Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
István király - a 168 óra Online cikke
  2015-08-26 12:58:53, szerda
 
   
 



Az öreg király látogatása
,,Az Úr hívatta Gábor arkangyalt és rendeli neki: - Gábor, lemégy a trombitáddal, és háromszor egymásután belefújsz odalent. Ma lesz az ítéletnap. (...)


Gábor arkangyal leszállott a paranccsal, és hozzáfogott a munkájához. Trombitáját szép piros szájához emelte, és fujjantott egyet.

Egy láthatatlan kéz megfogta, és egy hang mennydörgé:
- Állj meg, hiba történt! Néhány ezer évvel eltévesztettük a számítást. Hagyj abba mindent, a világ még tovább marad.
Gábor leejté a trombitát ijedten, de már késő volt..."


A fenti sorok Mikszáth Új Zrínyiász című művéből valók, és úgy folytatódnak, hogy az Úr tévedése folytán a szigetvári hős, Zrínyi Miklós néhány kollégájával egyetemben feltámad. Ma már azonban nincs kétségünk afelől, hogy mindez csak félrevezetés: megbízható, bár nem hitelesített forrásaink szerint egy nemrég előkerült, 1898-es kéziratváltozatból kiderül, hogy igazából Szent István ébredt fel a trombitaszóra. Csak hát a szerző, begyulladván az egyház várható haragjától, Zrínyire cserélte a nagy királyt, és a valóságról beszámoló riportkönyv helyett egy fikciót adott a nyomdába. Így is lett elég baja egy hős demitizálásával. Tanulság: az ostobákat úgysem lehet megúszni.

Az igazi feltámadott, Szent István eközben majd százhúsz évet barangolt át rangrejtve. Sokat olvasott, tanúja volt a huszadik századnak, beleszagolt a huszonegyedikbe, és az élmények hatására gyakran kívánkozott vissza a feledésbe. Ilyenkor évtizedeket aludt, akárcsak kedvenc irodalmi alakja, Simone de Beauvoir egyik halni nem tudó hőse. Nemrég ébredt újra, de hogy megint köztünk jár, arról csak a halandók vágyálmai tudósítanak.

Itt van például maga a Vezér, akinek álmában István a parlamenti dolgozószobában materializálódott elő a semmiből, rövid, ősz szakállal és hajjal, kissé sántítva, mert öregkori bajai az új életben sem hagyták el. Gyenge, karcos hangon kezdett panaszkodni arról, hogy mióta bemutatkozott az országban bőséggel elszórt szobrainak, kisebbrendűségi érzése van. Mindenhol domború mellkas várta, dús, kifésült szakáll, nemes arcél, égre meredő tekintet, mint aki épp napi társalkodását folytatja a Teremtővel. Ki tud ennek a képnek megfelelni?

Muszáj, felelte a Vezér, aki első izgalmában még attól tartott, az öreg őt kipenderíteni jött vissza, de aztán látta, hogy több benne a kétség, mint az erő és az ambíció. Az a helyzet, mondta a Vezér, hogy a valóság mindig lehangoló és zsarnoki, ezért jobb, ha mi alkalmazunk erőszakot vele szemben, semmint hagynánk, hogy óriási ülepével küldetéses és a nemzet szempontjából nélkülözhetetlen emberekre, konkrétan ránk telepedjen. A sarkunk alatt kell tartanunk őt.


A valóság az, folytatta István, hogy még a hódmezővásárhelyi szobromat szeretem a leginkább: a hatalmas lovon egy vékony, belső rémületét láthatóan alig palástoló figura ül. Olyan emberi. Azt a szobrot még ma leszedjük, vágott közbe a Vezér, magát pedig, hmm, megplasztikázzuk egy kicsit, feltöltjük a ráncait, és öreg, könnyező szemét kiszárítjuk. És múltügyi államtitkár lesz. Okosan biccentget az átszabott Árpád-házi fejével, az ellenkezőjére írja át az idegenek szükséges befogadásáról szóló fejezetet az Intelmekben, és mélyen megbánja a Koppánnyal szembeni bűneit. A felesége, Gizella mostantól orosz és nem bajor származék. A többit, ami most nem jut az eszembe, majd megírják az udvari történészek, magának csak be kell tanulnia. A Vezér átnyúlt az asztal fölött, és megpaskolta a király arcát: aztán csak ügyesen, Pista bátyám.

