Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
1956 - Október 25., a
  2014-10-25 13:18:21, szombat
 
  Forrás: Hír24
Sortűz dördült a Kossuth téren - Szovjet tankok repeszgránátokat lőttek az emberek közé, géppuskával pásztázták a fedezéket kereső civileket.
Október 25., a "véres csütörtök" volt az 1956-os forradalom és szabadságharc talán legszörnyűbb napja. A Kossuth téren békésen tüntető tömegre sortűz zúdult, százak haltak vagy sebesültek meg az értelmetlen vérontásban. Kő András a Rubicon.hu-n megjelent cikkében több száz szemtanú vallomása, levéltári források alapján úgy véli, a lövöldözés a szovjetek bűne.
- A teret ki kell üríteni
A kormányzati negyedet belügyi karhatalmi alakulatok védték, az épületek őrzését a hírhedt államvédelem, az úgynevezett ,,kék" ÁVH-sok több alakulata biztosította. A sorozott állományú határőrség, úgynevezett ,,zöld" ÁVH-s alakulatait is a fontosabb épületek védelmére vezényelték. Egységes parancsnokság híján minden alakulat külön irányítás alatt állt, kevés volt a lőszerük és a fegyverük. Komoly erőt csak az itt lévő szovjet páncélosalakulatok jelentettek. Október 25-én a délelötti órákban az MDP Akadémia utca 17. szám alatti székházában tartózkodott a teljes magyar politikai vezetés. Kilenc és tíz óra között ide érkezett három páncélossal több szovjet vezető, köztük Ivan Szerov, a KGB elnöke.
Itt értesültek róla, hogy több ezres tüntető tömeg érkezett a Parlament elé: a békés civilek közt nők, gyerekek és idős emberek is voltak. Szerov az Akadémia utca és a Kossuth tér sarkán szemrevételezte a terepet, s utasítást adott a parlament előtti tér kiürítésére. A tér sarkán látta a szovjet tankok személyzetével barátkozó embereket. Katonaként tudta, hogy a Parlament előtt álló tankok lőszerrel és üzemanyaggal vannak feltöltve. Mint KGB-főnök felismerte, hogy ez az Akadémia utcai pártközpontra - és az ott tartózkodó magyar és szovjet pártvezetőkre veszélyes lehet. Ezért adott parancsot a Kossuth tér kiürítésére. Az elöl álló tank késlekedett a tűz megnyitásával, feltehetően azért, mert nem az egység parancsnoka adta ki az utasítást.

Lövések mindenhonnan
Sürgethették, hogy kezdje el a riasztólövéseket, mert a Szerov kíséretében lévő egyik magyar tiszt - Jamrich Mihály ávós ezredes - géppisztolyával rövid sorozatot adott a levegőbe. Ez volt a kezdet. Utána a tank először valóban riasztólövéseket adott le, majd megszólaltak a Parlament főbejárata előtt lévő páncélosok géppuskái is. A tömegben pánik tört ki, a téren tartózkodó körülbelül háromezer ember meglódult. Azok, akik a Parlament épülete és az előttük álló szovjet páncélosok közötti területen voltak, az épülettömb kiszögelléseiben, illetve a páncélosok mögött és alatt próbáltak menedéket keresni. Akik nem voltak elég fürgék, a riasztólövések után kapták a következő sorozatot. Ők voltak a vérengzés első halottjai, illetve sebesültjei - olvasható a Rubicon.hu-n.
A fentiekkel majdnem egy időben a Kossuth-szobor mögött elhelyezkedő szovjet páncélosok ágyúval - repeszgránáttal - belőttek a Kossuth Lajos tér 9-es számú épületének felső szintjébe, majd repeszgránát robbant a Rákóczi-szobor előtti részen, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főbejáratával egy magasságban. A Parlament VII-es kapuja előtt álló tank tűz alá vette a Párttörténeti Intézet második emeleti sarokszobáit. Ugyanekkor dördültek el az első géppuskalövések az FM első emeletére is a IX-es kapu felől. Szovjet géppuskatüzet kapott a Kossuth tér 9-es számú épület és az akkori Országház étterem épülettömbje is.

