Regisztráció  Belépés
macoka65.blog.xfree.hu
Igazán attól fáj az ütés, kitől simogatást várnál, s nem adhatod vissza, mert rögtön belehalnál. Radnóti Miklós Véber Tiborné
1965.11.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A cékla eltevése
  2011-08-29 16:58:26, hétfő
 
   
  Cékla egyszerűen
Elkészítése: A céklákat alaposan megmossuk, majd megfőzzük, meghámozzuk, és ha kihűlt, felszeleteljük. Az üveg aljára tormadarabokat, vagy lereszelt tormát, és 2-3 teáskanál köménymagot dobunk, majd belerakjuk a céklaszeleteket is. Az üveget feltöltjük vízzel, majd leöntjük a cékláról és ecet, só, cukor felhasználásával egy erősebben fűszerezett salátalét főzünk, főzés közben beledobunk egy kávéskanál tartósítószert is. Ha a lé langyosra hűlt, ráöntjük a céklára, az üveget lezárjuk, és a végleges helyére tesszük. Használhatunk hozzá bolti reszelt tormát is, de ne a tejporos változatát, mert attól pár nap alatt megromlik!

Céklasaláta 1.
Hozzávalók: Cékla, tetszés szerinti mennyiségben, kilogrammonként 5 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, 1 tormagyökér, ízlés szerint ecet, cukor só
Elkészítése: A céklákat kefével jól lesikálom és a kuktafazékra tett betéten, 3 dl vízben puhára párolom. Még melegen meghámozom és lereszelem. Soronként üvegekbe teszem a tisztított, lereszelt tormával, szálkásra vágott, tisztított fokhagymagerezddel, majd leöntöm a közben elkészített forró, köményes-sós-ecetes-cukros salátalével. Az üvegeket azonnal lekötöm, és száraz gőzben hagyom kihűlni.

Céklasaláta 2.
Elkészítése: A céklagumókat jól megmossuk, és meleg vízbe téve, lefedve puhára főzzük. A főzővizet leöntjük, a céklát lehéjazzuk és - lehetőleg hullámos pengéjű cifrázó késsel - vékony szeletekre vágjuk. Közben a szokásosnál savanyúbb ecetes lét készítünk (a cékla édes, elviszi a savanyú ízt), sóval, köménymaggal, nagyon kevés cukorral felforraljuk. Amikor a lé kihűlt, a céklát néhány szelet tisztított tormával együtt üvegekbe rakjuk, a tetejére is tormaszeleteket teszünk, ráöntjük a levet, egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot szórunk rá, lekötjük, és 8-10 percig gőzöljük. Készíthetjük úgy is, hogy a megmosott céklát nyersen hámozzuk meg, csak ezután főzzük. Ilyenkor a főzőlevét használjuk fel a salátalé készítéséhez, minden egyebet, az előbbiek szerint tegyünk.

Céklasaláta 3.
Elkészítése: A céklát megmossuk, megfőzzük, vagy sütjük, meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk. Azután üvegekbe rakjuk, cukros borecetet, sót, reszelt tormát teszünk rá.

Céklasaláta 4.
Hozzávalók: 3 kg cékla (lehetőleg hosszúkás, bíborhenger-fajta), 9 gerezd fokhagyma, 2 mokkáskanál őrölt köménymag, 1 szál tormagyökér, ecet, cukor, só ízlés szerint. Egyszerűen elkészíthető.
Elkészítése: A céklákat alaposan lekeféljük, megmossuk és lecsöpögtetjük. Mély, nagyméretű sütőtepsibe egymás mellé tesszük, alufóliával szorosan befedjük, és előmelegített, forró sütőben majdnem teljesen puhára pároljuk. Még melegen meghámozzuk, és az almareszelő legdurvább fokán lereszeljük. A közben meghámozott és lereszelt tormával, és a megtisztított, felmetélt fokhagyma gerezdekkel soronként üvegekbe rakjuk. Leöntjük ecettel, cukorral, sóval, köménymaggal pikánsra ízesített salátalével, amelyet előzőleg felforraltunk. A forró üvegeket azonnal lekötjük, és száraz gőzbe téve 24 órán át, hagyjuk hűlni. Sötét, hűvös kamrában nagyon hosszú ideig eláll.
Megjegyzés: A cékla igen egészséges, leve a természetgyógyászok szerint orvosság. Céklasalátából készíthető kevert saláta, leves, de savanyúságként is fogyasztható.

