Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Lecsó
  2015-08-05 20:09:53, szerda
 
  Forrás: Fűszerkeverék_nlcaffe
......


A klasszikus és leggyakrabban készített változat szerint:
1 rész hagyma
1 vagy 2 rész paradicsom
4 rész paprika
Én ezzel nem is vitatkoznék, az mondjuk más kérdés, hogy személy szerint úgy szeretem, ha nagyon paradicsomos, de ezzel sajnos egyedül maradtam a családban. Vannak itt komolyabb problémák is, és akkor még csak ennél a három alapanyagnál tartunk.
A hagyma ugyanis lehet karika, félkarika, sőt kockára vágott is.
Egyik iskola szerint üvegesre illik dinsztelni, a másik szerint épp csak addig kell kevergetni, amíg még roppanósan édes nem lesz. Én ez utóbbiban hiszek, de anyukám csak a paradicsom után teszi az edénybe, így valóban jól kivehető ízben is, és látványban is a hagyma.
A paradicsomnál talán könnyebb konszenzusra jutni, abban ugyanis mindenki egyetért, hogy legyen valóban napon érett, édes, friss. Én leforrázom, és lehúzom a héját, de ezt titkolom például édesapám előtt aki szerint ez a lecsó lábbal tiprása (régebben nem is tettem). Lecsószezonon kívül is rendszeresen főzök lecsót, ugyanis ez a férjem kedvence. Hetente többször is megenné, az év ötvenkét hetében. Ilyenkor nem bolti kőkemény vacak paradicsomból főzőm, hanem valamelyik jobbféle olasz hámozott paradicsomkonzervet választom. Csak az igazi napon érlelt paradicsom tudja felvenni vele a versenyt. Eltenni is szoktam, szigorúan bográcsban főttet.
A paprikában mindig legyen legalább egy bogyiszlói. Bogyiszlóit szerezni mostanában sajnos nem egyszerű. Legutoljára én a Bosnyák téri piacon találtam. Míg húsz éve minden zöldséges kínálta, mostanra szinte kuriózum lett, pedig igazán ízes, finom paprika. Kár lenne ha teljesen eltűnne. Figyelem, jó kis hungarikum! 😉
A paprikával más baj szokott lenni. Nem mindegy ugyanis, hogy hogyan vágjuk. Komoly családi viták vannak ám a különböző iskolák képviselői között, láttam én már sértődött anyóst felállni az asztaltól, amiért a meny nem a hosszúkás, hanem a karikára vágott változatot tette a férje elé az asztalra.
Nálunk a hosszúkás féltéglalap a nyerő, és mindig puhára főzzük, bár máshol határozottan szeretem ha roppan.
És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy van, aki egy egész napig főz egy lecsóalapot, majd friss zöldségekkel fejezi be az utolsó pár percben. Én ezt is kedvelem ám!
Na de mivel indítjuk? Szalonnával? Zsírral? És ha zsírral, akkor milyennel? Állítom, hogy a kacsazsíros lecsó elképesztően finom! Esetleg étolajjal, vagy olívaolajjal?
Ha szalonnával, akkor zsírszalonnával, vagy kolozsvárival? Ne adj isten, baconnel?
Kell-e bele piros paprika? Ha igen, akkor mikor? A hagyma előtt, vagy után? Esetleg a legvégén, a tetejére szórva, hogy a zsírban kicsit kijöjjön a színe?
Én ritkán teszek bele paprikát, ha mégis, akkor a végén.
Aztán a fűszerek is kellemes vita tárgyát képezhetik a paprikán kívül is.
Bors szükséges? Köménymag? Esetleg fokhagyma?
Én sok köménymaggal szeretem, és mindig kerül bele egy pici gerezd fokhagyma is. Éppen csak érezni az illatát, de benne kell, hogy legyen.
Mi legyen benne? Tojás? Tök? Kapor és tejföl? Debreceni? Lecsókolbász? Szárazkolbász? Semmi?
Részemről a kapor és a tejföl gyakran játszik, a férjem pedig imádja osztrák debrecenivel, de a barátunk csípős libakolbásza is zseniális. Azért ha jót akartok érdemes elmenni a Séf utcájába lecsózni, garanciát vállalok rá, hogy a város legjobb lecsója ott kapható, de sajnos csak csütörtökönként.
Amiben talán nincs vita, az a friss, vastag héjú fehér kenyér. Tunkolni muszáj.
Bíró Lajos egyébként rétegekben rakja egymásra a hozzávalókat. Olívaolajra apró kockára vágott füstölt kolbászt pirít, majd erre jön a hosszában vágott, majd felezett paprika, a cikk alakban vágott hagyma, a vékonyra szeletelt fokhagyma, némi pirospaprika, só és bors. Ennek a tetejére kerül a cikkekre vágott hámozott paradicsom. Kicsit más arányt alkalmaz, mint mi, vagyis 1 rész paradicsom, 2 rész hagyma, 4 rész paprika.
......


