Regisztráció  Belépés
macoka65.blog.xfree.hu
Igazán attól fáj az ütés, kitől simogatást várnál, s nem adhatod vissza, mert rögtön belehalnál. Radnóti Miklós Véber Tiborné
1965.11.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A cékla eltevése
  2011-08-29 16:58:26, hétfő
 
   
  Cékla egyszerűen
Elkészítése: A céklákat alaposan megmossuk, majd megfőzzük, meghámozzuk, és ha kihűlt, felszeleteljük. Az üveg aljára tormadarabokat, vagy lereszelt tormát, és 2-3 teáskanál köménymagot dobunk, majd belerakjuk a céklaszeleteket is. Az üveget feltöltjük vízzel, majd leöntjük a cékláról és ecet, só, cukor felhasználásával egy erősebben fűszerezett salátalét főzünk, főzés közben beledobunk egy kávéskanál tartósítószert is. Ha a lé langyosra hűlt, ráöntjük a céklára, az üveget lezárjuk, és a végleges helyére tesszük. Használhatunk hozzá bolti reszelt tormát is, de ne a tejporos változatát, mert attól pár nap alatt megromlik!

Céklasaláta 1.
Hozzávalók: Cékla, tetszés szerinti mennyiségben, kilogrammonként 5 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, 1 tormagyökér, ízlés szerint ecet, cukor só
Elkészítése: A céklákat kefével jól lesikálom és a kuktafazékra tett betéten, 3 dl vízben puhára párolom. Még melegen meghámozom és lereszelem. Soronként üvegekbe teszem a tisztított, lereszelt tormával, szálkásra vágott, tisztított fokhagymagerezddel, majd leöntöm a közben elkészített forró, köményes-sós-ecetes-cukros salátalével. Az üvegeket azonnal lekötöm, és száraz gőzben hagyom kihűlni.

Céklasaláta 2.
Elkészítése: A céklagumókat jól megmossuk, és meleg vízbe téve, lefedve puhára főzzük. A főzővizet leöntjük, a céklát lehéjazzuk és - lehetőleg hullámos pengéjű cifrázó késsel - vékony szeletekre vágjuk. Közben a szokásosnál savanyúbb ecetes lét készítünk (a cékla édes, elviszi a savanyú ízt), sóval, köménymaggal, nagyon kevés cukorral felforraljuk. Amikor a lé kihűlt, a céklát néhány szelet tisztított tormával együtt üvegekbe rakjuk, a tetejére is tormaszeleteket teszünk, ráöntjük a levet, egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot szórunk rá, lekötjük, és 8-10 percig gőzöljük. Készíthetjük úgy is, hogy a megmosott céklát nyersen hámozzuk meg, csak ezután főzzük. Ilyenkor a főzőlevét használjuk fel a salátalé készítéséhez, minden egyebet, az előbbiek szerint tegyünk.

Céklasaláta 3.
Elkészítése: A céklát megmossuk, megfőzzük, vagy sütjük, meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk. Azután üvegekbe rakjuk, cukros borecetet, sót, reszelt tormát teszünk rá.

Céklasaláta 4.
Hozzávalók: 3 kg cékla (lehetőleg hosszúkás, bíborhenger-fajta), 9 gerezd fokhagyma, 2 mokkáskanál őrölt köménymag, 1 szál tormagyökér, ecet, cukor, só ízlés szerint. Egyszerűen elkészíthető.
Elkészítése: A céklákat alaposan lekeféljük, megmossuk és lecsöpögtetjük. Mély, nagyméretű sütőtepsibe egymás mellé tesszük, alufóliával szorosan befedjük, és előmelegített, forró sütőben majdnem teljesen puhára pároljuk. Még melegen meghámozzuk, és az almareszelő legdurvább fokán lereszeljük. A közben meghámozott és lereszelt tormával, és a megtisztított, felmetélt fokhagyma gerezdekkel soronként üvegekbe rakjuk. Leöntjük ecettel, cukorral, sóval, köménymaggal pikánsra ízesített salátalével, amelyet előzőleg felforraltunk. A forró üvegeket azonnal lekötjük, és száraz gőzbe téve 24 órán át, hagyjuk hűlni. Sötét, hűvös kamrában nagyon hosszú ideig eláll.
Megjegyzés: A cékla igen egészséges, leve a természetgyógyászok szerint orvosság. Céklasalátából készíthető kevert saláta, leves, de savanyúságként is fogyasztható.

