Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szegedi virológus professzor: a koronavírusról
  2020-03-19 10:08:10, csütörtök
 
   
  Szegedi virológus professzor: Rengeteg vírussal élünk együtt, de attól félünk, amit még nem ismerünk

Kanyaróban száznegyvenezer gyerek halt meg tavaly világszerte, szinte tudomást sem vettünk róluk. Koronavírusban eddig nagyjából hétezren vesztették életüket és majdnem bedőlt a tőzsde. Pedig ez távolról sem a leggyilkosabb kór. Azért félünk tőle ennyire, mert nem ismerjük, de könnyen lehet, hogy itt marad és meg kell majd tanulnunk együtt élni vele - állítja a szegedi virológus professzor, Duda Ernő.

-Sok a tévhit a koronavírust illetően. Akadnak, akik most is bagatellizálják, mások pedig valóságos armageddont vizionálnak. Van okunk a félelemre? Mennyire veszélyes ez az új kór?

- Ahhoz, hogy egy vírusról meg tudjuk mondani, mennyire veszélyes, két paraméterét mindenképpen ismernünk kell: az egyik a fertőzőképessége, azaz hogy egy beteg hány másik embert fertőz meg, a másik pedig, hogy mekkora a betegség halálozási rátája.

A koronavírus nagyjából annyira fertőző, mint a szezonális influenza, és tízszer kevésbé, mint a kanyaró, de elmarad a mumpsz vagy a szamárköhögés fertőzőképességétől is.

- Mit mutatnak az úgynevezett mortalitási adatok?

- Ami a halálos áldozatok arányát illeti, a veszettség száz százalékos, a fekete himlő közel 30 százalékos arányával áll szemben a szezonális influenza 0,1, valamint az új vírus 2-3 százalékkal.

A koronavírus-fertőzés leginkább a szívelégtelenségben, keringési betegségekben, a TBC-ben szenvedőkre, valamint a kemoterápiában részt vevő daganatos betegekre, a szervátültetettekre és az immunhiányos betegekre nézve lehet igazán veszélyes.

- A hét elején új szakaszába lépett a védekezés: minden nyilvános rendezvényt betiltottak, korlátozták a boltok nyitva tartását. Elég ez, vagy még ennél is szigorúbb intézkedéseket kellene hozni?

- A lényeg nem a további szigorításokon van, hanem azon, hogy az emberek mennyire képesek öntudatosan és fegyelmezetten viselkedni, betartani a már meglévő ajánlásokat.

A fertőzöttek felderítésében viszont lehet, hogy hibát követtek el a hivatalos szervek, sokkal hamarabb kellett volna jóval több tesztet elvégezni. Mindenkit ellenőrizni kellett volna, aki csak a betegség legkisebb tünetét mutatta.
- Ezek után hogyan lassítható a vírus terjedése?

- Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy amíg nincs hatékony vakcina, addig a tömeges szűrés és az érintettek elkülönítése lassíthatja a járvány terjedését.

Ezért az elkövetkezendő napokban, hetekben minden a tömeges tesztelésen áll vagy bukik. Mindenekelőtt a gyanús esetekben a vírus tesztelése, és a betegek elkülönítése lenne a legfontosabb feladat.

Csak Szegeden legalább húsz olyan labor van, ahol ezt meg is tudnák csinálni, de ez a helyzet Pécsen, Debrecenben és Budapesten is. Ha így el tudjuk érni, hogy kevesebb ember fertőződjön meg, akkor a járvány lefolyásának görbéje ellapul, és nem lesz szükség rengeteg lélegeztető gépre. Ha sikerül a fertőzötteket elkülöníteni az egészséges emberektől, akkor a járvány előbb-utóbb lecseng.

- Külföldi szakértők között akad olyan vélemény is, hogy szabadjára kellene engedni a vírust, ha sokan megfertőződnek, később kialakul egy úgynevezett nyájrezisztencia. Ez az út járható lehet?

