Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kucsmagombák
  2016-02-15 10:00:03, hétfő
 
   
  Cseh kucsmagomba

Tavaszi gombák

Nagyon fontos videó a tavaszi gombákról! Kérlek, hogy nézd meg!

Gombázzunk együtt" 1. rész: A tavasz első gombái 2013.06.10. Link


Az egyenletesen enyhe tél és a korai tavaszodás együttes hatásaként jóval korábban fognak teremni a tavaszi kedvenceink. Egyetlen kérdéses pont van, a csapadék mennyisége. A sok csapadék 2013-ban megdobta a cseh kucsmagombák Verpa bohemica számát. Lépni sem lehetett tőlük. A korai melegedés előrehozhatja az ízletes kucsmagomba Morchella esculenta termőtest növesztését is. Rokonából, a hegyes kucsmagombából M. conicais lehet korai megjelenés. A Morchella fajok különben április elejétől teremnek.
Nem túl szép, nagyon rövid ideig hasznosítható, ritka alapanyag a kucsmagomba. A tisztításánál is vigyázni kell, alig néhány hétig tart az idénye, de leveshez, mártásokhoz, magában vagy babbal is finom.
Valamennyi kucsmagombafaj ehető. Értéküket és felhasználási módjukat tekintve vannak különbségek közöttük. Lényeges a különböző papsapkagombáktól való biztos megkülönböztetésük, és általános szabály, hogy a vadon termett-szedett gombát mindig meg kell mutatatni szakembernek!
A kucsmagombák jellegzetes tavaszi gombák, márciustól június elejéig teremnek. Időrendben a fattyú, cseh és hegyes kucsmagombák után az ízletes és a pusztai kucsmagombák bújnak elő.


Fattyú kucsmagomba

Termőtest: a süveg kúp alakú, felénél ízesül a tönkhöz; felszínén hosszanti sorokba rendezett méhsejtszerű üregekkel; színe olívbarna, mézbarna; tönk max. 20 cm, szabálytalanul hengeres, fehér, korpás, egyetlen üreggel, mely a süveg üregében folytatódik
Tráma,termőréteg: a süveg felszínén
Hús: puha, fehér, törékeny, kellemes ízű és szagú
Termőhely és idő: ligeterdőkben, erdőszéleken, tópartokon áprilistól májusig, helyenként gyakori
Spóra: spp. fehér, sp. 22-25 x 12-15 µm, elliptikus, sima
Megjegyzés: Ehető, ízletes. Más kucsmagomba fajoktól elkülöníti a süveg-tönk találkozás.

Fattyú kucsmagomba

Cseh kucsmagomba

Termőtest: a süveg tojás alakú, csúcsánál ízesül a tönkhöz; felszínén méhsejtszerű üregekkel; színe világosbarnától sötétbarnáig; tönk max. 15 cm, szabálytalanul hengeres, okker, korpás, egyetlen üreggel
Tráma,termőréteg: a süveg felszínén
Hús: puha, fehér, törékeny, kellemes ízű és szagú
Termőhely és idő: ligeterdőkben, erdőszéleken, lomberdőkben áprilistól májusig, helyenként gyakori
Spóra: spp. fehér, sp. 55-85 x 17-20 µm, hengeres, sima
Megjegyzés: Ehető, ízletes. Más kucsmagomba fajoktól elkülöníti a süveg-tönk találkozás és a süveg méhsejtszerű üregezettsége.

Cseh kucsmagomba

Hegyes kucsmagomba - Morchella conica
Csak feltételesen fogyasztható!

Süveg: 4-12 cm magas, jellegzetesen hegyes csúcsú, de lehet kerekded vagy ovális is, felületén a hosszirányú bordák közel párhuzamosan futnak, színe először szürkés, majd szürkésbarnás, a bordái sötétebbek, gyakran feketedők.

Tönk: fehéres, majd okkeres, felülete szemcsés, barázdás.

Előfordulás: márciustól májusig, lomb és fenyőerdőben, ligeterdőben, újabban gyakran kéregmulcson is.
Hazánkban nem ritka.

Étkezési érték: ehető, jóízű, aromás gomba, de jól főzzük, süssük meg, mert nyersen fogyasztva egyeseknél allergiás tüneteket okozhat.

Hasonló fajok: ízletes kucsmagomba, fattyú kucsmagomba.

Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

Hegyes kucsmagomba


Ízletes kucsmagomba

Az ízletes ritkább, jóval nehezebb belőle sokat szedni, és mivel világszerte ismert és kedvelt gomba, külföldön drágábban eladható, mint a hazai piacokon. A süveg sárgásbarna, néha szürke. A méhsejtszerű gödröcskék szabálytalanul helyezkednek el. A süveg a tönkkel teljes felületén összenőtt.


