Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
200 éve született Semmelweis Ignác (julius 1.)
  2018-07-05 07:30:46, csütörtök
 
   
 

Hátborzongatóóóó! :( Mindig és mindig...így elbánni egy óriási emberrel!

Nyáry Krisztián
Július 1., 9:01
,,Ebben a mészárlásban Önnek is része van, tanár úr!"
200 éve született Semmelweis Ignác


A 47 éves orvosprofesszor felesége és gyereke társaságában 1865. július 31-én látogatta meg bőrgyógyász barátja bécsi klinikáját. A Pesttől Bécsig tartó kocsiút kifárasztotta, ezért a klinikán örömmel fogadta el a felkínált vendégszobát, hogy kicsit kipihenje magát. Amikor ébredése után meg akarta keresni a családját, ápolók állták útját az ajtóban. Közölték vele, hogy egy elmegyógyintézetben van, ahová mint őrültet utalták be. Megpróbált ellenállni és kitörni a szobából, de hatan jöttek ellene. Megverték, kényszerzubbonyt húztak rá, és egy sötétzárkába lökték. Amikor nagy soká levették róla a kényszerzubbonyt, az ablakon át akart menekülni. Brutálisan agyba-főbe verték, több csontját eltörték, mellkasa is megnyílt. Sebekkel borítva jajgatott éjszakákon át, megkötözve. Felesége, barátai nem látogatták meg. Orvosi ellátás nélkül sérülései elfertőződtek, vérmérgezést kapott. Agóniája napokig tartott, de papot sem hívtak hozzá, hogy senki ne legyen tanúja, mit tettek vele. Rettenetes szenvedés után halt meg érkezése után két héttel. Halotti anyakönyvi kivonatát utólag meghamisították, a hivatalos verzió szerint egy korábbi sérülésből eredő vérmérgezés végzett vele. Csak temetése után adtak hírt a haláláról, röviden a lapok is megemlékeztek róla. Sok év telt el, amire világszerte az anyák megmentőjének kezdték nevezni. Semmelweis Ignác nem volt elmebeteg, csak szenvedélyesen ragaszkodott az igazságához. Kellemetlen ember volt, hiszen az orvostársadalom számára kellemetlen tanokat hirdetett. Családja és kollégái elárulták, utódaik pedig még több mint száz évig titkolták élete és halála valódi történetét.

Egy Alsó-Ausztriából Budára vándorolt német kereskedőcsalád ötödik gyermekeként született 1818-ban. Német anyanyelve ellenére iskolás korától kezdve magyarnak vallotta magát, később is minden alkalommal így tüntette fel nemzetiségét. A bécsi orvoskar elvégzése után belgyógyász szeretett volna lenni, de nem talált üres gyakornoki helyet, így aztán elvégzett egy szülészmesteri tanfolyamot. 1846-ban tanársegéddé nevezték ki Klein professzor híres I. számú szülészeti klinikáján, az ő dolga lett az elhunyt betegek boncolása. Azonnal feltűnt neki a klinika legszembetűnőbb problémája: a szülészeten minden tizedik kismama meghalt gyermekágyi lázban, bizonyos években ennél többen is. A fiatal orvos elkezdte keresni az összefüggést a halálesetek és a klinikai körülmények között. Semmelweisnek feltűnt, hogy azok a kismamák, akik nem értek be a klinikára, hanem otthon vagy akár a nyílt utcán szülték meg csecsemőjüket, soha sem haltak meg. Észrevette azt is, hogy a bábaképző szülészeti klinikáján, ahol elvileg hasonlóak voltak a körülmények, fele annyi gyermekágyi lázas eset van, mint náluk, az egyetemi klinikán. A két szülészet között egyetlen lényeges különbség volt: az orvosi klinikán oktatási célból rendszeresen boncolásokat is végeztek. Semmelweis megérezte, hogy a probléma a boncolással lehet összefüggésben. Már minden statisztikai összefüggést feltárt, de elmélete még nem született meg. 1847 tavaszán egy velencei utazáson vett részt, hogy legyen ideje nyugodtan átgondolni kutatásait. Hazatérve arról értesült, hogy egy fiatal patológus kollégája meghalt miután egy boncolási gyakorlaton véletlenül megsértette az ujját a bonckéssel. Egyetlen pillanat alatt jött rá a megoldásra: ,,hirtelen lelkem előtt állt meg egy gondolat, s egyszerre világossá lőn előttem, hogy a gyermekágyi láz és Kolletschka tanár betegsége ugyanegy." A felfedezés egyáltalán nem volt magától értetődő: a baktériumok és más élő kórokozók létét még nem ismerte az orvostudomány. Semmelweis ezért úgy fogalmazta meg elméletét, hogy a gyermekágyi láz oka nem más, mint a hullaméreg.