Céklasaláta 5
Elkészítése: A céklagumókat jól megmossuk, és meleg vízbe téve, lefedve puhára főzzük. Főzővizét leöntjük, a héját lehúzzuk, és lehetőleg hullámos pengéjű cifrázókéssel vékony szeletekre vágjuk. Közben a szokásosnál savanyúbb ecetes lét készítünk (a cékla édes, és elveszi a savanyúságot), sóval, köménymaggal, nagyon kevés cukorral felforraljuk, és hűlni hagyjuk. Langyosan öntjük a céklaszeletekre, állni hagyjuk, amíg teljesen kihűl. A céklát néhány darabka tisztított tormával együtt üvegekbe rakjuk, a tetejére is tormaszeleteket teszünk, ráöntjük a levét, egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot szórunk rá, lekötjük, és 8-10 percig gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni.

Céklasaláta 6.
Elkészítése: Alaposan lekefélünk 3 kg (lehetőleg hosszúkás, bíborhenger-fajta) céklát, megmossuk és lecsöpögtetjük. Mély, nagyméretű sütőtepsibe egymás mellé tesszük, alufóliával szorosan befedjük, és előmelegített, forró sütőben majdnem teljesen puhára pároljuk. Még melegen meghámozzuk, és az almareszelő legdurvább fokán lereszeljük. Közben meghámozunk és lereszelünk 1 szál tormagyökeret, felmetélünk 9 megtisztított fokhagymagerezdet. A feldolgozott anyagokat soronként felváltva üvegekbe rakjuk.
Leöntjük 2 kk. őrölt köménymaggal, ízlés szerinti ecettel, cukorral, sóval pikánsra ízesített salátalével, amelyet előzőleg felforraltunk. A forró üvegeket azonnal lekötjük, és száraz gőzbe téve 24 órán át, hagyjuk hűlni.
Sötét, hűvös kamrában nagyon hosszú ideig eláll. A cékla igen egészséges, leve a természetgyógyászok szerint orvosság. Céklasalátából készíthető kevert saláta, leves, de savanyúságként is fogyasztható.

Céklasaláta 7.
Elkészítése: A mosott céklákat meleg vízbe téve lefedjük, puhára főzzük. Főzővizét leöntve, héját lehúzzuk, hullámos cifrázókéssel vékonyra szeljük. A szokottnál savanyúbb ecetes lét készítve (a cékla édessége miatt), sóval, köménymaggal, nagyon kis cukorral felforraljuk, hűlni hagyjuk. Langyosan öntjük a céklára, állni hagyjuk, míg kihűl. A céklát pár darabka tisztított tormával együtt üvegekbe rakjuk, tetejére tormaszeleteket téve ráöntjük a lét, 1 kk. nátrium-benzoikumot szórunk rá. Lekötve 8-10 percig gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni.

Céklasaláta 8.
Hozzávalók: 3 kg cékla, 2 szál torma, 3 dl 10%-os ecet, 20 dkg cukor, 2 ek só, 1 kk köménymag, üvegenként késhegynyi tartósító.
Elkészítése: A céklát megtisztítjuk, és annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Lehűtjük, meghámozzuk és felszeleteljük. A fűszereket 2 liter vízben felfőzzük, és még forrón a céklaszeletekre öntjük. Ha kihűlt, üvegekbe szedjük, a céklaszeletek közé 1-2 szelet tormát rakunk, tetejére szórjuk a tartósítót, és felöntjük a lével. Az üvegeket lezárjuk, majd vizes dunsztban 10 percig gőzöljük. Ott is hagyjuk kihűlni, ekkor tesszük a végleges helyére az üvegeket.

