Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Timóteus és Szent Titusz
  2015-01-26 13:06:23, hétfő
 
  Evangélium:
Az apostolok kiválasztása után Jézus kiválasztott más hetvenkét tanítványt, és elküldte őket kettesével maga előtt minden városba és helységbe, ahová menni szándékozott.
Így szólt hozzájuk: ,,Az aratnivaló sok, de a munkás kevés. Kérjétek hát az aratás Urát, küldjön munkásokat aratásába. Menjetek! Úgy küldelek titeket, mint bárányokat a farkasok közé. Ne vigyetek magatokkal se erszényt, se tarisznyát, se sarut. Az úton senkit se köszöntsetek. Ha betértek egy házba, először is ezt mondjátok: ,,Békesség e háznak!" Ha békesség fia lakik ott, rászáll a ti békességetek, ha nem, visszaszáll rátok. Maradjatok ugyanabban a házban, és azt egyétek és igyátok, amijük van. Mert méltó a munkás a maga bérére. Ne járjatok házról házra. Ha egy városba érkeztek, és szívesen látnak titeket, egyétek, amit elétek adnak. Gyógyítsátok meg ott a betegeket, és hirdessétek: Elérkezett hozzátok az Isten országa!"
Lk 10,1-9


Elmélkedés:
A mai napon ünnepelt két szent, Timóteus és Titusz Szent Pál apostol munkatársai voltak. Timóteust második missziós útja során Lisztra városában vette maga mellé a népek apostola, mert a helyi keresztények ,,jó véleménnyel voltak róla" (ApCsel 16,2), s ő harmadik útján is elkísérte Pált. Titusz pedig ott van Jeruzsálemben Pállal azon az apostoli zsinaton, melyen arról döntenek, hogyan induljanak a pogányokhoz az evangélium hirdetésére.
Jogosan gondoljuk, hogy az apostoli buzgóság és az evangélium hirdetésének vágya elsősorban Pál példája láttán alakul ki mindkettőjükben. Ismerik Pál korábbi életét és lelki átalakulásának okát. Nap mint nap látják, hogy Pál valóban a damaszkuszi úton megismert Krisztusnak adta magát, és az ő evangéliuma terjesztésének szenteli életét. E személyes példa ösztönzi Timóteust és Tituszt mind Pál segítésében, mind az önálló igehirdetésben, szolgálatban.
Kérdezhetnénk, vajon minket kinek a példája lelkesít? Kinek a személyes élete, tanúságtétele szolgál mintaként? De még fontosabb kérdés lehet, hogy az én példám lelkesít-e másokat? Hiteles-e a kereszténységem, vallásosságom, hogy ennek láttán másokban feléled a vágy Krisztus követésére? Imádkozom-e rendszeresen azokért, akik az igehirdetésre, a misszióra szentelik életüket?
© Horváth István Sándor

Imádság:
Jézus Krisztus Anyja, aki Fiad mellett álltál élete kezdetén és küldetésében, kerested őt, a Mestert a sokaságban, mellette álltál, amikor felmagasztalták a földről, s odaadta magát egyetlen és örök áldozatul; aki fiadként kaptad meg Jánost, fogadd el az öröktől fogva meghívottakat, oltalmazd növekedésüket, kísérd életükben és szolgálatukban a te fiaidat, Papok Édesanyja!
Szent II. János Pál pápa


- Január 26.
Timóteus, Pál munkatársa a fogságban is vele volt. Hogy mennyire megbecsülte őt Pál, kitűnik abból, hogy több levélben szerepel mint munkatárs vagy címzett. Pál képviseletében Tesszalonikába (1Tesz 3), Korintusba (1Kor 4,17; 16,10) és Filippibe (Fil 2,19--23) utazik. A filippieknek arról is beszél Pál, hogy mennyire ragaszkodik Timóteushoz, mivel Jézus ügyével törődik.
...... ........... .......