Céklasaláta 5
Elkészítése: A céklagumókat jól megmossuk, és meleg vízbe téve, lefedve puhára főzzük. Főzővizét leöntjük, a héját lehúzzuk, és lehetőleg hullámos pengéjű cifrázókéssel vékony szeletekre vágjuk. Közben a szokásosnál savanyúbb ecetes lét készítünk (a cékla édes, és elveszi a savanyúságot), sóval, köménymaggal, nagyon kevés cukorral felforraljuk, és hűlni hagyjuk. Langyosan öntjük a céklaszeletekre, állni hagyjuk, amíg teljesen kihűl. A céklát néhány darabka tisztított tormával együtt üvegekbe rakjuk, a tetejére is tormaszeleteket teszünk, ráöntjük a levét, egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot szórunk rá, lekötjük, és 8-10 percig gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni.

Céklasaláta 6.
Elkészítése: Alaposan lekefélünk 3 kg (lehetőleg hosszúkás, bíborhenger-fajta) céklát, megmossuk és lecsöpögtetjük. Mély, nagyméretű sütőtepsibe egymás mellé tesszük, alufóliával szorosan befedjük, és előmelegített, forró sütőben majdnem teljesen puhára pároljuk. Még melegen meghámozzuk, és az almareszelő legdurvább fokán lereszeljük. Közben meghámozunk és lereszelünk 1 szál tormagyökeret, felmetélünk 9 megtisztított fokhagymagerezdet. A feldolgozott anyagokat soronként felváltva üvegekbe rakjuk.
Leöntjük 2 kk. őrölt köménymaggal, ízlés szerinti ecettel, cukorral, sóval pikánsra ízesített salátalével, amelyet előzőleg felforraltunk. A forró üvegeket azonnal lekötjük, és száraz gőzbe téve 24 órán át, hagyjuk hűlni.
Sötét, hűvös kamrában nagyon hosszú ideig eláll. A cékla igen egészséges, leve a természetgyógyászok szerint orvosság. Céklasalátából készíthető kevert saláta, leves, de savanyúságként is fogyasztható.

Céklasaláta 7.
Elkészítése: A mosott céklákat meleg vízbe téve lefedjük, puhára főzzük. Főzővizét leöntve, héját lehúzzuk, hullámos cifrázókéssel vékonyra szeljük. A szokottnál savanyúbb ecetes lét készítve (a cékla édessége miatt), sóval, köménymaggal, nagyon kis cukorral felforraljuk, hűlni hagyjuk. Langyosan öntjük a céklára, állni hagyjuk, míg kihűl. A céklát pár darabka tisztított tormával együtt üvegekbe rakjuk, tetejére tormaszeleteket téve ráöntjük a lét, 1 kk. nátrium-benzoikumot szórunk rá. Lekötve 8-10 percig gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni.

Céklasaláta 8.
Hozzávalók: 3 kg cékla, 2 szál torma, 3 dl 10%-os ecet, 20 dkg cukor, 2 ek só, 1 kk köménymag, üvegenként késhegynyi tartósító.
Elkészítése: A céklát megtisztítjuk, és annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Lehűtjük, meghámozzuk és felszeleteljük. A fűszereket 2 liter vízben felfőzzük, és még forrón a céklaszeletekre öntjük. Ha kihűlt, üvegekbe szedjük, a céklaszeletek közé 1-2 szelet tormát rakunk, tetejére szórjuk a tartósítót, és felöntjük a lével. Az üvegeket lezárjuk, majd vizes dunsztban 10 percig gőzöljük. Ott is hagyjuk kihűlni, ekkor tesszük a végleges helyére az üvegeket.

Ecetes cékla
Elkészítése: A cékla szár- és gyökérrészét is vágjuk le simára, erősen mossuk, áztassuk, majd keféljük le, hogy tiszta legyen, és így főzzük meg bő vízben, héjában. A főzési idő 2-3 óra, mindenesetre villával megszúrva érezzük, elég puha-e már. Túl puhára se főzzük, mert evésnél nem gusztusos. Főzés után a hámozás már nagyon könnyen megy, késsel szinte csak le kell húzni a héját. Majd öblítsük le vízzel. Hullámos élű zöldségszeletelővel egyenletes, 4-5 mm vastag szeleteket vágjunk. Az előkészített üvegekbe tegyünk 1-2 karika tisztított tormát és egy mokkáskanál köménymagot. Közben készítsük el a felöntő levet: minden liter vízre számítva adjunk 3 dkg sót, és 3.5 dkg cukrot. Amikor felforr, öntsük hozzá a 2-2,5 dl 10%-os ecetet, és ezzel töltsük fel az üvegeket. A szokásos módon légtelenítsük, majd zárjuk le csavaros tetővel. Régi receptekben szerepel olyan eljárás is, amikor a céklát kierjesztették, mint a sós vizes uborkát. Ebben az esetben csak 1,5 dl ecetet adtak hozzá. Jobb ízű és szinte korlátlanul tartós azonban, ha az első eljárás szerint készítjük, majd meleg vízfürdőben, 10 perc fölmelegítés után, 15 perces 85 C fokos hőmérsékletű sterilezéssel tartósítjuk. Így szinte a következő új cékláig eltartható.

