|
2016-10-05 14:09:50, szerda
|
|
|
|
|
|
A szőlő (a gabona mellett) az egyik legősibb kultúrnövényünk. Kezdettől fogva szent és isteni növénynek, életfának tekintették az emberek. A sumér ékírás az élet szót szőlőlevél alakú jellel ábrázolta.
.
Egy bibliai hagyomány szerint az édenkerti fa szőlőtőke volt, amely ott zöldült, virágzott, termett az olaj-, füge- és gránátalmák között.
A vízözön után Noé első teendői közé tartozott, hogy elültesse a bárkáján megmentett szőlővesszőket.A vegetáriánus életmódú esszénusok ? kiknek gyülekezetéhez egykor Jézus is tartozott ? híresek voltak bölcsességükről és hosszú életűségükről.
Nem véletlenül.
A szőlő nyersen és aszalva alapélelmük volt, és úgy tartották, hogy ez a gyümölcs táplálék és gyógyszer is egyben. Az ősi népek empirikus bölcsességének igazát, napjaink tudománya sorra igazolja.
Tápérték, folyadék, ásványi anyagok, vitaminok, lúgosítás
A szőlő értékes anyagok tárháza,
nem véletlenül nevezik latinul vitisnek.
A gyümölcs neve ugyanis a vita, azaz az élet szóból származik.
A szőlőbogyó 80 százaléka víz, energia és szénhidráttartalma kiemelkedő. Magas szénhidráttartalma ellenére glikémiás indexe (vércukorszint-emelő hatása) mindössze közepes mértékű.
Nagy víz- és káliumtartalmának köszönhetően jó vízhajtó, méregtelenítő, nagyobb mennyiségben fogyasztva csökkenti a vér, illetve a vizelet savanyúságát.
Alkalikus miliőben a savanyú salakanyagok, mint például a húgysav, jól oldódnak, így könnyen kiválasztódnak a szervezetből.
Ezáltal csökken a vér és a vizelet húgysavszintje, nem rakódnak le húgysavkristályok a szövetekbe, mérséklődnek, elmaradnak a köszvényes fájdalmak, panaszok.
A szőlőtermés magas A-, B-, C-, K-vitamin-, továbbá kálium-, szelén-, biotin-, vas- és folsavtartalma elősegíti a vérképzést, a szervezet önvédelmi képességét, a szellemi és fizikai erőnlét fenntartását.
Fitovegyületek, polifenolok, flavonoidok
A fitovegyületek (másodlagos növényi anyagok) fő feladata a növényi sejtekben a negatív külső környezeti hatások kivédése, és ezek a hatóanyagok az emberi szervezetben is fontos védelmi szerepet töltenek be.
A flavonoidok antioxidáns hatása megvédi a szervezetet a szabad gyökök roncsoló hatásától. A szőlő (elsősorban a vörös és bíbor színű fajta) igen gazdag ezekben az egészségmegőrző vegyületekben.
A procianidin megőrzi az erek rugalmasságát, semlegesíti a szabad gyököket, megelőzheti az érelmeszesedést, csökkenti a vérnyomást, gátolja a vérlemezkék összetapadását, a vérrög kialakulását, véd a szívinfarktustól.
Gátolja a gyulladás folyamatában résztvevő anyagok képződését, így a hisztamin képződést is, ezáltal mérsékli az allergiás tüneteket.
A quercetin természetes, organikus festőanyag. Megakadályozza a hisztamin és más allergiát, ill. gyulladást okozó anyagok termelődését. Csökkenti a szívinfarktus kockázatát, antioxidánsként az LDL (rossz) koleszterin káros hatásai ellen is védelmet nyújt.
A resveratrol a növény immunválaszaként termelődő, a nem flavonoid-fenolok csoportjába tartozó vegyület, mely véd a fertőzések ellen.
Amerikai vizsgálatok szerint a resveratrol lassítja a jó- és rosszindulatú daganatok növekedését, francia kutatók pedig úgy találták, hogy meggátolja annak az enzimnek a képződését, amely szerepet játszik az emlőrák kialakulásában.
Kozmetikai hatása sem közömbös: lassítja a bőr elöregedési folyamatát.
A flavonoidok csoportjába tartozó fisetin, amellett hogy hátráltatja a daganatképződést, az egerekben végzett kísérletek szerint javítja a hosszú távú memóriát.
A szőlőmag pycnogenolt is tartalmaz, amely erős antioxidáns hatású vegyület. Csökkenti az ízületi fájdalmakat, jó hatással van a szív- és érrendszerre. Oldja a stresszt, mérsékli az allergiát. Nagy valószínűséggel a pycnogenol képes áthatolni a vér-agy gáton, és védi az idegszövetet a káros oxidációs folyamatoktól.
Vásárlási, fogyasztási tanácsok
Vásárláskor fordítsunk figyelmet a fürtök épségére és a bogyók feszességére.
