Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
2015. a Stoke Megelőzésének Éve
  2015-08-08 12:46:14, szombat
 
   
  Minden hatodik ember szenved el stroke-ot - 2015 a Stroke Megelőzésének Éve Szerző: Magyar Stroke Társaság/ Magyar Kardiológusok Társasága

Hazánkban évente több mint 40 ezer új stroke esetet regisztrálnak, amely elsősorban azzal magyarázható, hogy a magyar lakosság egészségi állapota messze a nemzetközi átlag alatt van.

Még mindig sokan nem ismerik a szélütés tüneteit, nincsenek tisztában azzal sem, hogy ha valaki pitvarfibrillációban szenved, ötször nagyobb az esélye, hogy megüsse a guta. Ezért a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Stroke Társaság 2015-öt a ,,Stroke Megelőzés Évének" tekinti.
HOGYAN ELŐZZE MEG A STROKE-OT?
A stroke megelőzéséhez a legfontosabb az egészséges életvitel.
A magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban is rendkívül kedvezőtlen, és elmarad attól, amit társadalmi-gazdasági fejlettségünk általános szintje lehetővé tenne.
A halálokokat tekintve a szív- és érrendszeri betegségek és ezen belül a stroke vezető szerepet töltenek be.
Az elmúlt években útjára indított 'Ne késlekedj' elnevezésű kampány elsősorban a stroke tüneteire, a hezitációs idő csökkentésére és az azonnali mentőhívás jelentőségére hívta fel a lakosság figyelmét, míg az idei emellett a pitvarfibrilláció felismerésére, kezelésére helyezi a hangsúlyt.

Nagyon kevesen tudják, hogy aki ebben a betegségben szenved, ötször nagyobb az esélye, hogy megüsse a guta.
A stroke a harmadik leggyakrabban halált okozó betegség. Európában éves viszonylatban 1.4 millió halálesetet regisztráltak, míg hazánkban 200-250 ezren élnek a betegség árnyékában.

Évente mintegy 40-50 ezer ember kerül a stroke központokba, ebből 15 ezren halnak meg szélütés következtében. A stroke nemcsak az idősek betegsége, egyre inkább sújtja a fiatalokat is,

ugyanakkor a férfiakat 5 évvel hamarabb üti meg a guta, mint a nőket.

A statisztikai adatok szerint a szélütést túlélők 48 százaléka féloldali bénulásban,
12-18 százalék beszédzavarban szenved.
22 százalék járásképtelen,
24-53 százalék részben vagy teljesen mások segítségére szorul,
32 százaléka pedig depresszióval küzd -
ismertette az aggasztó számokat prof. dr. Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság /MST/ elnöke.

STROKE - A LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEK Milyen kérdések merülnek fel a hozzátartozókban szerettük stroke-ja után? Mit érdemes tudni az agyvérzés utáni terápiáról és a várható javulás mértékéről? Hogyan tudnak segíteni a hozzátartozók?

Amint a professzor úr hangsúlyozta, a stroke-nak három fő tünete van:
a száj félrehúzódása,
beszédzavar,
féloldali végtaggyengeség.

Bereczki Dániel szerint tisztában kell lenni azzal, hogy az agyérkatasztrófa nem fáj, ezért hajlamosak vagyunk várni, hogy a tünetek maguktól elmúljanak. A páciens túlélési, valamint a mihamarabbi és a legkevesebb visszamaradó tünettel való gyógyulási esélyeit nagyban befolyásolja, hogy milyen gyorsan kerül az illető a kórházba.

Éppen ezért, ha a fent felsorolt tüneteket tapasztalja a beteg vagy a beteg környezete, azonnal értesíteni kell az Országos Mentőszolgálatot a 104-es telefonszámon, és sürgősségi kórházba szállítást kell kérni.

