Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Simon és Szent Júdás Tádé apostolok napi evangelium
  2016-10-28 11:15:15, péntek
 
   
  Jézus egyszer fölment egy hegyre imádkozni. Az egész éjszakát Isten imádásában töltötte. Másnap magához hívta tanítványait, és kiválasztott közülük tizenkettőt, akiket apostoloknak nevezett: Simont, akit Péternek is hívott, és testvérét, Andrást; Jakabot és Jánost, Fülöpöt és Bertalant, Mátét és Tamást; Jakabot, Alfeus fiát és a buzgó Simont; Júdást, Jakab fiát, továbbá karióti Júdást, aki később elárulta őt. Azután lement velük, és egy sík mezőn megállt. Ott nagy csoport tanítvány sereglett köréje, és hatalmas tömeg vette körül Júdeából. Jeruzsálemből, Tirusz és Szidon tengerparti vidékéről. Ezek azért gyűltek össze, hogy hallgassák őt, és gyógyulást nyerjenek betegségükből. Meggyógyultak azok is, akiket tisztátalan lelkek gyötörtek. Az egész tömeg érinteni akarta őt, mert erő áradt ki belőle, és mindenkit meggyógyított.
Lk 6,12-19

Imádság:
Urunk, Jézus Krisztus! Te egykor minden emberi hang és szó, lárma és zaj között felfigyeltél a vak szavára, akinek hitvallása füledbe jutott. Ez állított meg és késztetett arra, hogy meggyógyítsad őt, visszaadjad szeme világát. Hitét jutalmaztad meg ily módon. Te ma is meghallod, amikor bizalommal fordulunk hozzád: gyógyítsd meg lelki vakságunkat! Adj nekünk hitet! Add nekünk a hit látásmódját! Add, hogy a hit megnyissa szemünket és szívünket, és felismerjük mindazt, ami üdvösségünkhöz szükséges. Add, hogy a hit erejével mindig a te utadon járjunk! Hiszek, Uram, erősítsd bennünk a hitet!

- Szent Simon és Szent Júdás Tádé apostolok
...... .........


Jézus azon két apostolára emlékezünk ünnepükön, október 28-án, akikről a tizenkét apostol közül a legkevesebbet tudunk az újszövetségi Szentírásból.
Simon és Júdás szerepelnek az apostolnévsorokban (Mk 3,18; Mt 10,4; Lk 6,15; ApCsel 1,13). Lukács Simont ,,Zelótá"-nak nevezi, ebből arra következtethetünk, hogy Simon korábban a fanatikusan Róma-ellenes párthoz tartozott. Máté és Márk a buzgó melléknévvel említik őt, ez szintén a zelóták harcos pártjához való tartozására utalhat. Júdást Máté és Márk Tádénak nevezik, amely azt jelenti: bátor.
Képen Francesco Moratti: Szent Simon (lateráni Keresztelő Szent János-bazilika)
...... ........... ..........


Simonról négyszer tesz említést a Szentírás, mindannyiszor az ifjabb Jakab és Júdás Tádé társaságában, akik Jézus rokonai voltak. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy Simont is rokoni szálak fűzhették Jézushoz. A hagyomány azt is tudni véli, hogy idősebb és ifjabb Jakab után Simon volt Jeruzsálem harmadik püspöke, aki sok térítő útja után magas kort ért meg.
Képen: Lorenzo Ottoni: Szent Júdás Tádé
...... ........... ..............


