Regisztráció  Belépés
macoka65.blog.xfree.hu
Igazán attól fáj az ütés, kitől simogatást várnál, s nem adhatod vissza, mert rögtön belehalnál. Radnóti Miklós Véber Tiborné
1965.11.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A cékla eltevése
  2011-08-29 16:58:26, hétfő
 
   
  Cékla egyszerűen
Elkészítése: A céklákat alaposan megmossuk, majd megfőzzük, meghámozzuk, és ha kihűlt, felszeleteljük. Az üveg aljára tormadarabokat, vagy lereszelt tormát, és 2-3 teáskanál köménymagot dobunk, majd belerakjuk a céklaszeleteket is. Az üveget feltöltjük vízzel, majd leöntjük a cékláról és ecet, só, cukor felhasználásával egy erősebben fűszerezett salátalét főzünk, főzés közben beledobunk egy kávéskanál tartósítószert is. Ha a lé langyosra hűlt, ráöntjük a céklára, az üveget lezárjuk, és a végleges helyére tesszük. Használhatunk hozzá bolti reszelt tormát is, de ne a tejporos változatát, mert attól pár nap alatt megromlik!

Céklasaláta 1.
Hozzávalók: Cékla, tetszés szerinti mennyiségben, kilogrammonként 5 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, 1 tormagyökér, ízlés szerint ecet, cukor só
Elkészítése: A céklákat kefével jól lesikálom és a kuktafazékra tett betéten, 3 dl vízben puhára párolom. Még melegen meghámozom és lereszelem. Soronként üvegekbe teszem a tisztított, lereszelt tormával, szálkásra vágott, tisztított fokhagymagerezddel, majd leöntöm a közben elkészített forró, köményes-sós-ecetes-cukros salátalével. Az üvegeket azonnal lekötöm, és száraz gőzben hagyom kihűlni.

Céklasaláta 2.
Elkészítése: A céklagumókat jól megmossuk, és meleg vízbe téve, lefedve puhára főzzük. A főzővizet leöntjük, a céklát lehéjazzuk és - lehetőleg hullámos pengéjű cifrázó késsel - vékony szeletekre vágjuk. Közben a szokásosnál savanyúbb ecetes lét készítünk (a cékla édes, elviszi a savanyú ízt), sóval, köménymaggal, nagyon kevés cukorral felforraljuk. Amikor a lé kihűlt, a céklát néhány szelet tisztított tormával együtt üvegekbe rakjuk, a tetejére is tormaszeleteket teszünk, ráöntjük a levet, egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot szórunk rá, lekötjük, és 8-10 percig gőzöljük. Készíthetjük úgy is, hogy a megmosott céklát nyersen hámozzuk meg, csak ezután főzzük. Ilyenkor a főzőlevét használjuk fel a salátalé készítéséhez, minden egyebet, az előbbiek szerint tegyünk.

Céklasaláta 3.
Elkészítése: A céklát megmossuk, megfőzzük, vagy sütjük, meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk. Azután üvegekbe rakjuk, cukros borecetet, sót, reszelt tormát teszünk rá.

Céklasaláta 4.
Hozzávalók: 3 kg cékla (lehetőleg hosszúkás, bíborhenger-fajta), 9 gerezd fokhagyma, 2 mokkáskanál őrölt köménymag, 1 szál tormagyökér, ecet, cukor, só ízlés szerint. Egyszerűen elkészíthető.
Elkészítése: A céklákat alaposan lekeféljük, megmossuk és lecsöpögtetjük. Mély, nagyméretű sütőtepsibe egymás mellé tesszük, alufóliával szorosan befedjük, és előmelegített, forró sütőben majdnem teljesen puhára pároljuk. Még melegen meghámozzuk, és az almareszelő legdurvább fokán lereszeljük. A közben meghámozott és lereszelt tormával, és a megtisztított, felmetélt fokhagyma gerezdekkel soronként üvegekbe rakjuk. Leöntjük ecettel, cukorral, sóval, köménymaggal pikánsra ízesített salátalével, amelyet előzőleg felforraltunk. A forró üvegeket azonnal lekötjük, és száraz gőzbe téve 24 órán át, hagyjuk hűlni. Sötét, hűvös kamrában nagyon hosszú ideig eláll.
Megjegyzés: A cékla igen egészséges, leve a természetgyógyászok szerint orvosság. Céklasalátából készíthető kevert saláta, leves, de savanyúságként is fogyasztható.