Mézes cékla
Hozzávalók: 2 kg cékla, 2 közepes torma, 10 dkg méz, 1 dl 10%-os ecet, 2 teáskanál köménymag, szalicil.
Elkészítése: A céklákat jól lesúroljuk, és héjastól puhára főzzük. Ha langyosra hűlt, meghámozzuk, és céklavágó késsel, vagy gyaluval vékony szeletekre vágjuk, majd szalicilos vízzel kiöblített üvegekbe rakjuk. Közérakjuk a tormadarabkákat is. Két liter vizet a köménymaggal felforralunk, majd a tűzről levéve hozzákeverjük az ecetet, a mézet, és a szalicilt, és ráöntjük a céklára. 24 órára száraz dunsztba tesszük.

Reszelt cékla
Elkészítése: A megmosott céklagumókat nyersen meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn (káposztareszelőn) megreszeljük. Egy kg céklához egy fél pohár ecetes reszelt tormát, egy kávéskanál sót keverünk, és néhány óra hosszat állni hagyjuk, ez alatt levet ereszt. A céklát levéből kinyomva szorosan üvegekbe rakjuk, a levét tetszés szerint savanyítjuk egy kevés bor- vagy gyümölcsecettel, ízesítjük darált köménymaggal, egy kevés cukorral, az üvegekbe tett céklára öntjük, a tetejére egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot szórunk, lekötjük, és a víz forrásától számított 8-10 percig gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni. Savanyúságok eltevéséhez használhatjuk a "Kapros" néven kapható tartósító-ízesítő keveréket, amely kaprot, babérlevelet, feketeborsot, mustármagot, koriandert, sót és benzoesavas nátriumot tartalmaz. Úgy használjuk, hogy 4,5 l vizet felforralunk 4 dl 20%-os ecettel, ha gyengébb ecetet használunk, kevesebb vizet és több ecetet vegyünk, hogy kb. 5 l lét kapjunk. A kihűlt lébe öntsük bele a tasak tartalmát, esetleg még egy kevés cukorral is ízesíthetjük, jól elkeverjük, hogy oldható részei feloldódjanak, és az üvegekbe tett savanyúságra öntjük. Ez a mennyiség kb. 2 ötliteres adag savanyúsághoz elég. Más tartósítószert a "Kapros" használata esetén ne alkalmazzunk.

 
 
1 komment , kategória:  Befőzés,savanyítás  
Címkék: káposztareszelőn, felhasználásával, tormaszeleteket, gyümölcsecettel, céklaszeleteket, tormadarabkákat, céklaszeletekre, kilogrammonként, mokkáskanálnyi, tartósítószert, savanyúságként, céklasalátából, kierjesztették, lecsöpögtetjük, felszeleteljük, tormadarabokat, előmelegített, céklaszeletek, megtisztítjuk, sterilezéssel, tormagyökeret, légtelenítsük, megtisztított, cifrázókéssel, használhatunk, felforraltunk, savanyúsághoz, használhatjuk, hozzákeverjük, feloldódjanak, feldolgozott, köménymaggal, készíthetjük, megreszeljük, savanyúságra, kuktafazékra, céklákat alaposan, üveg aljára, üveget feltöltjük, erősebben fűszerezett, kávéskanál tartósítószert, üveget lezárjuk, végleges helyére, tejporos változatát, céklákat kefével, kuktafazékra tett, közben elkészített, üvegeket azonnal, főzővizet leöntjük, céklát lehéjazzuk, szokásosnál savanyúbb, cékla édes,
xxxx (#1)   2012-10-12 17:29:30
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
JövőPláza
SOLO kerti pad, két személyes
71.860 Ft
 
