Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Karácsonyi szokások
  2018-12-25 09:07:19, kedd
 
   
 

KARÁCSONYI SZOKÁSOK Ádám és Éva napjánDecember 24. - Ádám és Éva napja, más néven karácsony szombatja, vagy karácsony böjtje. Magyarországon ezen a napon állítjuk fel a karácsonyfát, és ezen az estén ajándékozzák meg egymást a családtagok. A karácsonyfa-állítás egészen új szokás, mert csak a XIX. század ötvenes éveiben, akkor is csak városon jelent meg először.

A nép ezt a napot karácsony szenvedőjének is nevezi, elég logikus, hogy miért. Ezen elnevezések találóan jellemzik azt a szigorú böjtöt, amely a nagypéntekinél csak annyival könnyebb, hogy estefelé már hal, főzelék, tészta és gyümölcs is fogyasztható. Ezek az ételek, ha szigorúan böjtösek is, semmi összefüggésben nincsenek a keresztény vallás parancsaival. Valamennyinek megvan a maga ősi gonoszűző, termés- és szerencsevarázsló, egészségjósló ereje. Fogyasztásuk tehát mély , ősvallási eredetű, mondhatni rituális tett. Az ünnepi evésszabályozás a felsőbb hatalmak jóindulatának megszerzésére irányul. Az étkezésnél ugyanis a hagyomány szerint a szellemek is jelen vannak, és az alkalmi ételek az emberi kívánságok szimbolikus előterjesztői. Külön szerencse, hogy finomak ezek az ételek!

Érdekes az egyes ételek jelentése: karácsonyi étkek a lencse, a hal, és valami mákos étel, ami sok helyen a mákos bobajka. ( Receptje például : ww.mindmegette.hu/makos-bobajka.recept, e bejegyzés alján megtalálható). Ez azért van így mert a mák és a lencse nem más, mint a pénz szimbolikus megidézése. Fogyasszuk bátran, hátha segít! A karácsonyi asztalon elengedhetetlen a sertéshús, mert a szaporaság jelképe és bőségvarázsló étel.

NÉHÁNY ÁLTALÁNOSAN ELTERJEDT SZOKÁS:

Régen bizony nem örültek, ha 24-e reggelén fehérnép ment a házhoz először ( már megint a nőkkel van baj!), mert a nő nem hoz szerencsét. Ha férfi megy, akkor sok tojás lesz a háznál a következő évben.

Katolikus vidékeken karácsonyi asztalt készítettek Somogyban szénát borítottak az asztalra, a sarkaira pedig fésűt, kaszakövet, kést raktak, majd asztalkendővel letakarták az egészet.
Sok helyen a csordás egy csomó vesszővel végigjárta azokat a házakat, ahol tehenet tartottak. A gazdaasszony annyi vesszőt húzott ki a csordásnál levő csomóból, ahány tehén a háznál volt. Azzal aztán megcsapkodta a csordás lába szárát.

Néhol mákos bobajkát adtak a tyúkoknak, hogy jól tojjanak. A kakas rosszabbul járt: hátsó fertályát fokhagymával és fekete borssal kenegették, hogy üzekedőbb kedvű legyen.

Úgy mondták: Jobban tojnak a tyúkok, ha szenteste a gazdasszony a szoba sarkában guggol, kezében egy üveg savanyú káposztával, amit később megetet a tyúkokkal.

Karácsony estéig minden kölcsönadott holmit visszakértek, illetve e napon semmit ki nem adtak a házból, hogy együtt maradjon a gazdaság.

Karácsony vigíliáján az erdélyi szász tűzhelyekben eloltották, s azonnal újragyújtották a tüzet. Ennek a tűznek - hitük szerint -különleges ereje van, tisztító hatású, egészség- és termékenységi ereje van. Az új tűzből származó hamut szétszórták a termőföldeken és a kertben. Ez a mágikus erő átívelt az egész mezőgazdasági év ciklusán. Ezt a hiedelmet és szokást még az Alsó-Rajna vidékiek hozták magukkal, és évszázadokon keresztül megőrizték Erdélyben is. A tűzgyújtásnak más formája is előfordul. Van, ahol falu melletti dombon fáklyát gyújtanak, vagy a templom tornyából égő szalmacsóvát dobnak le, vagy szalmakötegből tüzet gyújtanak.