Saját kezén is felfedezte a bomló szerves anyagot, és azonnal megértette, hogy kollégái és ő maga is közvetlenül felelősek a kismamák halálárért. A megoldás is világosnak tűnt: ,,Bármily fájdalmas, bármily nyomasztó is az ilyen beismerés, nem a letagadásban rejlik az ellenszere; és ha nem akarjuk, hogy állandóvá legyen ez a szerencsétlenség, akkor ezt az igazságot az összes érdekeltek tudomására kell hozni." Azonnal bevezette a szülészeten a klórmészoldatos kézmosást, hogy a hullamérget az orvosok ne tudják átvinni a páciensekre. Később elrendelte, hogy a betegek vizsgálata között is kezet kell mosnia az orvosoknak és az ápolószemélyzetnek. Az eredmény magáért beszélt: 1847 májusában még harminchat kismama halt meg a klinikán, júniusban már csak hat, júliusban pedig már csak három. Semmelweis úgy gondolta, felfedezése olyan egyértelmű, hogy elég következetesen betartani a szabályokat, és más klinikák is követni fogják a bécsi példát. Csalódnia kellett. Őszre újra emelkedni kezdett a gyermekágyi lázas esetek száma, mert az orvosok elkezdték félvállról venni az utasítást. Túlságosan egyszerűnek, és egyben botrányosnak tűnt, hogy ők maguk felelnek egy betegség terjedéséért. Ezt lelkileg sem volt könnyű feldolgozni. Az egyik leghíresebb szülész, aki elfogadta magyar kollégája elméletét, rájött, hogy ő maga okozta unokahúga halálát. A felismerés hatására a vonat elé vetette magát. Nem csoda, ha a többség a kedvező eredmények ellenére sem akart tudomást venni a felfedezésről. Semmelweis támogatói, egy bőrgyógyász és egy belgyógyász rövid közleményekben tudósítottak a felfedezés jelentőségéről, de az áttörés elmaradt. A máshol dolgozó szülészek még a kedvező klinikai eredményeket sem hitték el, egyszerűen bolondnak tartották a magyar orvost.

Az 1848-as események idején Semmelweis Bécsben maradt, s bár csatlakozott a Nemzeti Gárdához, leginkább a saját forradalmával volt elfoglalva. Márpedig az vesztésre állt. Hiába esett vissza a halálozási arány 1,3%-ra, Klein professzort egyre jobban zavarta mindig ugyanarról beszélő tanársegédje, ezért 1849-ben elbocsátotta a klinikáról. Másfél évig volt állás nélkül, majd eldöntötte, hogy Pesten próbál szerencsét. A Rókus Kórház szülészeti osztályán vállalt fizetés nélküli főorvosi státust, s emellett elindította magánpraxisát is. Optimistán kezdte pesti életét. Barátkozott orvos kollégáival, gyakran járt társaságba, sőt, táncolni is. Élvezte, hogy újra magyarok között van, bár jellemző rá, hogy testvéreivel ellentétben soha nem akarta magyarosítani a nevét. Úgy tűnt, szakmai karrierje is ígéretesen alakul. Amikor Pestre érkezett, a kórház szülészeti osztályán igen magas volt a gyermekágyi lázban meghalt anyák aránya. Bevezette a Bécsben kidolgozott higiéniai szabályokat, és rövid idő alatt 0,85%-ra csökkentette a megbetegedés arányát. De nemcsak az eredményei voltak hasonlóak a bécsihez, hanem a fogadtatás is. A magyar orvosok sem akartak szembesülni azzal, hogy ők okozták betegeik halálát.