Ízletes kucsmagomba

Jellemzés: Sárgásbarna süvege méhsejtszerűen gödrös. A gomba viasszerűen törékeny húsú és belül teljesen üres. Csak tavasszal, televényes, füves talajon terem.

Süveg: Kucsmaszerű, tojásdad vagy gömbszerű. Széle a tönkkel alul teljesen összenőtt. 5-8 cm magas, és majdnem ugyanolyan széles. Felszínét szabálytalanul, sejtszerűen bordák és mély gödröcskék borítják. Színe halványbarnás, de lehet világosabb okkersárga vagy sötétebb szürkésbarna is. A süveg belül üres, és az üreg a tönkben közvetlenül folytatódik. A spórapor színe világossárgás, majdnem fehér. Spórái fehérek.

Tönk: Aránylag rövid, 4-12 cm magas, 4-8 cm széles, fehér vagy kissé sárgásfehér. Felülete lisztes-poros, gödrös vagy ráncos, belül a süveggel összefüggően teljesen üres. Az üreg belső felülete fehér, sima.

Hús: Mereven puha, viasszerű, törékeny, fehér.

Szag és íz: Gyengén lisztszagú, igen kellemes ízű.


Termőhely és idő: Kora tavasszal terem, április közepétől júniusig. Enyhe tavaszban már márciusban előjöhet. Lombos erdő szélén, ligetes helyen, réteken, patakparton, kertekben, agyagos televénytalajon találjuk. Nálunk csak néhány vidéken gyakori, de egyes helyeken tömegesen fordul elő. A szabadban, kertben, több-kevesebb sikerrel megtelepíthető.

Felhasználás: Egyike a legtöbbre becsült ehető gombáknak. Igen jó levesbe, rizses gombának vagy hússal töltve, de lehet szalonnával sütni is. Szárítva kiváló ízű, aromás fűszer. Egészben vagy kettéhasítva is szokták szárítani. A szárítmány fehér része kissé rózsás vagy barnás lesz.
Hasonló fajok: Közel rokon ehető faj a hegyes kucsmagomba, amely többnyire kisebb, hegyesen csúcsos, bordáinak széle sötétebb, pöfetegekre emlékeztető szagú, és inkább erdőben terem. Hasonlít az ízletes kucsmagombához az ehető fattyú-kucsmagomba és cseh kucsmagomba. Ezek süvege viszont alul nem folytatódik közvetlenül a tönkben, hanem eláll attól,és csak feljebb van a tönkkel összenőve. Más kucsmagombákkal való összetévesztés azonban nem aggályos, hiszen ezek mind ehetők. Fontos a kucsmagombák megkülönböztetése a mérges papsapkagombáktól. Ezek süvege nem egyenletesen gödrös, hanem ráncos tekervényekből, szabálytalan lapokból áll és belsejük több külön üregre oszlik.

Ízletes kucsmagombaPusztai kucsmagombaA pusztai kucsmagomba a magyarországi füves puszták tipikus gombája, Süvege 4-10 cm magas, 3-10 cm átmérőjű, többüregű, fiatalon szürkés, barnásszürkés, később okkersárgává válik. Tönkje 3-10 cm hosszú, hengeres, fehéres, ráncos. Húsa meglehetősen törékeny, kellemes szagú, ízű. Morzsálódós húsára tekintettel nem praktikus olyan ételekbe, amiket kevergetni kell.

Pusztai kucsmagomba - Morchella steppicola
Csak feltételesen fogyasztható!

Süveg: gödörkés és azokat egymástól szabálytalan lefutással elválasztó bordái oly sűrűek, hogy szinte nem látni a gödörkék alját. A süveg belseje egyetlen üregű.

Tönk: gyakran rövid és vastag. Felszíne nem oly sima, mint az ízletes kucsmagombáé, hanem durván bordázott, árkolt, gödrös. Daraszerű, a süveghez közelebb lisztszerű szemcsék sűrűn borítják, melyek idősebb korban sokkal sötétebb színűek, mint maga a felszín. A tönkben lefelé több üreg keletkezhet, ami a többi kucsmagombára nem jellemző.

Hús: vastag, fehér, fehéres, szürkés, kellemes illatú és ízletes.

Előfordulás: az Alföld cserjés vagy szinte fátlan pusztáin terem, de a dunántúli dombvidék alacsony gyepjében is előfordul, löszös vagy agyagos talajon. Az orosz és ukrán pusztákról húzódhatot hazánkba, tőlünk nyugatabbra nem ismert. Csak tavasszal terem, mint a többi faj a kucsmagombák nemzetségében. Ritka faj.