Szent Timóteus és Szent Titusz püspökök, mindketten Szent Pál apostol tanítványai voltak. Szent Pál két hűséges tanítványához, munkatársához és barátjához szól három levél (1Tim, 2Tim, Tit), amelyeket a népek apostola nekik küldött. A későbbi években mindketten közösségek elöljárói, presbiter-püspökök lettek, akik nagy tanítómesterük apostoli munkáját folytatták.
Timóteus Lykaonia tartományának Lisztra nevű városából származott. Apja pogány, anyja Euniké és nagyanyja Loisz buzgó zsidókeresztények voltak. Timóteus a keresztséget Szent Páltól nyerte el Kr.u. 45-49 táján (1Tim 1, 2). Szent Pál második útján maga mellé vette Timoteust és szinte állandóan a kíséretében volt. Hogy mennyire megbecsülte őt Pál, kitűnik abból, hogy több levélben szerepel mint munkatárs vagy címzett. Pál képviseletében Makedóniába (ApCsel 19, 22), Tesszalonikába (1Tesz 3), Korintusba (1Kor 4,17; 16,10) és Filippibe (Fil 2,19-23) utazott. A filippieknek arról is beszélt Pál, hogy mennyire ragaszkodik Timóteushoz, mivel Jézus ügyével törődik. Szent Pál Efezus püspökévé tette. Pál második fogsága idején Rómába ment, de az Apostol vértanúsága (Kr.u. 67) után visszatért Efezusba.
A fiatal görög, Timóteus jellemképében talán az a legszebb vonás, hogy sohasem a saját személyét érvényesíti, hanem minden igyekezete az, hogy a szüntelenül tevékenykedő Pál útjából elhárítson minden akadályt. Amikor Efezus püspökeként nem kímélte egészségét, ezt a gondoskodó, atyai tanácsot kapta Páltól: "Ezentúl ne csak vizet igyál, hanem gyomrod és gyakori rosszulléted miatt egy kevés bort is" (1Tim 5,23). A halálra készülő Pál utolsó levelében így vallott Timóteusról: "Te követtél a tanításban, életmódom és életcélom tekintetében, a türelemben, az üldöztetésekben és a szenvedésekben" (2Tim 3,10-11). És így kérte római börtöncellájából: "Gyere, siess mielőbb!... Köpenyemet Troászban hagytam, ha jössz, hozd magaddal. A könyveket is, főleg a pergamen tekercseket" (2Tim 4,9-13). A legenda tudni véli, hogy Timóteus még sok éven át az efezusi egyház élén állt, és Nerva császár idején, Kr.u. 97-ben egy Diana-ünnepség ellen szólalt fel, és ezután kövezték halálra a Diana-templom szolgái a baccháns fölvonulások alkalmával.
A nyugodt és megfontolt Titusz ugyancsak görög és nemes személyiség volt. Titusz antiochiai pogány szülők gyermekeként látta meg a napvilágot. Az első apostoli, jeruzsálemi zsinatra elkísérte Szent Pált és Barnabást (Gal 2,13). Szent Pál maga mellé vette apostoli útjain, és több fontos küldetést bízott rá és Timoteusra. Pál annyira becsülte "testvérét", Tituszt, hogy még utazási terveit is hozzá igazította (2Kor 2,13). Titusz később egy kényes üggyel kapcsolatban Korintusba ment, és jó hírekkel tért onnan vissza Pálhoz (2Kor 7). Pál követeként békét tudott teremteni a viszálykodó korintusiak között. Szent Pál Kréta püspökévé tette, majd magával vitte Rómába. Kr.u. 66-ban Dalmáciába küldte, ahol állítólag Titusz alapította a kereszténység első sejtjeit. Szent Pál halála után visszatért Kréta szigetére, és ott fejezte be életét. Tituszt a Szentírás buzgó misszionáriusnak ábrázolja, aki nemcsak Pál kéréseit teljesítette, hanem saját kezdeményezésre is cselekedett.
Szent Pál két tanítványának égi születésnapja ismeretlen. Béda Martirologiuma (735) Szent Timóteust január 24-re teszi, és Rómában a XIII. században ezen a napon kezdték ünnepelni. Szent Titusz ünnepe csak 1854-ben jelent meg a római naptárban, február 6-án. 1969-ben mindkettőjük emléknapját áthelyezték január 26-ra.
