Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Borbála
  2020-12-05 00:20:34, szombat
 
   
 


Szent Borbála

a bányászok, a kohászok, a tüzérek, az építészek, a tűzszerészek, az ágyú- és harangöntők védőszentje. A keresztény egyházban jegyzett Borbála alakja megegyezik a más egyházak vagy vallások körében említett Barbarával. A feltehetően III. században élt leány legendáját mindössze szóbeszédek övezik, ám az irányába támasztott tisztelet és hit ezektől a meséktől jóval erősebb.
Borbála egy pogány kereskedő páratlan szépségű leánya volt. Valahányszor az apa kereskedelmi útra ment, leányát egy magas toronyba zárta, hogy elrejtse az iránta vágyakozó szemek, s kezek elől. Apja távollétében a Szentháromságba vetett hite jeleként a torony falába - amelyen addig csak két ablak volt - vágatott egy harmadikat is. Atyja hazatérve az ablakok számából fölismerte, hogy leánya elhagyta ősei hitét, s a kereszténységre tért át. Emiatt azonnal meg akarta ölni, ám Borbálának sikerült elmenekülnie, mert a torony fala és a sziklák, csodás módon megnyíltak előtte. Hegyi barlangok rejtekébe menekült, ám egy áruló pásztorfiú miatt apja rátalált, s a helyi bírához hurcolta őt. A város kormányzója akkor a megszégyenítés eszközéhez folyamodott: megparancsolta, hogy ruhátlanul pellengérezzék ki a piacon, minden kíváncsi tekintet prédájául. Borbála azonban most is az Úrhoz menekült, és meghallgatásra talált: a földből felszálló köd és az égből leereszkedő felhő úgy beburkolta a testét, mintha teljesen föl lett volna öltözve. Végül a bíró fővesztésre ítélte, és ekkor történt a legszörnyűbb: az apa, aki korábban esztelen féltékenységgel óvta a leányát, most maga ragadta meg a kardot és fejezte le. Mikor azonban a gyilkos apa hazafelé ment, villám sújtotta őt, és nem maradt belőle más, csak egy maréknyi hamu. Mivel legendája a villámlással kötődik össze, kultusza különösen az olyan szakmákkal forrott össze, amelyek a robbanással, tűzzel valamilyen kapcsolatban állnak. Tűzvész ellen is kérik oltalmát, ezért a vészharangra rá szokták vésni a képét. Ezáltal lett a harangok és a harangöntők védőszentje is. Védőszentjüknek tekintik a hegymászók, akiket útjaikon vihar és villámcsapás veszélye fenyeget, de ugyanígy a bányászok is, akik a sújtólég veszélyében dolgoznak. Végül a torony miatt, amelyben lakott, s amellyel oly gyakran ábrázolják, a régi építőmesterek és kőművesek védőszentje lett.
A karácsonyi ünnepkörben Borbála napján is számtalan népszokás, hagyomány volt ismert, melyeket napjainkban egyre kevesebb magyar településen, s egyre szűkebb körben őriznek. Nevének napja elsősorban a bányavidékeken, az építőmesterek, ágyú- és harangöntő családok körében volt kiemelkedően fontos, de az e naphoz kötődő hiedelem-és hagyományvilág hazánk további területein is elterjedt. Mint más, számos e időszakba tartozó jeles nap szokásai, így a Borbála-nap hagyományai is a dologtiltást, a boszorkányok és a gonosz erők, szellemek elűzését, a rontások és átkok távoltartását vagy megtörését, jóslás és termékenységvarázslás praktikáit jegyzik.
A Borbála-nap talán legfontosabb szokása a Borbála-ág vágása volt. Ahány ház, annyi szokás - mondják, így ez a hagyomány is vidékről vidékre változó volt. Borbálna-nap reggelén a lányok gyümölcsfaágakat metszettek le, főként cseresznyét, meggyet, almát vagy körtét, de ismert az aranyvessző vagy az orgona ágak vágása is. Ezeket csokorba rendezték, s a ház legmelegebb pontjára, vizet tartalmazó korsóba állították. Ez a hely általában a kemence, tűzhely közelében volt. Úgy tartották, ha valamely ág karácsony napjáig kivirágzik, hamarosan férjhez mennek. Egyes lányok az adventi rorátékra, azaz hajnali misékre is magukkal vitték a csokrot, hogy a pap megáldja a vesszőket, remélve azok jóslatának mihamarabbi beteljesülését. Hasonló jóslás a búzamag vetése is, mely karácsonyig kizöldülve a következő év terménybeli gazdagságát mutatta.
A Borbála-nap a december 13-án elkövetkező Luca-nap hagyományaival legmegegyezőbb szokásnap a karácsonyi ünnepkörben. Borbálát számos vidéken dologtiltóként jegyzik, s úgy tartották - főként az asszonyok körében -, hogy minden e napon végzett munkafolyamat balszerencsét hozhat a ház tájára. Tilos volt fonni, varrni vagy hímezni: a fonálhoz kapcsolódó tevékenységekről úgy tartották, hogy azokkal egyidejűleg elvarrnák az állatok termékenységét is. Akadtak helyek, ahol a ház, melléképület, tároló sarkáról vakolatot kapartak, s ezt a jószágok elé vetették, hogy megőrizzék egészségüket, valamint termékenységüket.
Söpörni sem szabad, mert elsöpörnék a szerencsét. Akárcsak az egész téli ünnepkörben, Borbála-napkor sem hoz szerencsét a házra a női látogató, ha mégis odatévedt, seprűvel zavarták el. Az ajándékozás, kölcsönzés is elvinné a szerencsét a háztól. Tüzet is ekkor csak a férfiak rakhattak. Borbálakor a sok dologtilalom miatt az asszonyok csak szétszedő, bontó jellegű munkát végeztek (tollfosztás, babfejtés), egyes falvakban bort fejtettek.
Borbálakor is erősen védekeztek a boszorkányok rontásai ellen. Nem volt szabad mosni, teregetni, ruhát tisztítani, varrni, vagy bármely más, öltözethez tartozó tevékenységet végezni, mert úgy hitték, e cselekedetek a ház köré vonzzák az ártó boszorkányokat. Nem hagytak kint semmilyen száradó ruhadarabot sem, mivel azokat a boszorkányok szétszaggatták volna. Eltették többnyire a seprűket, pálcákat vagy egyéb, a magyar folklórban ismert, boszorkányokkal ábrázolt eszközöket is, hogy azokkal semmilyen varázslás ne legyen végrehajtható. Borbála estéjén is sok helyen bezárkóztak, hogy ne lássák az utcán el-elosonó boszorkányokat.