Étkezési érték: csak feltételesen ehető, alaposan meg kell főzni, sütni.

Pusztai kucsmagomba

Hogyan kell szedni, kezelni?
A kucsmagombák általában nedvdúsak, viasszerűek, igen törékenyek. Ezért nehezen kezelhetők, gyorsan romlanak, befülledésre hajlamosak. A termőtesteket a talajból óvatosan, a tönknél fogva csavarjuk ki, majd a földdel szennyezett részt vágjuk le. Lehetséges a termőtestek tőből való kivágása is. A tönkmaradványok tovább nőhetnek, furcsa, csészegomba-szerű képződmények keletkeznek.
Ezeket a gombákat is legjobb kosárba gyűjteni. Sokat ne rakjunk egymásra, illetve más gombákkal se terheljük, mert összetörnek.
Szellős-hűvös helyen, illetve hűtőszekrényben is csak rövid ideig tároljuk, így egy napot bír ki. Lehetőleg egy rétegben, papíron szétterítve és papírral lefedve helyezzük el. Óvatosan tisztítsuk, mossuk, különben összetörik, illetve nagyon megszívja magát vízzel, így romlik az állaga. Darabolása a felhasználási célhoz igazodjék. Az ízletes kucsmagomba és rokonai jól tölthetők, ehhez a tönköt a kucsmáról vágjuk le, és a tönk külön is felhasználható.
Levesekhez, mártásokhoz, pörkölthöz, tojásos gombához megfelelően daraboljuk, legjobb vékony szeletekre, csíkokra vágni. Töltelékhez az egyéb anyagokkal együtt darálhatjuk is.
Szárításhoz ugyancsak szeletekre vagdaljuk. Főzés közben a gomba rugalmasabbá válik, elveszti törékenységét. A cseh kucsmagombát az előkészítés során ajánlatos leforrázni, hideg vízzel leöblíteni, majd lecsepegtetés után felhasználni.Mérgező óriás papsapkagomba!!!!!!! Ne keverjük össze a kucsmagombákkal!!!!!!!!!

Óriás papsapkagomba - Gyromitra gigas
EZ A GOMBA MÉRGEZŐ!


Süveg: 4-10 cm magas, változatos, szabálytalan alakú, felülete durván ráncolt, barázdált, gyűrött, színe világossárgás-, sötétbarna.

Tönk: fehéres, rövid, gödörkés, bordás, barázdált.

Előfordulás: áprilistól májusig, főként világos lomb-, ritkábban fenyőerdőben, talajon vagy erősen elkorhadt tuskókon. Hazánkban ritka.

Étkezési érték: enyhén mérgező. Kis mennyiségben tartalmaz giromitrint.

Hasonló fajok: redős papsapkagomba, vörösbarna papsapkagomba.

Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

Óriás papsapkagomba! Mérgező!Milyen gomba következik a sorban?
A tavaszi esők után szedhetünk szegfűgombát, csiperkéket, hamarosan a májusi pereszkét is, és sokak kedvelt gombája, a gévagomba is mostanában terem majd.

Fontos!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A gombagyűjtés szabályai "Gombázzunk együtt" 2 rész 2013. 07. 10 Link

 
 
