Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Kalocsán készült hímzésekről
  2017-04-25 16:09:25, kedd
 
   
  A képek a szöveg végén lesznek

A Kalocsától tíz kilométerre fekvő Homokmégyen lakik Romsics Lászlóné Szarka Vera, a népművészet mestere. Hatvan éve pingálja, írja a kalocsai motívumegyüttest, betartva azokat az íratlan szabályokat, amelyek a minta fejlődéstörténete során alakultak ki, mint például a 15 szín, virágok formája, elhelyezkedése. Otthonában látogattuk meg őt. Miközben festett, rengeteg érdekes dolgot mesélt.
Pál Anna Viktória Írta: Pál Anna Viktória | 2017. 04. 14.


0
+
Szarka Vera néninek rengeteg tanítványa is van, akiket főként a házában fogad. Húsvét előtt tojásokat festenek nála az asszonyok, és ő minden tudását megosztja velük, de tudja, fokozatosan lehet csak minden fortélyt elsajátítani.

A kalocsai hímzés utolsó Jedije: Vera néni
A felvétel a Kalocsai Viski Károly Múzeum állandó kalocsai tárlatán készült

A ma már hagyományosnak mondható, de a megjelenése idejében újkalocsainak számító népművészet gazdag virágornamentikát jelent, színes, íves virágokat, növények kavalkádját. Néhány évvel ezelőtt volt egy hirtelen felfutó népszerűsége, amikor az értékes kalocsai porcelánok, viseletek mellett mindenféle hétköznapi öltözeten jelentek meg ezek a minták, tornacipőn, farmernadrágon, sőt telefontokon, de még autókra is festették az ipari népművészek munkáiról másolt kalocsai és kamukalocsai ,,díszítést". Ez a hirtelen felfutó népszerűség nagy port kavart, sokaknak ízléstelennek, hagyományokba gázolónak hatott.

A kalocsai hímzés utolsó Jedije: Vera néni
Kevésbé ismert, hogy a cifra virágoknak a megjelenése is a kalocsai népművészet fejlődéstörténetének egyik fejezete Király Ilus kalocsai hímző- és íróasszony nevéhez fűződik. A kalocsai népművészet a második világháború után újra fellendülő korszakában Király Ilus tevékenysége alatt vált világhírűvé, aki a magyar mezőről hozta a minták közé a pipacsot, ibolyát, margitvirágot, szegfűt, árvácskát, csillagvirágokat, gabonát és a paprikát. Önéletrajzában leírja, hogy lánya azzal álmodott, hogy színes rózsákat varrtak fehér helyett. Az ötletet hamar meg is valósították, sikerrel. A megújítót érték súlyos kritikák is, mondván, az újkalocsai nem az ókalocsai művészet folytatása, és elrontják a tobzódó, harsogó színek a népművészet eredeti jellegét, ő azonban találóan válaszolt ezekre. 1953-ban a népművészet mestere kitüntetést kapta meg, megújítóként tartják számon. Az általa képviselt vonalat viszi tovább Romsics Lászlóné Szarka Vera, akit számos elismerés mellett Király Ilus-díjjal jutalmaztak művészetért.

A kalocsai hímzés utolsó Jedije: Vera néni
A felvételen bal oldalon Vera néni tanítványának festése, a jobb oldalon Vera nénié

Mindig azt mondják tanítványai, hogy nem tudnak olyan gyönyörű tojásokat festeni mint a mester. Hiába, ő már hatvan éve fogja az ecsetet. Kislány korában tízévesen kezdett rajzolni, tizennyolc éves volt, amikor beiratkozott a Népművészeti és Háziipari Szövetkezetbe. Azt mondja, nem iskola volt ez, hanem munkahely, az élet iskolája.

,,A kézügyességet, akiben nincs, az nem nagyon tanulja meg, a népművészetre azért egy kicsit születni kell."
Éppen húsvétra készülnek tanítványaival, minden kész tojásnak van már gazdája. Tyúktojást, libatojást, kacsatojást festenek egy asztalt körülülve hárman a homokmégyi házban.

