Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Húsvéti szokások
  2014-04-20 11:29:31, vasárnap
 
   
  Minek az ünnepe nagyböjt, virágvasárnap, húsvéthétfő és húsvétvasárnap? Mitől függ, hogy mikor lesz húsvét és pünkösd? Hogyan függ össze a hús és a húsvéti ünnep? Cikkünkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ.

Nagyböjt
1 / 6 Nagyböjt

A keresztény hit szerint Jézus 40 napig vándorolt a sivatagban táplálék nélkül, mielőtt kiállt az emberek elé. A hosszú, megerőltető út után testben és lélekben megújulva tért vissza, hogy az emberek javára cselekedve teljesítse küldetését.

Vannak, akik a mai napig is megtartják a húsvét előtti 40 napos böjtöt. Ebben az időszakban a 18 és 60 év közötti felnőttek naponta háromszor étkezhetnek, de csak egyszer lakhatnak jól. Húst és halat nem ehetnek. A betegekre a korlátozó étkezési szabályok nem vonatkoznak.




A hús és a húsvét

A böjtöléssel járó önmegtartóztatást vállalók kitartása, önuralma fejlődik, testük megtisztul a méreganyagoktól, lelkük pedig a haragtól. Agyukat nem terheli meg az emésztés, ezért a böjt után új és jó gondolatokkal folytatják az életüket.

A húsvétot megelőző előkészületi időszak elmúltával, az ünnepen az önmegtartóztatás jutalmaként sonka, tojás és mindenféle finom étel kerül az asztalra, és attól kezdve ismét a megszokott módon lehet étkezni.



3 / 6 Virágvasárnap

A húsvét előtti utolsó vasárnapra esik. Jézus dicsőséges jeruzsálemi bevonulására emlékeznek, amikor a lelkes tömeg szeretete jeléül kezében pálmaágakkal, hozsannát kiáltozva fogadta a szamárháton érkező Megváltót.

Az ókor óta a nép örökzöld ágak lengetésével fejezte ki a hősök iránti tiszteletét és a tetteik révén elnyert halhatatlanságukat. A mise előtt a pap megáldja a hívek által hozott (barka)ágakat, amelyekkel házukat és az elhunytak sírját díszítik.


4 / 6 Húsvét vasárnapja

Ezen a napon a délelőtti szent misére az emberek tiszta kendővel letakart kosárban húsvéti ételeket és italokat ‒ bort, sonkát, tojást ‒ visznek a templomba, hogy a pap megáldja. A húsvéti bárány Jézust, az áldozatot, a bor a vérét jelképezi.

Az egészben főtt tojás a család szimbóluma, ezt a családtagoknak együtt kell elfogyasztani, hogy a köztük lévő szeretet és összetartozás érzése erősödjön.




5 / 6 Húsvéthétfő

A hétfői napon van a locsolkodás és a hímes tojások ajándékozása. A Biblia szerint a vízzel legelőször a Jézus sírját őrző katonák locsolták le azokat az asszonyokat, akik a feltámadás hírének hallatán örömükben hangos kiáltozásba kezdtek, hogy lecsendesítsék őket.

A víz az újjászületés, a feltámadás, a megújulás jelképe. A tojás piros színe a néphit szerint megóvja a bajtól azt, akinek a tojást ajándékul adják.




6 / 6 Húsvét és pünkösd ideje

Húsvét és pünkösd ideje évről évre változik. A húsvét időpontja attól függ, hogy mikor van az első telihold a tavaszi napforduló után (március 21.). A telihold utáni első vasárnapra fog esni húsvét vasárnapja. Húsvétkor Jézus feltámadását ünnepeljük. A pünkösd időpontja a húsvét utáni 50. nap.

