|
2018-11-06 10:11:54, kedd
|
|
|
|
|
|
Gazdag omega-3 zsírsavakban és nagyobb mértékben tartalmaz antioxidánsokat más ételeknél - a dió rendszeres fogyasztása a szervezet működésének számos területén fejthet ki jótékony hatást.
A dió tömegének 65 százaléka zsír, ennek megfelelően magas a kalóriatartalma, ami által energiadús ételként tartják számon. Egyes kutatások ráadásul azt mutatják, ez a finomság így sem növeli az elhízás veszélyét. Olyan fontos ásványi anyagok és vitaminok is megtalálhatók benne, mint a folsav, foszfor, magnézium, B6 és E-vitamin, valamint további komplex bioaktív összetevők.
A csonthéjas gyümölcs fogyasztásához több egészséges hatást is társítanak, így például egyes szívbetegségek előfordulási kockázatának csökkenését, az agyfunkciók javítását, illetve lehetséges eszközként vizsgálják a rákmegelőzés kapcsán.
Termése mellett a diófa levelének felhasználása is igen sok lehetőséget rejt magában.
Szívesen veszi a szervezet
A diófélékről általánosan elfogadott nézet, hogy segítenek a szívproblémák megelőzésében. Ez alól a dió sem kivétel, amit annak köszönhet, hogy csökkenti az LDL-koleszterin szintjét, amelynek szerepe lehet az érelmeszesedés, a szívinfarktus és az agyvérzés kialakulásában. Eközben erősíti a véredények működését, mérsékelve a plakk-képződés rizikóját az artériákban. Mindezen pozitív hatások a benne lévő zsírok összetételéből és a gazdag antioxidáns-tartalmából adódnak.
Hatékonyabb agymunka
Egyes humán tanulmányok igen ígéretes eredményeket hoztak a dió agyra gyakorolt hatását illetően. Egy nyolc héten át tartó, 64 fiatal, egészséges felnőtt részvételével zajlott kutatás például kimutatta, hogy a diófogyasztás növelte az alanyok kognitív képességeit. Egy másik kutatásban Alzheimer-kórban szenvedő egerekkel kísérleteztek. A rágcsálók 10 hónapig naponta kaptak a gyümölcsből, és végül szignifikáns javulást mutattak a memória és a tanulás terén. Ezek az effektusok minden bizonnyal szintén a magas antioxidáns-tartalomnak köszönhetőek, továbbá szerepet játszhatnak az omega-3 zsírsavak is.
Lehetséges eszköz daganatok ellen
Bioaktív összetevői révén a dió a rákmegelőzést segítő diéták hasznos elemévé válhat a jövőben. Megfigyeléseken alapuló kutatások a fogyasztást összefüggésbe hozták a vastagbél- és a prosztatarák kockázatának csökkenésével, míg egyes állatkísérletek hasonló relációkat feltételeznek a mell-, prosztata-, vastagbél- és vesedaganatok kapcsán. A reményteli elképzelések persze további klinikai kutatásokat igényelnek, mielőtt még heurékát kiáltanának a tudósok.
Elkerülhető a 2-es típusú cukorbetegség?
A dió diabétesz elleni hatását már régebb óta igyekszenek igazolni, a bostoni Harvard Egyetem Orvosi Karán végzett nagyszabású kutatás azonban valódi okot adhat a bizakodásra. Ennek során közel 140 ezer felnőtt ápolónőt vizsgáltak tíz éven, szorosan nyomon követve az étkezési szokásaikat. A kutatók végeredményben azt mutatták ki, hogy a dió havi egy-háromszori fogyasztása 4, heti egyszeri fogyasztása 13, míg heti kétszeri fogyasztása 24 százalékkal csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának veszélyét.
344 |
|
|
0 komment
, kategória: Család |
|
Címkék: megfigyeléseken, antioxidánsokat, állatkísérletek, kalóriatartalma, érelmeszesedés, kialakulásának, kialakulásában, szívbetegségek, összetételéből, végeredményben, fogyasztásához, megelőzésében, felhasználása, megtalálhatók, szívproblémák, kísérleteztek, csökkenésével, feltételeznek, vesedaganatok, összefüggésbe, rákmegelőzést, diófogyasztás, cukorbetegség, részvételével, szívinfarktus, kockázatának, előfordulási, prosztatarák, zsírsavakban, szignifikáns, rákmegelőzés, köszönhetőek, elképzelések, eredményeket, tartalomnak, agyfunkciók, szervezet működésének, elhízás veszélyét, csonthéjas gyümölcs, agyfunkciók javítását, rákmegelőzés kapcsán, diófa levelének, diófélékről általánosan, szívproblémák megelőzésében, agyvérzés kialakulásában, véredények működését, plakk-képződés rizikóját, benne lévő, nyolc héten, diófogyasztás növelte, alanyok kognitív, másik kutatásban, Harvard Egyetem Orvosi Karán,
|
|
|
|
szervezet működésének, elhízás veszélyét, csonthéjas gyümölcs, agyfunkciók javítását, rákmegelőzés kapcsán, diófa levelének, diófélékről általánosan, szívproblémák megelőzésében, agyvérzés kialakulásában, véredények működését, plakk-képződés rizikóját, benne lévő, nyolc héten, diófogyasztás növelte, alanyok kognitív, másik kutatásban, tanulás terén, effektusok minden, omega-3 zsírsavak, rákmegelőzést segítő, fogyasztást összefüggésbe, prosztatarák kockázatának, reményteli elképzelések, 2-es típusú, bostoni Harvard, étkezési szokásaikat, kutatók végeredményben, megfigyeléseken, antioxidánsokat, állatkísérletek, kalóriatartalma, érelmeszesedés, kialakulásának, kialakulásában, szívbetegségek, összetételéből, végeredményben, fogyasztásához, megelőzésében, felhasználása, megtalálhatók, szívproblémák, kísérleteztek, csökkenésével, feltételeznek, vesedaganatok, összefüggésbe, rákmegelőzést, diófogyasztás, cukorbetegség, részvételével, szívinfarktus, kockázatának, előfordulási, prosztatarák, zsírsavakban, szignifikáns, rákmegelőzés, köszönhetőek, elképzelések, eredményeket, tartalomnak, agyfunkciók, igyekszenek, játszhatnak, antioxidáns, elkerülhető, szokásaikat, bizakodásra, százalékkal, gyümölcsből, képességeit, csökkenését, hatékonyabb, kiáltanának, tanulmányok, általánosan, diófélékről, fogyasztást, lehetőséget, fogyasztása, megfelelően, koleszterin, nagyszabású, működésének, artériákban, tartalmából, kutatásokat, véredények, csonthéjas, kutatásban, társítanak, vizsgálják, egészséges, vizsgáltak, rendszeres, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
70103 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1536
- e Hét: 10110
- e Hónap: 26510
- e Év: 148383
|
|
|