Mi az ünnep "forgatókönyve"?

Azt nem könnyű meghatározni, hogy mely népszokás a karácsonyi ünnepkör melyik napján és hogyan történik. Azért nehéz napokra bontani a téli ünnepkörhöz tartozó szokásokat, mert amelyik szokás egyik helyen egy bizonyos napon zajlott, másutt egy hétig is eltartott. Vannak vidékek, ahol a kántálók december 24-én járnak, máshol egész héten köszöntenek. Helyenként, ha nem hívják be a köszöntőket a házba, azok csendesen eloldalognak, annyiban hagyják. Másutt ezt sértésnek veszik.

Bár a szokások egy része általánosítható, más része azonban csak egyes területen dívik. Az állatokkal kapcsolatosak szokások értelem szerűen ott hangsúlyosak, ahol az állattartás a létkérdés, és nem számottevő ott, ahol az állat csak mellékes része a paraszti gazdaságnak. Hortobágy környékén például igen fontos karácsony éjjelén az állatok etetése-itatása, mert "a karácsony éjfelén merített víz aranyos, gyógyító hatású." Valamint, ,,ha az állatok nem kapnak rendesen enni-inni, karácsony éjjelén panaszkodni fognak". Miután majd' minden gazdaságban van állat, jobb a békesség alapon ma is élnek e szokások.

Mik a karácsonyi dramatikus előadások?

A karácsonyi játékok legismertebbjének, a betlehemezésnek két fő formáját ismerjük: az élő szereplőket kívánó pásztorjáték és a bábokkal előadott bábtáncoltató karácsonyi játék két külön műfaj. A jó-rossz, szegény-gazdag ellentét igen egyszerű, szemléletes formában mutatkozik meg ezekben a játékokban. A tréfát a pásztorok szolgáltatják, akik félreértik az angyal latin szavát. Tudatlanok ugyan, de jószívűek, és csekély javaikból szívesen adnak a kis Jézusnak. A betlehemezést másféle színjátékos szokásokhoz hasonlóan adománykérő formulák zárják le.
A betlehemes játékok mellett a Paradicsom-játék is közismert volt, ez Ádám és Éva napján bűnbeesésük történetét adta elő az érdeklődőknek.

Bizonyos vidékeken a karácsonyesti lámpagyújtással kezdődik a kolindálás vagy regölés. Ezek a rómaiak népüdvözlő énekeinek keresztény megfelelői. A regölő (ének­mondó), a magyar őstörténet kutatói szerint a régi magyarok sámánjainak, varázslóinak, ráéneklőinek egyik elnevezése lehetett. A magyar regüs szó a középkori oklevelekben, mint foglalkozási név, (királyi, főnemesi udvarban tartózkodó hivatásos énekmondó) fordul elő. A regölés a legények és házasemberek termékenység-, bőség- és párokat összevarázsló, házról házra járó köszöntő szokása, a téli napforduló pogánykori emléke. A regölés a magyarság egyik legarchaikusabb népszokása. A regösének szövegének és dallamá­nak nyomai az egész magyar nyelvterületen jelen vannak. A regösének rítusének, amelyet a regölés alkalmával énekelnek a regösök.

A kutatók s a regölésben a finnugor kori emlékeket és a téli napforduló megün­neplésének pogány nyomait látják. A regölést - a csoda­szarvas motívum, a refrén, s a dal­lam sajátosságai alapján - a sámánénekkel is összefügghet. A regös (énekmondó) a nyelvészek és őstörténészek véleménye szerint a régi magyarok sámánjainak, varázslóinak egyik elnevezése lehetett. A középkorban - latin!- a regus szó királyi jelentett. A 16.században Bomemisza Péter jegyezte le a regös szót. Az első regöséneket 1838-ban közölték nyomtatásban.