Szent Jánosnál olvassuk, hogy ,,Júdás, nem a karióti", felteszi Jézusnak a kérdést: ,,Uram, hogy van az, hogy nekünk akarod kinyilatkoztatni magadat és nem a világnak?" (14,22). A válasz látszólag megkerüli a kérdést, de lényegében érinti a tanítványok hivatását és Jézushoz való kapcsolatát: ,,Aki szeret engem, az megtartja tanításomat, és Atyám is szeretni fogja. Hozzá megyünk, és benne fogunk lakni."
Legendájuk szerint a két apostol együtt lett vértanú Perzsiában. Simon ereklyéi Rómában a Szent Péter-bazilikában és a franciaországi Toulouse-ban találhatók. A kelmefestők és a tímárok, valamint a favágók védőszentje, mivel a hagyomány szerint kettéfűrészelték. Júdás Tádét agyonverték. Ereklyéi szintén a Szent Péter-bazilikában, valamint Franciaországban, Reimsben és Toulouse-ban találhatók. A kőművesek, tímárok, vésnökök védőszentje, és oltalmát kérik reménytelennek látszó ügyekben, tanácstalanság idején, valamint elveszett dolgok megtalálásához.
A legenda szerint Júdás Tádé gyógyította meg az edesszai istenfélő királyt, Abgárt. Mikor az apostol megjelent a király előtt, mennyei fény sugárzott az arcáról. A király azonnal boldogan megvallotta hitét az Isten Fiában, Júdás pedig fogta a magával hozott kendőt, Veronika kendőjét, amelyen Jézus arca volt látható, betakarta vele a leprában szenvedő király arcát, és az mindjárt visszanyerte egészségét. Később, a király halála után a kendőt a városfalba a nyugati kapunál falazták be 57 körül, elrejtve fia elől, aki üldözte a városban a keresztényeket. Ezt Caesareai Euszebiosz püspök írta meg a 4. században, de a legenda többféle változatban is fennmaradt.
Perzsiában a béke hírnökeivé vált a két apostol, Simon és Júdás, miután megjövendölték, hogy a pogány papok által megjósolt hosszú háború nem fog bekövetkezni. Miután a béke bizonyossá vált, a herceg máglyára akarta vettetni a pogány papokat a hazugságuk miatt, Jézus tanítványai azonban így könyörögtek: ,,Mi nem azért küldettünk, hogy élőket megöljünk, hanem hogy holtakat életre keltsünk!" E magatartás híre eljutott a király fülébe is, és elrendelte, hogy a két apostol szabadon működhet országa területén.
Ők miután bejárták már az egész országot, eljutottak egy városba, melynek népét ellenségeik feltüzelték ellenük. Elfogták és a pogány templomba hurcolták őket. Akkor megjelent nekik az Úr angyala, és mindkettőjüket választásra szólította fel: vagy azonnal meghalnak mind, akik ellenük támadtak, vagy ők lesznek vértanúk. Mindketten a vértanúságot választották, de csodajelet kértek, hogy megtérjenek az emberek. Azt kérték, hogy csillapodjon le a tömeg dühe, és mindegyik gonosz lélek zúzza szét a saját bálványát. Mikor a bálványképek mindenki szeme láttára darabokra törtek, a pogány papok rárohantak az apostolokra, és megölték őket.

- Lukács evangélista Simont buzgónak nevezi, mert zsidó öntudatának, vagyis Istennek, az Ő népének és az Ő törvényének buzgó ápolásával tűnt ki. Simon tehát Máté ellentéte volt, aki mindezeket semmibe véve adószedőként tisztátalan foglalkozást űzött. Kézzelfogható jele ez annak, hogy Jézus a legkülönbözőbb társadalmi és vallási rétegekből hívja meg tanítványait, minden előítélet nélkül. Őt a személy érdekli, nem a társadalmi helyzet. Jézus tanítványi körében mindannyian - még ha ennyire különbözőek is - együtt éltek, mivel a Mester személye egyesítette őket. Lecke ez számunkra is, akik gyakran hajlamosak vagyunk arra, hogy a különbségeket és az ellentéteket hangsúlyozzuk, megfeledkezve arról, hogy Jézus Krisztusban megadatott nekünk a konfliktusok elkerüléséhez szükséges erő.
Júdás Tádénak tulajdonítható az Újszövetség egyik levelének szerzősége. Levele arra figyelmeztet, hogy a korunkban felbukkanó kísértések és szellemi áramlatok között megőrizzük hitbeli öntudatunkat. Tudatosítanunk kell magunkban, hogy ehhez erőre, érthetőségre és bátorságra van szükségünk a világ ellenállása közepette.