Míg a szívinfarktus igen erős fájdalommal jár, addig ,,sajnos" az agyi érkatasztrófa általában nem okoz fájdalmat. Így az emberek nem veszik komolyan a szélütés jeleit, halogatják, hogy mihamarabbi orvos segítségét kérjenek, így gyakran csak napok múlva kerülnek kórházba. Pedig az agyi érkatasztrófában szenvedők azonnali, sürgős kórházi kezelésre szorulnak.

STROKE: MÁR A GYEREKEKET IS FENYEGETHETI! Mivel a csecsemő- és gyermekkori stroke rendkívül ritkának gondolt betegség volt, eddig nem volt róla pontos kezelési útmutató. Az Amerikai Szív és Stroke Szövetség első ízben állított össze egy ilyen dokumentumot.

A megelőzés érdekében nagyon fontos a rizikófaktorok karbantartása.

A stroke kockázati tényezői között említhetjük a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, az extrém túlsúlyt, a dohányzást, a túlzott alkoholfogyasztást, de köztük van még az úgynevezett pitvarfibrilláció is, ami az egyik leggyakoribb szívritmuszavar. A betegség jelentősen megnöveli a szélütés kockázatát, amely jelentős fizikai károsodást, bénulást, az életminőség jelentős romlását vagy akár halált is okozhat.

Ahogy azt prof. dr. Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának /MKT/ elnöke elmondta, ma Magyarországon 150-200 ezer embert érint a betegség, azonban feltehetően ennek kétszerese is lehet a betegek száma azokkal együtt, akiket eddig még nem diagnosztizáltak.

Ez úgy fordulhat elő, hogy a pitvarfibrilláció jellemzően az a betegség, amely nem okoz látványos tüneteket, így nehezen felismerhető. Kialakulhat gyors, lassú, de akár normális szívműködés mellett, tehát szinte bárki veszélyeztetett lehet. Pitvarfibrilláció esetében a szívműködést szabályzó elektromos jelek kialszanak, ami a pitvar fibrillációjához, remegéséhez vezethet. Ennek következtében a pitvar nem képes ellátni pumpafunkcióját, és az artériákból a szívkamrába továbbítani a vért.

A pitvarfibrilláló betegek általában légszomjról, erős szívdobogásról számolnak be, gyakran a terhelésnek nem tudnak megfelelni, s nagyon gyakran a normális frekvencia többszörösére is felszaladhat a pulzusuk. Magunk is meg tudjuk állapítani, hogy pitvarfibrillálunk-e. Észlelésére alkalmas lehet például, ha a nyaki ütőerünkön vagy a csuklónkon kitapintjuk a saját pulzusunkat.
Egy másik lehetőség pedig, ha elektronikus vérnyomásmérőt használunk, amely méréskor pittyegve jelzi a szívverést. Amennyiben a szívritmust rendszertelennek találjuk, forduljunk háziorvosunkhoz, aki EKG-val nagyon egyszerűen diagnosztizálhatja a betegséget - hívja fel a figyelmet az MKT elnöke.

Nem szabad elfelejteni, hogy azoknak, akik agyi érkatasztrófán estek át, jóval nagyobb az esélyük, hogy újabb stroke betegséget szenvedjenek el. Ez különösen érvényes azokra a betegekre, akiknél továbbra is fennállnak az agyi érkatasztrófát kiváltó kockázati tényezők. Ezért nagy jelentőségű a másodlagos megelőzés (szekunder prevenció), különös tekintettel a pitvarfibrilláció optimális alvadásgátló kezelésére. Mivel a kockázati tényezők olyan betegségek, amik az idő múltával ,,nem gyógyulnak meg", így ezeknek a kezelése hosszútávon, gyakorlatilag életfogytiglan szükséges.

A ,,Szívvel a stroke ellen - 2015 a Stroke Megelőzésének Éve " elnevezésű kampány mindenki számára hozzáférhető információkkal kívánja támogatni a beteg és az egészséges populációt egyaránt.