A Dunántúlon a legények köcsögdudákkal, csörgős botokkal ­néhol csengővel, regös síppal, furulyával - keresték fel elsősorban a lányos házakat. A csörgős botot láncokkal praktikus felszerelni, hogy fülrepesztő zajt keltsen. A köcsögdu­dával és a láncos bottal hagyományosan a refrént kísérik. A regösök jellemző öltözete kifordított bárány­bőr kucsma és bunda.regoslancos.jpg

A regös ének általában az alábbi részekből áll:

1.) Bekéretőzés:

Megjöttek, megjöttek Szent István üldözött szolgái Elfagyott kinek keze, kinek lába, kinekfüle,farka,

A kendtek adományaiból szeretnők meggyógyítani ... Mondjuk-e vagy nyomjuk? (Már, mint az utat visszafelé.)

Vagy:

Nem vagyunk mi rablók, Szent István szolgái, Most jöttünk hideg kútról, hideg mezejéről, Elfagyott kinek keze, kinek lába,

Kinek füle, farka, szabad-e regöIni?

(A bekéretőzésnek több változata van.)

Háziak: Mondjátok, mondjátok!

2.) Beköszönés, bevezetés

Amodafolyik egy sebes folyó,

Sebes folyó partján csoda szőrű szarvas, Csoda szőrű szarvasnak ezer ága-boga, Ezer ága-bogán kilenc mise gyertya, Gyulladván gyulladjék, altatván aludjék, Hej, regö rejtem, azt is megadhatja

Az a nagy Úristen!

3.) Termékenységvarázslás

Adjon az Úristen, ennek a házigazdának Két kis ökröt, két kis bérest, Csöngős-pöngős szekeret,

Aranyos ostornyelet,

Hej, regü rejtem, azt is megengedte Az a nagy Úristen!

4.) Párosító rész, vagy összeregölés

Itten vagyon egy szép legény Kinek neve (Jóska!),

Itten vagyon egy szép leány Kinek neve (Róza!)

Isten meg se mentse, Kebelébe rejtse,

(Jsszecsöndöröclj'ék összepöndörödjék mint a cica farka!

Még annál is jobban:

Mint a kisnyúl farka!

Haj, regü rejtem, regü, regü rejtem, Mind a kettőt összeejtem.

5.) Adománykérés

Regüljük a gazdát, véle az asszonyát, Krumpli a sarka, fűzfa a talpa,

Botom a szivarja, nagy tök a kalapja. Amott a sarokban, van egy öreg zacskó, Tele ezüstpénzzeI, fele a gazdáé,

Fele regölőké.

Hej, regö rejtem, azt is megadhatja, Az a nagy Úristen!

6.) Elköszönés

Isten áldja meg e háznak gazdáját, Töltse meg az Isten, csűrét, kamoráját!

Adjon Isten bort, búzát, barackot, Kurta farkú malacot, Csutorámnak feneket,

Hadd ihassunk eleget!

Isten megáldja Kendteket!

( A bejegyzés szerzője is hasonló jókat kíván!)

A MÁKOS BOBAJKA HAGYOMÁNYOS KARÁCSONY ESTI ÉDESSÉG:

Hozzávalók:
A tésztához:

40 dkg liszt
2 dkg élesztő
2 db tojás sárgája
1 teáskanál kristálycukor
1,5-2 dl tej
5 dkg vaj
csipet só
A mártogatáshoz:
6-7 dl tej
2 csomag vaníliás cukor
A szóráshoz:
15 dkg darált mák
10 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
kevés liszt
vaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítés:
Először elkészítjük a tésztát. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a sóval, a tojássárgájával, a felfuttatott élesztővel és az olvasztott vajjal robotgéppel bedagasztjuk, hogy sima, lágy kelt tésztát kapjunk. (Ha a tészta túl kemény lenne, egy kevés langyos tejet adhatunk hozzá.) A tésztát letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lazán átgyúrjuk, és két részre osztjuk, a két részt hengerré sodorjuk. A két hengert egyenként 30 korongra vágjuk. A korongokat lisztben megforgatjuk, és a vajjal kikent tepsibe tesszük. Újabb 20 percig kelesztjük, majd előmelegített sütőben (160 fok) aranybarnára sütjük (kb. 30 perc).

