Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Villámcsapás
  2015-08-01 15:07:34, szombat
 
   
  Villámcsapás: Megelőzés és fontos tudnivalók Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító

Országunkban májustól augusztusig tart a villámokban gazdag időszak. Évente négyzetkilométerenként legalább két villám csap le. Magyarországon évente 20-40 embert ér villámcsapás, legtöbbjüket kocogás vagy biciklizés közben.
A villámok elektromos légköri kisülések. A talajhoz közeli meleg, és a magasabb, hideg felhőrétegek találkozásánál keletkeznek. A hideg rétegek pozitív töltésűek, az alsók negatív töltésű részecskéket tartalmaznak. A töltéskülönbség kiegyenlítődése során keletkezik a villám, melynek feszültsége 500 millió volt is lehet. A villám közelében a levegő hirtelen több ezer oC-ra melegszik fel, az egész folyamat nagyon gyorsan lezajlik, a villámlás kísérő jelensége a dörgés.
Mivel a hang a fényhez képest lassabban terjed, a dörgést valamivel később halljuk, mint ahogy észleltük a fényjelenséget.
KOCOGÁS KÖZBEN IPODOT HALLGATOTT - BELECSAPOTT A VILLÁM Igaznak bizonyult az állítás, mely szerint az elektromos készülékek (mint az iPod és a mobil) súlyosbíthatja a villámcsapás testi tüneteit.
Akik túlélik a villámcsapást, gyakran egész életükben szenvednek a következményeitől. Ha a szervezetet közvetlen villámcsapás éri, alig marad esély a túlélésre, ennek a feszültsége ugyanis több, mint 100.000 volt lehet. Az ilyen erős áramütés azonnal szívleálláshoz, az pedig halálhoz vezet. Abban az esetben van esély a túlélésre, ha az áram a testfelszínen folyt keresztül. Azonban így is olyan súlyos következményei lehetnek, mint a bénulás, az amnézia, görcsök, égés vagy szívkárosodás.

A Regensburgi Egyetem vizsgálatai ZÁRT TÉRBEN IS ÖLHET A VILLÁM Veszélyes lehet vihar és villámlás közben videojátékot játszani, számítógépen dolgozni vagy vezetékes telefont használni - figyelmeztet egy amerikai kutató a HealthDay című egészségügyi portálon.

Klinikán tudósok és neurológusok vizsgálták a villámcsapások áldozatait. Sok páciens diffúz panaszokról számolt be, mint amilyen a zsibbadás, az érzésvarok és a fáradtság. A regensburgi orvosok feltételezik, hogy mindennek oka az idegrendszert ért károsodás.

A villám a legcsekélyebb ellenállást keresi. Ha emberi szervezetre csap le, átáramlik az ereken és a perifériás idegrendszeren. Tönkreteszi az idegkötegeket, melyek a mozgást irányítják, és az érzeteket továbbítják.
A vizsgálatok szerint a villámcsapást túlélők gyakran pszichés problémákkal is küzdenek. Sokaknál állapítottak meg koncentrációs zavarokat és depressziót. A túlélők fele nem tud újra munkába állni. ,

! Azonnal hívjon mentőt!
Ellenőrizze, hogy a sérült személy lélegzik-e, van-e pulzusa, helyezze biztonságba az időjárás viszontagságaitól, gondoskodjon róla, hogy ne fázzon, és melege se legyen.
Ha a sérült eszméleténél van, helyezze stabil oldalfekvésbe. Közben figyelje, hogy rendesen lélegzik-e.
Ha a légzés leállt, de pulzus érezhetően van, lélegeztesse a beteget szájból szájba, ha a pulzus nem tapintható ki, alkalmazzon szívmasszázst.
Ha a betegnek megállt a szíve, fektesse a hátára, és alkalmazzon mellkaskompressziót!

A közvetett villámcsapás is igen veszélyes A villámcsapás közvetve arra is hatással van, aki csak a közelében tartózkodik. A villám árama a földet érés helyétől a talajban minden irányban szétterjed. Ha ilyenkor a két lábfej közt feszültségkülönbség alakul ki, áramütés következik be, aminek súlyos következményei lehetnek, például szívleállás.
A villámcsapás helyétől számított 10 méteres körzet veszélyzónának minősül, a hegyekben azonban ennek kiterjedése még nagyobb. Minél távolabb áll valaki a becsapódás helyétől, annál kisebb feszültség érheti.
A késői következmények nem zárhatók ki
A villámcsapás hatására később jelentkezhet krónikus fájdalom, érzészavarok, agyi- és idegi károsodás és a személyiség megváltozása.
Mivel a tünetek gyakran csak hónapokkal a villámcsapás után jelentkeznek, sok orvos nem hozza összefüggésbe a panaszokat a villámcsapással.
Mindig kórházba kell szállítani, akit villámcsapás ért Még ha látszólag nem is történt komolyabb sérülés, mindenkit, akit villámcsapás ért, kórházba kell szállítani 24 órás megfigyelésre.

Ennyi idő alatt ugyanis szívritmuszavarok léphetnek fel, annak ellenére, hogy a páciens korábban jól érezte magát, és semmilyen panasza nem volt.