So-Styly ékszerkészítő szett
20.480 Ft
 
Bűvészdoboz 12 trükkel
2.450 Ft
 
Jolie virágos nyári ruha nadrággal, játékbabákra - 35-45 cm - Heless
4.409 Ft
 
Jolie virágos nyári ruha játékbabákra - 28-35 cm - Heless
3.180 Ft
 
Játékbaba pizsama, 35-45 cm (baba nélkül) - Heless
3.970 Ft
 
Balerinaruha játék babára - 35-45 cm - Heless
3.970 Ft
 
Arany karikagyűrű párban
185.570 Ft
 
Balerinaruha játék babára - 28-33 cm - Heless
3.590 Ft
 
Műszempilla, zöld toll zöld színben
1.880 Ft
 
Sosa- Bistro rakásolható szék 58x55x75 cm-es kék
10.380 Ft
 
Szófia hercegnő ugráló labda
2.430 Ft
 
Sosa- Bistro rakásolható szék 58x55x75 cm-es fekete
9.840 Ft
 
Blendy Pens Furfangos poszterek 12db-os filctoll szett
3.379 Ft
 
Kerékpáros bukósisak piros színben S méret
2.960 Ft
 
Sosa- Bistro rakásolható szék 58x55x75 cm-es fehér
10.380 Ft
 
Freche Mädchen - freche Bücher!: Traumdate im Galopp
3.160 Ft
 
Sophie zsiráfos fürdőjáték
2.910 Ft
 
Színes hinta (piros-kék ülőlappal)
3.059 Ft
 
Kosárlabda gyűrű hálóval
7.990 Ft
 
még több termék
Címkék: Sosa- Bistro, Blendy Pens Furfangos, Freche Mädchen, ékszerkészítő, játékbabákra, játékbabákra, balerinaruha, balerinaruha, műszempilla, rakásolható, karikagyűrű, bűvészdoboz, rakásolható, rakásolható, kerékpáros, kosárlabda, fürdőjáték, furfangos, játékbaba, ülőlappal, traumdate, nadrággal, személyes, bukósisak, poszterek, zsiráfos, hercegnő, filctoll, színben, színben, pizsama, virágos, virágos, trükkel, hálóval, bücher, heless, ugráló, szófia, freche, blendy, fekete, babára, bistro, galopp, színes, babára, heless, nélkül, bistro, bistro, heless, freche, párban, sophie, heless, heless, labda, szett, arany, nyári, dchen, gyűrű, jolie, szett, kerti, fehér, styly, jolie, nyári, méret, piros, piros, játék, játék, hinta,
Véleményezd!
03.31. 11:41 Tapolcai választás - Az LMP jelöltje vitára hívja ellenfeleit
03.31. 11:41 Franciaországi légikatasztrófa - A Lufthansa biztosítói 300 millió dollárt ...
03.31. 11:32 FM: kezdődik az egységes kérelmek benyújtásának időszaka
03.31. 11:32 Közúti ellenőrzések lesznek a húsvéti időszakban
03.31. 11:31 Osztrák politológusok: Ausztriában megbukott a Pegida mozgalom
03.31. 11:22 A szolgáltatóváltást érinti a földgázellátási törvény újabb módosítása
03.31. 11:21 Krónika 3. rész (határozathozatalok)
03.31. 11:21 Autópályák lesznek a gyorsforgalmú utakból Csehországban
03.31. 11:11 Buda-Cash/Quaestor - Elfogadta a parlament a vagyonzárolási javaslatot
03.31. 11:11 Orbán Viktor felmentette az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját
Tudjátok ?
Soha ne ítélkezz előre?
Hol van Észak- Korea?
Mióta van jelen a korrupció Magyarországon?
Hogyan lehetne több pénzem?
Hogyan tudnék megnézni egy weboldal linken belüli oldalt?
még több kérdés
ReceptBázis
Szatmári töltöttkáposzta
Tormakrémes sonkatekercs
Csirkezúza pörkölt
Répatorta
Mézes zserbó
Márvány-kalács
Finom sajttekercs
Kalácsban sült sonka
Csodás kifli
Pudingos citromszelet
még több recept
Blog Címkék