A kalocsai hímzés utolsó Jedije: Vera néni
Délelőtt fejezett be egy kézzel hímzett abroszt. Tervezésnél először készít egy ,,piszkozatot" papírra, és a virágokat írja át tintával a fehér vászonra. Ahogyan rakja fel a virágmintákat Vera néni a terítőre, a színeket is rakja vele együtt, különben a varró nem tudná, hogy minek milyen színe lesz. Így kerül sárga bimbó, kék búzavirág, rózsaszín virág és lila folyondár az anyagra.

A kalocsai hímzés utolsó Jedije: Vera néni
Vera néninek virágokkal van kifestve a háza fala is belülről. Azt mondja, a rózsák többnyire fantáziavirágok, a többi virág mind olyan, ami nyílik a magyar földön. Az egyik rózsát tortás Giza néni úgy hívta, papuluska. Ezt a rózsát hiába próbálta bárki leutánozni, nem tudta, egyedül Giza néni tudta jól lefesteni, akinek jó szokása volt diótortát sütni, innen kapta a nevét a parasztasszony. Régen ugyanis nem voltak népművészek, vagyis voltak, de nem volt kitüntetett jelentősége ennek a titulusnak.

A kalocsai hímzés utolsó Jedije: Vera néni
Vera néni szerint a pingálás alapja az írás. Először virágot kell tudnia írni annak, aki festeni is szeretne, az írás pedig nem más mint a rajzolás. A ruhát írni kell és kivarrni, a pingálás, ami ecsettel a virágformák kialakítását jelenti, a falra és a tojásra így kerül. A mai húsvéti tojásokat hagymahéj és mindenféle növényi festék helyett akrilfestékkel festik, vékony ecsetekkel.

A kalocsai hímzés utolsó Jedije: Vera néni
A virágok mellett a paprika motívum is megjelent a díszítésben idővel, az ipar megjelenése hozta, de Vera néni csak külön kérésre írja, ha kérik, szőlőt, liliomot, keresztet pedig csak az egyházi lobogókba.

Színek a kalocsai népművészetben
Régen szinte mindent le tudtak olvasni a viselőjéről az öltözete alapján, ahol a színek viselete is életkorhoz kötött volt. Fiatal lányok hordták a legtarkább ruhákat, ám az életkor előrehaladtával a színek intenzitása visszafogottabb lett. ,,Régen ha valakinek gyereke született, az a cifra ruhát, színes főkötőt többet már nem húzta fel" - meséli a szabályokat Vera néni. Gyöngyökkel díszített, gólyafészeknek nevezett színes fejdísz kerül elő, ezeket is hajadon lányok, fiatal asszonyok hordták.

A kalocsai hímzés utolsó Jedije: Vera néni
30-40 év fölött a nők a citromsárga, rózsaszín és a piros színektől váltak meg, ruhájukon a kék és a lila virágok árnyalatai lehettek csak. Lila és zöld árnyalatú virágos tojásokra mutat, azok is szomorú színűek, idősebb asszonyok viseletei voltak ilyenek. A még idősebb asszonyok ruhái pedig már egészen nélkülözték a színeket, fehér vagy fekete ruhákban jártak-keltek.

A kalocsai hímzés utolsó Jedije: Vera néni
,,Régen ha kiment az utcára, a viseletéről meg lehetett mondani, hogy körülbelül milyen idős, melyik faluból jött, van-e gyermeke" - foglalja össze Vera néni. Akkoriban mindenki a saját, vagy legfeljebb a szomszéd falujába ment férjhez. ,,Jobb világ volt akkor, az én koromban csak a környező szállásokkal házasodtak össze. Például itt van Miske. Oda nem mentünk férjhez, mert az tót falu volt, és onnan sem jöttek ide. Egyetlenegy miskei vő volt a faluban, nem engedtek minket hozzájuk menni a szülők, mert az másik nép, más szokások. Drágszél közelebb van, onnan már jártak ide legények, lányok is. Homokmégyi rokonság Csertőn és Szatmáron volt még" - meséli.