Mit tegyünk, ha villámlik és dörög az ég?
- Viharos időben, semmi esetre se tartózkodjunk vízben, mert a víz vonzza a villámot, és vezeti az elektromos áramot.
-Az elektromos antennák környékét is kerüljük el, mivel a fém szintén vonzza az áramot.
- A bicikliket is tartsuk biztos távolságban, magunktól legalább 50 méterre.
- A villám, bár nem törvényszerű, de többnyire a térség legmagasabb pontjába csap bele, ezért nem ajánlott magányos vagy erdőszéli fa alá húzódni, ha nincs más megoldás, akkor is a fatörzstől kb. 3-5 méterre ajánlott lekuporodni.
-Ha van egy ház a közelben, legjobb, ha annak közelébe húzódunk.
- Ha egy mezőn tartózkodunk, és nincs a közelben se ház, se fa, legjobb, ha leguggolunk, összezárjuk lábfejeinket, és ebben a helyzetben várjuk meg, míg elvonul a vihar.
- Ha egy sík terepen egyetlen fa van, a villám nagy valószínűséggel oda csap majd le. Ezért semmiképp se álljon a fa közelébe!
- Ha otthon tartózkodunk, ne álljunk az ablakba! Vihar idejére zárjuk be az ablakokat!

Miért vagyunk nagyobb biztonságban az autóban? Az autó fémkarosszériája ún. Faraday-kalitkát képez. Ha az autót villámcsapás éri, az utastérbe nem jut be az áram, hanem ehelyett a földbe vezetődik. Viharos időben ezért feltétlenül maradjunk az autóban, zárt ajtók és ablakok mögött.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/elsosegely/11437/villamcsapas-tudnivalok
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Címkék: fémkarosszériája, villámcsapással, töltéskülönbség, kiegyenlítődése, valószínűséggel, következmények, szívleálláshoz, fényjelenséget, veszélyzónának, súlyosbíthatja, magyarországon, következményei, találkozásánál, villámcsapások, idegrendszeren, villámcsapást, legcsekélyebb, idegkötegeket, idegrendszert, tartózkodjunk, megfigyelésre, szívkárosodás, testfelszínen, összefüggésbe, szívmasszázst, oldalfekvésbe, koncentrációs, állapítottak, tartózkodunk, villámcsapás, legtöbbjüket, feltételezik, lábfejeinket, eszméleténél, tartalmaznak, országunkban, villámokban gazdag, villámok elektromos, talajhoz közeli, hideg rétegek, alsók negatív, töltéskülönbség kiegyenlítődése, villám közelében, levegő hirtelen, egész folyamat, villámlás kísérő, fényhez képest, dörgést valamivel, elektromos készülékek, villámcsapás testi, szervezetet közvetlen, feszültsége ugyanis, KOCOGÁS KÖZBEN IPODOT HALLGATOTT, BELECSAPOTT VILLÁM Igaznak, Regensburgi Egyetem, ZÁRT TÉRBEN IS ÖLHET VILLÁM Veszélyes,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Zilahy Lajos gondolata  Mindig jusson idő nevetni  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Nem tudhatod  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Nem számIt  Szívem  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Szép estét  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Png ház  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Még csak most kezdődik a nap  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét  Akarat  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Egy lelki imádság  Akarat  Paul David Tripp Április 21  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam Krisztinától  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Paul David Tripp Április 21  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Png férfi  Mit beszél, nem értem, hogy m...  A sors  Png kislány  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A másik dolog,  Kövesd a cowboyt!  Radikális szeretet  Egy lelki imádság  Png csokor  Facebookon kaptam Krisztinától  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam Krisztinától  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png virág  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Szép estét kedves látogatóimna...  Alázat  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Leonardo da Vinci gondolata  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Minden harmadik...  Png fotel  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Elköszönt  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Png lepke  Sose bánj semmit  Ágai Ágnes – Csendélet  Szép estét  Png fotel  Lóhere  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Akarat  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam Cs Ildikótó... 
Bejegyzés Címkék
villámokban gazdag, villámok elektromos, talajhoz közeli, hideg rétegek, alsók negatív, töltéskülönbség kiegyenlítődése, villám közelében, levegő hirtelen, egész folyamat, villámlás kísérő, fényhez képest, dörgést valamivel, elektromos készülékek, villámcsapás testi, szervezetet közvetlen, feszültsége ugyanis, ilyen erős, pedig halálhoz, testfelszínen folyt, amerikai kutató, villámcsapások áldozatait, regensburgi orvosok, legcsekélyebb ellenállást, perifériás idegrendszeren, mozgást irányítják, érzeteket továbbítják, vizsgálatok szerint, villámcsapást túlélők, túlélők fele, sérült személy, időjárás viszontagságaitól, sérült eszméleténél, légzés leállt, beteget szájból, betegnek megállt, közvetett villámcsapás, villámcsapás közvetve, közelében tartózkodik, villám árama, földet érés, talajban minden, villámcsapás helyétől, hegyekben azonban, becsapódás helyétől, késői következmények, villámcsapás hatására, személyiség megváltozása, tünetek gyakran, villámcsapás után, páciens korábban, elektromos áramot, térség legmagasabb, mezőn tartózkodunk, helyzetben várjuk, villám nagy, autó fémkarosszériája, autót villámcsapás, földbe vezetődik, fémkarosszériája, villámcsapással, töltéskülönbség, kiegyenlítődése, valószínűséggel, következmények, szívleálláshoz, fényjelenséget, veszélyzónának, súlyosbíthatja, magyarországon, következményei, találkozásánál, villámcsapások, idegrendszeren, villámcsapást, legcsekélyebb, idegkötegeket, idegrendszert, tartózkodjunk, megfigyelésre, szívkárosodás, testfelszínen, összefüggésbe, szívmasszázst, oldalfekvésbe, koncentrációs, állapítottak, tartózkodunk, villámcsapás, legtöbbjüket, feltételezik, lábfejeinket, eszméleténél, tartalmaznak, országunkban, neurológusok, gondoskodjon, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 125
  • e Hét: 11337
  • e Hónap: 27737
  • e Év: 149610
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.