Ugrós játék  Sajttorta sonkával és túrókrém...  Uram, Imádkozom...  Jó lenne...  Fogytam  Kosztolányi Dezső: Számadás II...  Szép gondolatok...  Barina Andrea: Elfeledve?  Vegyes mozgó képek gifek  Simi :)  Vigyázat  Ami nem tér vissza  Várnai Zseni: Kenyér 1915.  Drága barátnőm Zsóka szép üz...  Március 28-án 30 éve hunyt el ...  Heti útravaló Müller Pétertől ...  Fittlabda  Pilinszky János -Magamhoz  Ludi Delfino  Jó éjt Mindenkinek!  Krókuszmező  Drága barátnőm Zsóka szép üz...  Szép Ernő: Szonett,  Szülinapi torták gyerekeknek -...  A távolság,......................  A nagy üzlet - TTIP (Szabadker...  Benne vagyok  Ludi Delfino  Kellemes délutánt!  Cézár saláta  Jégvirágok  Taps  Jégvirágok  Szeretlek...  Margarétás csendélet  Heti útravaló Müller Pétertől ...  Zöldfűszeres szűzpecsenye gomb...  Hiányzó részlet  Jön a tavasz most már  Drága barátnőm Zsóka szép üz...  Elképesztő fájdalomcsillapí...  Ne itt  Szép gondolatok...  Ludi Delfino  Ady Endre: Szomoru ódák valaki...  Törött szív  Virágvasárnap  Hideg csokis kocka  Barina Andrea: Elfeledve?  Itthon  Nem az a koldus ...  Holnap már virágvasárnap, a na...  Trianon-95 -Magyar az, akinek ...  Simi :)  Vigyázat!!!  Soproni májpástétom  Szűcs Ágikától  Váltófutás  Gizustól  Hideg csokis kocka  Sportolok  Hidegtálak ünnepi alkalmakra  Elfáradtam  Drága barátnőm szép üzenete!  Ludi Delfino  Gizustól  Drága barátnőm szép üzenete!  Margarétás csendélet  Antal Marikától  Jó éjt Mindenkinek!  HOLMI III. évfolyam 10.szám  Újraélesztés  Szép gondolatok...  Vegyes mozgó képek. Gifek  ezigen  Ludi Delfino  Bámulnak ránk a fényes csillag...  Harag nélkül  Enigmák - A polip csápjai közö...  Ludi Delfino  Fogytam  Heti útravaló Müller Pétertől ...  Simbólok  Sós kenyértorta  Virágdísz retekből hidegtálra  Találóskérdés  Jó lenne...  Drága barátnőm szép üzenete!  Ludi Delfino  Heti útravaló Müller Pétertől ...  Bottal piszkáltuk az orosz med...  Ludi Delfino  Virág vasárnap  Itthon  Fittlabda  Soproni májpástétom  Télvégi vitaminbomba, a retek  A nagy üzlet - TTIP (Szabadker...  Vegyes mozgó képek gifek  Tallóztam 
Bejegyzés Címkék
céklákat alaposan, üveg aljára, üveget feltöltjük, erősebben fűszerezett, kávéskanál tartósítószert, üveget lezárjuk, végleges helyére, tejporos változatát, céklákat kefével, kuktafazékra tett, közben elkészített, üvegeket azonnal, főzővizet leöntjük, céklát lehéjazzuk, szokásosnál savanyúbb, cékla édes, céklát néhány, mokkáskanálnyi benzoesavas, megmosott céklát, főzőlevét használjuk, salátalé készítéséhez, előbbiek szerint, céklát megmossuk, almareszelő legdurvább, közben meghámozott, forró üvegeket, cékla igen, héját lehúzzuk, vízben hagyjuk, feldolgozott anyagokat, mosott céklákat, szokottnál savanyúbb, cékla édessége, céklát megtisztítjuk, céklaszeletekre öntjük, céklaszeletek közé, üvegeket lezárjuk, cékla szár-, előkészített üvegekbe, mokkáskanál köménymagot, felöntő levet, szokásos módon, céklát kierjesztették, esetben csak, első eljárás, köménymaggal felforralunk, tűzről levéve, megmosott céklagumókat, céklát levéből, levét tetszés, kevés bor-, kevés cukorral, üvegekbe tett, kihűlt lébe, tasak tartalmát, káposztareszelőn, felhasználásával, tormaszeleteket, gyümölcsecettel, céklaszeleteket, tormadarabkákat, céklaszeletekre, kilogrammonként, mokkáskanálnyi, tartósítószert, savanyúságként, céklasalátából, kierjesztették, lecsöpögtetjük, felszeleteljük, tormadarabokat, előmelegített, céklaszeletek, megtisztítjuk, sterilezéssel, tormagyökeret, légtelenítsük, megtisztított, cifrázókéssel, használhatunk, felforraltunk, savanyúsághoz, használhatjuk, hozzákeverjük, feloldódjanak, feldolgozott, köménymaggal, , ,
2015.03 2015. Március 2015.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2244 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 587
  • e Hét: 3316
  • e Hónap: 41503
  • e Év: 137570
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Online Póker, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2010 TVN.HU Kft.