- Influenzában most már azért csak félmillió ember hal meg évente, mert az idősek az elmúlt években már átestek egy-két influenzán és védettek lettek, így már csak a fiatalabb korosztályt fenyegeti az újabb vírustámadás, de egy betegséget szándékosan szabadjára engedni biztosan nem járható út, hiszen abba az idősek szinte mindannyian belehalnának.

- Tíz éve egyszer már legyőztük a H1N1 vírust, most mégis sokkal nagyobb a riadalom. Miért ez a nagy félelem?

- Mert ezt még nem ismerjük. Valójában ennek a riadalomnak nincs semmilyen tudományos alapja. Tavaly kanyaróban 140 ezer életerős gyermek halt meg, pedig ez ellen már majd hetven éve van védőoltás, és fel sem figyelt rájuk a világ. A koronavírustól eddig alig több mint hétezer, döntő többségében beteg, idős ember halt meg, és majdnem összedőlt a tőzsde.Duda Ernő szerint öt forgatókönyv lehetséges arra, hogy mi történik a koronavírussal a jövőben (fotók: Szabó Luca)

- Elképzelhető, hogy megtanulunk majd együtt élni a koronavírussal, akárcsak a kanyaróval vagy az influenzával?

- Mivel ez egy teljesen új vírus, és szinte alig tudunk még valamit róla, öt különböző forgatókönyv lehetséges. A legoptimálisabb az, hogy egyik napról a másikra ugyanúgy eltűnik, mint a SARS-1 vagy a MERS. Miután ez is egy náthavírus, ami általában szezonális, a második lehetőség az, hogy egy hónap múlva önmagától lecseng, de ennek kicsi a valószínűsége. A harmadik lehetőség, hogy megszelídül, és a mostaninál enyhébb betegséget okoz, de akkor terjed tovább, mert a vírushordozók mozgásképesek maradnak és szétszórják a kórokozókat, ellentétben a súlyos betegekkel, akik otthon vagy a kórházban fekszenek az ágyban. A következő, rémisztően hangzó lehetőség pedig abból fakad, hogy ez is egy zoonótikus, azaz állatról emberre átterjedt kórokozó, és idővel a mutációk következtében egyre jobban adaptálódik az emberhez, és egyszer csak egy iszonyatosan gyilkos kór lesz belőle.

- És az utolsó, ötödik lehetőség?

- Ez tűnik most a legvalószínűbbnek, eszerint itt marad velünk és mi megtanulunk vele együtt élni. Évek során az egész világon elterjed, az érzékeny emberek egy részét elpusztítja, de közben kialakul vele szemben az a bizonyos nyájvédettség. Igaz, még ez sem biztos, mert sok náthavírussal szemben nem alakul ki tartós védettség. Ma is rengeteg vírus együtt él velünk, egyáltalán nem lenne szokatlan, ha ez is itt maradna.

- Mi a helyzet a védőoltás kifejlesztésével? Sikerül versenyt futni az idővel?

- A hivatalos adatok szerint a már létező, megelőzésre is alkalmas, többféle védőoltás aligha lesz hozzáférhető ősz előtt. A gyógyszer-kombinációkra is legalább augusztusig várni kell, de már folynak a klinikai kísérletek.

- Akkor akár optimisták is lehetünk, hogy ilyen gyorsan találnak megoldást a tudósok?

- Jelenleg az a helyzet, hogy éppen az emberek védelmében hozott törvények miatt nem lehet már holnap védőoltással megelőzni a megbetegedéseket. A klinikai teszteken ezeknek a készítményeknek is át kell esniük, ezek pedig hónapokat vesznek igénybe.

- Addig hogyan védekezhetünk?
- A megelőzés szempontjából most kiemelkedően fontos lehet a D-vitamin és a szelén. Se a kígyóháj, se a medvezsír, se a C-vitamin, se a tőzegáfonya, se az égig érő vascsicsergő nem segít. Nem szabad elhinni a világhálón keringő mindenféle biztosnak mondott tippet. Aki pedig betegnek érzi magát, az maradjon otthon. Ha nem lázas, ha tüsszög, biztos nem koronavírusos, mégse menjen orvoshoz, mert ott is elkaphatja. Ha magas láza van, köhög, és nem kap levegőt, hívja fel az orvost, ő majd intézkedik. Semmiképp ne menjen emberek közé.