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: misszionáriusnak, börtöncellájából, kezdeményezésre, mindkettőjükben, kereszténységem, üldöztetésekben, felmagasztalták, igehirdetésben, tanítómesterük, képviseletében, tesszalonikába, terjesztésének, martirologiuma, szolgálatukban, átalakulásának, szenvedésekben, jellemképében, tanítványának, születésnapja, munkatársához, kérdezhetnénk, tanúságtétele, tartományának, tanítványához, vallásosságom, jeruzsálemben, kereszténység, igehirdetésre, növekedésüket, meghívottakat, küldetésében, hirdetésének, köszöntsetek, kapcsolatban, rosszulléted, filippieknek, apostolok kiválasztása, munkás kevés, aratás Urát, farkasok közé, úton senkit, maga bérére, városba érkeztek, népek apostola, helyi keresztények, apostoli zsinaton, evangélium hirdetésére, apostoli buzgóság, evangélium hirdetésének, damaszkuszi úton, önálló igehirdetésben, példája lelkesít, Szent Timóteus, Szent Titusz, Titusz Szent Pál, Jeruzsálemben Pállal, Ismerik Pál, Horváth István Sándor, Jézus Krisztus Anyja, Papok Édesanyja, Szent II, János Pál, Szent Pál, Timóteus Lykaonia, Szent Páltól, Szent Pál Efezus, Amikor Efezus, Köpenyemet Troászban, Szent Pált, Szent Pál Kréta, Béda Martirologiuma, Szent Timóteust,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Müller Péter tollából  Jázmin  Mindent de mindent visszakap  Esterházy Péterre emlékezünk  Anyák napjára  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Vidámság  Jó éjszakát  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  James Allen  Alvó cicák  Jó éjszakát  Ismeretlen: Ikarusz monda  Andrássy Réka - A bolond Böske  jó reggelt  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  A felvilágosodás...  Jázmin  Töröld le  Egy barátság története  A pitypang legendája  Jó nap volt  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A sorsod  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Esterházy Péterre emlékezünk  Magamnak  Szép estét  Robert Merle tollából  Egy párkányon  Vidámság  Robin Wight pitypang szobra  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Különleges  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Különleges  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Az ember  Anyák napjára  IGEN így  Facebookon kaptam Krisztina b...  Jan Twardowski - Siessünk  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Somlyó Zoltán - Orgonával  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Minden tavaszból őrizz..  Horváth Szilvia tollából  Kertem  Facebookon kaptam Krisztina b...  Bornyi Veronika haiku verse  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Bársony székben  Önmaga ellenére  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Müller Péter tollából 
Bejegyzés Címkék
apostolok kiválasztása, munkás kevés, aratás Urát, farkasok közé, úton senkit, maga bérére, városba érkeztek, népek apostola, helyi keresztények, apostoli zsinaton, evangélium hirdetésére, apostoli buzgóság, evangélium hirdetésének, damaszkuszi úton, önálló igehirdetésben, példája lelkesít, személyes élete, vágy Krisztus, misszióra szentelik, öröktől fogva, filippieknek arról, későbbi években, keresztséget Szent, kíséretében volt, fiatal görög, saját személyét, szüntelenül tevékenykedő, kevés bort, halálra készülő, pergamen tekercseket, legenda tudni, efezusi egyház, baccháns fölvonulások, első apostoli, kényes üggyel, viszálykodó korintusiak, kereszténység első, napon kezdték, római naptárban, misszionáriusnak, börtöncellájából, kezdeményezésre, mindkettőjükben, kereszténységem, üldöztetésekben, felmagasztalták, igehirdetésben, tanítómesterük, képviseletében, tesszalonikába, terjesztésének, martirologiuma, szolgálatukban, átalakulásának, szenvedésekben, jellemképében, tanítványának, születésnapja, munkatársához, kérdezhetnénk, tanúságtétele, tartományának, tanítványához, vallásosságom, jeruzsálemben, kereszténység, igehirdetésre, növekedésüket, meghívottakat, küldetésében, hirdetésének, köszöntsetek, kapcsolatban, rosszulléted, filippieknek, keresztséget, békességetek, szolgálatban, rendszeresen, gyermekeként, mindkettőjük, teljesítette, kiválasztott, tekintetében, kiválasztása, szándékozott, gyógyítsátok, fölvonulások, tevékenykedő, keresztények, makedóniába, pogányokhoz, személyiség, munkatársai, hirdetésére, jeruzsálemi, hirdessétek, megbecsülte, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1201
  • e Hét: 17593
  • e Hónap: 30269
  • e Év: 264016
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.