Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A glória, avagy a hegyek kísértete Mátra
  2020-11-27 12:09:38, péntek
 
   
 


Ritka légköroptikai fényjelenség, úgynevezett glória volt látható hazánk legmagasabb pontján, Kékestetőn, az Európa több medencéjét, így a Magyarországnak otthont adó Kárpát-medencét is beborító hidegpárna jelenség következtében.
A misztikus természeti jelenséget a dajkamesékben csak hegyi kísértetnek emelgetik, mely hozhat áldást, de balszerencsét is szemlélőjére. Rossz ómen vagy égi csoda? Összegyűjtöttük a babonák és tudományos magyarázatok halmazát, íme, minden érdekesség, amit a glóriáról tudni kell.




A felhőtengerből kiemelkedő szigetek
A Kárpát-medencét is uraló november végi hidegpárna miatt hazánk lakóinak ismét mellőznie kell a napsütést. A hullámzó felhőtengerből többnyire csak hazánk legmagasabb pontjai, a Bükk platója és a Mátra vulkanikus eredetű csúcsai, a Galya- és a Kékes emelkedik ki.
A sűrű köd körülbelül 900 méteres tengerszint feletti magasságban nyaldossa a hegyek oldalát, zúzmarás köntösbe öltöztetve a tájat, míg az ennél magasabban fekvő területeken szikrázó napsütés uralkodik. A hidegpárna felett, körülbelül 160 kilométer távolságban jól látszanak ebben az esetben a Magas-Tátra csúcsai is, melyeket Kékestetőről, az Északi-sípálya felső szakaszának tisztásáról lehet megfigyelni.




A glória, avagy a hegyek kísértete
A glória nem más, mint a Nappal ellentétes oldalon megfigyelhető légköroptikai jelenség. Viszonylag ritka jelenségnek számít, s megpillantásának kulcsa nagyrészt a szerencsén múlik: jókor kell jó helyen lenni. Akkor látható, ha az észlelő árnyéka egy, a Nappal ellentétes irányban lévő felhőre, vagy ködrétegre vetül, ez lehet hegységekben vagy repülőgépen is. Az árnyék körül ilyenkor színes gyűrűk jelennek meg. Közülük a legbelső ív kékes, ezt zöld, sárga, majd vörös ívek veszik körül, hasonlóan a szivárvány esetében.
A glóriára is igaz, hogy a sávok szélessége és intenzitása a ködöt alkotó cseppek méretétől függ. A gyűrűk egymás után többször megismétlődhetnek. A glória színes körei a nappal ellentétes, úgynevezett antiszoláris pont körül jelennek meg. E pontra vetül a megfigyelő árnyéka is, amely főleg akkor látványos, ha a jelenséget előidéző felhő/köd némileg távolabb van a megfigyelési ponttól.

A glória közepén megjelenő sejtelmes árnyékot nevezi a népnyelv hegyi kísértetnek. Az árnyék azonban nem feltétlenül csak emberé lehet: egy nagyobb tárgy, épület, hegy árnyéka is megfigyelhető a jelenség középpontjában.
Áldás vagy átok?
,,A légköroptikai jelenség neve a németországi Harz-hegységben lévő Brocken-hegyről származik, ahol a feljegyzések szerint első alkalommal megfigyelték azt. Az összeesküvés elméletek és a paranormális jelenségek hívei hisznek abban, hogy a Brocken-hegyi kísértet látványa átkot jelent a megfigyelőre nézve - hitük szerint az önmagát szivárványszínű glóriában megpillantó személy a hegyekben fog meghalni. Ezt a babonát a két világháború közötti évek egyik legnagyobb lengyel hegymászója, a kritikus és újságíró, Jan Alfred Szczepański találta ki majd népszerűsítette a turisták tömegei előtt, akik látták ezt a jelenséget. Természetesen egyetlen tanulmány sem készült arra nézve, hányan veszítették életüket a hegyek között azok közül, akik látták a ködkísértetet. A babona szerint az átok csak akkor szűnik meg, ha háromszor egymás után sikerül megpillantani a Brocken-hegyi kísértetet" - olvasható egy internetes forrásban.
Az egyik legkeresettebb természeti téma

A természet-imádók és fotósok körében az egyik legkeresettebb témának számít a glória. Napjaink fejlődő technikájának köszönhetően már számos olyan téma válik elérhetővé sokak számára, amely évekkel, évtizedekkel ezelőtt még komoly értéknek, egyedülálló sikernek számított. A hegyi kísértet azonban mindmáig az egyik legvadászottabb természetfotó-témát képzi, ugyanis a ritka jelenség lencsevégre kapásához valóban jó időzítésre, szerencsére van szükség ahhoz, hogy a fent említett körülmények együttesen adottak legyenek, s a fotós elkészíthesse áhított természeti képét. Ráadásul, ha minden feltétel jelen van, akkor is fürgének kell lenni, hiszen megesik, hogy a színpompás ívek mindössze csak néhány másodperig mutatkoznak. Ez a különleges légköri fényjelenség, azaz fotometeor elsősorban ősszel, kora télen észlelhető, nyáron csak a magashegységekben, vagy repülőn utazva látható.

