Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tíz hónapja tart a járványhelyzet
  2021-01-23 13:00:19, szombat
 
   
 


A kezdeti remény és csodavárás helyét mára a magány és az izoláltság érzése vette át a járványhelyzetben, ami egy nagyon zsigeri félelmünkre, a halálfélelemre rezonál. Szerencsére van néhány megküzdési stratégia, amivel enyhíthetünk ezeken az érzéseken.

Tíz hónapja tart a járványhelyzet, amely mentálisan is komoly nyomot hagy rajtunk; az izoláltság érzése, az egyre inkább felerősödő magány általános alapállapotunk lett a második hullámra. Arról, mi húzódik ezeknek az érzéseknek a hátterében, és hogyan birkózhatunk meg velük, Bóta Tímea tanácsadó szakpszichológussal beszélgettünk. Filákovity Radojka írása.

Az érzelmi pátosztól az izoláltság érzéséig
A járványhelyzet egy kollektív társadalmi krízis, amit egyéni szinten kivétel nélkül mind nagyon erősen érzékelünk, és mindannyiunkra hatással van: hiányzik a régi életünk, a szabadságunk, de leginkább a kapcsolódás másokhoz. Ennek ellenére - ugyanakkor - a járványhelyzet különböző szakaszait nagyon is másképp éltük meg. ,,Az első hullámot még meghatározta az újdonság ereje, a fegyelmezettség. A remény és a csodavárás, hogy hamarosan kilábalunk ebből a krízisből, illetve valamiféle pátosz is átlengte. Utóbbi megnyilvánulásai voltak, hogy az emberek megtapsolták az egészségügyi dolgozókat, olyan gondolatokat osztottak meg a közösségi oldalaikon, amelyek arról szóltak: »most lehetőséget kaptunk rá, hogy megtanuljuk, mi az igazi szeretet«. Ezzel szemben a második hullámra szétcsúsztunk, elfáradtunk a félelemben, a bizonytalanságban" - kezdi Bóta Tímea.
Míg ugyanis az első hullámnál egy működő életből, sok esetben kellő lelki tartalékkal zuhantunk bele a járványhelyzetbe, addig azóta szinte mindenkit ért valamiféle veszteség: akár személyes szinten, akár kapcsolati vagy anyagi téren.
,,A második hullámba már eleve egy nehéz csomaggal érkeztünk. Persze sokan vannak olyanok, akiket már az első hullám sem ért jó mentális állapotban: akiknél eleve személyes krízisre érkezett a nagy globális krízis. Ők nagyon nehéz helyzetben vannak most is" - folytatja a szakpszichológus. Így például a kamaszok is nehéz helyzetben vannak, (az erről szóló cikkünket ITT találod), akik a kamaszkorral eleve egy normatív krízist élnek meg; de lehet szó olyanokról is, akik kapcsolati krízisben vannak, amit felerősíthetett az összezártság, vagy egy meglévő betegségről, ami komoly szorongásokra adhat okot egy járványhelyzetben.
A magány és az izoláltság felerősítik a halálszorongásunkat
A második hullámra tehát elvesztettük a kapaszkodóinkat: a mindennapjainkat a magány és az izoláltság érzése hatja át. ,,Azt éljük meg, hogy nincs kihez fordulnunk: nincs, aki csökkentené a szorongásainkat, aki megerősítene, megnyugtatna. A magánnyal érvénytelenné válunk, hiszen nem kapunk visszaigazolást arról, mi a helyes, mi nem az, mit csinálunk jól, mit nem - lekapcsolódunk a nagy megerősítő bizonyosságról, a normalitásról.
Emellett a magány nagyon erősen felszínre hozza, és fokozza azt, amivel egész életünkben tudat alatt küzdünk: a halálfélelmet, halálszorongást" - fejti ki a szakértő, aki szerint természetes folyamat, hogy egy lehetséges halálos kimenetelű járvány idején a magány hatására felerősödik ez az érzés.