Gránátokkal és géppuskával szórták a teret
A tömeg vesszőfutása a téren öt-hat percig tartott. Az emberek több irányba menekültek: egyesek a Munkásmozgalmi Intézet (ma Néprajzi Múzeum) és a Pártörténeti Intézet épülettömbjéhez futottak, mások az FM irányába, az árkádok alatt remélve oltalmat, voltak, akik a Rákóczi-szobor mögött található dombos részen húzódtak meg, illetve - főleg azok, akik még nem érkeztek be a térre - visszafelé rohantak, a Nádor és a Vécsey utcai kapualjakba. Ezek után tűnt fel a Ságvári tér (ma Vértanúk tere) sarkán egy szovjet tank, és páncélgránátot lőtt ki a Kossuth tér közepe felé, a Rákóczi-szobor magasságában, majd géppuskatűzzel árasztotta el a teret.
Röviddel később közvetlen közelről két páncélgránátot lőtt ki a 2-es villamos vonalánál lévő mintegy egy méter magas dombra, és végigpásztázza az itt fekvő embereket. S mialatt az Akadémia utca felé haladt, még egy páncélgránáttal és géppuskatűzzel szórta meg a helyet, majd távozott. Az áldozatok többsége repeszek okozta sérülés, kisebb hányada pedig géppuskatalálat következtében halt meg. A legtöbb halálos sebesülés a 2-es villamos megállójánál, illetve a Parlament Akadémia utcai részénél történt. Ez azt bizonyítja, hogy az Akadémia utcánál és a Ságvári térnél lévő tankok legénysége tüzelt a tömegre.

Százak maradtak a földön
A téren meghúzódó tüntetők kálváriája azonban folytatódott, mert a Nádor utcai tank visszavonulása után mintegy tíz percen át rövid, vélhetően szovjet katonáktól és a tér kiürítésében részt vevő magyar határőröktől származó géppisztolysorozatok hangja töltötte be a teret, s ez akadályozta a mentők munkáját, akik időközben megjelentek. De nincs tudomásunk arról, hogy ebben az időszakban valakit lövés ért volna, önkéntes vagy hivatásos mentő halt volna meg - írja Kő András.
A halottak számáról nagyon eltérő, a húsz főtől egészen a több százig terjedő becslések forognak a köztudatban. Kő András 61 halottat tudott azonosítani a téren, ám ehhez feltehetően még 14 személyt kell hozzáadni, akik később haltak bele sérüléseikbe. A magyar sebesültek száma körülbelül 280 fő volt. A szovjetek két katonát a Parlament előterében vesztettek, egyet pedig az Akadémia utcában.

 
 
