Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szabó Magda 100 évvel ez előtt született
  2017-10-05 10:40:48, csütörtök
 
   
  10 lecke az életről, amit a 100 éve született Szabó Magda tanított nekünk
Bodnár Judit Lola

HYPEVADÁSZ. 2017. 10. 05. 07:00

100 éve, 1917. október 5-én született meg Szabó Magda - eddig a száraz életrajzi szöveg. Mert lehetne írni arról, hogy micsoda feledhetetlen, csodás nőalakokat köszönhetünk neki. Vagy lamentálni, hogy micsoda égbekiáltó igazságtalanság volt évekre mellőzni, csak mert nem volt elég kommün-kompatibilis a származása. Lehetne írni szülővárosa, Debrecen fontosságáról, óriási műveltségéről, varázsos szüleiről, akiknek műveltségét köszönhette, legendás nagy szerelmükről férjével, Szobotka Tiborral, az oly gazdag életmű lezáratlanságáról, és sok egyébről. De ha valaki megérdemli az élő, lüktető szöveget megemlékezésül, akkor az ő. És, mivel élőbben, lüktetőbben úgysem lehet megmutatni, ki is volt ő, itt van tíz szövegrész tőle magától.

KORÁBBAN A TÉMÁBAN:
Ismeretlen Budapest: Vajdahunyad vára mögött bújik meg Szabó Magda csodatevő Abigélje
Összeverte, majd csókkal engesztelte kutyáját
Szabó Magda könyve a New York Times szerint az év egyik legjobbja
A fantáziáról
Szabó Magda nem szült gyereket - mégis, Bárány Boldizsár, Tündér Lala és a többiek bizonyítják, hogy nagyon is értette a gyereklélek működését. Így például azt is, hogy miként működik a gyerek képzelete, amit csak elront, ha túl sok kész, csillogó-villogó játékot kap:

Mennyire lényegtelen bármilyen külsőséggel terhelni a fantáziát, a felfordított és égnek álló lábú asztal felső lapjára ülve igazán csak az eszement nem látja meg a viharzó tengert, mely odalent ringatózik.
(Ókút)
A művészetről
A Szabó családban nagyra értékelték a művészet valamennyi ágát, legyen az zene, irodalom, képzőművészet, házukban az író elmondása szerint mindenki és folyamatosan olvasott, és olyan helyeken is könyvek bukkantak fel, ahol normális esetben senki nem számított volna rá. Így aztán az sem meglepő, hogy a halál is olvasás közben érte Szabó Magdát. Hogy milyen hozzáállást javasolt a művészi produktumokhoz?

...nem szabad agyonelemezni az alkotást, hogy megölöm, ha szerteboncolom. Kell, hogy egy ponton, egy bizonyos ponton ne csak a munkatársa, de áldozata is legyek az alkotónak, hogy eldőljek előtte, mert eltalált, és úgy pusztuljak bele az általa kapott élménybe, hogy ne is sejtsem egész világosan, mi hát a fegyvere.
(Ókút)
Az írás varázsosságáról
2003-ban egy olvasó azt kérdezte tőle, hogyan dolgozik. Hidegrázós választ adott:

Nem tudok úgy könyvet írni, hogy ne tudjam, mi lesz az utolsó mondata. A meglepetés munka közben történik, amikor az általam kitalált figura egyszerűen ellenáll. Mondjuk, nem akar meghalni. Vagy nem ahhoz megy feleségül, akihez én szántam. Van az írásban egy olyan elem, ami tőlem független. Én ezt úgy szoktam fogalmazni, hogy ha nem érzem a Jóistent a hátam mögött, nem fog megszületni senki.
(Nők lapja 2017/20. lapszám idézi egy 2003-as webes kérdezz-feleleket)
A fájdalomokozásról
Az ajtó című klasszikus épp azért is klasszikus, mert olyan természetesen, minden hatásvadászat nélkül potyognak ki az oldalak közül az életbölcsességek, hogy az olvasó azt sem tudja, hogy jegyzetelje ki az erősebbnél erősebb gondolatokat. Például:

...attól, hogy kölcsönösen szeretjük egymást, még úgy meg tud döfni, hogy térdre esem. Éppen azért, mert én is szeretem. Csak az tud nekem fájdalmat okozni, akihez közöm van...
(Az ajtó)
A sérelmekről
A többi Szabó Magda-regény sem szegényebb e tekintetben egyébként. Lásd például az emberi kapcsolatok egyik alapszabályát:

...beszélni kell, mert a hallgatásnak egész fészekalja rút fekete kisgyereke születik: a félreértés, a sértődés, a megbántott önérzet, a kétely.
(Álarcosbál)
A szeretetről
Szintén a már említett kérdezz-felelekben kérdezték az írót arról, hogy honnan az örök derű, ami körbe lengi. Mire ő pontosított:

Egész életemben mindenkit, aki hozzám tartozott, jobban tudtam szeretni önmagamnál. Ennyi a titok. Ez nem derű, ez a szeretet fegyvere. Szeretnék önöknek valami rettenetesen egyszerűt mondani, amit édesanyámtól tanultam annak idején. Mondjuk hétfő volt, és én megsemmisültem, ettől vagy attól. Anyám csak nézett, és azt mondta: ,,Kislányom, ma hétfő van, és jön a kedd. Csak nem képzeled, hogy a keddnek van valami köze a hétfőhöz? A szél is megfordul. Kicsit mindig lehetsz szomorú. Ha nem magad, más miatt. De bízzál az életben. Nem ok nélkül kaptad."
(Nők lapja 2017/20. lapszám idézi egy 2003-as webes kérdezz-feleleket)
A szerelemről
A teljes világirodalom fő témája természetesen Szabó Magdánál is megkapta a neki kijáró tiszteletet, és mielőtt, miközben, miután megírta a magyar szépirodalom néhány lángolóbb, szomorúbb, tragikus, feledhetetlen szerelmének történetét, ő maga is legendás szerelmet talált a szintén író Szobotka Tibor személyében. Szerelmüknek a Megmaradt Szobotkának című kötetében állított emléket:

Aki engem egyszer megkap, az megkap egészen, de azt el is veszem magamnak egészen én is, én nem vagyok se folytatás, se jóvátétel, nem tűrök se vetélytársat, sem emléket, sem álmot, egy árnyékot se tűrök el, jól vigyázzon, aki engem szeret, és akit én szeretek.
(Megmaradt Szobotkának)
A gyászról
Döntse el, aki tudja, hogy irigylésre méltó-e Szabó Magda, amiért ekkora szerelmet megélt, vagy sajnálatra, amiért el kellett veszítenie azt. Szobotka Tibor ugyanis 1982-ben meghalt, Szabó Magda pedig önkéntes apácasorban élt innentől kezdve haláláig, még huszonöt éven keresztül. Saját gyászából is kötet lett: naplója, melyet 1982. május 25-étől 1990. február 27-éig vezetett, és Liber Mortis (Halottaskönyv) címen jelent meg, borzongatóan pontosan ragadja meg a gyász lényegét:

Borzasztó, hogy folyton várlak. Borzasztó, hogy vagy én haltam meg, és Te élsz, vagy Te haltál meg és én élek, de folyton kergetjük egymás árnyékát.
(Liber Mortis)

Az öregedésről
Szabó Magda különleges kapcsolatot ápolt a Nők Lapjával, főként mert a lap egyik szerzője, a Szabó Magdáéhoz hasonlóan hatalmas műveltségű Nagy Emőke megtalálta hozzá a kapcsolódás módját, így több emlékezetes beszélgetésük is született. 2002-ben, az utolsó Nők Lapja-interjúban például az öregedés egy egészen izgalmas aspektusára világít rá:

Isten kegyelmi ajándékként azt adta nekem, ahogy az évek szálltak, riadalom nélkül vettem tudomásul: telik az idő. Sosem féltem az öregedéstől, a haláltól sem: ami megkezdődött, végződik is egyszer. Ami meglepett, az édes és simogató felismerés volt: nekem az öregedés csak ad. S hogy fejében beleszánt sima bőrömbe? Alig számít annak a derűs békének a birtokában, amellyel az ember a tükör helyett önmagával néz szembe, hajdani eseményeket mérlegel. (...) Nekem a múló idő csak dott. Bátorságot, erőt, emberi tartást, s ha ki is fosztott az ifjúság édes kelléktárából, nem erre lettem érzékeny, hanem az adományára, hogy végre értek mindent, világosan és elfogultság nélkül láthatom a családomat, saját idáig való fejlődésem történetét. Fiatal éveimben dehogy lett volna bátorságom megmutatni magamat olyannak, amilyen voltam.

A halálról
Szabó Magda sokáig és sokat élt, kilencven évesen halt meg. Teljes nyugalomban, könyvvel a kezében - de ezt már édesanyja megjósolta annak idején. Jablonczay Lenke szerint ugyanis létezik az ,,előhalál" intézménye: minden eget rengető szívtörés, összezuhanás, tragédia egy előhalál.