,,A halállal szembeni félelmünk nagyon régről velünk van; egész életünkben próbáljuk feloldani a kapcsolódásainkkal, vagyis azzal, hogy nyomot akarunk hagyni: gyereket szülünk, családot alapítunk, közösséget építünk, maradandót alkotunk a munkánkban. De ha egyedül vagyunk, hogyan hagyhatunk nyomot? Most minden érzés duplán van aláhúzva, nincsenek megküzdési mintáink, semmit nem tudunk használni a kríziskezelésből, ami eddig működött. Ez pedig borzasztóan nehéz" - teszi hozzá Bóta Tímea.
Ráadásul a betegség jellege is olyan, hogy elzár másoktól, hiszen nemcsak mi lehetünk veszéllyel másokra, hanem ők is ránk.
,,A szoros emberi kapcsolataink korábban a biztonságot, bizonyosságot jelentették számunkra, azt, hogy baj esetén is végül minden rendben lesz - most viszont nincs olyan ember, aki ezt garantálni tudná. De az a biztonságunk is elveszett, hogy ha mindent jól csinálunk, akkor majd kontrollálni tudjuk a dolgot -
semmi sem kiszámítható, semmi sem biztos. Az egész világ sötétben botorkál"
- mondja a szakértő, aki szerint az, hogy mentálisan, ki hogyan jön ki ebből az időszakból, azon múlik, milyen megküzdési stratégiái vannak.
Stenier Kristóf: A jólét és a jóllét nem ugyanaz! - Miért turkálunk egymás zsebében?
Így alakíthatunk ki magunknak megküzdési stratégiákat
Be kell látni: nem biztos, hogy az igazság lesz az, ami átsegít valakit ezen az időszakon. ,,A hit abban, hogy valamit jól csinál, hogy megerősíti magát a rituáléival, szokásaival, sok embernél hatásos. Az oltástagadás például társadalmi szinten elhárító reakció, azt bizonygatjuk vele: »nincsen semmi baj«. Bizonyos embereknek megéri tehát ezt a stratégiát folytatni, ugyanakkor az, hogy ez a tagadás társadalmilag mennyire káros, és milyen következményekkel járhat, másik történet" - folytatja Bóta Tímea.
Fontos tehát, hogy megtanuljunk saját megküzdési stratégiákat kialakítani. ,,Ha magányosnak érezzük magunkat, kapaszkodjunk meg valakiben, aki van nekünk. Használjuk a kapcsolatainkat a szó jó értelmében - legyünk kreatívak, szervezzünk gyakran szabadtéri vagy virtuális találkozókat" - hangsúlyozza. A szakember például nagyon szívmelengető történeteket hallott pácienseitől az idei karácsonyról, amik arról szóltak, hogyan próbált meg mindenki megkapaszkodni abba a pici szalmaszálba, ami még maradt. ,,Fontos, hogy átkeretezzük magunkban ezeket az érzéseket: ne csak arra koncentráljunk, hogy el vagyunk szakítva a másiktól, hanem arra is, hogy mennyi mindent megteszünk érte, és ez egyfajta befektetés a kapcsolatunkba.
Most emelt szintre helyezhetjük azokat a kapcsolatainkat, amik ugyan tele voltak mindig is szeretettel, de a hétköznapokban nem fordítottunk rájuk annyi figyelmet.
Rakosgassuk ki, hogy kik vannak nekünk, akik fontosak, és fektessünk energiát abba, hogy a velük való kapcsolatot működtessük" - teszi hozzá.
Fontos, hogy meg tudjunk kapaszkodni önmagunkban
Nem csupán a társas kapcsolatok enyhíthetik a magány és az izoláció érzését; ideje megtanulni, hogyan kapaszkodhatunk meg önmagunkban - a szó szoros és átvitt értelmében is.
Ha nem tudunk megölelni mást, a szakértő szerint akkor magunkat stimuláljuk. Erre egy szorongáscsökkentő technikát ajánl: a bal kezünkkel fogjuk meg a jobb vállunkat, a jobb kezünkkel pedig a bal vállunkat - keresztezzük tehát a karjainkat magunk előtt. Az ujjainkkal pedig kezdjük el ütögetni a vállainkat - ez a ,,pillangóölelés", aminek neurobiológiailag is bizonyított pozitív hatásai vannak.
,,Ha nincs mellettünk más, akit megölelhetnénk, öleljük meg magunkat. Ha nincs, akiben megkapaszkodhatunk, kapaszkodjunk meg egy új tervben, a munkánkban, a hitünkben. A megcsúszás ellen a megkapaszkodás a legjobb stratégia.