Ecetes cékla
Elkészítése: A cékla szár- és gyökérrészét is vágjuk le simára, erősen mossuk, áztassuk, majd keféljük le, hogy tiszta legyen, és így főzzük meg bő vízben, héjában. A főzési idő 2-3 óra, mindenesetre villával megszúrva érezzük, elég puha-e már. Túl puhára se főzzük, mert evésnél nem gusztusos. Főzés után a hámozás már nagyon könnyen megy, késsel szinte csak le kell húzni a héját. Majd öblítsük le vízzel. Hullámos élű zöldségszeletelővel egyenletes, 4-5 mm vastag szeleteket vágjunk. Az előkészített üvegekbe tegyünk 1-2 karika tisztított tormát és egy mokkáskanál köménymagot. Közben készítsük el a felöntő levet: minden liter vízre számítva adjunk 3 dkg sót, és 3.5 dkg cukrot. Amikor felforr, öntsük hozzá a 2-2,5 dl 10%-os ecetet, és ezzel töltsük fel az üvegeket. A szokásos módon légtelenítsük, majd zárjuk le csavaros tetővel. Régi receptekben szerepel olyan eljárás is, amikor a céklát kierjesztették, mint a sós vizes uborkát. Ebben az esetben csak 1,5 dl ecetet adtak hozzá. Jobb ízű és szinte korlátlanul tartós azonban, ha az első eljárás szerint készítjük, majd meleg vízfürdőben, 10 perc fölmelegítés után, 15 perces 85 C fokos hőmérsékletű sterilezéssel tartósítjuk. Így szinte a következő új cékláig eltartható.

Mézes cékla
Hozzávalók: 2 kg cékla, 2 közepes torma, 10 dkg méz, 1 dl 10%-os ecet, 2 teáskanál köménymag, szalicil.
Elkészítése: A céklákat jól lesúroljuk, és héjastól puhára főzzük. Ha langyosra hűlt, meghámozzuk, és céklavágó késsel, vagy gyaluval vékony szeletekre vágjuk, majd szalicilos vízzel kiöblített üvegekbe rakjuk. Közérakjuk a tormadarabkákat is. Két liter vizet a köménymaggal felforralunk, majd a tűzről levéve hozzákeverjük az ecetet, a mézet, és a szalicilt, és ráöntjük a céklára. 24 órára száraz dunsztba tesszük.

Reszelt cékla
Elkészítése: A megmosott céklagumókat nyersen meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn (káposztareszelőn) megreszeljük. Egy kg céklához egy fél pohár ecetes reszelt tormát, egy kávéskanál sót keverünk, és néhány óra hosszat állni hagyjuk, ez alatt levet ereszt. A céklát levéből kinyomva szorosan üvegekbe rakjuk, a levét tetszés szerint savanyítjuk egy kevés bor- vagy gyümölcsecettel, ízesítjük darált köménymaggal, egy kevés cukorral, az üvegekbe tett céklára öntjük, a tetejére egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot szórunk, lekötjük, és a víz forrásától számított 8-10 percig gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni. Savanyúságok eltevéséhez használhatjuk a "Kapros" néven kapható tartósító-ízesítő keveréket, amely kaprot, babérlevelet, feketeborsot, mustármagot, koriandert, sót és benzoesavas nátriumot tartalmaz. Úgy használjuk, hogy 4,5 l vizet felforralunk 4 dl 20%-os ecettel, ha gyengébb ecetet használunk, kevesebb vizet és több ecetet vegyünk, hogy kb. 5 l lét kapjunk. A kihűlt lébe öntsük bele a tasak tartalmát, esetleg még egy kevés cukorral is ízesíthetjük, jól elkeverjük, hogy oldható részei feloldódjanak, és az üvegekbe tett savanyúságra öntjük. Ez a mennyiség kb. 2 ötliteres adag savanyúsághoz elég. Más tartósítószert a "Kapros" használata esetén ne alkalmazzunk.