 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Címkék: zsírszalonnával, csütörtökönként, szárazkolbász, kolozsvárival, paradicsomból, paradicsomnál, fűszerkeverék, leggyakrabban, lecsószezonon, elképesztően, köménymaggal, libakolbásza, zöldségekkel, debrecenivel, olívaolajjal, paradicsomos, rendszeresen, hozzávalókat, lecsókolbász, határozottan, konszenzusra, pirospaprika, alapanyagnál, szalonnával, lecsóalapot, kacsazsíros, féltéglalap, olívaolajra, legutoljára, bogyiszlóit, vitatkoznék, roppanósan, leforrázom, valamelyik, rétegekben, dinsztelni, három alapanyagnál, hagyma ugyanis, másik szerint, paradicsom után, paradicsomnál talán, lecsó lábbal, férjem kedvence, igazi napon, paprikában mindig, különböző iskolák, karikára vágott, hosszúkás féltéglalap, egész napig, kacsazsíros lecsó, hagyma előtt, tetejére szórva, Bíró Lajos,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Tanmese  Megígért békesség  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Borzasztó  Van néhány kérdés, amin gondol...  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Alvó cica  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Különleges  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Az ember  Előfordul, hogy  Az ember emlékekből áll  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Paul David Tripp Április 12  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyszerű  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Szép estét  Jan Twardowski - Siessünk  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Jó éjszakát  Anyák napjára  Szép estét  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Megígért békesség  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  képre írva  Minden tavaszból őrizz..  Zilahy Lajos gondolata  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Nevelőszülőkhöz adták,  jó reggelt  Magamnak  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Kertem  Paul David Tripp Április 14  A Magyar Költészet napja alkal...  Esterházy Péterre emlékezünk  Hogyan válunk hűségesekké?  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Az ember  Zilahy Lajos mondta  Paul David Tripp Április 14  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Sík Sándor - Ha jő a perc  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Nevelőszülőkhöz adták,  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Latinovits Zoltán tollából  Jó éjszakát  Paul David Tripp Április 15  Tavaszi este  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Alvó cica  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Előfordul, hogy  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
három alapanyagnál, hagyma ugyanis, másik szerint, paradicsom után, paradicsomnál talán, lecsó lábbal, férjem kedvence, igazi napon, paprikában mindig, különböző iskolák, karikára vágott, hosszúkás féltéglalap, egész napig, kacsazsíros lecsó, hagyma előtt, tetejére szórva, zsírban kicsit, paprikán kívül, pici gerezd, tejföl gyakran, férjem pedig, barátunk csípős, város legjobb, hosszában vágott, cikk alakban, vékonyra szeletelt, tetejére kerül, cikkekre vágott, zsírszalonnával, csütörtökönként, szárazkolbász, kolozsvárival, paradicsomból, paradicsomnál, fűszerkeverék, leggyakrabban, lecsószezonon, elképesztően, köménymaggal, libakolbásza, zöldségekkel, debrecenivel, olívaolajjal, paradicsomos, rendszeresen, hozzávalókat, lecsókolbász, határozottan, konszenzusra, pirospaprika, alapanyagnál, szalonnával, lecsóalapot, kacsazsíros, féltéglalap, olívaolajra, legutoljára, bogyiszlóit, vitatkoznék, roppanósan, leforrázom, valamelyik, rétegekben, dinsztelni, változatot, kevergetni, paradicsom, bográcsban, képezhetik, paprikával, képviselői, paprikában, bogyiszlói, mostanában, látványban, hungarikum, klasszikus, beszéltünk, utóbbiban, zseniális, zöldséges, szeletelt, hosszúkás, milyennel, szükséges, egyébként, fokhagyma, köménymag, készített, részemről, választom, asztaltól, sértődött, családban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4417
  • e Hét: 15479
  • e Hónap: 28155
  • e Év: 261902
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.