A kalocsai hímzés utolsó Jedije: Vera néni
Korai kalocsai kék és bordó színpárosítással festett libatojások

Tanítványa felidézi, milyen szólásmondás volt régen a házasságról: ,,Kalocsa és Szakmár között van a vasúti átjáró, mindig azt mondták, jaj kislányom, csak vasúton túlra ne menjél." A szülők véleménye többet számított mint most, de kivételek mindig is voltak - mesélik az asszonyok.

A kalocsai hímzés utolsó Jedije: Vera néni
Akkoriban a ruhák is nagyon drágák voltak, főleg az esküvő táján, amikor egy fiatal lány száz rend ruhával ment férjhez. Egy selyemkendő került egy tehén árába, szegény leánynak selyemkendője csak akkor volt, ha örökölt valakitől. ,,A férjhez adott leány száz rend ruhájában benne volt a hétköznapos, a nagy ünneplős, a kis ünneplős, a templomba menős, a valahova menős. Akkor, ha a templomból jöttünk ki, az öreg nénik mind ott álltak a bejáratnál, mert nézték, hogy a nagy lányokon milyen ruhák vannak, melyik a picösebb. Mindennek passzolnia kellett, a pántlikának a fején, a papucsnak a lábán, az volt a szép lány."

A kalocsai hímzés utolsó Jedije: Vera néni
A száz rend ruha kitartott a nők élete végéig, ahogy változott a testük, méreteik is, kibontották a szoknyák derekát, lejjebb varrták őket, hogy passzoljon viselőjükre. Kalocsán a szüreti bálokon, paprikanapokon most is látni szép lányokat, amikor felöltöznek népviseletbe tetőtől talpig. Egy teljes viselet előállítása nagyon idő- és anyagigényes, így az ára is igen borsos.

A kalocsai hímzés utolsó Jedije: Vera néni
A színek elnevezése érdekes, mert az alapszíneket is megkülönböztetik, így pántlikapirosnak hívják a kalocsai színminta szerint a pirosat, és lángszínnek az egyik sárgát. Vera néni az írott kendőkhöz, ruhákhoz kalocsai színmintát is mellékel, hogy aki varrja, tudja, mivel töltse ki a kontúrokat. A tojások jellegükben a régi kalocsai színminta világát őrzik, így van piros-kék, cifra, és szomorú is. A minták kialakítása kicsit spontánabb folyamat, a tojást kézbe forgatva látszik, hogy a szirmok, levelek hova kívánkoznak. Cifrázzák a virágokat, pöttyöket tesznek rá az ecset másik végével.

A kalocsai hímzés utolsó Jedije: Vera néni
Vera néni tud kézzel és géppel is hímezni, és pingálni is szokott. Családjának is ő készíti a ruhákat. Munkái szerte a világon eljutottak a nagyközönség elé, Japánban egy nagyszabású kiállításon egy teljes szobában állították ki pingálásait. Régen, amikor még anyukájával készültek a húsvétra, kantáros tojásokat csináltak. Ma már Vera néni unokáinak nincsen idejük arra, hogy pingáljanak, írjanak vele, nagyvárosokban járnak egyetemre, de a nagymama nem búsul emiatt. Jönnek hozzá tanulók, akik kézről kézre adják a kilincset otthonában, velük tölti ideje nagy részét.