Szent Simon, a buzgó és Szent Júdás, a bátor korunk hősei a vallási gyakorlatokban megmutatkozó langyosság és a hit megvallásában tapasztalható félelem időszakában. Miért tudunk róluk ilyen keveset? ,,Az a leghelyesebb - válaszol Le Nain de Tillemont francia történész -, ha kíváncsiságunkat ebben az esetben alárendeljük az isteni bölcsességnek, amely »elrejti« előlünk a legnagyobb szenteket azért, hogy mi magunk is megtanuljunk »elrejtettségben« maradni, hogy annál jobban »megismertessük« másokkal Istent."
(Részletek XVI. Benedek pápa 2006. október 11-ei katekéziséből)

- Istenünk, te úgy akartad, hogy apostolaid által jussunk el neved ismeretére. Szent Simon és Szent Júdás Tádé közbenjárására add jóságosan kegyelmedet, hogy Egyházad szüntelenül gyarapodjék, és egyre több nép fogadjon el hívő lélekkel téged. A mi Urunk Jézus Krisztus a Te Fiad által, aki Veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Forrás: magyarkurir és
Diós István: A szentek élete
Magyar katolikus lexikon
Vatikáni Rádió
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: franciaországban, kettéfűrészelték, kíváncsiságunkat, kinyilatkoztatni, elrejtettségben, tanácstalanság, megtalálásához, reménytelennek, tulajdonítható, franciaországi, közbenjárására, legkülönbözőbb, következtetést, mindkettőjüket, megismertessük, üdvösségünkhöz, megjövendölték, tudatosítanunk, gyakorlatokban, keresztényeket, katekéziséből, mindannyiszor, megfeledkezve, legkevesebbet, szentlélekkel, különbségeket, meggyógyultak, betegségükből, hangsúlyozzuk, bölcsességnek, kézzelfogható, tapasztalható, meggyógyítsad, jeruzsálemből, meggyógyított, elkerüléséhez, hegyre imádkozni, egész éjszakát, buzgó Simont, egész tömeg, tizenkét apostol, legkevesebbet tudunk, újszövetségi Szentírásból, fanatikusan Róma-ellenes, buzgó melléknévvel, zelóták harcos, ifjabb Jakab, következtetést vonták, válasz látszólag, tanítványok hivatását, megtartja tanításomat, franciaországi Toulouse-ban, Szent Simon, Szent Júdás Tádé, Jézus Krisztus, Lukács Simont, Júdást Máté, Márk Tádénak, Képen Francesco Moratti, Keresztelő Szent János-bazilika, Júdás Tádé, Lorenzo Ottoni, Szent Jánosnál, Szent Péter-bazilikában, Júdás Tádét, Isten Fiában, Caesareai Euszebiosz, Jézus Krisztusban, Júdás Tádénak, Szent Júdás, Részletek XVI, Urunk Jézus Krisztus, Diós István, Vatikáni Rádió,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
04.02. 08:41 ITTF: később hozzák nyilvánosságra a világranglistát, majd befagyasztják
04.02. 08:21 Devizapiac - Gyengült a forint csütörtök reggelre
04.02. 08:11 Koronavírus - Elhunyt egy újabb beteg Magyarországon
04.02. 08:11 A veszélyhelyzet alatt is bekapcsolja az E.ON a háztartási napelemrendszere...
04.02. 08:11 Tőzsde - Vegyes kezdés várható az európai tőzsdéken
04.02. 07:50 Megöltek egy embert Gödöllőn
04.02. 07:30 Koronavírus - 585-re emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon
04.02. 07:05 Koronavírus - Szijjártó: a magyarok és a szlovénok ismét használhatják a ba...
04.02. 07:04 Elindult Magyarország első virtuális tőkebefektetési piactere
04.02. 07:04 Koronavírus - Trump: az Egyesült Államok megerősíti a drogkartellek elleni ...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Eljött végre április! Április ...  Egy Fülöp-szigeteki nővér is a...  Esti kép  Bohócruhában  Levendula csokor  Szikora Róberttel imáról, otth...  Mirjam nővér - könyv bemutató  Tavaszi kép  Szuhanics Albert Ne félj!  Április ... Ó Április!  Isten fel akar minket emelni  Az ember teremtetésének célja  Naplemente  Az élet igéje – 2020. áp...  Vízcseppes rózsa  Virágos csendélet  Ne, menj el... Kulka János  Eljött végre április! Április ...  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Ferenc pápa a hétfő reggeli sz...  Clematis  Óvintézkedések gyermekek számá...  