Semmelweis 39 éves korában megnősült, egy pesti német kereskedőcsalád lányát, a 20 éves Weidenhoffer Máriát vette el. Szerettek együtt lenni, feljegyezték róluk, hogy a feleség még a páciensekhez is elkísérte férjét, és megvárta a kocsiban. A kor szokásai ellenére tegeződtek, Mária egyszerűen ,,du Semmelweis"-nek szólította párját. Öt gyermekük született, de nekik is meg kellett tapasztalniuk a veszteséget: egy kisfiuk és egy kislányuk még csecsemőként meghalt. Az orvos az újabb szakmai kudarcok ellenére elhatározta, hogy tudományos bizonyítékokkal alátámasztott tanulmányt jelentet meg. Úgy érezte, ha nem sikerül felráznia az orvostársadalmat, ő maga is felelős lesz a további halálesetekért. ,,Az a tudat él bennem - írta -, hogy 1847 óta ezer meg ezer gyermekágyas és csecsemő halt el, kik életben maradnak, ha minden téves nézetet (...) visszautasítottam volna." Először magyar nyelvű szakcikkeket közölt egy orvosi hetilapban, aztán ötszáz oldalas német nyelvű könyvet írt. Nemzetközi statisztikákkal is bizonyította, hogy a boncolások száma, a kézfertőtlenítés és a megbetegedések között szoros összefüggés van. Könyvét megküldte Európa legismertebb szülészprofesszorainak is. Néhány gúnyos ellenvéleményen kívül semmilyen érdemi reakciót nem kapott rá. Semmelweis úgy gondolta, rossz műfajt választott, és éles hangú nyílt leveleket intézett legnevesebb kollégáihoz. A bécsi klinika igazgatóját, aki alatt ismét 13%-ra emelkedett a halálesetek száma, például így szólította meg: ,,Ebben a mészárlásban Önnek is része van, tanár úr. A gyilkolásnak meg kell szűnnie, és hogy megszűnjék, őrszemen fogok állani, és aki veszélyes tanokat merészel hirdetni a gyermekágyi lázról, erélyes ellenfélre fog bennem találni. Nincs egyéb mód számomra, hogy véget vessek a gyilkolásnak, mint ellenfeleim kíméletlen leleplezése." A röpiratok szenvedélyes hangja miatt pesti kollégái is ellene fordultak, úgy érezték Semmelweis szégyent hoz a magyar szakemberekre is. Felesége rokonaival is megromlott a kapcsolata, innentől kezdve egyszerűen csak bolond Nácinak hívták a családban.

Ma minden bizonnyal mániás depresszióként diagnosztizálnák azt a lelkiállapotot, amibe ebben az időben Semmelweis kerülhetett. Felesége szerint ingerlékeny lett, sokszor egész éjjel járkált a szobában, és gyakran voltak otthon is dühkitörései. Arra azonban semmi nem utal, hogy elmebeteg lett volna. Gyógyító munkája mellett ellátta az orvosi kar gazdasági igazgatói tisztségét, egyéb témákban szabályos tudományos cikkeket publikált, és vizsgáztatott is. Egy kóros elmeállapotáról született későbbi történet szerint egy kari tanácsülésen minden előzmény nélkül elővette a zsebéből a bábaeskü szövegét és felolvasta. Ezután tartottak gyors konzíliumot kollégái, akik a családdal egyeztetve a döntést is meghozták: ,,Dr. Semmelweis Ignác három hete olyan mértékű elmezavarban szenved, amely szükségessé teszi, hogy egyrészt megszokott környezetéből és hivatalából eltávolítsák, másrészt a megfelelő felügyeletet és orvosi kezelést, amelyet legjobban egy elmegyógyintézet biztosít számára." A kari tanács ülésének jegyzőkönyve azóta nyilvánosságra került, szó sincs benne bábaesküről, Semmelweis csak a fizetésemelésének elmaradását kifogásolta teljesen normális hangnemben. A konzílium után felesége azt közölte vele, hogy fürdőkúrára utaznak, és útközben, Bécsben megnézik bőrgyógyász barátjuk új klinikáját. Így került Semmelweis Ignác az Alsó-Ausztriai Országos Elmegyógyintézetbe, ahol a szó szoros értelmében meggyilkolták ápolói. Sem felesége, sem gyermekei, sem pesti kollégái nem voltak ott a temetésen.