A kalocsai hímzés utolsó Jedije: Vera néni
Mire a húsvét eljön, addigra ő már nagyon megunja a tojásokat, amiket festés után tovább is ad. Mire a locsolók jönnek, egy kosárnyi van, abból választhatnak. A népművészetről azt vallja Vera néni:

,,Aki nincsen benne, az vet neki nagy feneket, mi, akik benne vagyunk, egyszerűen ezt tartjuk természetesnek."
A kalocsai hímzés utolsó Jedije: Vera néni
K


Forrás: http://www.nlcafe.hu/foto/20170414/a-kalocsai-himzes-utolso-jedije-vera-neni/?utm _source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=&utm_content=heti
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Címkék: motívumegyüttest, színpárosítással, megkülönböztetik, csillagvirágokat, pántlikapirosnak, előrehaladtával, fantáziavirágok, visszafogottabb, gólyafészeknek, természetesnek, elhelyezkedése, akrilfestékkel, tanítványaival, népművészetről, hagyományosnak, parasztasszony, népművészetben, önéletrajzában, paprikanapokon, nagyvárosokban, farmernadrágon, hagyományokba, szövetkezetbe, népművészetre, kézügyességet, selyemkendője, tanítványának, margitvirágot, ízléstelennek, virágmintákat, újkalocsainak, választhatnak, anyagigényes, tevékenysége, népművészeti, megújítóként, szöveg végén, népművészet mestere, kalocsai motívumegyüttest, íratlan szabályokat, minta fejlődéstörténete, házában fogad, kalocsai hímzés, megjelenése idejében, hirtelen felfutó, értékes kalocsai, ipari népművészek, cifra virágoknak, kalocsai népművészet, második világháború, magyar mezőről, minták közé, Romsics Lászlóné Szarka Vera, Anna Viktória Írta, Anna Viktória, Szarka Vera, Kalocsai Viski Károly Múzeum, Király Ilus, Király Ilus-díjjal, Háziipari Szövetkezetbe,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.24. 20:32 Férfi kézilabda Eb - Kétszeri hosszabbítás után döntőben a horvátok
01.24. 20:32 Légszennyező anyagokat elnyelő buszokat állítanak forgalomba Nagy-Britanniá...
01.24. 20:22 Vízilabda Eb - Döntős és olimpiai kvótás a magyar férfiválogatott
01.24. 20:21 Női kézilabda NB I - Ötgólos hazai sikerek
01.24. 20:12 Gyöngyöspatai iskolaügy - Fidesz: az alapítvány célja a rasszista kártya ki...
01.24. 20:02 Jégkorong Erste Liga - Csíkszeredán nyert a Ferencváros
01.24. 19:52 Davos - Médianéző Központ: Soros György most is politikai befolyást akar vá...
01.24. 19:52 Az ország nagy részén ismét sűrű ködre kell készülni
01.24. 19:52 Impeachment - A demokrata és a republikánus szenátorok a tárgyalásra beidéz...
01.24. 19:22 Erdogan: az EU-nak több és gyorsabb segítséget kell nyújtania a szíriaiakna...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Az eucharisztia az ökomenikus ...  Szeretet  Bátorság  Facebookon kaptam  Balga  Váci Mihály: Hidegben, hóesésb...  Férfi kézilabda E.B. 01.21  Étel és ital  Mai vicc - aranyos - Skót kar...  Szép estét kedves látogatóimna...  Hóvirág csokor  Facebookon kaptam  Gyalázkodás  Kutyus a hóban  Sárga rózsa  Örök törvény  Ferenc pápa katekézise: Az egy...  Missa de Angelis - Gloria (wit...  Törhet a tengely...  Téli png  Ha....  Facebookon kaptam  Rózsaszín rózsák  Délutáni pihi  Mai harmónia kártyám  A kultúra hangja a csönd. A cs...  Veseproblémákat jelző tünetek  Hóvirág csokor  Ő átvitt minket Isten országáb...  Ő átvitt minket Isten országáb...  Baglyot győz a varjú nappal  Ellenfél  Alvó kutyus  Aranyosi Ervin: Saját bunda  Facebookon kaptam  Jó reggelt!  