 
 
1 komment , kategória:  Befőzés,savanyítás  
Címkék: káposztareszelőn, felhasználásával, tormaszeleteket, gyümölcsecettel, céklaszeleteket, tormadarabkákat, céklaszeletekre, kilogrammonként, mokkáskanálnyi, tartósítószert, savanyúságként, céklasalátából, kierjesztették, lecsöpögtetjük, felszeleteljük, tormadarabokat, előmelegített, céklaszeletek, megtisztítjuk, sterilezéssel, tormagyökeret, légtelenítsük, megtisztított, cifrázókéssel, használhatunk, felforraltunk, savanyúsághoz, használhatjuk, hozzákeverjük, feloldódjanak, feldolgozott, köménymaggal, készíthetjük, megreszeljük, savanyúságra, kuktafazékra, céklákat alaposan, üveg aljára, üveget feltöltjük, erősebben fűszerezett, kávéskanál tartósítószert, üveget lezárjuk, végleges helyére, tejporos változatát, céklákat kefével, kuktafazékra tett, közben elkészített, üvegeket azonnal, főzővizet leöntjük, céklát lehéjazzuk, szokásosnál savanyúbb, cékla édes,
xxxx (#1)   2012-10-12 17:29:30
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Sajtos,sonkás buci
Kemencés harcsa egészben
Hússal töltött tészta
SAJTSZÓSZOS TÉSZTA
GOFRI
Isteni Csörögefánk
Céklafőzelék almával-burgonyával
Kinder Tejszelet
Hideg őszibarack krémleves
Húsgombóc Leves
még több recept
Véleményezd!
09.21. 23:34 Német választások - Felmérés: a kormánypártok gyengülése és két új párt meg...
09.21. 21:54 Semjén: a migráció következményeit nem lehet jóvátenni
09.21. 21:54 ENSZ-közgyűlés - Áder János: a vízválság háborúkhoz is vezethet
09.21. 21:04 Férfi kosárlabda EK - Idegenben szerzett előnyt a Körmend
09.21. 21:03 A Fluxus művészeti mozgalom alkotóinak kiállítása a Ludwig Múzeumban
09.21. 20:53 Nemzeti konzultáció - Kormányszóvivő: felvértezést adnak a kormánynak a beé...
09.21. 20:44 A magyar dráma napja - Átadták a Szép Ernő-díjakat
09.21. 20:33 Észak-koreai válság - Diplomáciai források: az EU szigorítani fogja a Phenj...
09.21. 20:03 Orbán: Magyarország erejét Széchenyi-díjasai mutatják meg igazán
09.21. 19:54 Női kézilabda NB I - Simán nyert a Győr, nehezen a Ferencváros
Tudjátok ?
Ha Matolcsy szerint a SVÉD MODELL a nyerő, mi a bánatért ment, MÁR 3 ALKALOMMAL Jamaica-ra ...
HOL MARAD A REZSICSÖKKENTÉS, ha a FÖLDGÁZ ára TÖBB, MINT 2 ÉVE ALACSONYABB, MINT AMENNYIT F...
Hány világvége lesz még?
Mi ez a nagyon ismerős zene?
Mi a manó, már rizst sem jó enni, arzénnal mérgezi a népet?
még több kérdés
Blog Címkék
Kellemes és szép napot  Pénzár Miklós: Rád várva...  Szeptemberi vendég  Ne higgy nekem...  Szép gondolatok...  Mutasd meg nekik Máriát  Kellemes és szép napot  Nem az az  Marikától--névnapi jó kívánság...  F. László Tibor: Szonett kedve...  Polgár István:Szeptemberi vend...  Hétvégére---Mirjamtól  Ha üres kezem feléd emelem  Szép gondolatok...  2013. ápr. 6. Dr. Erdő Péter b...  Képek  Köszönöm a virágot  Alázat  Hervay Gizella - Űrlap  Őszi utamon..Dáma Lovag Erdős ...  Igen, te vagy világosságom, Ur...  Szép gondolatok...  Szép gondolatok...  Png virág  Októberfest  Ezt jelented...  Ha adsz - gazdagodsz  Gerbera csokor  Szép estét, Kati  Emlékek  Köszönöm a virágot  Juhász Gyula: Prológus  Emlékezés  Uram, Jézus Krisztus  Gyönyörködöm benne, mert ...  Kata......SZERETETTEL  Donnáról kaptam  Böjte Csaba beszéde: Csillagös...  