Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Luca napja
  2014-12-13 09:01:44, szombat
 
   
  Ma van Luca napja, amely eleink talán legtöbb hiedelemmel átitatott ünnepe volt. Éppen úgy alkalmasnak tartották a termékenység varázslásokra, mint az időjárás-, házasság- és haláljóslásra.


A Luca elnevezés a latin lux (fényesség, világosság) szóból származik. Luca így a szemfájósok védőszentje lett, és nagy tisztelői közé tartozott például Dante is, aki ilyen problémákkal küzdött.

"A Gergely naptár bevezetésével Luca napjára esett az év leghosszabb éjszakája. Éppen ezért gonoszjáró nap lett, amikor bűbájosok, boszorkányok járnak, akik elől be kellett zárkózni, sőt az állatokat is védeni kellett" - mondta dr. Balázs Kovács Sándor néprajzkutató, muzeológus. Talán ezért is alakult úgy, hogy az év legtöbb hiedelemmel színesített napja lett, amikor a termékenység varázslás, az időjárás-, házasság- és haláljóslás, valamint a gonoszűzés játszotta főszerepet.

A legtöbb termékenység varázslás a tyúkokhoz kapcsolódott. Úgy tartották, ha az asszonyok ezen a napon fontak, varrtak, akkor összeöltötték a tikok ülepét, ami bizony gátat szabhatott a következő évi tojáshozamnak. Szintén a tojáshozam növelését célozta a kotyolás szokása. Luca napján a fiatalok házról házra jártak, köszöntőt, jókívánságokat mondtak. Például: Kendteknek olyan vastag szalonnája legyen, mint a templomgerenda! Cserébe a háziasszony behívta őket, és egy kis ajándékot, ételt adott. Neki azonban mozdulatlanul kellett ülnie, amíg a vendégek ettek, hogy a tyúkok is megüljenek a fészken. Luca napján a szomszédba sem mehetett át az asszony, nehogy oda járjanak a tyúkok tojni.

Tamásiban például addig nem is engedték ki a jószágot az ólból, míg a kotyolók nem jöttek, és bottal meg nem piszkálták őket.

erdely.maUgyanakkor ezen a napon különösen nagy figyelmet fordítottak a rontások elleni védekezésre. A legények például Bogyiszlón ilyenkor nem mehettek a leányokhoz, mert úgy tartották, hogy a Lucák elrabolják a férfiakat. E községben is nagy hagyománya volt a Luca szék készítésének, amelyet december 13-án kezdtek el, és karácsonyra fejeztek be. Aki az éjféli misén a templomban erre állt, az a szarvukról felismerhette a boszorkányokat.

Aztán neki is iramodhatott, mert azok is rájöttek, hogy lelepleződtek. Védekezésképpen aki Luca székre akart állni, az mákot tett a zsebébe. Haza felé szaladván elszórta maga mögött a magokat, mert a bűbájosok addig nem tudtak tovább menni, míg azokat fel nem szedték. Sok helyen készítettek ilyenkor tollas, vagy Luca-pogácsát. Akinek a pogácsáján megperzselődött a toll, az arra következtethetett, hogy már nem tölthet sok időt ezen a világon. Pogácsából jósolták meg a lányok a férjük nevét is. Erre a célra gombócot is használtak - például Dombóváron -, amelyik feljött először a víz tetejére főzés közben, az tartalmazta a jövendőbeli nevét.

Dombóváron Luca seprűt is készítettek, ha ezzel seperték ki a házat, az távol tartotta a rontó személyeket is. Szokás volt a Luca napi alakoskodás, a Luca-tök készítés, és talán az egyik legbosszantóbb hagyomány volt a Luca napi tréfálkozás. A legények ilyenkor például kicserélték a kapuajtókat, vagy a szekeret az éj leple alatt szétszedték és valamelyik tetőn rakták össze. A csínyt aztán a boszorkányokra fogták.

Wikipédia
 
 
1 komment , kategória:  Belső kör  
Címkék: megperzselődött, védekezésképpen, boszorkányokat, boszorkányokra, jókívánságokat, legbosszantóbb, templomgerenda, lelepleződtek, felismerhette, tojáshozamnak, összeöltötték, néprajzkutató, mozdulatlanul, varázslásokra, bevezetésével, haláljóslásra, készítésének, problémákkal, boszorkányok, iramodhatott, maugyanakkor, termékenység, kapcsolódott, haláljóslás, háziasszony, alakoskodás, szétszedték, kicserélték, tréfálkozás, védőszentje, színesített, karácsonyra, kapuajtókat, tartalmazta, hiedelemmel, jövendőbeli, termékenység varázslásokra, szemfájósok védőszentje, termékenység varázslás, gonoszűzés játszotta, legtöbb termékenység, tyúkokhoz kapcsolódott, asszonyok ezen, napon fontak, tikok ülepét, tojáshozam növelését, kotyolás szokása, fiatalok házról, háziasszony behívta, vendégek ettek, tyúkok tojni, napon különösen, Balázs Kovács Sándor, Dombóváron Luca,
Antalffy Mihályné (#1)   2014-12-13 09:12:10
...........


..................................


...................... ........