A Tanító ezzel szemben minden ijesztgetéstől mentes, könnyű álmot kapott ezen az éjszakán, amelyben rég hallott szívfájdító édességgel szólalt meg apja kedvenc dala, a Ne sírj utánam, kedvesem című második háborús nóta. Azt énekli benne Ráday László, hogy magyarnak nem való a könny, Nagy István úgyis visszajön. Gyönyörű szavak, bár hogy az igazi, a magyar világ visszatérése mit ígér, a Tanító előtt sosem volt világos, leszámítva azt a bizonyosságot, hogy Boldogasszony Mária visszaadja a valaha rábízott Nagy-Magyarországot, az utolsó szögletig. A Tanító lehunyt szemmel elmosolyodott, amikor arra gondolt, hányan nem értették, ki is az a Nagy, az interneten volt, aki egy híres színészre gondolt, más meg - Freud díványára méltó az ilyen - egy elhurcolt zsidóra tippelt.
Ám a Nagy - az a Szent. Az ő országa pedig fényes lesz, ahol elillannak a szorongások, ahol méltósággal és tisztelettel teli az élet, ahol senki sem taposhatja le és lophatja meg a kisembert. Ahol végre róla is kiderül, hogy mit ér valójában.

A Tanító szépen, finoman szokott erről az országról beszélni az iskolai óráin, bár a gyerekek közönye felsebezte néha. Most kinyitotta a szemét, és pillantása az ágy mellé dobott megviselt nadrágra meg a sarokba rúgott félretaposott cipőkre esett. Eljő az idő, gondolta. Augusztus huszadika volt.

A Nyugatos zsugázott a királlyal. István nagyon jó volt ultiban, a Nyugatos kevésbé, őszintén szólva a kártyadolgot csak azért találta ki álmában, hogy ezt a körmenet-, tömjén- és politikaszagú istvánozást valami normális, hétköznapi szintre szállítsa le. A valahai Vajknak nem volt kifogása ez ellen, arra is élénken bólogatott, hogy az ő kultusza a középkorban még nem is létezett, Pázmány érsek találta ki az egészet a protestantizmus ellen, meg később Mária Terézia, aki elhozatta a Szent Jobbot Raguzából azért, hogy az itthon a dinasztia és a magyar nemesség egységét jelképezze. Maga voltaképpen egy történelmi manipuláció áldozata, mondta a Nyugatos, István meg sóhajtott és legyintett, hogy így megy ez. Később egy terített durchmarsch fölött közölte, hogy az Intelmek jobb- és baloldali magyarázatának elolvasása után úgy érezte, mintha kettévágták volna egy ilyen meg egy amolyan oldali Istvánra, ami folytatólagosan különös érzés számára, és reméli, hogy a politikai viták nem kényszerítik őt további osztódásra. Mindenesetre azóta saját magával is tud ferblizni, amit hungarikumnak tekint. Leereszkedő mosollyal vette tudomásul, hogy a Nyugatos csupán egy jelentős történelmi modernizátornak tekinti őt, mindenféle szentség nélkül, bár ez utóbbit inkább fárasztó kötekedésnek tartotta. Pont olyan pimasz vagy, fiam, mint Orseolo Péter volt, mondta István, és rászólt partnerére, hogy húzzon, mert múlnak a percek, és rövid az élet. Úgy értve, nem az övé.

Fotók: Kovalovszky Dániel
A Radikális amerikai action thrillert álmodott. Szent István szerepelt benne, a Pusztító, az Expendables-sorozat legidősebb, ezeréves tagja, lába előtt a négyfelé vágott Koppány testével, mögötte az átszúrt Ajtony vezér, mellette a letepert Kean dél-erdélyi nagyúr, odébb a megvert fekete magyarok hullái. A Radikális kínban volt. Az nagyon tetszett neki, hogy István kardélre hányta a régi elitet, és ezzel helyreütötte az ellopott rendszerváltás dolgát, az őrségváltás viszont István haverjai mellett nyilvánvalóan a német lovagok, cseh papok és velencei szerencselovagok zsírját hizlalta, amire azt lehet mondani, hogy eben guba, sőt egy kicsit rosszabb. Pista bácsi helyett talán a tökösebb Vazulra kéne tenni a nemzeti voksot? De az meg vak.

A Radikális hánykolódott. Mi legyen?

Szent István ott állt az álomban, aszott, kemény arcán izzadtság fénylett a homlokkötő alatt, és egy német HK G11K2-es, hüvely nélküli lőszert használó fegyvert tartott a kezében.

Augusztus huszadikának éjszakája volt, mint mondtuk, furcsa éjszaka ez, furcsa álmokkal, valaki járt bennük. Nehéz ébredés lesz.