Erre utal az elnevezése is, hiszen a görög pentekoszté jelentése: ötvenedik. Május 10. és június 13. között bármikor lehet. Pünkösd napján Jézus korábbi ígérete szerint a Szentlélek lángnyelvként szállt le az apostolokra.



csíksomlyói pünkösdi búcsú
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Címkék: önmegtartóztatás, méreganyagoktól, családtagoknak, húsvétvasárnap, lecsendesítsék, lángnyelvként, összetartozás, gondolatokkal, virágvasárnap, elfogyasztani, pálmaágakkal, lengetésével, ajándékozása, előkészületi, újjászületés, bevonulására, feltámadását, szamárháton, jutalmaként, húsvéthétfő, csíksomlyói, locsolkodás, jeruzsálemi, pentekoszté, asszonyokat, böjtöléssel, vonatkoznak, apostolokra, kiáltozásba, étkezhetnek, megerőltető, tiszteletét, küldetését, teljesítse, megszokott, szentlélek, ünnepe nagyböjt, húsvéti ünnep, kérdésekre adjuk, sivatagban táplálék, emberek javára, húsvét előtti, korlátozó étkezési, böjtöléssel járó, böjt után, húsvétot megelőző, önmegtartóztatás jutalmaként, megszokott módon, lelkes tömeg, szamárháton érkező, hősök iránti, tetteik révén, Húsvétkor Jézus,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy hatékony szolga  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam Krisztinától  Fekete István - Akác  Albert Einstein gondolata  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Png fotel  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Png csokor  A boldog családok mind hasonló...  Alázat  Jó éjszakát  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Soha ne kedvezz...  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 19  A Megváltó szolgálatában  Akarat  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Fekete-erdő desszert  Boldog születésnapot a ma ünne...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Sose bánj semmit  Szép estét kedves látogatóimna...  Reggel van  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Alázat  A jó emberek mindig szépek mar...  Alázat  Paul David Tripp Április 20  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akarat  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Alvó cicák  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png telefon  A boldog családok mind hasonló...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Szép estét  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  A másik dolog,  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Png telefon  Png telefon  Szabolcska Mihály – Ákác...  Akarat  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Nagyi telefonál  Jónás Tamás – Végtelen b...  Tavaszi kép  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png virág  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Ne kapaszkodj magasabbra,  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png telefon  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztinától  Alázat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  A másik dolog,  Png virág  Facebookon kaptam Annuska bar...  Fekete István - Akác  Leonardo da Vinci gondolata  A Megváltó szolgálatában 
Bejegyzés Címkék
ünnepe nagyböjt, húsvéti ünnep, kérdésekre adjuk, sivatagban táplálék, emberek javára, húsvét előtti, korlátozó étkezési, böjtöléssel járó, böjt után, húsvétot megelőző, önmegtartóztatás jutalmaként, megszokott módon, lelkes tömeg, szamárháton érkező, hősök iránti, tetteik révén, mise előtt, hívek által, elhunytak sírját, délelőtti szent, emberek tiszta, húsvéti bárány, vérét jelképezi, egészben főtt, család szimbóluma, családtagoknak együtt, köztük lévő, hétfői napon, hímes tojások, vízzel legelőször, feltámadás hírének, megújulás jelképe, tojás piros, néphit szerint, tojást ajándékul, húsvét időpontja, első telihold, tavaszi napforduló, telihold utáni, pünkösd időpontja, húsvét utáni, görög pentekoszté, önmegtartóztatás, méreganyagoktól, családtagoknak, húsvétvasárnap, lecsendesítsék, lángnyelvként, összetartozás, gondolatokkal, virágvasárnap, elfogyasztani, pálmaágakkal, lengetésével, ajándékozása, előkészületi, újjászületés, bevonulására, feltámadását, szamárháton, jutalmaként, húsvéthétfő, csíksomlyói, locsolkodás, jeruzsálemi, pentekoszté, asszonyokat, böjtöléssel, vonatkoznak, apostolokra, kiáltozásba, étkezhetnek, megerőltető, tiszteletét, küldetését, teljesítse, megszokott, szentlélek, mindenféle, vasárnapja, cselekedve, megtartják, feltámadás, megtisztul, időszakban, folytatják, legelőször, napforduló, ünnepeljük, elmúltával, vasárnapra, amelyekkel, cikkünkben, sivatagban, elnevezése, keresztény, kérdésekre, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1492
  • e Hét: 12704
  • e Hónap: 29104
  • e Év: 150977
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.