- Akadnak olyan becslések is, amelyek egy-két héten belül ötvenezerre teszik a hazai vírusfertőzöttek számát. Ön mit gondol?

- Öt üveg Bailey's-be fogadtam, hogy április 10-ig nem lesz tízezer magyar beteg. Lehet persze olyan rosszul kezelni ezt a járványt, hogy legyen, de ezt nem tartom valószínűnek.

Névjegy
Duda Ernő Budapesten végzett, a ma Semmelweis Egyetem névre hallgató intézmény Orvosi Vegytani intézetében doktorált. A Szegedi Biológiai Kutatóközpont felépítése után Straub F. Brúnó beválogatta a szegedi csapatba. 42 éven át dolgozott az SZBK Biokémiai Intézetében, közben kutatott az Egyesült Államokban, Kanadában, Franciaországban és Japánban. Húsz éve a Szegedi Tudományegyetem professzora, előbb az Orvosi Mikrobiológiai és Immunbiológiai Intézetben, majd az Orvosi Biológiai Intézetben dolgozott. Szeged mellett oktatott a Semmelweis Egyetemen, a Budapesti Műszaki Egyetemen, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen, a csíkszeredai és a marosvásárhelyi egyetemeken.


Eredet: https://szeged.hu/hirek/33621/szegedi-virologus-professzor-rengeteg-virussal-elun k-egyutt-de-attol-felunk-amit-meg-nem-ismerunk?fbclid=IwAR2kI_EvksjLrXNF3D6LwYpxH 21SNPmIk4GoPSf0HwJlDXBDsJv5xmsIQ8A