A mártogatáshoz a tejet megforrósítjuk, belekeverjük a vaníliás cukrot. A kisült korongokat - kisebb adagokban - a tejbe áztatjuk, óvatosan, hogy el ne törjenek. Kivajazott tepsibe, vagy tűzálló tálba rakjuk, és rétegenként a porcukorral és a citromhéjjal elkevert mákkal meghintjük. Előmelegített, forró sütőben (200 fok) úgy 10 perc alatt készre sütjük.

Forrás:

Barna Gábor:A regös hagyományok földrajzi elterjedéséről

Karácsony Molnár Erika - Tátrai Zsuzsanna: Jeles napok, ünnepi szokások, Mezőgazda Kiadó

GUZSALYAS - Népművészeti és Kézműves Folyóirat

Pozsony Ferenc: Az erdélyi szászok jeles napi szokásai. Csíkszereda, 1997. Pro-Print Kiadó

MAGYAR NÉPRAJZI LEXIKON, IV. kötet, Dömötör Tekla, regölés címszónál

 
 
0 komment , kategória:  Karácsony  
Címkék: összepöndörödjék, jsszecsöndöröclj, evésszabályozás, betlehemezésnek, általánosítható, lámpagyújtással, legarchaikusabb, elengedhetetlen, tojássárgájával, nyelvterületen, elterjedéséről, szalmakötegből, bekéretőzésnek, összefüggésben, újragyújtották, köcsögdudákkal, nagypéntekinél, asztalkendővel, megforrósítjuk, magyarországon, jóindulatának, meggyógyítani, előmelegített, valamennyinek, megszerzésére, érdeklődőknek, tűzgyújtásnak, összevarázsló, őstörténészek, hagyományosan, előterjesztői, szenvedőjének, mártogatáshoz, szolgáltatják, betlehemezést, bábtáncoltató, napon állítjuk, estén ajándékozzák, napot karácsony, szigorú böjtöt, nagypéntekinél csak, keresztény vallás, ünnepi evésszabályozás, felsőbb hatalmak, étkezésnél ugyanis, hagyomány szerint, alkalmi ételek, emberi kívánságok, egyes ételek, mákos bobajka, pénz szimbolikus, karácsonyi asztalon, KARÁCSONYI SZOKÁSOK Ádám, NÉHÁNY ÁLTALÁNOSAN ELTERJEDT SZOKÁS, Bomemisza Péter, Szent István, Adjon Isten, MÁKOS BOBAJKA HAGYOMÁNYOS KARÁCSONY ESTI ÉDESSÉG, Barna Gábor, Karácsony Molnár Erika, Tátrai Zsuzsanna, Mezőgazda Kiadó, Kézműves Folyóirat, Pozsony Ferenc, Pro-Print Kiadó, MAGYAR NÉPRAJZI LEXIKON, Dömötör Tekla,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
B.L. mérkőzés labdarúgás -/ FT...  Köszvény ellen : podagrafű  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nincs Cím  Jó éjszakát!  Egy korsó sör  Facebookon kaptam  Png nő  Facebookon kaptam  Sikeres új hetet!  Őszi kép  Az irgalom nagyobb, mint a nyo...  A japán lonc gyógyhatásairól  Jó éjszakát!  A nap eljön  Szent Zsófia Magdolna, a Szent...  Facebookon kaptam  A kékszőlő gyógyhatásairól  Nehéz harcolni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Alvás  Facebookon kaptam  Hálaadó ima  Facebookon kaptam  Hideg szél, fújdogál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alkonyi gond  Mai harmónia kártyám  Szèp estét kedves látogat...  Ferenc pápa: Alázattal, mégis ...  Akiben sok az együttérzés, a m...  Facebookon kaptam  Átadták a felújított Szent Cir...  Sikeres új hetet!  Alkonyi gond  ... de csak akkor villan föl  Anyaság  Jelzőlámpa  Pénzár Miklós - Nevet a lélek....  Szèp estét kedves látogat...  Kellemes délutánt kívánok  Rózsafüzért imádkozott a váci ...  Hideg szél, fújdogál  1478 fővel emelkedett a beazon...  Mai napi üzenet  Na Anyu  Png nő  Az élet egyik szépsége az  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Olvasni nem azért érdemes, hog...  