Vigasztaló sorok a - Kijárás ...  Gerberák  Kislány cicával  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina ba...  Lila virág  Áprilisi tréfálkozás  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Áprilisi tréfálkozás  Április  Facebookon kaptam  Tulipánok  Facebookon kaptam  Imádkozzunk együtt napról napr...  San Giovanni Rotondo harangsz...  A lélek nyugalmát . . .  Facebookon kaptam  Tulipán csokor vázában  Kis depi - Háromszázkettedik n...  A Szentírás üzenete - 2020. áp...  Békés estét - jó éjszakát kív...  ÁPRILIS 1. - BOLONDOK NAPJA R...  Fehér rózsa  Ezer titok közt  Az éjszakai izzadást kiváltó o...  Mirjam nővér - könyv bemutató  Csokor vázában  Tavaszi kép  Csigi Péter: Meghallom-e, amit...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: A gondolat ere...  Mi számít?  Bohócruhában  Kislány napernyővel  Facebookon kaptam  Lazítós estét  Április Esőt érlelő  Minyó Ferencné: Április.... F...  Olaszországban már több mint 3...  Facebookon kaptam  San Giovanni Rotondo harangsz...  Facebookon kaptam  Az áprilisi rügyekhez  Facebookon kaptam  A cinkhiány magas vérnyomást g...  Isten megszegte a kijárási til...  Hosszú életet biztosító gyümöl...  Sexy nő  Jézus megigértetése  Kislány csokorral  Facebookon kaptam  Ezer titok közt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Nők kendőben  Facebookon kaptam  Tulipánok  Ne, menj el... Kulka János  Levendula csokor  Március vége  Ezer titok közt  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Esti kép  Figyelem  Nő virágzó fánál  Áprilisi tréfálkozás  Gerberák  Festett t tojások  Facebookon kaptam  Isten megszegte a kijárási til...  Eljött végre április! Április ...  Gyerekeink itt Déván megint al...  Szèp napot kívánok 
Bejegyzés Címkék
hegyre imádkozni, egész éjszakát, buzgó Simont, egész tömeg, tizenkét apostol, legkevesebbet tudunk, újszövetségi Szentírásból, fanatikusan Róma-ellenes, buzgó melléknévvel, zelóták harcos, ifjabb Jakab, következtetést vonták, válasz látszólag, tanítványok hivatását, megtartja tanításomat, franciaországi Toulouse-ban, favágók védőszentje, hagyomány szerint, legenda szerint, edesszai istenfélő, apostol megjelent, király előtt, király azonnal, magával hozott, leprában szenvedő, mindjárt visszanyerte, király halála, nyugati kapunál, legenda többféle, béke hírnökeivé, pogány papok, béke bizonyossá, herceg máglyára, pogány papokat, hazugságuk miatt, király fülébe, egész országot, pogány templomba, vértanúságot választották, tömeg dühe, saját bálványát, bálványképek mindenki, legkülönbözőbb társadalmi, személy érdekli, társadalmi helyzet, ellentéteket hangsúlyozzuk, konfliktusok elkerüléséhez, korunkban felbukkanó, világ ellenállása, bátor korunk, vallási gyakorlatokban, esetben alárendeljük, isteni bölcsességnek, legnagyobb szenteket, szentek élete, franciaországban, kettéfűrészelték, kíváncsiságunkat, kinyilatkoztatni, elrejtettségben, tanácstalanság, megtalálásához, reménytelennek, tulajdonítható, franciaországi, közbenjárására, legkülönbözőbb, következtetést, mindkettőjüket, megismertessük, üdvösségünkhöz, megjövendölték, tudatosítanunk, gyakorlatokban, keresztényeket, katekéziséből, mindannyiszor, megfeledkezve, legkevesebbet, szentlélekkel, különbségeket, meggyógyultak, betegségükből, hangsúlyozzuk, bölcsességnek, kézzelfogható, tapasztalható, meggyógyítsad, jeruzsálemből, meggyógyított, elkerüléséhez, megvallásában, adószedőként, társaságában, tanítványait, megmutatkozó, újszövetségi, szentírásból, öntudatunkat, figyelmeztet, megtanuljunk, , ,
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 38 db bejegyzés
e év: 1762 db bejegyzés
Összes: 42258 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1923
  • e Hét: 15515
  • e Hónap: 5737
  • e Év: 632066
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.