2020. december 4.
Demecs Norbi
 
 
0 komment , kategória:  Jeles napok  
Címkék: tevékenységekről, termékenységüket, gyümölcsfaágakat, védőszentjüknek, szentháromságba, boszorkányokkal, féltékenységgel, kereszténységre, legmegegyezőbb, dologtiltóként, boszorkányokat, beteljesülését, megszégyenítés, szétszaggatták, termékenységét, hagyományvilág, hagyományaival, pellengérezzék, megparancsolta, meghallgatásra, bányavidékeken, építőmesterek, tevékenységet, munkafolyamat, balszerencsét, távoltartását, végrehajtható, távollétében, tűzszerészek, boszorkányok, melléképület, elmenekülnie, egészségüket, villámlással, valahányszor, kiemelkedően, keresztény egyházban, irányába támasztott, meséktől jóval, pogány kereskedő, magas toronyba, iránta vágyakozó, torony falába, ablakok számából, kereszténységre tért, torony fala, áruló pásztorfiú, helyi bírához, város kormányzója, megszégyenítés eszközéhez, földből felszálló, égből leereszkedő, Szent Borbála, Demecs Norbi,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Png kislány  Paul David Tripp Április 19  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Akik bántanak téged  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Hazára minden embernek szükség...  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Nem tudhatod  Reménység és erő Krisztustól e...  Png virág  Jó éjszakát  Png fotel  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Leonardo da Vinci gondolata  Mindig jusson idő nevetni  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Ágai Ágnes – Csendélet  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Alvó cicák  Hazára minden embernek szükség...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Png férfi  Png rózsa csokor  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Leonardo da Vinci gondolata  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Bounty krémes  Esti kép  Az engedelmesség miért nem vál...  képre írva  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam Annuska bar...  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Rátalálsz  Akarat  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Nevem  Png fotel  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Png cica  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Png virág  Sokan azt tartják  Örülök, hogy látlak!  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Fekete István - Akác  Még csak most kezdődik a nap  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Alázat  Garai Gábor - Takarítás  Png férfi  A jó emberek mindig szépek mar...  Nevem  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Rátalálsz  képre írva  Akarat  A Megváltó szolgálatában  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Az a nap, amelyik nevetés nélk... 
Bejegyzés Címkék
keresztény egyházban, irányába támasztott, meséktől jóval, pogány kereskedő, magas toronyba, iránta vágyakozó, torony falába, ablakok számából, kereszténységre tért, torony fala, áruló pásztorfiú, helyi bírához, város kormányzója, megszégyenítés eszközéhez, földből felszálló, égből leereszkedő, bíró fővesztésre, maréknyi hamu, villámlással kötődik, olyan szakmákkal, harangöntők védőszentje, sújtólég veszélyében, torony miatt, régi építőmesterek, karácsonyi ünnepkörben, gonosz erők, lányok gyümölcsfaágakat, aranyvessző vagy, orgona ágak, hely általában, adventi rorátékra, búzamag vetése, december 13-án, asszonyok körében, fonálhoz kapcsolódó, állatok termékenységét, egész téli, férfiak rakhattak, asszonyok csak, boszorkányok rontásai, ártó boszorkányokat, boszorkányok szétszaggatták, magyar folklórban, utcán el-elosonó, tevékenységekről, termékenységüket, gyümölcsfaágakat, védőszentjüknek, szentháromságba, boszorkányokkal, féltékenységgel, kereszténységre, legmegegyezőbb, dologtiltóként, boszorkányokat, beteljesülését, megszégyenítés, szétszaggatták, termékenységét, hagyományvilág, hagyományaival, pellengérezzék, megparancsolta, meghallgatásra, bányavidékeken, építőmesterek, tevékenységet, munkafolyamat, balszerencsét, távoltartását, végrehajtható, távollétében, tűzszerészek, boszorkányok, melléképület, elmenekülnie, egészségüket, villámlással, valahányszor, kiemelkedően, dologtilalom, cselekedetek, vészharangra, kereskedelmi, legfontosabb, dologtiltást, kapcsolatban, legszörnyűbb, villámcsapás, kormányzója, tollfosztás, egyidejűleg, folyamodott, fővesztésre, ünnepkörben, ajándékozás, elkövetkező, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 225 db bejegyzés
e év: 944 db bejegyzés
Összes: 10084 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 2145
  • e Hónap: 11731
  • e Év: 80651
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.