Céklasaláta 5
Elkészítése: A céklagumókat jól megmossuk, és meleg vízbe téve, lefedve puhára főzzük. Főzővizét leöntjük, a héját lehúzzuk, és lehetőleg hullámos pengéjű cifrázókéssel vékony szeletekre vágjuk. Közben a szokásosnál savanyúbb ecetes lét készítünk (a cékla édes, és elveszi a savanyúságot), sóval, köménymaggal, nagyon kevés cukorral felforraljuk, és hűlni hagyjuk. Langyosan öntjük a céklaszeletekre, állni hagyjuk, amíg teljesen kihűl. A céklát néhány darabka tisztított tormával együtt üvegekbe rakjuk, a tetejére is tormaszeleteket teszünk, ráöntjük a levét, egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot szórunk rá, lekötjük, és 8-10 percig gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni.

Céklasaláta 6.
Elkészítése: Alaposan lekefélünk 3 kg (lehetőleg hosszúkás, bíborhenger-fajta) céklát, megmossuk és lecsöpögtetjük. Mély, nagyméretű sütőtepsibe egymás mellé tesszük, alufóliával szorosan befedjük, és előmelegített, forró sütőben majdnem teljesen puhára pároljuk. Még melegen meghámozzuk, és az almareszelő legdurvább fokán lereszeljük. Közben meghámozunk és lereszelünk 1 szál tormagyökeret, felmetélünk 9 megtisztított fokhagymagerezdet. A feldolgozott anyagokat soronként felváltva üvegekbe rakjuk.
Leöntjük 2 kk. őrölt köménymaggal, ízlés szerinti ecettel, cukorral, sóval pikánsra ízesített salátalével, amelyet előzőleg felforraltunk. A forró üvegeket azonnal lekötjük, és száraz gőzbe téve 24 órán át, hagyjuk hűlni.
Sötét, hűvös kamrában nagyon hosszú ideig eláll. A cékla igen egészséges, leve a természetgyógyászok szerint orvosság. Céklasalátából készíthető kevert saláta, leves, de savanyúságként is fogyasztható.

Céklasaláta 7.
Elkészítése: A mosott céklákat meleg vízbe téve lefedjük, puhára főzzük. Főzővizét leöntve, héját lehúzzuk, hullámos cifrázókéssel vékonyra szeljük. A szokottnál savanyúbb ecetes lét készítve (a cékla édessége miatt), sóval, köménymaggal, nagyon kis cukorral felforraljuk, hűlni hagyjuk. Langyosan öntjük a céklára, állni hagyjuk, míg kihűl. A céklát pár darabka tisztított tormával együtt üvegekbe rakjuk, tetejére tormaszeleteket téve ráöntjük a lét, 1 kk. nátrium-benzoikumot szórunk rá. Lekötve 8-10 percig gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni.

Céklasaláta 8.
Hozzávalók: 3 kg cékla, 2 szál torma, 3 dl 10%-os ecet, 20 dkg cukor, 2 ek só, 1 kk köménymag, üvegenként késhegynyi tartósító.
Elkészítése: A céklát megtisztítjuk, és annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Lehűtjük, meghámozzuk és felszeleteljük. A fűszereket 2 liter vízben felfőzzük, és még forrón a céklaszeletekre öntjük. Ha kihűlt, üvegekbe szedjük, a céklaszeletek közé 1-2 szelet tormát rakunk, tetejére szórjuk a tartósítót, és felöntjük a lével. Az üvegeket lezárjuk, majd vizes dunsztban 10 percig gőzöljük. Ott is hagyjuk kihűlni, ekkor tesszük a végleges helyére az üvegeket.