Lépjünk fel a bizonytalanság ellen úgy, hogy olyan dolgokat keresünk a mikrokörnyezetünkben, amikre megvannak a válaszaink, amikre van ráhatásunk - ezzel visszaszerezhetjük az autonómia élményét. Én például ki fogom festeni a konyhámat, mert azt érzem, erre a folyamatra van ráhatásom" - meséli.
A mozgás is ilyen stimulációs eszköz, ami most nemcsak a fizikai egészségünk miatt fontos, hanem azért is, hogy megtapasztaljuk a saját testünket - hogy érezzük: vagyunk, létezünk.
,,Az egészen hétköznapi dolgok is számítanak most. Azzal, hogy elmegy valaki mindennap egy kört futni vagy jógázik, nemcsak a testét mozgatja meg, hanem emlékezteti a lelkét is rá, hogy van teste. Mindenre, amit most csinálunk annak érdekében, hogy megtartsuk az egyensúlyunkat, különleges fény vetül. Minden napot »érvényesíteni kell«: meg kell pecsételnünk, hogy élünk, mert a halál folyamatosan ott motoszkál a gondolatainkban" - mondja Bóta Tímea, aki szerint a mindfulness-technikák ebben segítségünkre lehetnek. A szorongás ugyanis - mint kifejtette -, vagy a múltból fakad, vagy a jövőbe tart, azzal pedig, hogy a jelenre koncentrálunk, folyamatosan emlékeztethetjük magunkat, hogy itt, ebben a pillanatban minden rendben van.
A cikk a hirdetés után folytatódik!

Visszanyerni a szabadságunkat
Popper Péter korábban egy előadásában beszélt arról a meggyőződéséről, hogy végső soron mindannyian egyedül születünk, egyedül halunk meg, és a kettő között, az élet fontos kérdéseiben is egyedül vagyunk - erre pedig ráerősít a mostani helyzet.
,,A magány a legfélelmetesebb dolgot vetíti elő a számunkra: hiába tudjuk, hogy a halálban egyedül vagyunk, de ez az egyedüllét már jóval előtte elkezdődik - sok embert pedig most ért először ez a felismerés, ez az egzisztenciális krízis.
Az élet-halál témája nemcsak hogy felkerült a térképünkre, de mindennap velünk van.
Bármilyen hihetetlen azonban, ennek vannak pozitív hozadékai is: őszintébbé tette az embereket, és bátrabbá a tekintetben, hogy átlépjék a saját határaikat" - mondja.
Az egzisztenciális pszichológia három jelenséggel foglalkozik: a halállal, az élet értelmével és a szabadság kérdésével. Szerinte az utóbbi pedig most szintén össze van kötve a halálfélelemmel: nem csupán korlátozva vagyunk, de félünk is szabadon mozogni, emberekkel találkozni, nehogy megbetegedjünk, illetve mást betegítsünk meg.
,,Így fontos lehet, ha azokat a tereket próbáljuk benépesíteni, amikre van ráhatásunk" - mondja. Bóta Tímea azt javasolja, ahányszor csak tehetjük, menjünk ki a természetbe, mert ott összekapcsolódhatunk valamivel, ami túlmutat rajtunk: bizonyosságot szerezhetünk arról, hogy az életünk egy nagy rendszer része. Segít más perspektívában látni a dolgokat, zsigeri szinten helyreállíthatja bennünk az egyensúlyt, ami most elengedhetetlen.