Szalayné Komlósi Gizella
....................Nagyanyó angyalai


Így mesélte nagyanyó,
egyszer talán... északon?
négy kis angyal útra kelt,
bűbájos dalt énekelt.

Ezüstösen, csillogón
szép sorban elindultak,
négy vasárnap útjukon,
tündöklő gyertyák gyúltak.

Első, szíves jóságát
fénylően kékbe hozta,
serlegével második
tüzesen szép pirosba.

Hófehérben harmadik
csengője szólt hajnalig,
mosolyból szőtt üzenet
járta át a szíveket.

Ékes lila fényében
jött, a negyedik angyal,
varázslatos békében
az ünnepet megnyissa.

Így esett ez valaha,
Adventnek idejében,
szép daloló angyalok,
mihozzánk is betértek.

Kicsiny házunk ablakán
csendesen bekopogtak,
ajtót tártunk meghitten
az Égi vándoroknak.

....................................



Molnár Jolán
................Advent

Odakint ég lobog, kékje szintjét
éppen csak súrolják fenn a cinkék.
Hanyatlóban zenitjén a ború,
éjszakáján Advent gyújt koszorút.

Gyertyaillat árad estelente,
a fagy kését kissé késve fente,
és az álom valósággá ájul,
egy varázsütésre félhomály hull

szobánk tompa csendjére, s mintha gong
hallatára rezdülne fájdalom,
az ünnep úgy teríti, hinti szét
ágára libbenő pihék neszét.

Ablakból ámulunk e bálterem
tündöklő fényein, mint száll, kereng
a lenge szoknyás, sűrű forgatag,
bár tüllruhák csipkéje olvatag.

Sötétedésig tart az utcabál,
az ónos eső mindent felzabál,
reggelig e légi lények tánca
sárba hull, bevonja jég zománca.



..........................


.....................................................................Sok szeretettel:
.................................................................... .......................Irénke.
................................................................................. ....................
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szívem tiéd  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Minden harmadik...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Ágai Ágnes – Csendélet  Nagyi telefonál  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Nem tudhatod  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Adakozás  Irgalom és ítélet  A másik dolog,  Varga János Veniam - Fontos sz...  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  A boldog családok mind hasonló...  Csak a fogyatkozás látható  Png cica  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Mindig jusson idő nevetni  Csak a fogyatkozás látható  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png lepke  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Akarat  Png kislány  Popper Péter szavai  Őrizkednünk kell...  A sors  Png virág  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Szép estét  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  s immár én is felragyogva, ért...  Png kutya  Facebookon kaptam  Png nő  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Adakozás  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Hiányzik  Facebookon kaptam  képre írva  Png virág  Gonosz démon-álarc  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Bertolt Brecht -től idézet  Varga János Veniam - Fontos sz...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Akarat  Fekete István - Akác  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam Krisztinától  A jó emberek mindig szépek mar...  Akarat  A Megváltó szolgálatában  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Egy bizonyos határt  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Nem méltó hozzád  Varga János Veniam - Fontos sz...  Lóhere  Jó éjszakát  Png ház  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Nagyon különös  Az igazi szeretetért rendszeri...  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Paul David Tripp Április 19  Akarat  Facebookon kaptam  Alvó cicák  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Reggel van 
Bejegyzés Címkék
termékenység varázslásokra, szemfájósok védőszentje, termékenység varázslás, gonoszűzés játszotta, legtöbb termékenység, tyúkokhoz kapcsolódott, asszonyok ezen, napon fontak, tikok ülepét, tojáshozam növelését, kotyolás szokása, fiatalok házról, háziasszony behívta, vendégek ettek, tyúkok tojni, napon különösen, rontások elleni, legények például, éjféli misén, templomban erre, mákot tett, bűbájosok addig, pogácsáján megperzselődött, arra következtethetett, férjük nevét, célra gombócot, jövendőbeli nevét, távol tartotta, rontó személyeket, egyik legbosszantóbb, legények ilyenkor, csínyt aztán, boszorkányokra fogták, megperzselődött, védekezésképpen, boszorkányokat, boszorkányokra, jókívánságokat, legbosszantóbb, templomgerenda, lelepleződtek, felismerhette, tojáshozamnak, összeöltötték, néprajzkutató, mozdulatlanul, varázslásokra, bevezetésével, haláljóslásra, készítésének, problémákkal, boszorkányok, iramodhatott, maugyanakkor, termékenység, kapcsolódott, haláljóslás, háziasszony, alakoskodás, szétszedték, kicserélték, tréfálkozás, védőszentje, színesített, karácsonyra, kapuajtókat, tartalmazta, hiedelemmel, jövendőbeli, leghosszabb, készítettek, védekezésre, fordítottak, alkalmasnak, szemfájósok, személyeket, tojáshozam, megüljenek, gonoszjáró, hagyománya, kendteknek, szomszédba, muzeológus, templomban, gonoszűzés, főszerepet, dombóváron, piszkálták, pogácsáján, szalonnája, használtak, szabhatott, pogácsából, leányokhoz, valamelyik, elrabolják, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 302
  • e Hét: 17463
  • e Hónap: 33863
  • e Év: 155736
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.