Esős délután islegyen kellemes...  Piros virág  Png nő  Magyar nyelvű katekézis Ferenc...  Guti Tünde: ZÁRT AJTÓK MÖGÖTT  Alázat  ...csak be kell engednem.  Donnáról kaptam  Rágalmazás  Donnáról kaptam  Szép gondolatok...  Bölcsesség  Esős délután islegyen kellemes...  Fegyverek híres márkák logójáb...  Jó éjszakát, szép álmokat!  Képek  Ritka fényképek a világ minden...  Jó reggelt  Az élet a legjobb tanár  Ha üres kezem feléd emelem  Assisi Szent Ferenc: Mária-kö...  Hírnévrontás  Szép estét, Kati  A látványon túl...  Marikától--névnapi jó kívánság...  Png virág  Harmonia.......  Tudod mi a  Szeptember 19. Jó reggelt!  Donnáról kaptam  Repülőnap - Szeged-2017. ........  Légy hálás érte.  Misitől kaptam.  Donnáról kaptam  Ha adsz - gazdagodsz  Nyílt napok Szegeden..........  Repülőnap - Szeged-2017. ........  CSodálatos a naplemente a vízp...  Szép gondolatok...  Türelmetlen szerelem...  Mindenkinek köszönöm .....  Szeptemberi vendég  Donnáról kaptam  Szép estét kedves látogatóim!  Sokáig spóroltam mire meg vet...  Nincs Cím  Velem maradsz...  Kedves látogatóm Gitti  Png nő  Jézus a gyermek barátja  Kata......SZERETETTEL  Szeptember 19. Szép napot!  Eljött az ősz...  Válassz úgy...  Kata......SZERETETTEL  A pénz csak felerősíti azokat ...  Manyákné, Kati - Ősz  Nyílt napok Szegeden..........  Manyákné, Kati - Ősz  Donnáról kaptam  Könyv  Kihívások 
Bejegyzés Címkék
céklákat alaposan, üveg aljára, üveget feltöltjük, erősebben fűszerezett, kávéskanál tartósítószert, üveget lezárjuk, végleges helyére, tejporos változatát, céklákat kefével, kuktafazékra tett, közben elkészített, üvegeket azonnal, főzővizet leöntjük, céklát lehéjazzuk, szokásosnál savanyúbb, cékla édes, céklát néhány, mokkáskanálnyi benzoesavas, megmosott céklát, főzőlevét használjuk, salátalé készítéséhez, előbbiek szerint, céklát megmossuk, almareszelő legdurvább, közben meghámozott, forró üvegeket, cékla igen, héját lehúzzuk, vízben hagyjuk, feldolgozott anyagokat, mosott céklákat, szokottnál savanyúbb, cékla édessége, céklát megtisztítjuk, céklaszeletekre öntjük, céklaszeletek közé, üvegeket lezárjuk, cékla szár-, előkészített üvegekbe, mokkáskanál köménymagot, felöntő levet, szokásos módon, céklát kierjesztették, esetben csak, első eljárás, köménymaggal felforralunk, tűzről levéve, megmosott céklagumókat, céklát levéből, levét tetszés, kevés bor-, kevés cukorral, üvegekbe tett, kihűlt lébe, tasak tartalmát, káposztareszelőn, felhasználásával, tormaszeleteket, gyümölcsecettel, céklaszeleteket, tormadarabkákat, céklaszeletekre, kilogrammonként, mokkáskanálnyi, tartósítószert, savanyúságként, céklasalátából, kierjesztették, lecsöpögtetjük, felszeleteljük, tormadarabokat, előmelegített, céklaszeletek, megtisztítjuk, sterilezéssel, tormagyökeret, légtelenítsük, megtisztított, cifrázókéssel, használhatunk, felforraltunk, savanyúsághoz, használhatjuk, hozzákeverjük, feloldódjanak, feldolgozott, köménymaggal, , ,
2017.08 2017. Szeptember 2017.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2244 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 41
  • e Hét: 3117
  • e Hónap: 14185
  • e Év: 179344
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.