0 komment , kategória:  Gombákról  
Címkék: tönkmaradványok, kucsmagombákkal, világosbarnától, hűtőszekrényben, televénytalajon, szabálytalanul, felhasználható, tekervényekből, kucsmagombafaj, megtelepíthető, összetévesztés, kucsmagombából, méhsejtszerűen, kucsmagombához, termőtesteket, barnásszürkés, világossárgás, papsapkagomba, magyarországi, előrehozhatja, ligeterdőkben, felhasználási, tisztításánál, üregezettsége, szürkésbarnás, halványbarnás, hasznosítható, kucsmagombára, lecsepegtetés, jellegzetesen, törékenységét, nemzetségében, felhasználás, kettéhasítva, rugalmasabbá, kucsmagombát, tavaszi gombákról, tavasz első, egyenletesen enyhe, korai tavaszodás, tavaszi kedvenceink, csapadék mennyisége, cseh kucsmagombák, korai melegedés, ízletes kucsmagomba, hegyes kucsmagombából, különböző papsapkagombáktól, vadon termett-szedett, kucsmagombák jellegzetes, pusztai kucsmagombák, süveg üregében, süveg felszínén, Ewald Gerhardt, GOMBA MÉRGEZŐ,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Az Úr áldja , és védje a jóság...  Forgolódás  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Png csokor  Kettőnk csendje  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt!  Isten nem hangulat kérdése  A természet csodái.......  Lelkünk isteni eredetét  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Szép estét, jó éjt!  Jó éjszakát!  Png csokor  Png nő  Tulipánok  Várjuk a jó időt......  Imádság  Tavaszias szép napot!  Akarsz-e fényt...  Kellemes, szép napot!  Ha könnyezel . . .  Ha könnyezel . . .  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt!  Az Élet győz, megszabadít a ro...  Naplemente  Az Úr áldja , és védje a jóság...  Kellemes hétvégét!  Png virág  Szép napot kívánok !.......  Bizmut  Harmónia......  Rózsa  Imádság  A természet szépsége......  Imádság  Mai harmónia kártyám  Kellemes délutánt!  Facebookon kaptam  A tudatosság növelésének ára v...  Facebookon kaptam  A könyv tündére 27. ........  Egyedül vagyunk az érzéseinkke...  Az erős ember nem bánt másokat  Kaktusz szív  Szép reggelt, kellemes napot!  Facebookon kaptam  Isten nem hangulat kérdése  Szabó Lőrinc: Az áprilisi rügy...  Kellemes, szép napot!  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok !.......  Lila orgonák  Lila eritrit kristály  Png virág  Szelíd éjszaka  Esti kép  Tavaszi kép  Png virág  Galenit  Édes tavasz  Ima  Facebookon kaptam  A természet csodái.......  A könyv tündére 27. ........  A vers  Jó éjszakát!  A könyv tündére 27. ........  Facebookon kaptam  Rossz döntés született  Mai harmónia kártyám  Hintázzunk együtt......  Szép estét kívánok !  10 konyhai élelmiszer, amely j...  Álmos hold  10 konyhai élelmiszer, amely j...  Csak a szeretet szava ér az ég...  Kellemes kàvėzást  Ha könnyezel . . .  Facebookon kaptam  Gyöngyvirágok  Van egy kicsi házikó......  Facebookon kaptam  Lila orgonák  Szép estét kívánok !  Álmos hold  Isten nem hangulat kérdése  Almaecet és a bélflóra egészsé...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát!  Facebookon kaptam  Kellemes hétvégét!  Az erős ember nem bánt másokat 
Bejegyzés Címkék
tavaszi gombákról, tavasz első, egyenletesen enyhe, korai tavaszodás, tavaszi kedvenceink, csapadék mennyisége, cseh kucsmagombák, korai melegedés, ízletes kucsmagomba, hegyes kucsmagombából, különböző papsapkagombáktól, vadon termett-szedett, kucsmagombák jellegzetes, pusztai kucsmagombák, süveg üregében, süveg felszínén, süveg-tönk találkozás, süveg tojás, süveg méhsejtszerű, hosszirányú bordák, bordái sötétebbek, ízletes ritkább, hazai piacokon, süveg sárgásbarna, méhsejtszerű gödröcskék, tönkkel teljes, gomba viasszerűen, tönkkel alul, süveg belül, tönkben közvetlenül, spórapor színe, süveggel összefüggően, üreg belső, legtöbbre becsült, szárítmány fehér, hegyes kucsmagomba, ízletes kucsmagombához, tönkkel összenőve, kucsmagombák megkülönböztetése, mérges papsapkagombáktól, pusztai kucsmagomba, magyarországi füves, gödörkék alját, süveg belseje, ízletes kucsmagombáé, süveghez közelebb, tönkben lefelé, többi kucsmagombára, dunántúli dombvidék, kucsmagombák nemzetségében, kucsmagombák általában, talajból óvatosan, tönknél fogva, földdel szennyezett, termőtestek tőből, tönkmaradványok tovább, felhasználási célhoz, kucsmáról vágjuk, tönk külön, egyéb anyagokkal, gomba rugalmasabbá, cseh kucsmagombát, előkészítés során, tavaszi esők, májusi pereszkét, gombagyűjtés szabályai, tönkmaradványok, kucsmagombákkal, világosbarnától, hűtőszekrényben, televénytalajon, szabálytalanul, felhasználható, tekervényekből, kucsmagombafaj, megtelepíthető, összetévesztés, kucsmagombából, méhsejtszerűen, kucsmagombához, termőtesteket, barnásszürkés, világossárgás, papsapkagomba, magyarországi, előrehozhatja, ligeterdőkben, felhasználási, tisztításánál, üregezettsége, szürkésbarnás, halványbarnás, hasznosítható, kucsmagombára, lecsepegtetés, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 114 db bejegyzés
Összes: 10634 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 276
  • e Hét: 11085
  • e Hónap: 12417
  • e Év: 98741
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.