0 komment , kategória:  Október 06  
Címkék: riasztólövéseket, repeszgránátokat, kiszögelléseiben, géppisztolyával, géppuskalövések, géppuskatalálat, páncélgránáttal, szemrevételezte, repeszgránáttal, földművelésügyi, épülettömbjéhez, páncélgránátot, visszavonulása, riasztólövések, személyzetével, munkásmozgalmi, végigpásztázza, géppuskatűzzel, szabadságharc, pártvezetőkre, következtében, párttörténeti, parancsnokság, megnyitásával, pártközpontra, főbejáratával, géppuskatüzet, folytatódott, üzemanyaggal, biztosította, államvédelem, kiürítésében, határőröktől, mindenhonnan, megszólaltak, elhelyezkedő, emberek közé, fedezéket kereső, 1956-os forradalom, értelmetlen vérontásban, szovjetek bűne, kormányzati negyedet, épületek őrzését, hírhedt államvédelem, úgynevezett „, sorozott állományú, fontosabb épületek, délelötti órákban, teljes magyar, békés civilek, parlament előtti, szovjet tankok, Ivan Szerov, Mint KGB-főnök, Jamrich Mihály, Kossuth Lajos, Földművelésügyi Minisztérium, Parlament VII-es, Párttörténeti Intézet, Munkásmozgalmi Intézet, Néprajzi Múzeum, Pártörténeti Intézet, Parlament Akadémia,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Magyarország ilyen hely.  Nemzeti  Nem kellett volna!  Paul David Tripp Március 16  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  A gyomorrontás tojással is kez...  Egyet értesz?  Magyarország ilyen hely.  Szeretettel  Fújjad márciusi szél . . .  Könnyáztatta asszonysorsok  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Facebookon kaptam  Meghitt estéken . . .  Facebookon kaptam  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Cicus virággal  Egyet értesz?  A csonk és a facsemete  Alvó baby  Facebookon kaptam  Amikor még rangja volt...  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Ma  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Alvó baby  Mai harmónia kártyám  Őri István - Dal az életről  Facebookon kaptam  Talpra vándor  Hernádkak  Isten áldja  Márciusi eső  Amikor még rangja volt...  Szent Pio atya!  Facebookon kaptam  ...és mégis ráismersz  Facebookon kaptam  Szent-Györgyi Albert gondolata  Atyám !  Rochefoucauld - a bölcs  Facebookon kaptam  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Március 15 emlékére virágba bo...  Intelem  Március 15 emlékére virágba bo...  Ne engedd el kezem!  Alvó baby  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Könnyáztatta asszonysorsok  Alvó baby  Mély, puha álom - sárga féltés  Szeretettel  Facebookon kaptam  Nem foghatunk rá minden sérülé...  A nemzet csak akkor...  Jó éjszakát  Heltai Jenő: Szabadság  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Törött csészék  William Shakespeare-től idéze...  A magukat nyílt és őszinte emb...  A közszereplő  Március  Tavaszról álmodom,  Nem kell ide békemenet  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Facebookon kaptam  William Shakespeare-től idéze...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Ne feledjük: a föld jóval több...  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Minden jónak végeszakad egysze...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Gősi Vali - Tükre lennék...  Imádkozás Krisztus értelméért  Facebookon kaptam  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Sajnos ezt elBalogozták  Éljen a magyar szabadság!  Házi botox  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 17  Házi botox  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Egyet értesz?  Cicus virággal  Kakaós piskóta  Facebookon kaptam  Szabó Norbert – Szabadsá...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
emberek közé, fedezéket kereső, 1956-os forradalom, értelmetlen vérontásban, szovjetek bűne, kormányzati negyedet, épületek őrzését, hírhedt államvédelem, úgynevezett &#8222, sorozott állományú, fontosabb épületek, délelötti órákban, teljes magyar, békés civilek, parlament előtti, szovjet tankok, elöl álló, egység parancsnoka, tank először, tömegben pánik, téren tartózkodó, előttük álló, épülettömb kiszögelléseiben, páncélosok mögött, riasztólövések után, következő sorozatot, vérengzés első, fentiekkel majdnem, első géppuskalövések, akkori Országház, tömeg vesszőfutása, téren öt-hat, emberek több, árkádok alatt, térre &#8211, szovjet tank, 2-es villamos, méter magas, áldozatok többsége, legtöbb halálos, téren meghúzódó, mentők munkáját, időszakban valakit, halottak számáról, húsz főtől, több százig, magyar sebesültek, riasztólövéseket, repeszgránátokat, kiszögelléseiben, géppisztolyával, géppuskalövések, géppuskatalálat, páncélgránáttal, szemrevételezte, repeszgránáttal, földművelésügyi, épülettömbjéhez, páncélgránátot, visszavonulása, riasztólövések, személyzetével, munkásmozgalmi, végigpásztázza, géppuskatűzzel, szabadságharc, pártvezetőkre, következtében, párttörténeti, parancsnokság, megnyitásával, pártközpontra, főbejáratával, géppuskatüzet, folytatódott, üzemanyaggal, biztosította, államvédelem, kiürítésében, határőröktől, mindenhonnan, megszólaltak, elhelyezkedő, épülettömbje, magasságában, pártörténeti, vesszőfutása, tartózkodott, megállójánál, sürgethették, legszörnyűbb, repeszgránát, minisztérium, sérüléseikbe, sarokszobáit, kapualjakba, páncélossal, székházában, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1027
  • e Hét: 4617
  • e Hónap: 25300
  • e Év: 228213
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.