Semmi az, kicsim, minden előhalál hasznodra van, az utolsó már olyan könnyű lesz, hogy észre sem veszed. Csak a legelső olyan, hogy azt hiszed, belepusztulsz. (...)Szerencsére sok előhalál van a valódira való felkészülésig, az ember élete folyamán többször érzi, hogy se útja, se jövője, se erese nincs már, minden befejeződött, kész, igazán szép volt a jó Istentől, hogy ezt a módszeres szoktatást a nagy záráshoz kitalálta. A végleges, a záró meglepően könnyen lefolyik majd, mosolyogva halsz meg, kezet rázol az elmúlással, és az utolsó mozdulattal becsukod a könyvet. Akkorára már annyi katasztrófát átéltél, annyi vért vesztettél, annyit féltél, sírtál, próbálkoztál hiába, hogy alig marad szegény halálnak valamije, amit elrabolhat tőled, csak a bőrödet viheti, a csomagolópapírt, amibe Isten pakolt a születéssel, meg a spárgát, a csontjaidat.
(Für Elise)

+1: Esterházy Péter Szabó Magdáról
Többféle bevezetés ez, nem a szépirodalomba, nem is a múlt mélységesen mély ókútjába, az csupán díszlet, vagy az anyag. Hanem bevezetés a megismerésbe. Valaki mintha először nézne apjára, anyjára, városára, egy lóra. De legelőször is a szavakra. Bevezetés ez a nyelvbe is, beletanulás a nyelvbe, ahogy fogalmak lassan elnyerik jelentésüket, ahogy valaki a méltó büntetését, a nyelv mint világ, a világ mint nyelv, mint egyetlen megismerésre érdemes. Sartre legrokonszenvesebb könyve, A szavak juthat az eszünkbe, az az egészen elképesztő emlékezésprodukció. Szabó Magda jó emlékező, sőt, nagy, de hiányzik belőle mindenféle programosság, illetve nem hiányzik, nincs benne. Nyelve: természetesen pontos. Pontoson azt értem, hogy bonyolult helyzeteket, tárgyakat, ügyeket elképzelhetően ír le, természetesen meg azt, hogy nem figyelek föl arra, hogy ezt tudja. Könnyen mesél, de nem fecsegősen, nem akarnok, és nem is könnyelmű. Ismeri a nyelv birtoklásának nehézségeit, a buktatóit, nem naiv, de nehézség nélkül birtokolja a nyelvet (a birtoklás módjáról beszélek, nem a belefektetett munkáról; munkás nő). Vele kapcsolatban le lehet írni, ami amúgy gyanús dicséret: jótollú. (Ápoltan ír, akartam írni, arra célozva, hogy ápolja a nyelvet, de ez így meglehetősen kórházosan hangzanék.) Szórakoztatóan tud írni, jó ritmusban, váltani hogyan, mikor: tudja nagyon. Valahová, ide, beszúrni: Szókincs. Sok szót ismer. Talán így: Szabó Magda közel van a nyelvhez, a magyar nyelv nagy használója.
Esterházy Szabó Magdáról A szabadság nehéz mámora című esszékötetében
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Címkék: életbölcsességek, igazságtalanság, csomagolópapírt, varázsosságáról, szépirodalomba, szórakoztatóan, produktumokhoz, megemlékezésül, elképzelhetően, esszékötetében, megsemmisültem, szerteboncolom, agyonelemezni, belefektetett, felkészülésig, feledhetetlen, alapszabályát, műveltségéről, belepusztulsz, fontosságáról, képzőművészet, beszélgetésük, természetesen, hatásvadászat, világirodalom, halottaskönyv, birtoklásának, kelléktárából, próbálkoztál, megismerésbe, meglehetősen, katasztrófát, összezuhanás, folyamatosan, gondolatokat, megismerésre, száraz életrajzi, többiek bizonyítják, gyereklélek működését, gyerek képzelete, viharzó tengert, művészet valamennyi, művészi produktumokhoz, bizonyos ponton, általa kapott, írás varázsosságáról, utolsó mondata, meglepetés munka, általam kitalált, olyan elem, hátam mögött, 2003-as webes, Szabó Magda, Bodnár Judit Lola, Szobotka Tiborral, KORÁBBAN TÉMÁBAN, Ismeretlen Budapest, York Times, Bárány Boldizsár, Tündér Lala, Szabó Magdát, Szabó Magda-regény, Szabó Magdánál, Szobotka Tibor, Megmaradt Szobotkának, Liber Mortis, Szabó Magdáéhoz, Nagy Emőke, Jablonczay Lenke, Esterházy Péter Szabó Magdáról, Esterházy Szabó Magdáról,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
02.26. 14:51 Lecserélik a Hadtörténeti Múzeum előtti harckocsit
02.26. 14:41 Koronavírus - A biztosítók nem térítik meg a koronavírus miatt visszamondot...
02.26. 14:32 Európai Bizottság: továbbra is több tagállam küzd gazdasági egyensúlyhiánny...
02.26. 14:32 Koronavírus - Gulyás: továbbra sem tudunk koronavírusos megbetegedésről Mag...
02.26. 14:22 Fővárosi Közgyűlés - Elfogadták a 2020-as költségvetést
02.26. 14:21 SZNT-elnök: az országgyűlési határozat újabb lendületet ad a nemzeti régiók...