Filákovity Radojka
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Címkék: mindennapjainkat, kríziskezelésből, járványhelyzetbe, helyreállíthatja, megnyilvánulásai, szakpszichológus, legfélelmetesebb, emlékeztethetjük, kapcsolatainkat, megtapasztaljuk, kapaszkodhatunk, halálszorongást, felerősíthetett, egzisztenciális, meggyőződéséről, fegyelmezettség, halálfélelemmel, gondolatainkban, kapaszkodóinkat, visszaigazolást, szorongásainkat, elengedhetetlen, mindannyiunkra, szabadságunkat, megölelhetnénk, halálfélelemre, bizonytalanság, alapállapotunk, megbetegedjünk, perspektívában, lekapcsolódunk, egyensúlyunkat, megkapaszkodás, bizonyosságról, kapcsolatunkba, járványhelyzet, kezdeti remény, izoláltság érzése, nagyon zsigeri, halálfélelemre rezonál, egyre inkább, második hullámra, érzelmi pátosztól, izoláltság érzéséig, kollektív társadalmi, régi életünk, kapcsolódás másokhoz, járványhelyzet különböző, első hullámot, újdonság ereje, emberek megtapsolták, egészségügyi dolgozókat, Bóta Tímea, Filákovity Radojka, Stenier Kristóf, Popper Péter,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Isten hűségének mértéke  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Ma van a magyar költészet napj...  Szabó T. Anna - Pitypang  Paul David Tripp Április 13  Robin Wight pitypang szobra  Vidámság  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Ma van a magyar költészet napj...  39 ígéret  Az ember  Paul David Tripp Április 12  Spenót fasírttal  A hagyma antibakteriális hatás...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Minden tavaszból őrizz..  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Esterházy Péterre emlékezünk  Szép estét kedves látogatóimna...  Csend  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Ott van  Alvó cicák  Paul David Tripp Április 15  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Martin Buber, A haszidim meséi  Paul David Tripp Április 12  Esterházy Péterre emlékezünk  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Borzasztó  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Hamvas Béla  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Jó éjszakát  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magamnak  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jan Twardowski - Siessünk  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Paul David Tripp Április 15  Segíts neki dicsérni Téged  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Tavaszi este  Hogyan válunk hűségesekké?  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Egy párkányon  jó reggelt  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  39 ígéret  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Reményik Sándor: Pierrot &...  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  39 ígéret  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  József Attila – Keresek ... 
Bejegyzés Címkék
kezdeti remény, izoláltság érzése, nagyon zsigeri, halálfélelemre rezonál, egyre inkább, második hullámra, érzelmi pátosztól, izoláltság érzéséig, kollektív társadalmi, régi életünk, kapcsolódás másokhoz, járványhelyzet különböző, első hullámot, újdonság ereje, emberek megtapsolták, egészségügyi dolgozókat, közösségi oldalaikon, igazi szeretet&#171, első hullámnál, működő életből, második hullámba, nehéz csomaggal, első hullám, nagy globális, erről szóló, kamaszkorral eleve, normatív krízist, meglévő betegségről, izoláltság felerősítik, magánnyal érvénytelenné, nagy megerősítő, magány nagyon, lehetséges halálos, magány hatására, halállal szembeni, betegség jellege, szoros emberi, dolgot &#8211, egész világ, igazság lesz, oltástagadás például, stratégiát folytatni, tagadás társadalmilag, szakember például, idei karácsonyról, pici szalmaszálba, velük való, társas kapcsolatok, izoláció érzését, szakértő szerint, jobb vállunkat, jobb kezünkkel, karjainkat magunk, ujjainkkal pedig, vállainkat &#8211, megcsúszás ellen, legjobb stratégia, bizonytalanság ellen, autonómia élményét, fizikai egészségünk, saját testünket, egészen hétköznapi, kört futni, testét mozgatja, halál folyamatosan, szorongás ugyanis, múltból fakad, jövőbe tart, jelenre koncentrálunk, pillanatban minden, hirdetés után, előadásában beszélt, kettő között, élet fontos, mostani helyzet, legfélelmetesebb dolgot, halálban egyedül, egzisztenciális krízis, élet-halál témája, saját határaikat&#8221, egzisztenciális pszichológia, élet értelmével, szabadság kérdésével, utóbbi pedig, tereket próbáljuk, nagy rendszer, mindennapjainkat, kríziskezelésből, járványhelyzetbe, helyreállíthatja, megnyilvánulásai, szakpszichológus, legfélelmetesebb, emlékeztethetjük, kapcsolatainkat, megtapasztaljuk, kapaszkodhatunk, halálszorongást, felerősíthetett, egzisztenciális, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 180 db bejegyzés
e év: 899 db bejegyzés
Összes: 10039 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 661
  • e Hét: 3772
  • e Hónap: 7522
  • e Év: 76442
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.