Az eperfa levelének gyógyhatás...  Facebookon kaptam  Kicsinek nem lenni kell, hanem...  Facebookon kaptam  989 fővel emelkedett a beazono...  Az irgalom nagyobb, mint a nyo...  Szent Zsófia Magdolna, a Szent...  Alvás  Szirmay Endre : Megkövesedett ...  Tánc az esőben  Tavi rózsa  Alvás  Kellemes hetet  Nehéz harcolni  szerzetesek internálásának 70 ...  Töltsétek kellemesen az estét  Bízzunk Isten szeretetébe  Hálaadó ima  Kandalló mellett  Tánc az esőben  29. évközi hét kedd 10.20  Tánc az esőben  Innen nem viszed el, amid van  You Raise Me Up" - cover by CO...  A sütőtök gyógyhatásairól  Úton  Esti szentmise 29. évközi hét ...  Fátyol tánc  Jó reggelt kedves látogatóimna...  A nap eljön  Facebookon kaptam Krisztina b...  Hideg szél, fújdogál  Facebookon kaptam  Útravaló – 2020. október...  Évközi 29. vasárnap 10.18 Dé...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes napot kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fekete áfonya gyógyhatásairó...  Facebookon kaptam  Gyásznap igen,forradalom nem 
Bejegyzés Címkék
napon állítjuk, estén ajándékozzák, napot karácsony, szigorú böjtöt, nagypéntekinél csak, keresztény vallás, ünnepi evésszabályozás, felsőbb hatalmak, étkezésnél ugyanis, hagyomány szerint, alkalmi ételek, emberi kívánságok, egyes ételek, mákos bobajka, pénz szimbolikus, karácsonyi asztalon, szaporaság jelképe, házhoz először, következő évben, sarkaira pedig, csomó vesszővel, gazdaasszony annyi, csordásnál levő, háznál volt, csordás lába, kakas rosszabbul, szoba sarkában, üveg savanyú, erdélyi szász, egész mezőgazdasági, templom tornyából, karácsonyi ünnepkör, téli ünnepkörhöz, bizonyos napon, kántálók december, része általánosítható, állatokkal kapcsolatosak, állat csak, paraszti gazdaságnak, állatok etetése-itatása, karácsony éjfelén, békesség alapon, karácsonyi dramatikus, karácsonyi játékok, bábokkal előadott, pásztorok szolgáltatják, angyal latin, betlehemezést másféle, betlehemes játékok, karácsonyesti lámpagyújtással, kolindálás vagy, rómaiak népüdvözlő, magyar őstörténet, régi magyarok, magyar regüs, középkori oklevelekben, téli napforduló, magyarság egyik, regösének szövegének, egész magyar, regösének rítusének, regölés alkalmával, finnugor kori, csoda­szarvas motívum, dal­lam sajátosságai, regös szót, első regöséneket, legények köcsögdudákkal, lányos házakat, csörgős botot, láncos bottal, refrént kísérik, regösök jellemző, regös ének, alábbi részekből, kendtek adományaiból, utat visszafelé, bekéretőzésnek több, sebes folyó, szép legény, szép leány, cica farka, kisnyúl farka, kettőt összeejtem, öreg zacskó, bejegyzés szerzője, tepsi kikenéséhez, lisztet átszitáljuk, felfuttatott élesztővel, olvasztott vajjal, kevés langyos, tésztát letakarjuk, korongokat lisztben, vajjal kikent, tejet megforrósítjuk, vaníliás cukrot, kisült korongokat, tejbe áztatjuk, citromhéjjal elkevert, regös hagyományok, erdélyi szászok, , ,
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 30 db bejegyzés
e év: 726 db bejegyzés
Összes: 10307 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 820
  • e Hét: 7400
  • e Hónap: 27772
  • e Év: 500304
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.