02.26. 14:12 Koronavírus/Női kosárlabda Euroliga - A TTT Riga sem utazik el Ljubljanába
02.26. 14:12 A Paks II. projektben is számítanak a határon túl élő magyarokra
02.26. 14:11 Sclerosis multiplex centrumot alakítottak ki Nagykanizsán
02.26. 14:11 Influenza - Teljes látogatási tilalmat rendeltek el a nagykanizsai kórházba...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Jézus Krisztus egyik legnagyob...  JÓ TUDNI- az egészséged érdeké...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pio atya idézeteiből  Mitől lehetünk mogorvák?  Gerberák  Nagyon csinos  Virág csendéletek  A testnek pihenésre, az elméne...  Csokor kaspóban  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az egyik legboldogabb pillanat  Kellemes teázást  Szép mai napot.........  A delphoi szabályok  Gerberák  Esti kép  Őszi eső  Sikeres - békés új hetet kív...  Facebookon kaptam  Egyhajú virág  Gerbera  Meditáció  Párbeszéd a liturgiáról: Kezde...  Sárga rózsák  Posertube  Rohanok  Ó vén favágó  Pihi  Portré  Mitől lehetünk mogorvák?  Esti kép  Ady Endre : Jóság síró vágya  A különleges mag  Tacskó kutya  Facebookon kaptam  Isten ígéretei  Isten ígéretei  Vízcseppes rózsa  Posertube  Cirmos rózsák  Pihenő cica  Teréz anya a szereteről  Elhunyt Csukás István! mese ír...  Mitől lehetünk mogorvák?  Isten ígéretei  Pillangók  Posertube  Gerberák  Tulipán  Borsmentaolaj mint a tüdő tisz...  Csokor kaspóban  Kellemes kávézást!  Naplemente  Mérlegelek  Szép csendben elmúlik minden  Egy nap ...  Orvosi szempontból nincs remén...  Szép csendben elmúlik minden  Szalay Fruzsina versei  Mérlegelek  Facebookon kaptam  Ady Endre : Jóság síró vágya  Sárga rózsák  Az elrejtettek  Minden keresztény töltsön néhá...  Ballag a vén tél  A hit és a szeretet helye  Vadon élő virág  Szèp napot kívánok  Vízcseppes rózsa  Isten ígéretei  Facebookon kaptam  Ady Endre : Jóság síró vágya  Mátyásnak az idén nem sok dolg...  Facebookon kaptam  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  Tulipán csokor  Ez is el fog múlni  Vadon élő virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy hajú virág  Zöld almák  Csokor kaspóban  Facebookon kaptam  Naplemente  Szilágyi Domokos : Titok  Gyermek befogadása  Gerberák  Csüngő fukszia  Jó reggelt szép napot kívánok  Szent II. János Pál pápa nagyb...  Facebookon kaptam  Posertube  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
száraz életrajzi, többiek bizonyítják, gyereklélek működését, gyerek képzelete, viharzó tengert, művészet valamennyi, művészi produktumokhoz, bizonyos ponton, általa kapott, írás varázsosságáról, utolsó mondata, meglepetés munka, általam kitalált, olyan elem, hátam mögött, 2003-as webes, ajtó című, oldalak közül, erősebbnél erősebb, többi Szabó, emberi kapcsolatok, hallgatásnak egész, megbántott önérzet, írót arról, örök derű, szeretet fegyvere, teljes világirodalom, neki kijáró, magyar szépirodalom, megkap egészen, gyász lényegét, kapcsolódás módját, egészen izgalmas, évek szálltak, öregedés csak, derűs békének, tükör helyett, ifjúság édes, kezében &#8211, legelső olyan, valódira való, ember élete, módszeres szoktatást, nagy záráshoz, záró meglepően, utolsó mozdulattal, bőrödet viheti, múlt mélységesen, csupán díszlet, méltó büntetését, nyelv mint, világ mint, szavak juthat, nyelv birtoklásának, birtoklás módjáról, belefektetett munkáról, magyar nyelv, szabadság nehéz, életbölcsességek, igazságtalanság, csomagolópapírt, varázsosságáról, szépirodalomba, szórakoztatóan, produktumokhoz, megemlékezésül, elképzelhetően, esszékötetében, megsemmisültem, szerteboncolom, agyonelemezni, belefektetett, felkészülésig, feledhetetlen, alapszabályát, műveltségéről, belepusztulsz, fontosságáról, képzőművészet, beszélgetésük, természetesen, hatásvadászat, világirodalom, halottaskönyv, birtoklásának, kelléktárából, próbálkoztál, megismerésbe, meglehetősen, katasztrófát, összezuhanás, folyamatosan, gondolatokat, megismerésre, szépirodalom, kompatibilis, programosság, , ,
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 242 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1205
  • e Hét: 8074
  • e Hónap: 59317
  • e Év: 158733
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.