A program egy összefogás eredménye, melyet a Magyar Stroke Társaság, a Magyar Kardiológusok Társasága és az Országos Mentőszolgálat hívott életre, amely minden lehetséges módon szeretne tájékoztatni a stroke és pitvarfibrilláció tüneteiről, hogy azokat felismerve hatékonyabban lehessen megelőzni a szélütés kialakulását.
A kampány nemcsak a televízióban, hanem a rádióban, az írott és az online médiában is kellő hangsúlyt kap. Ugyanakkor az orvosi rendelőkben betegtájékoztató kiadványokból tájékozódhat a lakosság. A program széleskörű összefogás eredménye. A Magyar Stroke Társaság, a Magyar Kardiológusok Társasága, az Országos Mentőszolgálat, valamint kormányzati szervek is aktívan részt vesznek az aktivitásokban.
A kampánykörút során ellátogatnak a polgármesteri hivatalokba, színházakba, ahol interaktív felvilágosító előadások mellett szűréseket is végeznek. Idén bekapcsolódik a kampányba Magyarország Átfogó Egészségügyi Szűrőprogramja is, amelynek segítségével országosan mintegy 200 helyszínen ismerkedhetnek meg a kampány elemeivel. (Magyar Stroke Társaság/ Magyar Kardiológusok Társasága)
http://www.webbeteg.hu/cikkek/stroke/17948/evente-tobb-mint-40-ezer-uj-stroke-ese t

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/stroke/17948/evente-tobb-mint-40-ezer-uj-stroke-ese t
 
 
1 komment , kategória:  Család  
Címkék: rendszertelennek, hozzátartozókban, érkatasztrófában, betegtájékoztató, pitvarfibrilláló, fibrillációjához, diagnosztizáltak, mentőszolgálatot, agyérkatasztrófa, cukorbetegséget, háziorvosunkhoz, szívritmuszavar, pumpafunkcióját, veszélyeztetett, végtaggyengeség, érkatasztrófát, információkkal, mentőszolgálat, érkatasztrófán, életfogytiglan, rizikófaktorok, ismerkedhetnek, szívdobogásról, aktivitásokban, magyarországon, vérnyomásmérőt, beszédzavarban, szűrőprogramja, kardiológusok, jelentőségére, gyakorlatilag, megelőzésének, csökkentésére, következtében, többszörösére, fejlettségünk, magyar lakosság, nemzetközi átlag, szélütés tüneteit, stroke megelőzéséhez, egészséges életvitel, halálokokat tekintve, stroke vezető, elmúlt években, stroke tüneteire, azonnali mentőhívás, lakosság figyelmét, idei emellett, pitvarfibrilláció felismerésére, betegségben szenved, harmadik leggyakrabban, betegség árnyékában, Stoke Megelőzésének Éve, Stroke Megelőzésének Éve Szerző, Magyar Stroke Társaság, Magyar Kardiológusok Társasága, Stroke Megelőzés Évének”, HOGYAN ELŐZZE MEG STROKE-OT, Bereczki Dániel, LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEK Milyen, Országos Mentőszolgálatot, GYEREKEKET IS FENYEGETHETI, Amerikai Szív, Stroke Szövetség, Kiss Róbert Gábor, Magyar Kardiológusok Társaságának, Stroke Megelőzésének Éve, Országos Mentőszolgálat, Magyarország Átfogó Egészségügyi Szűrőprogramja,
Tücsök-Ildykó (#1)   2015-08-08 13:04:22
Szia Kedves Marika!
Nagyon szép napot, hétvégét kívánok sok szeretettel és puszival, Ildykó


Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  A haragos ember  Paul David Tripp Április 11  Egyszerű  Egyszer mindannyian hazatérünk  Egy rohanás az élet  Áldás  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Reggeli kávé  Facebookon kaptam  Egyszer mindannyian hazatérünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reggeli kávé  Erdei gyöngyvirág  Paul David Tripp Április 11  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A haragos ember  Nézni  Reggel van  Paul David Tripp Április 10  A bab gyógyhatásairól  Paul Verlaine : Költészettan  Steel - Május festmény  Paul Verlaine - Óvatosság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Reggel van  Tavaszi este  40 felett  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Molnár Ferenc: imádom!  Facebookon kaptam  Különleges  A haragos ember  David Mamet gondolata  Csend  Reggel van  Áldás  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Különleges  Szép estét  Folytasd tovább a befejezésig  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 10  Hálás vagyok  Paul David Tripp Április 9  40 felett  Csomó  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Ady Endre - Mindegy átka  Paul David Tripp Április 9  A tavaszi sugár…  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Paul Verlaine : Költészettan  jó reggelt  Facebookon kaptam  Egy rohanás az élet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  És van a rabság.  A tavaszi sugár…  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy rohanás az élet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Kun Magdolna.: Belső félelem  ajándék, mellyel meglepem  Szép estét kedves látogatóimn...  Vidámság  Reggel van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Remy Bellau - Április  Facebookon kaptam  Szép estét  Tavaszi szél vizet áraszt  Szép estét kedves látogatóimna...  Dóró Sándor: Embernek maradni  Mókás uborka tál 
Bejegyzés Címkék
magyar lakosság, nemzetközi átlag, szélütés tüneteit, stroke megelőzéséhez, egészséges életvitel, halálokokat tekintve, stroke vezető, elmúlt években, stroke tüneteire, azonnali mentőhívás, lakosság figyelmét, idei emellett, pitvarfibrilláció felismerésére, betegségben szenved, harmadik leggyakrabban, betegség árnyékában, stroke központokba, stroke nemcsak, idősek betegsége, statisztikai adatok, szélütést túlélők, aggasztó számokat, hozzátartozókban szerettük, agyvérzés utáni, várható javulás, stroke-nak három, száj félrehúzódása, tünetek maguktól, legkevesebb visszamaradó, fent felsorolt, beteg vagy, beteg környezete, 104-es telefonszámon, szívinfarktus igen, agyi érkatasztrófa, szélütés jeleit, agyi érkatasztrófában, ilyen dokumentumot, megelőzés érdekében, rizikófaktorok karbantartása, stroke kockázati, magas vérnyomást, extrém túlsúlyt, úgynevezett pitvarfibrilláció, egyik leggyakoribb, betegség jelentősen, szélütés kockázatát, életminőség jelentős, betegek száma, pitvarfibrilláció jellemzően, szívműködést szabályzó, pitvar fibrillációjához, szívkamrába továbbítani, pitvarfibrilláló betegek, normális frekvencia, nyaki ütőerünkön, csuklónkon kitapintjuk, saját pulzusunkat, másik lehetőség, szívritmust rendszertelennek, betegséget &#8211, agyi érkatasztrófát, másodlagos megelőzés, pitvarfibrilláció optimális, kockázati tényezők, kezelése hosszútávon, stroke ellen, egészséges populációt, összefogás eredménye, szélütés kialakulását, kampány nemcsak, online médiában, orvosi rendelőkben, program széleskörű, kampánykörút során, polgármesteri hivatalokba, kampányba Magyarország, kampány elemeivel, rendszertelennek, hozzátartozókban, érkatasztrófában, betegtájékoztató, pitvarfibrilláló, fibrillációjához, diagnosztizáltak, mentőszolgálatot, agyérkatasztrófa, cukorbetegséget, háziorvosunkhoz, szívritmuszavar, pumpafunkcióját, veszélyeztetett, végtaggyengeség, érkatasztrófát, információkkal, mentőszolgálat, érkatasztrófán, életfogytiglan, rizikófaktorok, ismerkedhetnek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 167
  • e Hét: 1174
  • e Hónap: 7557
  • e Év: 129430
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.