Ecetes cékla
Elkészítése: A cékla szár- és gyökérrészét is vágjuk le simára, erősen mossuk, áztassuk, majd keféljük le, hogy tiszta legyen, és így főzzük meg bő vízben, héjában. A főzési idő 2-3 óra, mindenesetre villával megszúrva érezzük, elég puha-e már. Túl puhára se főzzük, mert evésnél nem gusztusos. Főzés után a hámozás már nagyon könnyen megy, késsel szinte csak le kell húzni a héját. Majd öblítsük le vízzel. Hullámos élű zöldségszeletelővel egyenletes, 4-5 mm vastag szeleteket vágjunk. Az előkészített üvegekbe tegyünk 1-2 karika tisztított tormát és egy mokkáskanál köménymagot. Közben készítsük el a felöntő levet: minden liter vízre számítva adjunk 3 dkg sót, és 3.5 dkg cukrot. Amikor felforr, öntsük hozzá a 2-2,5 dl 10%-os ecetet, és ezzel töltsük fel az üvegeket. A szokásos módon légtelenítsük, majd zárjuk le csavaros tetővel. Régi receptekben szerepel olyan eljárás is, amikor a céklát kierjesztették, mint a sós vizes uborkát. Ebben az esetben csak 1,5 dl ecetet adtak hozzá. Jobb ízű és szinte korlátlanul tartós azonban, ha az első eljárás szerint készítjük, majd meleg vízfürdőben, 10 perc fölmelegítés után, 15 perces 85 C fokos hőmérsékletű sterilezéssel tartósítjuk. Így szinte a következő új cékláig eltartható.

Mézes cékla
Hozzávalók: 2 kg cékla, 2 közepes torma, 10 dkg méz, 1 dl 10%-os ecet, 2 teáskanál köménymag, szalicil.
Elkészítése: A céklákat jól lesúroljuk, és héjastól puhára főzzük. Ha langyosra hűlt, meghámozzuk, és céklavágó késsel, vagy gyaluval vékony szeletekre vágjuk, majd szalicilos vízzel kiöblített üvegekbe rakjuk. Közérakjuk a tormadarabkákat is. Két liter vizet a köménymaggal felforralunk, majd a tűzről levéve hozzákeverjük az ecetet, a mézet, és a szalicilt, és ráöntjük a céklára. 24 órára száraz dunsztba tesszük.

Reszelt cékla
Elkészítése: A megmosott céklagumókat nyersen meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn (káposztareszelőn) megreszeljük. Egy kg céklához egy fél pohár ecetes reszelt tormát, egy kávéskanál sót keverünk, és néhány óra hosszat állni hagyjuk, ez alatt levet ereszt. A céklát levéből kinyomva szorosan üvegekbe rakjuk, a levét tetszés szerint savanyítjuk egy kevés bor- vagy gyümölcsecettel, ízesítjük darált köménymaggal, egy kevés cukorral, az üvegekbe tett céklára öntjük, a tetejére egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot szórunk, lekötjük, és a víz forrásától számított 8-10 percig gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni. Savanyúságok eltevéséhez használhatjuk a "Kapros" néven kapható tartósító-ízesítő keveréket, amely kaprot, babérlevelet, feketeborsot, mustármagot, koriandert, sót és benzoesavas nátriumot tartalmaz. Úgy használjuk, hogy 4,5 l vizet felforralunk 4 dl 20%-os ecettel, ha gyengébb ecetet használunk, kevesebb vizet és több ecetet vegyünk, hogy kb. 5 l lét kapjunk. A kihűlt lébe öntsük bele a tasak tartalmát, esetleg még egy kevés cukorral is ízesíthetjük, jól elkeverjük, hogy oldható részei feloldódjanak, és az üvegekbe tett savanyúságra öntjük. Ez a mennyiség kb. 2 ötliteres adag savanyúsághoz elég. Más tartósítószert a "Kapros" használata esetén ne alkalmazzunk.

