig is tárolható, felvágás után azonban mielőbb fogyasszuk el.

A görögdinnyénél nincs utóérés, a sárgadinnyénél azonban igen - ha tehát véletlenül egy nem kellően érett példányt választottunk, otthon hagyjuk szobahőmérsékleten állni, egy-két nap múlva ízletesebb lesz.

A dinnye hangja csak az érettségi fokkal (és a víztartalommal) áll összefüggésben, az édességet és az ízt csak kóstolással lehet megállapítani.

A dinnyék lékelése uniós szabályok miatt tilos, hiszen a kés hegyével szennyeződés juthat a dinnye belsejébe. Ismeretlen árust semmiképp sem érdemes arra kérni, hogy lékelje meg nekünk a dinnyét.

A néphit szerint Lőrinc napja (szeptember 5-e) után már nem érdemes dinnyét venni.







 
 
0 komment , kategória:  Jó tudni!  
Címkék: medicinlabdáéhoz, megállapítanunk, dinnyeválasztás, görögdinnyénél, összefüggésben, sárgadinnyénél, víztartalommal, megemelkedése, megállapítani, gumilabdáéhoz, választottunk, befejeződött, pörsenéseket, sötétzöldnek, sárgadinnyét, hagyatkoznod, kiválasztott, görögdinnyét, ellenkezőleg, összenyomjuk, szennyeződés, kapcsolatban, megütögetett, következhet, bizakodásra, természetes, félbevágott, körülmények, vásároljunk, alábbiakban, választanod, szaglásodra, sárgadinnye, kóstolással, legérettebb, véletlenül, dinnyék lékelése, alábbiakban ehhez, szaglásodra kell, érett sárgadinnye, igazi profik, héját kell, szár végét, csíkosak között, sötétzöldnek vékonyabb, kiválasztott dinnye, szár környéke, ezzel ellentétes, dinnye érése, dinnye héján, csíkos fajtánál, háttérben ugyanis,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Reményik Sándor: Pierrot &...  Márai Sándor tollából  Tanmese  IGEN így  Facebookon kaptam  különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Különleges  Különleges  A hagyma antibakteriális hatás...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  jó reggelt  Facebookon kaptam Krisztinától  Tanácsok egy pszichológustól  Magyar költészet napja  Borzasztó  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Zilahy Lajos gondolata  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Jó éjszakát  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Szép estét  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Emlékezz  IGEN így  Különleges  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Tanmese  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Hamvas Béla  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy gondolat  A sorsod  Szép estét  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Robin Wight pitypang szobra  Nevelőszülőkhöz adták,  Szép estét kedves látogatóimna...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Egyszerű  Nem kell hozzá fürdőruhás  Egy barátság története  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Ady Endre - Mindegy átka  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
dinnyék lékelése, alábbiakban ehhez, szaglásodra kell, érett sárgadinnye, igazi profik, héját kell, szár végét, csíkosak között, sötétzöldnek vékonyabb, kiválasztott dinnye, szár környéke, ezzel ellentétes, dinnye érése, dinnye héján, csíkos fajtánál, háttérben ugyanis, cukorfok megemelkedése, dinnye hangjának, egyik elterjedt, éretlen dinnye, érett teltebb, érett dinnye, megütögetett csizmaszár, dinnye túlérett, másik módszer, halk roppanó, dinnye mérete, nagyobb gyümölcsök, kicsi társaiknál, dinnyeválasztás előtt, gumilabdáéhoz hasonlít, kásás húsú, ropogósabb változat, dinnye felvágás, görögdinnyénél nincs, sárgadinnyénél azonban, dinnye hangja, érettségi fokkal, dinnye belsejébe, néphit szerint, medicinlabdáéhoz, megállapítanunk, dinnyeválasztás, görögdinnyénél, összefüggésben, sárgadinnyénél, víztartalommal, megemelkedése, megállapítani, gumilabdáéhoz, választottunk, befejeződött, pörsenéseket, sötétzöldnek, sárgadinnyét, hagyatkoznod, kiválasztott, görögdinnyét, ellenkezőleg, összenyomjuk, szennyeződés, kapcsolatban, megütögetett, következhet, bizakodásra, természetes, félbevágott, körülmények, vásároljunk, alábbiakban, választanod, szaglásodra, sárgadinnye, kóstolással, legérettebb, véletlenül, forradások, hallhatunk, gyümölcsök, ropogósabb, vizsgálata, végpontját, ismeretlen, kopogtatás, ellentétes, hasadáshoz, ízletesebb, pörsenések, fogyasszuk, kínálatban, legédesebb, szeptember, csizmaszár, gyümölcsöt, kásásabbak, társaiknál, mérlegelni, vékonyabb, édességet, elterjedt, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 49 db bejegyzés
e év: 500 db bejegyzés
Összes: 12990 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 717
  • e Hét: 4277
  • e Hónap: 11750
  • e Év: 128996
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.