Nyilvánvalóan nem a halála volt a céljuk, csak az, hogy a mind kellemetlenebbé váló embert kivonják a forgalomból. A bécsi intézet meghamisította és száz évre elzárta a felelősségüket bizonyító dokumentumokat. A konzíliumban részt vevő orvosok elterjesztették, hogy kollégájuk műtét közben megvágta a kezét, így kapta meg a vérmérgezést. Halála után az elhunyt orvost nem méltatta senki. Amikor ismét megnőtt a gyermekágyi halálozások száma, senki sem emlékeztetett Semmelweis igazára. Felesége nevet váltott és a morfium rabja lett, Béla fia pedig 23 évesen öngyilkosságot követett el. Semmelweis visszhangtalanul maradt könyvének megjelenése után egy évtizeddel Louis Pasteur felfedezte a bakteriális kórokozókat, és ezzel igazolta a magyar orvos elméletének helyességét. Később a kézfertőtlenítés szerepét is kísérletek igazolták. Néhány év múlva külföldön az anyák megmentőjének kezdték nevezni Semmelweist. Újabb évek elteltével a hazájában is. Utcákat, kórházakat neveztek el róla, kilúgozott életrajza ott szerepel az iskolai tankönyvekben is. Felesleges harcokkal teli életével és tragikus halálával ma sem szeretünk szembesülni.
 