2020. november 27.
Demecs Norbi


 
 
0 komment , kategória:  Szerelmem Mátra  
Címkék: megpillantásának, legvadászottabb, magyarországnak, összegyűjtöttük, szivárványszínű, népszerűsítette, középpontjában, legkeresettebb, felhőtengerből, légköroptikai, természetfotó, megfigyelhető, technikájának, következtében, elkészíthesse, természetesen, megpillantani, dajkamesékben, ködkísértetet, balszerencsét, köszönhetően, magyarázatok, megfigyelési, antiszoláris, megfigyelőre, feljegyzések, szemlélőjére, fényjelenség, évtizedekkel, paranormális, kékestetőről, németországi, összeesküvés, megfigyelték, hegységekben, megpillantó, misztikus természeti, dajkamesékben csak, glóriáról tudni, felhőtengerből kiemelkedő, hullámzó felhőtengerből, hegyek oldalát, ennél magasabban, hidegpárna felett, hegyek kísértete, szerencsén múlik, észlelő árnyéka, árnyék körül, szivárvány esetében, sávok szélessége, ködöt alkotó, gyűrűk egymás, Alfred Szczepański, Demecs Norbi,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alvó kutyák  Facebookon kaptam  Virágvasárnap: az élet és a re...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Mi van, ha?  Facebookon kaptam  Esti Ima !  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Alvó baby  Devecsery László - Húsvét  Alvó kutya  Facebookon kaptam  Az erdőterápia egészségre gyak...  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Manna OWell tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 26  Sok ember olyan,  Alvó baby  Paul David Tripp Március 26  Sonka vásár  A nagy természet  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Facebookon kaptam  Alvó kutyák  A nagy természet  Alvó cica  J. Donald Walters  Soli Deo gloria  A pálma a győzelem és a diadal...  Boldog virágvasárnapot minden...  Jó éjszakát  A pálma a győzelem és a diadal...  Nem jár  A haj állapotának javítása egy...  Facebookon kaptam Krisztinától  Óraállítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Soli Deo gloria  Képes idézet !  A nagyhét eseményei  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után  Odaadja  Szép estét kedves látogatóimna...  Esti Ima !  Sárkány  Ratkós beszületései a szereplő...  Nem hazudnak  A máj egészségét biztosító és ...  Esti kép  Facebookon kaptam  A nagyhét eseményei  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az idegen országok éghajlata  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A nagy természet  Levél lány  Alvó cica  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Facebookon kaptam  A máj egészségét biztosító és ...  Heltai Jenő: Március  Táplálékok a máj egészségének ...  Jó éjszakát  Minden kedves látogatómnak sze...  Válaszok a halál után  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Válaszok a halál után  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  virágvasárnap  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Manna OWell tollából  virágvasárnap  Facebookon kaptam  Esti képek  Paul David Tripp Március 28  képre írva  Alvó baby  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Facebookon kaptam Krisztinától  Esti kép  Facebookon kaptam  Alvó baby 
Bejegyzés Címkék
misztikus természeti, dajkamesékben csak, glóriáról tudni, felhőtengerből kiemelkedő, hullámzó felhőtengerből, hegyek oldalát, ennél magasabban, hidegpárna felett, hegyek kísértete, szerencsén múlik, észlelő árnyéka, árnyék körül, szivárvány esetében, sávok szélessége, ködöt alkotó, gyűrűk egymás, glória színes, nappal ellentétes, megfigyelő árnyéka, jelenséget előidéző, megfigyelési ponttól, glória közepén, népnyelv hegyi, árnyék azonban, nagyobb tárgy, jelenség középpontjában, légköroptikai jelenség, németországi Harz-hegységben, feljegyzések szerint, összeesküvés elméletek, paranormális jelenségek, megfigyelőre nézve, önmagát szivárványszínű, turisták tömegei, hegyek között, babona szerint, átok csak, internetes forrásban, egyik legkeresettebb, hegyi kísértet, egyik legvadászottabb, ritka jelenség, fent említett, fotós elkészíthesse, színpompás ívek, különleges légköri, megpillantásának, legvadászottabb, magyarországnak, összegyűjtöttük, szivárványszínű, népszerűsítette, középpontjában, legkeresettebb, felhőtengerből, légköroptikai, természetfotó, megfigyelhető, technikájának, következtében, elkészíthesse, természetesen, megpillantani, dajkamesékben, ködkísértetet, balszerencsét, köszönhetően, magyarázatok, megfigyelési, antiszoláris, megfigyelőre, feljegyzések, szemlélőjére, fényjelenség, évtizedekkel, paranormális, kékestetőről, németországi, összeesküvés, megfigyelték, hegységekben, megpillantó, lencsevégre, kísértetnek, veszítették, szakaszának, legmagasabb, úgynevezett, repülőgépen, körülmények, szerencsére, jelenségnek, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 252 db bejegyzés
e év: 688 db bejegyzés
Összes: 9828 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 241
  • e Hét: 2036
  • e Hónap: 9846
  • e Év: 68069
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.