 
 
1 komment , kategória:  Befőzés,savanyítás  
Címkék: káposztareszelőn, felhasználásával, tormaszeleteket, gyümölcsecettel, céklaszeleteket, tormadarabkákat, céklaszeletekre, kilogrammonként, mokkáskanálnyi, tartósítószert, savanyúságként, céklasalátából, kierjesztették, lecsöpögtetjük, felszeleteljük, tormadarabokat, előmelegített, céklaszeletek, megtisztítjuk, sterilezéssel, tormagyökeret, légtelenítsük, megtisztított, cifrázókéssel, használhatunk, felforraltunk, savanyúsághoz, használhatjuk, hozzákeverjük, feloldódjanak, feldolgozott, köménymaggal, készíthetjük, megreszeljük, savanyúságra, kuktafazékra, céklákat alaposan, üveg aljára, üveget feltöltjük, erősebben fűszerezett, kávéskanál tartósítószert, üveget lezárjuk, végleges helyére, tejporos változatát, céklákat kefével, kuktafazékra tett, közben elkészített, üvegeket azonnal, főzővizet leöntjük, céklát lehéjazzuk, szokásosnál savanyúbb, cékla édes,
xxxx (#1)   2012-10-12 17:29:30
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Hússal töltött tészta
SAJTSZÓSZOS TÉSZTA
GOFRI
Isteni Csörögefánk
Céklafőzelék almával-burgonyával
Kinder Tejszelet
Hideg őszibarack krémleves
Húsgombóc Leves
Wokban pirított zöldségek spagettivel
Paradicsomsaláta
még több recept
Véleményezd!
05.27. 17:27 Hangjelzéssel találtak meg a rendőrök egy eltévedt vak férfit Sajókeresztúr...
05.27. 17:18 Több mint tizenötezer érdeklődőt várnak a Savaria Sörfesztiválra
05.27. 17:18 Törölték a British Airways budapesti járatait is
05.27. 17:17 Az Egy őrült naplójának bemutatásával zárul a Békéscsabai Jókai Színház ide...
05.27. 17:07 MSZP-kongresszus - Miniszterelnök-jelöltnek választották Botka Lászlót
05.27. 16:47 G7-csúcs - A saját határok védelmének jogát hangsúlyozza a G7-csúcs zárónyi...
05.27. 16:47 Férfi vízilabda Final Six - Kikapott az Eger, a Pro Recco a bronzérmes
05.27. 16:37 Helyettes vezérkari főnök: a felújított helikopterek megfelelnek a NATO-köv...
05.27. 16:27 A magyar rögbiválogatott csehországi vereséggel búcsúzott a vb-pótselejtező...
05.27. 16:17 Fidesz: Botka László Soros embere
Tudjátok ?
Mi lesz veled magyar obi?
Van még valaki, aki - ezek után - képes azt állítani, hogy nincs lélek...?
A déli határszakaszon ENNYIRE ROSSZ a közlekedés-biztonság a kerítés miatt...?
Szerintetek a trollkodás az magánügy vagy politikai kérdés?
Akkor most ki is a hazug?
még több kérdés
Blog Címkék
Egyedül voltam és árván  Vannak dolgok...  Fogyás 23. nap  Szélcsendben  Amikor nem tudsz dönteni ...  Valósággal szabadok!  Almás-céklakrémleves  Hiszek a szeretetben  FATIMA 1917. MÁRCIUS - 2. rés...  Szép gondolatok...  Május 25.  Pénzár Miklós Csaba:  Egyedül voltam és árván  Pünkösd fényében.jpg  Most gyűlölöm  Hiszek a Szentlélekben  Horváth Imre – Zátony  Farkas Éva: CSAK NÉHÁNY ÓRA K...  Kellemes estét - D. Éva  Közeleg a nagy nap  Áldott könyv  Pazzi Szent Mária Magdolna szű...  Szeretet  Lelkigyakorlatos triduum Déván...  Ludi Delfino  A mindennapi hitet add meg nek...  Tallóztam...Idézet  Meghitt szavak  Híres emberek ritkán látott ké...  A legnagyobb motiváció: a szer...  Ludi Delfino  Imádság  Vannak dolgok...  