 
0 komment , kategória:  Történetek, tanmesék  
Címkék: szerencsétlenség, visszhangtalanul, kézfertőtlenítés, kényszerzubbonyt, hátborzongatóóóó, diagnosztizálnák, orvostársadalmat, elmegyógyintézet, orvosprofesszor, elmeállapotáról, meghamisították, bizonyítékokkal, orvostársadalom, legszembetűnőbb, elterjesztették, statisztikákkal, kereskedőcsalád, klórmészoldatos, kellemetlenebbé, ellenvéleményen, megbetegedések, összefüggésben, szenvedélyesen, következetesen, halálesetekért, közleményekben, meghamisította, lelkiállapotot, depresszióként, szülészmesteri, jelentőségéről, felelősségüket, nyilvánosságra, dokumentumokat, öngyilkosságot, meggyilkolták, óriási emberrel, mészárlásban Önnek, klinikán örömmel, felkínált vendégszobát, sötétzárkába lökték, hivatalos verzió, korábbi sérülésből, anyák megmentőjének, orvostársadalom számára, bécsi orvoskar, szülészmesteri tanfolyamot, elhunyt betegek, klinika legszembetűnőbb, szülészeten minden, fiatal orvos, klinikai körülmények, Semmelweis Ignác, Nyáry Krisztián, Pesttől Bécsig, Alsó-Ausztriából Budára, Semmelweis Bécsben, Nemzeti Gárdához, Rókus Kórház, Amikor Pestre, Weidenhoffer Máriát, Alsó-Ausztriai Országos Elmegyógyintézetbe, Louis Pasteur,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Krisztus követése  Harmónia......  Ma Győr - beoltják a mamát  Schrenk Éva - Imádság békéért  Gyertya  Az ember eszköz  Kereszthalál  A hazugság nem titkolható jele...  Ha minden ember adna magából  Gondolkodó  Gyertya  Az áprilisi rügyekhez  Tulipànok  Az élethez bátorság kell.....  Oxy Crystal Oxigén Csepp  A nyugalom padja  Pasi típusok  Hívő ember  Jézus  Tulipànok  Önzetlen ember  Gondolkodó  Facebookon kaptam  Kérek egy kulcsot a szívedhez....  Kereszt  Szenvedés  Szép estét kedves látogatóimna...  Chlorella alga: 7 lenyűgöző eg...  Szép estét kedves látogatóimna...  Harmónia......  Elvetettség és szenvedés  Facebookon kaptam  Éjfél......Macskák.......  Jó tesz a bélrendszernek  Vágyakozás  A vese egészségés működéséhez ...  Kereszt  Pihenő  Jézus tanácsa  Szükségszerű  Esernyő  Mesés pillanat.....  Harmónia......  Fogadj örökbe egy igaz barátot...  A boldogság olyan, mint a tava...  Ha minden ember adna magából  Ima a Családom védelméért  Mindent, amit adtál.....  Tisztázták a szakemberek: itt ...  Facebookon kaptam  Pihenő  Aratás  Szép estét  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Keresztyéni magatartás  Verses képem  Harmónia......  Lámpa  Zöld andara kristály  Kereszthalál  Idézet Petőfi Sándortól  Helyettesítés  Facebookon kaptam  Naplemente  Sexy nő  Az élet rövid, élj!  Kérek egy kulcsot a szívedhez....  Kereszt  Az ember eszköz  Edinburgh hercege és II. Erzs...  Facebookon kaptam  Edinburgh hercege és II. Erzs...  Facebookon kaptam  Elvetettség és szenvedés  Spirálgalaxis  Aranyosi Ervintől idézet  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy csésze kávét?  Fogadj örökbe egy igaz barátot...  Pihenő  Himalája ( Nepál )  Tisztázták a szakemberek: itt ...  Ma Győr - beoltják a mamát  Ima a Családom védelméért  "A vendégek miatt..."  Az aktív szén szerepe a szépsé...  Naplemente  Petőfiné szobra Koppenhágában  Naplemente  Szép estét  Facebookon kaptam  Kereszthordozás  A nyugalom padja  Szívapály  Szép estét kedves látogatóimna...  Folyvást rohanunk, soha meg ne...  Mai napi mosoly Nektek :) ...  Facebookon kaptam  A nagyok kegye 
Bejegyzés Címkék
óriási emberrel, mészárlásban Önnek, klinikán örömmel, felkínált vendégszobát, sötétzárkába lökték, hivatalos verzió, korábbi sérülésből, anyák megmentőjének, orvostársadalom számára, bécsi orvoskar, szülészmesteri tanfolyamot, elhunyt betegek, klinika legszembetűnőbb, szülészeten minden, fiatal orvos, klinikai körülmények, nyílt utcán, bábaképző szülészeti, egyetemi klinikán, orvosi klinikán, boncolással lehet, velencei utazáson, fiatal patológus, boncolási gyakorlaton, felfedezés egyáltalán, bomló szerves, kismamák halálárért, ilyen beismerés, letagadásban rejlik, összes érdekeltek, klórmészoldatos kézmosást, betegek vizsgálata, eredmény magáért, bécsi példát, gyermekágyi lázas, orvosok elkezdték, betegség terjedéséért, egyik leghíresebb, felismerés hatására, kedvező eredmények, belgyógyász rövid, felfedezés jelentőségéről, áttörés elmaradt, máshol dolgozó, kedvező klinikai, magyar orvost, 1848-as események, saját forradalmával, vesztésre állt, halálozási arány, kórház szülészeti, gyermekágyi lázban, megbetegedés arányát, eredményei voltak, magyar orvosok, pesti német, újabb szakmai, további halálesetekért, orvosi hetilapban, boncolások száma, megbetegedések között, bécsi klinika, halálesetek száma, gyermekágyi lázról, röpiratok szenvedélyes, magyar szakemberekre, időben Semmelweis, kóros elmeállapotáról, kari tanácsülésen, bábaeskü szövegét, családdal egyeztetve, megfelelő felügyeletet, elmegyógyintézet biztosít, kari tanács, fizetésemelésének elmaradását, konzílium után, halála volt, mind kellemetlenebbé, bécsi intézet, felelősségüket bizonyító, konzíliumban részt, elhunyt orvost, gyermekágyi halálozások, morfium rabja, évtizeddel Louis, bakteriális kórokozókat, magyar orvos, kézfertőtlenítés szerepét, iskolai tankönyvekben, szerencsétlenség, visszhangtalanul, kézfertőtlenítés, kényszerzubbonyt, hátborzongatóóóó, diagnosztizálnák, orvostársadalmat, elmegyógyintézet, orvosprofesszor, elmeállapotáról, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 114 db bejegyzés
Összes: 10634 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2806
  • e Hét: 2806
  • e Hónap: 21889
  • e Év: 108213
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.