Gyalázkodás  Kultúra  Lusta gazda  Nyugi teszt  Méregtelenítő koktél  Férfi vízilabda E.B. mérkőzése...  Déván a ministránsaimmal megfo...  Szent Fábián pápa és Szent Seb...  Visszaszáll fejedre  Facebookon kaptam  Png nő  Mai vicc - aranyos - Skót kar...  Téli png  Kapcsolatunk  Fűszerekkel az egészséges fogy...  Köszönöm  Nárcisztikus ember - Egyre töb...  Kellemes napot kívánok  Kultura  Édesebb  Férfi kézilabda E.B. 2020 Janu...  Szép estét  Mindig van egy első lépés. És ...  Pihenő kutya  Méregtelenítő koktél  Nagyapám udvara hangja  Egy kis-nővérnek  Harag  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Halló Január!  A bölcs barátsága  Facebookon kaptam  Tandari Éva: EMBER maradj Fiam...  Ünnepelek én is  Facebookon kaptam  Az élet nincs átkötve masnival  Kellemes napot kívánok  Beszéd és cselekedet  Káposzta az antioxidáns bomba  Pihenő kutya  A kultúra hangja a csönd. A cs...  Bizalom  "Légy hű mindhalálig..."  2. évközi hét szerda 01.22  Orchidea  "Légy hű mindhalálig..."  Facebookon kaptam  Posertube  Nagyság  A világ, amiből ez a történet ...  Az erős férfiaknak  Facebookon kaptam  "Légy hű mindhalálig..."  Posertube  A bölcs barátsága  Missa de Angelis - Gloria (wit...  Facebookon kaptam  Férfi kézilabda E.B. 2020 Janu...  ... milyen belépni szótlanul  Tandari Éva: EMBER maradj Fiam...  Facebookon kaptam  Lúgosító leveles kel  Az élet nincs átkötve masnival 
Bejegyzés Címkék
szöveg végén, népművészet mestere, kalocsai motívumegyüttest, íratlan szabályokat, minta fejlődéstörténete, házában fogad, kalocsai hímzés, megjelenése idejében, hirtelen felfutó, értékes kalocsai, ipari népművészek, cifra virágoknak, kalocsai népművészet, második világháború, magyar mezőről, minták közé, ötletet hamar, megújítót érték, ókalocsai művészet, népművészet eredeti, általa képviselt, jobb oldalon, élet iskolája, népművészetre azért, kicsit születni, asztalt körülülve, homokmégyi házban, kézzel hímzett, virágokat írja, fehér vászonra, virágmintákat Vera, háza fala, rózsák többnyire, többi virág, magyar földön, egyik rózsát, rózsát hiába, pingálás alapja, írás pedig, ruhát írni, virágformák kialakítását, virágok mellett, paprika motívum, díszítésben idővel, ipar megjelenése, egyházi lobogókba, kalocsai népművészetben, öltözete alapján, színek viselete, legtarkább ruhákat, életkor előrehaladtával, színek intenzitása, szabályokat Vera, piros színektől, lila virágok, szomszéd falujába, környező szállásokkal, vasúti átjáró, szülők véleménye, esküvő táján, fiatal lány, selyemkendő került, tehén árába, férjhez adott, nagy ünneplős, templomba menős, valahova menős, templomból jöttünk, öreg nénik, nagy lányokon, szép lány, száz rend, szoknyák derekát, szüreti bálokon, teljes viselet, színek elnevezése, kalocsai színminta, egyik sárgát, írott kendőkhöz, tojások jellegükben, régi kalocsai, minták kialakítása, tojást kézbe, ecset másik, világon eljutottak, nagyszabású kiállításon, teljes szobában, kilincset otthonában, húsvét eljön, locsolók jönnek, motívumegyüttest, színpárosítással, megkülönböztetik, csillagvirágokat, pántlikapirosnak, előrehaladtával, fantáziavirágok, visszafogottabb, gólyafészeknek, természetesnek, elhelyezkedése, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 242 db bejegyzés
e év: 242 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6216
  • e Hét: 23825
  • e Hónap: 82234
  • e Év: 82234
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.