Egyszer élünk  Pünkösd fényében.jpg  Farkas Éva: CSAK NÉHÁNY ÓRA K...  "Szeretni nem annyit jelent...  piros pünkösd.jpg  Ludi Delfino  És mégis bocsánat  Ludi Delfino  Szerelem  Történetek A Sötét Oldalról - ...  Könyörgés Szentlélekhez  Szép gondolatok...  Csütörtök  Ludi Delfino  Ludi Delfino  Almás-céklakrémleves  Valósággal szabadok!  Szeretet  Ludi Delfino  kocsmában1881  Szép gondolatok...  Ludi Delfino  Ludi Delfino  Láthatatlan csillag  "Amikor valami jót cselekszel....  Horváth Imre – Vérrel és...  Más Utakon Járók  húsvét 6. hét péntek napi igeh...  Szendergő pillanat  Istenélmény  Ludi Delfino  A barátod az...  Ludi Delfino  Szép napot kívánok!  Ezen a világon...  Nem lehet, hogy mindig csodák ...  "Ámulni még, ameddig lehet...  Ludi Delfino  Cseh Boldizsár: Magad vagy (Ró...  Szerelem szonett...  Szent VII. Gergely pápa  Szeretet  Szerelem  Szökőkút  "Jöjjetek énhozzám mindnyájan....  Ludi Delfino  Könyörgés Szentlélekhez  A gyemekkor  Könyörgés Szentlélekhez  Sajátszerkesztésű képem  Fogyás 23. nap  Png nő  Bátorító Ige  Vannak dolgok...  Most gyűlölöm  Jó éjszakát!  Történetek A Sötét Oldalról - ...  Imádság  Szeress  Hol van az a nyár?  "Amikor valami jót cselekszel....  Az apa  Réz Gyula: Mint nyugtalan kisé...  Vörös rózsák  A barátod az...  Szöllősi Bernadett: Ha menni k...  Imádság 
Bejegyzés Címkék
céklákat alaposan, üveg aljára, üveget feltöltjük, erősebben fűszerezett, kávéskanál tartósítószert, üveget lezárjuk, végleges helyére, tejporos változatát, céklákat kefével, kuktafazékra tett, közben elkészített, üvegeket azonnal, főzővizet leöntjük, céklát lehéjazzuk, szokásosnál savanyúbb, cékla édes, céklát néhány, mokkáskanálnyi benzoesavas, megmosott céklát, főzőlevét használjuk, salátalé készítéséhez, előbbiek szerint, céklát megmossuk, almareszelő legdurvább, közben meghámozott, forró üvegeket, cékla igen, héját lehúzzuk, vízben hagyjuk, feldolgozott anyagokat, mosott céklákat, szokottnál savanyúbb, cékla édessége, céklát megtisztítjuk, céklaszeletekre öntjük, céklaszeletek közé, üvegeket lezárjuk, cékla szár-, előkészített üvegekbe, mokkáskanál köménymagot, felöntő levet, szokásos módon, céklát kierjesztették, esetben csak, első eljárás, köménymaggal felforralunk, tűzről levéve, megmosott céklagumókat, céklát levéből, levét tetszés, kevés bor-, kevés cukorral, üvegekbe tett, kihűlt lébe, tasak tartalmát, káposztareszelőn, felhasználásával, tormaszeleteket, gyümölcsecettel, céklaszeleteket, tormadarabkákat, céklaszeletekre, kilogrammonként, mokkáskanálnyi, tartósítószert, savanyúságként, céklasalátából, kierjesztették, lecsöpögtetjük, felszeleteljük, tormadarabokat, előmelegített, céklaszeletek, megtisztítjuk, sterilezéssel, tormagyökeret, légtelenítsük, megtisztított, cifrázókéssel, használhatunk, felforraltunk, savanyúsághoz, használhatjuk, hozzákeverjük, feloldódjanak, feldolgozott, köménymaggal, , ,
2017.04 2017. Május 2017.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2244 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 645
  • e Hét: 5439
  • e Hónap: 16493
  • e Év: 88420
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.