 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
Címkék: vírusfertőzöttek, nyájrezisztencia, fertőzőképessége, megbetegedéseket, kifejlesztésével, franciaországban, száznegyvenezer, készítményeknek, marosvásárhelyi, tudományegyetem, legoptimálisabb, bagatellizálják, intézkedéseket, immunbiológiai, kemoterápiában, koronavírusban, mikrobiológiai, szigorításokon, koronavírussal, fegyelmezetten, megfertőződnek, elkövetkezendő, felderítésében, koronavírustól, koronavírusos, valószínűsége, kutatóközpont, vírushordozók, fertőzötteket, szempontjából, tapasztalatok, nyájvédettség, náthavírussal, következtében, betegségekben, mozgásképesek, szegedi virológus, koronavírust illetően, beteg hány, másik pedig, betegség halálozási, koronavírus nagyjából, szezonális influenza, mumpsz vagy, úgynevezett mortalitási, halálos áldozatok, veszettség száz, fekete himlő, kemoterápiában részt, immunhiányos betegekre, boltok nyitva, további szigorításokon, Duda Ernő, Csak Szegeden, Szabó Luca, Duda Ernő Budapesten, Semmelweis Egyetem, Orvosi Vegytani, Szegedi Biológiai Kutatóközpont, Straub, SZBK Biokémiai Intézetében, Egyesült Államokban, Szegedi Tudományegyetem, Orvosi Mikrobiológiai, Immunbiológiai Intézetben, Orvosi Biológiai Intézetben, Semmelweis Egyetemen, Budapesti Műszaki Egyetemen, Eötvös Lóránd Tudományegyetemen,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Hoztam virágot  Wass Albert történet  Jó éjszakát!  Vegetáriánus étrend előnyei  Csak azt adhatjuk, amink van.  Wass Albert történet  Facebookon kaptam  Csak azt adhatjuk, amink van.  Mit tegyünk, hogy ne legyünk a...  Szabolcsi Zsóka verséből idéze...  Facebookon kaptam  Mit tegyünk, hogy ne legyünk a...  Facebookon kaptam  Nő csokorral  Facebookon kaptam  Pipacs  Szép volt, és felemelő  Szép hétvégét ! ......  Aludjál hát, szép természet......  Megint beesteledett. Sötét van...  Facebookon kaptam  Harry herceg és felesége vissz...  Nő csokorral  Kellemes kávézást  Gombák kosárban  Facebookon kaptam  Fokföldi ibolyák  Szabolcsi Zsóka verséből idéze...  Isten kezéből elfogadni  Szőlőhegyen  Sosem hagyják ABBA  Harmonia.......  Mezei virágok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isten terápiája  Juhász Gyula: Éjszaka  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szeptember végétől, októberig  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam Krisztinátó...  Ez igen! ...  Megoldottam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindenünk a gyermek  Gondolat.....  Az Úr az én oltalmam  Facebookon kaptam  Gondolat.....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isten gyűlöli a kevélyeket  Őszi kép  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Gazdagság  Imádság  A szüret kemény munka, - és ün...  Szép hétvégét ! ......  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szép estét  Őszi levelek  Gondolat  Szép estét  Komáromi János idézet  Jó napok  Virágszirmok  Jó éjszakát!  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kellemes kávézást  Virág cica  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Szeptember végétől, októberig  Fehér rózsák  Kapzsiság  Virágszirmok  Isten kezéből elfogadni  Párbeszéd két ismeretlen közö...  Kellemes délutánt kívánok  Zelk Zoltán tollából  Életünk tartalma és öröme  Jön a tél  Facebookon kaptam  Isten terápiája  Életem során  Almák kosárban  Facebookon kaptam Cs ildikótó...  Mindenünk a gyermek  Facebookon kaptam  Kemény világ vár az oltatlanok...  Facebookon kaptam Cs ildikótó...  Isten terápiája  Budapest, Hősök tere, Gábriel ...  Facebookon kaptam  Ház  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
szegedi virológus, koronavírust illetően, beteg hány, másik pedig, betegség halálozási, koronavírus nagyjából, szezonális influenza, mumpsz vagy, úgynevezett mortalitási, halálos áldozatok, veszettség száz, fekete himlő, kemoterápiában részt, immunhiányos betegekre, boltok nyitva, további szigorításokon, emberek mennyire, fertőzöttek felderítésében, hivatalos szervek, betegség legkisebb, vírus terjedése, eddigi tapasztalatok, tömeges szűrés, érintettek elkülönítése, járvány terjedését, elkövetkezendő napokban, tömeges tesztelésen, gyanús esetekben, vírus tesztelése, betegek elkülönítése, legfontosabb feladat, helyzet Pécsen, járvány lefolyásának, fertőzötteket elkülöníteni, egészséges emberektől, járvány előbb-utóbb, úgynevezett nyájrezisztencia, elmúlt években, fiatalabb korosztályt, újabb vírustámadás, betegséget szándékosan, idősek szinte, nagy félelem, riadalomnak nincs, koronavírustól eddig, kanyaróval vagy, másikra ugyanúgy, második lehetőség, hónap múlva, harmadik lehetőség, mostaninál enyhébb, vírushordozók mozgásképesek, súlyos betegekkel, kórházban fekszenek, mutációk következtében, iszonyatosan gyilkos, egész világon, érzékeny emberek, részét elpusztítja, védőoltás kifejlesztésével, hivatalos adatok, klinikai kísérletek, emberek védelmében, klinikai teszteken, megelőzés szempontjából, világhálón keringő, maradjon otthon, hazai vírusfertőzöttek, szegedi csapatba, marosvásárhelyi egyetemeken, vírusfertőzöttek, nyájrezisztencia, fertőzőképessége, megbetegedéseket, kifejlesztésével, franciaországban, száznegyvenezer, készítményeknek, marosvásárhelyi, tudományegyetem, legoptimálisabb, bagatellizálják, intézkedéseket, immunbiológiai, kemoterápiában, koronavírusban, mikrobiológiai, szigorításokon, koronavírussal, fegyelmezetten, megfertőződnek, elkövetkezendő, felderítésében, koronavírustól, koronavírusos, valószínűsége, kutatóközpont, vírushordozók, fertőzötteket, szempontjából, , ,
2021.08 2021. Szeptember 2021.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 43 db bejegyzés
e év: 317 db bejegyzés
Összes: 10837 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 71
  • e Hét: 2281
  • e Hónap: 31732
  • e Év: 255577
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.