A szőlőszemeket bevonó vékony fehéres lepedék a jó minőség jele lehet. Ez a finom, egyenletes bevonat nem permetszer maradék, hanem a bogyókon kicsapódó éjszakai levegőnedvesség nyoma.
Ne válasszunk félig érett fürtöket, mert a banánnal ellentétben, a leszedett szőlő már nem érik tovább.
Másrészt minél érettebb a szőlő, annál több benne az antioxidáns.
A biológiailag fontos hatóanyagok főleg a szőlőhéjban és a magokban találhatók. Tartózkodjunk hát a magnélküli fajtáktól, és ugyanezen meggondolásból ne héjazzuk le a bogyókat, és ne kaparjuk ki belőlük a magvakat.
A magvakat rágjuk össze alaposan, hogy minél több biológiailag hasznos anyag szabadulhasson fel belőlük az emésztés során.
A hűtőben a szőlő egy hétig is eláll.
Fogyasztás előtt mindig mossuk meg a fürtöket.
A szőlő érdemeit sorolva úgy tűnik, hogy termése, illetve a belőle préselt lé az emberiség értékrendjében szinte vetekszik az istenek italával, a nektárral. E névvel illeti a szőlőnedűt nemzeti himnuszunk is: ?...Tokaj szőlővesszein Nektárt csepegtettél?.
Forrás:webbeteg.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Család |
|
Címkék: daganatképződést, szívinfarktustól, immunválaszaként, valószínűséggel, levegőnedvesség, antioxidánsként, bölcsességükről, érelmeszesedést, egészségmegőrző, kultúrnövényünk, bölcsességének, folsavtartalma, fitovegyületek, összetapadását, húgysavszintje, értékrendjében, meggondolásból, szabadulhasson, kialakulásában, szőlővesszőket, kiválasztódnak, megakadályozza, gyülekezetéhez, rugalmasságát, szívinfarktus, életűségükről, szőlőszemeket, tartózkodjunk, vegyületekben, méregtelenítő, rosszindulatú, folyamatoktól, szőlővesszein, vércukorszint, mennyiségben, köszönhetően, gabona mellett, egyik legősibb, sumér ékírás, élet szót, bibliai hagyomány, vízözön után, bárkáján megmentett, vegetáriánus életmódú, szőlő nyersen, gyümölcs táplálék, szőlő értékes, gyümölcs neve, élet szóból, vizelet savanyúságát, savanyú salakanyagok, vizelet húgysavszintje,
|
|
|
|
gabona mellett, egyik legősibb, sumér ékírás, élet szót, bibliai hagyomány, vízözön után, bárkáján megmentett, vegetáriánus életmódú, szőlő nyersen, gyümölcs táplálék, szőlő értékes, gyümölcs neve, élet szóból, vizelet savanyúságát, savanyú salakanyagok, vizelet húgysavszintje, köszvényes fájdalmak, szőlőtermés magas, szervezet önvédelmi, növényi sejtekben, negatív külső, emberi szervezetben, flavonoidok antioxidáns, szabad gyökök, egészségmegőrző vegyületekben, procianidin megőrzi, erek rugalmasságát, szabad gyököket, vérlemezkék összetapadását, vérrög kialakulását, gyulladás folyamatában, hisztamin képződést, allergiás tüneteket, quercetin természetes, szívinfarktus kockázatát, növény immunválaszaként, fertőzések ellen, resveratrol lassítja, emlőrák kialakulásában, flavonoidok csoportjába, egerekben végzett, hosszú távú, szőlőmag pycnogenolt, ízületi fájdalmakat, pycnogenol képes, vér-agy gáton, káros oxidációs, fürtök épségére, bogyók feszességére, szőlőszemeket bevonó, bogyókon kicsapódó, banánnal ellentétben, leszedett szőlő, biológiailag fontos, magokban találhatók, magnélküli fajtáktól, magvakat rágjuk, emésztés során, szőlő érdemeit, belőle préselt, emberiség értékrendjében, istenek italával, szőlőnedűt nemzeti, daganatképződést, szívinfarktustól, immunválaszaként, valószínűséggel, levegőnedvesség, antioxidánsként, bölcsességükről, érelmeszesedést, egészségmegőrző, kultúrnövényünk, bölcsességének, folsavtartalma, fitovegyületek, összetapadását, húgysavszintje, értékrendjében, meggondolásból, szabadulhasson, kialakulásában, szőlővesszőket, kiválasztódnak, megakadályozza, gyülekezetéhez, rugalmasságát, szívinfarktus, életűségükről, szőlőszemeket, tartózkodjunk, vegyületekben, méregtelenítő, rosszindulatú, folyamatoktól, szőlővesszein, vércukorszint, mennyiségben, köszönhetően, vegetáriánus, , ,
|
|
|
|
2021. Március
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | 31 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
70103 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 479
- e Hét: 1124
- e Hónap: 5354
- e Év: 81432
|
|
|