 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Címkék: megplasztikázzuk, szerencselovagok, nélkülözhetetlen, protestantizmus, kisebbrendűségi, modernizátornak, folytatólagosan, demitizálásával, huszonegyedikbe, dolgozószobában, eltévesztettük, rendszerváltás, magyarázatának, ijesztgetéstől, magyarországot, trombitaszóra, szempontjából, ellenkezőjére, bemutatkozott, társalkodását, nyilvánvalóan, politikaszagú, hungarikumnak, félretaposott, kipenderíteni, befogadásáról, elmosolyodott, bizonyosságot, boldogasszony, kötekedésnek, kényszerítik, helyreütötte, kártyadolgot, tisztelettel, mindenesetre, kollégájával, öreg király, hang mennydörgé, trombitát ijedten, fenti sorok, nemrég előkerült, egyház várható, nagy királyt, valóságról beszámoló, fikciót adott, ostobákat úgysem, igazi feltámadott, huszadik századnak, élmények hatására, halandók vágyálmai, parlamenti dolgozószobában, országban bőséggel, Mikszáth Új Zrínyiász, Zrínyi Miklós, Szent István, Ráday László, Nagy István, Boldogasszony Mária, Mária Terézia, Szent Jobbot Raguzából, Orseolo Péter, Kovalovszky Dániel,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Vidámság  Szép estét  Sík Sándor - Ha jő a perc  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Zilahy Lajos mondta  képre írva  Martin Buber, A haszidim meséi  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Ismeretlen: Ikarusz monda  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Esterházy Péterre emlékezünk  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam Krisztinától  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Az ember  Dóró Sándor: Embernek maradni  Segíts neki dicsérni Téged  Jan Twardowski - Siessünk  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Sorsunk miatt...  Jan Twardowski - Siessünk  képre írva  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Gebhardt Nóra versei II.  40 felett  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy barátság története  39 ígéret  Emlékezz  különleges  Segíts neki dicsérni Téged  Már Gárdonyi Géza is méltatta  40 felett  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Müller Péter tollából  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Segíts neki dicsérni Téged  Bornyi Veronika haiku verse  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Jó éjszakát  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Robert Merle tollából  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Egyszerű  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Szép estét  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  képre írva  Szép estét  Borzasztó  Facebookon kaptam  IGEN így  A hagyma antibakteriális hatás...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré... 
Bejegyzés Címkék
öreg király, hang mennydörgé, trombitát ijedten, fenti sorok, nemrég előkerült, egyház várható, nagy királyt, valóságról beszámoló, fikciót adott, ostobákat úgysem, igazi feltámadott, huszadik századnak, élmények hatására, halandók vágyálmai, parlamenti dolgozószobában, országban bőséggel, képnek megfelelni, valóság mindig, nemzet szempontjából, sarkunk alatt, hódmezővásárhelyi szobromat, hatalmas lovon, átszabott Árpád-házi, ellenkezőjére írja, idegenek szükséges, udvari történészek, asztal fölött, király arcát, magyar világ, valaha rábízott, utolsó szögletig, interneten volt, híres színészre, ilyen &#8211, elhurcolt zsidóra, országról beszélni, iskolai óráin, gyerekek közönye, sarokba rúgott, kártyadolgot csak, valahai Vajknak, protestantizmus ellen, magyar nemesség, történelmi manipuláció, terített durchmarsch, amolyan oldali, politikai viták, jelentős történelmi, négyfelé vágott, átszúrt Ajtony, letepert Kean, megvert fekete, nagyon tetszett, régi elitet, ellopott rendszerváltás, őrségváltás viszont, német lovagok, kicsit rosszabb, tökösebb Vazulra, nemzeti voksot, homlokkötő alatt, megplasztikázzuk, szerencselovagok, nélkülözhetetlen, protestantizmus, kisebbrendűségi, modernizátornak, folytatólagosan, demitizálásával, huszonegyedikbe, dolgozószobában, eltévesztettük, rendszerváltás, magyarázatának, ijesztgetéstől, magyarországot, trombitaszóra, szempontjából, ellenkezőjére, bemutatkozott, társalkodását, nyilvánvalóan, politikaszagú, hungarikumnak, félretaposott, kipenderíteni, befogadásáról, elmosolyodott, bizonyosságot, boldogasszony, kötekedésnek, kényszerítik, helyreütötte, kártyadolgot, tisztelettel, mindenesetre, kollégájával, félrevezetés, hitelesített, begyulladván, hánykolódott, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2066
  • e Hét: 7204
  • e Hónap: 13587
  • e Év: 135460
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.